АС и други романтични К-драми - тема 4

• 21 225
  • 736
  •   1
Отговори
# 450
  • пак на Рив Гош
Профи, аз пък се оплаквам, че работата ми пречи на гледането на сериалите Joy. Но все пак успявам да се "доредя" до 3-4 епизода на ден (да живее хоум офисът!). А в нощите, когато ме хваща старческото безсъние, може и още Joy

За Северна Корея - не съм гледала "Любовта се приземи върху теб", та нямам представа какво са показали в сериала. Но лятото четох пътешественическия дневник на Майкъл Пейлин (бивш член на английската трупа комици Монти Пайтън, който след разпадането на групата става журналист и водещ на програми и документални филми за пътуване) за пътуването му и снимките на документалния филм за Северна Корея (за ВВС). България през 80тте е направо напреднала в сравнение със СК от 2018та. При това, на тях, като на "западни" журналисти са им показвали привлекателната част на картинката Wink . С придружителите и забрана за кривване от "правия път" и избягване на неудобните въпроси.
Изключително интересно четиво (не знам, обаче, дали е издадена на български).
Между другото, преди време следях във Фликър един професионален травъл-фотограф, Ерик Лафорг. Та той някълко пъти е ходил до СК и има един голям албум със снимки. Пускам линк, дано албумът да е видим и без регистрация.
Северна Корея - https://www.flickr.com/photos/mytripsmypics/albums/72157691876096754
И снимките му от Южна Корея - https://www.flickr.com/photos/mytripsmypics/albums/72157668070474174

# 451
Към края на 4та серия на Маската се появи момента в който сериала се "обърна" и стана интересен, но тъй като имаше неработещи части с бг превод, а от руския не разбрах всичко имам въпрос към 2 в 1, защото знам че го е гледала. Тези имена с които героите са ни познати от началото на сериала не са инстинските им имена. Те всъщност корейци ли са? От спомените на главния става ясно, че са бежанци. От къде са? Защо са си сменили имената?
Корейци са и са бежанци, както са били да кажем нашите сънародници от беломорска Тракия или Западните покрайнини навремето. Бягали са от войните, имало е и въстание в опит да станат независими, което е потушено. Япония води войни и с Китай, и с Русия за тогавашен Чосон, който до тогава е бил васал на Китай. Те, също са имали апетити да управляват корейския полуостров, но Япония побеждава и двете държави.
За имената не помня точно защо са ги променили, но бащите им са били част от движението за независимост, което се е ръководело от територията на Китай, където се е подвизавало и правителството им в изгнание. За да оцелеят не е трябвало да ги свързват с тях. А и японците са провеждали политика за смяна на корейските имена с японски и е имало гонения за тези, които не са били съгласни с това. От това идват и япоските имена на част от героите.

Скрит текст:

Гледала съм клипове на хора посетили СК. Знам, че е снимано само това, което са им позволили, но разказите им след като са се върнали от там няма как да цензурират. Така, че съм склонна да им вярвам до някъде. Последно четох За да живея на Йонми Парк.

Последна редакция: вт, 10 окт 2023, 21:43 от 2в1

# 452
2 в 1, от разказа ти отново откривам прилики с нашата история. Чела си много повече от мен тяхната история. Попадала ли си на инфо предците на днешните корейци местно население за полуострова ли са или са дошли както Аспарух и неговото племе са дошли на Балканския полуостров? Възможно ли е нашите и техните предци да са с общ произход? Аз вярвам в съдбата, а приликите в историята на двата народа ме навеждат на подобна мисъл. Българската държава е обединила три племена - местните траки и славяни с новодошлите прабългари. Там също има обединение на три племена - Пекче, Шила и Когурьо. А знаем, че Аспарух е дошъл с част от прабългарите от Азия, но неговите братя с друга част са се заселили другаде. Самият хан Кубрат вероятно също е част от племе дошло от някъде.
А японците по отношение на корейците се явяват както турците спрямо българите. Като се има предвид, че са ползвали китайските йероглифи преди да създадат тяхна азбука се сещам за гръцкото присъствие в културата на българите преди създаването на нашата азбука.

От 6та серия нататък сериалът вече е много интересен и хубав. А Джу Уон има сцени в които е потресаващ като изразителност. Все още девойката не ми е особено симпатична като възрастна, но предполагам в следващите серии и при нея ще има промяна. За съжаление се очертава приятелството на главния с учителя, който вече не е учител да мине през много изпитания и не само заради девойката. Дано да оцелее в тази битка, която тепърва ще се разрази между тях.
Действието се развива 30-40те год. на 20в., но видях жени в мини жуп, запалка, обувки може би и други вещи, които не ми се връзват с този времеви период. Чудя се това дали е нарочно с някаква цел или е недоглеждане от страна на стилистите отговорни за визията на героите и обстановката.

Профи, на мен момиченцето ми напомня на малката Крисия, а като изпълнение ми харесва повече от оригинала.

Последна редакция: ср, 11 окт 2023, 08:37 от Рори72

# 453
  • Варненска клюкарка
Роци, виждат се снимките, изгледах ги. Онази част с разни изрисувани лозунги ми се видя много позната, напомни ми на подобни от детството ми, всички сгради бяха украсени с такива или поне някое малко лозунгче...

ПП Тази сутрин по Нова към 7ч. в  светските клюки споменаха първия любимец че станал най скъпо платения т-актьор, подминал и Киво, но пък втория няма стигане с тези реклами.... Нека трупа, че с това дебелеене и слабеене има само още няколко години активна кариера..

# 454
И аз гледах снимките,Благодаря за споделянето!

# 455
Една от героините в Маската - с къса коса, чието братче беше в училището преди учителя да превърти и която май беше влюбена в учителя много ми прилича на Ноел от музикалния сериал с Джу Уон. Обаче не я намирам в актьорския състав. А ми е бръмнала тази муха и се чудя тя ли е или не е тя. Може би ми прилича защото самата героиня има сходно инфантилно държание, но и като я погледна в лице пак за нея се сещам. 2 в 1, тя ли е?
Но има нещо особено в самото заснемане на сериала. Не са само дрехи, обувки и др. вещи, които не отговарят на 30-40г. на 20в. Екшън сцените са  леко забавени, леко подчертани, напомнят сякаш на анимация.

Последна редакция: ср, 11 окт 2023, 17:20 от Рори72

# 456
Рори, главната в Кантабилето е Шим Ън Кьонг. Не участва в Маската.

По въпроса за историята на Корея - това, което знам е от уикипедията и сериалите.
Легендата твърди, че Тангун, който е внук на бога на небесата е основал Древния Чосон 2333 г пр.н.е. По тази легенда има сериал - Четирите бога на краля.
След това идва периода на Трите кралства като на север е Когурьо, а Пекче, Шила и Кая, която в последствие е превзета от Шила са на юг.
За основател на Когурьо се смята Чумонг. За него също има сериал - Jumong.
Пекче се споменава в някои "исторически" сериали, но не помня сериал специално за някой негов крал.
Една от най-известните правителки на Шила е кралица Сондок - The Great Queen Seondeok, която се смята за създателката на Хуарангите.
И следват вече годините на Корьо и Чосон, за които има много сериали.

Гореспоменатите сериали, въпреки многото епизоди, са преведени на български. И трите са били много популярни за времето си и са печелили много награди.

# 457
2в1
Цитат
След това идва периода на Трите кралства като на север е Когурьо, а Пекче, Шила и Кая, която в последствие е превзета от Шила са на юг.
И за този  период има  The Kingdom of the Winds

# 458
Да, The Kingdom of the Winds е за внука на Чумонг. Интересното е, че и двете роли се изпълняват от Сонг Ил Кук.
Сега като се поразрових видях, че има серил и за един от най-великите крале на Пекче King Geunchogo. Не съм го гледала и явно ще трява да поправя този пропуск.

# 459
И двата сериала са много интересни , според мен,  заслужават си да се изгледат.

# 460
В другите сериали с Джу Уон не бях забелязала, но в Маската има сцени в които в лице той много прилича на Ча първи. Не знам струва ли ми се или наистина си приличат защото косите им са много различни, но откакто ми направи впечатление само се взирам в лицето му за прилики.

Уинона, по повод това, че някои сериали не ги откриваш целите с бг субтитри ще споделя какво се случи с Маската. Във вбокс като изписвам заглавието на английски ми излизат сериите до 20 съответно разделени на по 4и части. Но не ми се доглеждаше на руски и затова влязях в сайта на спирита в темата на сериала и там последвах линка за онлайн с бг субитри и отново се озовах във вбокса, но вече ми излизат и останалите 8 серии с бг буквички. Не разбирам защо е така, но ако още търсиш липсващи преведени серии на някой сериал напиши ми името на английски и ще проверя какви линкове има за него в сайта на спирита.

# 461
"Longing Heart" https://youtu.be/jeUwii7QNYw?si=t-q2TLzsRY_GlWEO - Главната сменя училището и прекъсва комуникацията с главният, без да се знае защо. И той си е 10години нещастно влюбен в нея, намери бележка че тя му е определила среща на един мост и отиде с леко закъснение Joy съответно падна от моста и се върна във времето вече като учител на главната и себе си Joy  двойката 18 и 28 годишен главен беше по-забавна от влюбените.
49 days -https://youtu.be/Em-pRRFI-Mk?si=Hdu12Y6XS6rr8d1j  амии  5 звезди /благодарност към артистите/
"Josee " - https://youtu.be/T0uRwQHQgEQ?si=V7fNzZDybmQ8_YbV  не помня споменавала ли съм го, сега ми излезе като предложение и се сетих, че съм го гледала още в к-драма. Много ми хареса 98% от филма, последните 2% не ги схванах, директно направиха някакакъв край без връзка с каквото се случваше до момента.
Аз се опитвам се да открия "get up" https://mydramalist.com/7136-get-up .

# 462
За Ча не знам, но често оприличават Чу Уон с Канг Донг Уон

# 463
Крис, в сайта на спирита твоя сериал го няма. Да не би да е известен и под друго име?

2 в 1, наистина много си приличат на тези снимки двамата, но другият актьор някак ми напомня и на Джун като Кей в Кучето и вълка. Явно е интересен актьор. Гледала ли си нещо с него?

Издържах до 22 серия и ми омръзна прекаленото разтягане на историята и скочих във финалната серия. И какво да видя. Героят на Джу Уон, който ми заприлича на Ча Първи изживя и сватба като маргаритената, а сега лежи върху гроба на любимата си като героя на Ча на който ми заприлича.
Може после да се върна да догледам 23-27 серии, но като цяло прекалено дълъг сериал за тази история и някак неубедителна главна. За сметка на това и двамата главни са впечатляващи. Джу Уон вече ми е в списъка с любимците, но и Park Gi Woong заслужава да бъде споменат в тази тема. Определено бих гледала още нещо с него.
Във финалната серия се появява и Бо. Той по принцип си изглежда като момченце, но тук е направо като ученик. Сигурно е дебюта му като актьор и колкото и малка да му е ролята има си и реплики, и добре се справя.
То май всички без главната добре са много убедителни. На нея нещо й липсваше и не можа да ме грабне. Дори не ми стана мъчно за нея като умря на сватбата си, а само за героя на Джу Уон.
Финалът не е типичен хепиенд, но много ми хареса. Връщам се да догледам пропуснатите серии и след това ще сложа клипчета с ОСТа. Музиката е много хубава.

Във финалните надписи прочетох, че актьорът Парк Хи Сок е починал в автобусна злополука по време на снимките на сериала. Гугъл не ми показва никаква информация за него. Кой е неговият герой в Маската?

Последна редакция: чт, 12 окт 2023, 17:03 от Рори72

# 464
  • Русе

Привет и от мен, да се разпиша в темата! Simple Smile
Слагам линк на песен, която ме грабна от сериала "Булката на водния бог". На финала съм и усещам какъв ще е той. Не съм разстроена, беше ми хубаво да гледам красивия ни 13-и принц от АС и плакнах оченца без угризения. Relaxed Не съм впечатлена от другите артисти и, честно, ако бях режисьор бих  сбила сериала  в 10 епизода и то насила. Извинявам се, ако мнението ми не съвпада с някои други дами.
До скоро! Доглеждам и се настройвам на друга вълна.

П.С.- 2в1, сигурна ли си, че на двете снимки са различни хора? Hushed

Последна редакция: чт, 12 окт 2023, 17:16 от winona

Общи условия

Активация на акаунт