Климатичните промени или какво се случва със Земята?

• 39 668
  • 718
  •   1
Отговори
# 420
Радвам се на топлото време, защото не обичам зимата. Притеснява ме само проблема с водата. Нямам нищо против да се превърнем в тропическа страна, където поройните дъждове запазват флората. Но ако станем пустиня и водата изчезне, ето това ще е гаден вариант.
Както и да се затопля климата ние няма да се превърнем в тропическа страна. Само ще станат по-екстремни събитията - суша, суша, суша и след това се изведнъж се изсипват невиждани количества валежи, които унищожават реколтата. Ето това ще бъде при нас.

# 421
Като прочета неща от рода, че нямало консенсус относно причинно-следствената връзка м-ду климатични промени и човешката дейност (тотално и напълно невярно - от десетилетие вече съществува консенсус за антропогенния ефект върху климата), или за научни проучвания за цикличност, и лошо ми става от толкова неадекватност. Но разбирам, че това най-вероятно са хора, които един научен труд не са чели в живота си, минали само покрай науката. За добро или за лошо, подобни дивотии предимно в БГ-пресата (в коментарния сектор) или в БГ-форуми чета.

# 422
Не знам какво се случва с българското образование, но някои от позициите в тази тема ме карат да се чудя: 1) дали си списват някои тук с цел основно провокация или 2) има сериозен дефицит на това, което се предлага като материал в училище и способите, по които се изучава. За държава, в която образованието е достъпно и от лични спомени, на задоволително ниво, е трудно да се разбере  защо съществуват съмненията в климатичните промени и конспиративните теории по отношение на мотивациите да се върви към зелен енергиен преход.

Мога само да попитам - каква е алтернативата и какво мислите трябва да оставим в наследство, ако считате, че нищо не бива да променяме? (Изкопаемите горива не са вечни, тропически гори биват изсичани без мисъл че е нужно да се регенерират, около 15% от свързаните с човека емисии са от животновъдството…) Не че някой прави нещо по въпроса всъщност, но не само не правим, а и мрънкаме, че учени, че чак и някои правителства смеят да ни информират, че не вървят нещата към добро.

# 423
За света едва ли може да се говори, но поне у нас да се спре това изсичане, да се залесява широколистно, а не иглолистно, което не "държи вода", да не се унищожава и замърсява около/в морето, да не се изсипват отпадъци в реките и т.н.. Изкопаемите ще свършат, но преминаването към алтернатива да не е за сметка на друго - плодородни земи, замърсяване с отпадъци, които не е ясно как ще се рециклират и ще могат ли да се рециклират /примера от хартия към пластмаса, която не се рециклира и пълни земята и морето/. Този преход от едно към друго ще се случи и без насилствените мерки, но новото наистина да бъде по добро, а не утре да се окаже, че сме сгафили още повече.
Трябва да се прави нещо, но това нещо да има смисъл, а не да е само в интерес на някаква група, за сметка на цялото.

# 424
Опитите за оригиналничене мисля да ги пропусна.
Страшно е когато човек правоверно се впива в една теория и отказва да огледа проблема от всички страни. Факторите, които влияят върху климата, не се ограничават до мърлявщината на индустрията. Иначе мърлявщината на индустрията я допуска потребителят - не се търсят устойчиви решения, които са по-скъпи, а по много, начесто и евтинко.

# 425
. Само ще станат по-екстремни събитията - суша, суша, суша и след това се изведнъж се изсипват невиждани количества валежи, които унищожават реколтата. Ето това ще бъде при нас.
Да. В момента е така. Аз също очаквам и през определен период от време да имаме много люти зими.

# 426
Може да има отделни циклони, които да донесат студен въздух от север, ама истинска люта зима като едно време, дето да е от декември до март все студено се съмнявам.

# 427
417, толкоз …чаршафи, статистика, чак и Марк Твен намеси. Ясно стана, българският Айнщайн го доказа! - Земята е плоска 😊.

За земята не е сигурно, но че мисленето на някои хора е такова, виж, това е трудно да бъде подложено на съмнение.
Trollface

Може да има отделни циклони, които да донесат студен въздух от север, ама истинска люта зима като едно време, дето да е от декември до март все студено се съмнявам.

Е-е-ех, едно време беше по-добре...

# 428
Да забраним и вулканите в Исландия. https://www.standartnews.com/svyat/uzhas-v-islandiya-vulkan-nane … eniya-550903.html
Кой знае с колко увеличават емисиите от европейския регион...
Вулканите не са причина за глобалното затопляне. НАСА казва следното (превод DeepL):
Цитат
Вулканичните изригвания често се обсъждат в контекста на изменението на климата, тъй като при тях в атмосферата се отделят CO2 и други газове. Въпреки това въздействието на човешките дейности върху въглеродния цикъл далеч надхвърля това на всички вулкани по света, взети заедно, повече от 100 пъти.

# 429
Като прочета неща от рода, че нямало консенсус относно причинно-следствената връзка м-ду климатични промени и човешката дейност (тотално и напълно невярно - от десетилетие вече съществува консенсус за антропогенния ефект върху климата), или за научни проучвания за цикличност, и лошо ми става от толкова неадекватност. Но разбирам, че това най-вероятно са хора, които един научен труд не са чели в живота си, минали само покрай науката. За добро или за лошо, подобни дивотии предимно в БГ-пресата (в коментарния сектор) или в БГ-форуми чета.
Ти за Solar-Terrestrial Interactions какво знаеш?
Можеш ли да дадеш вярна дефиниция на "климат" и правиш ли разлика между климат и "период от време"?
Знаеш ли от колко време Антарктида се затопля?
За този платен консенсус и за една бизнес-политическа конференция в Париж (маскирана като научна) мога да ти обясня и по-подробно. Също така мога и да ти обясня за едни пари и едни производства, свързани с точно тази политическа конференция. По принцип съм съгласна, че антропогенният фактор е важен, но не и в глобален мащаб (тук пак се връщаме към що  е то климат).
Четох те и за електромобилите: ок., вредни емисии ще са малко, а какво правим докато произвеждаме батерията и какво правим след като тя приключи жизнения си цикъл (за ресурсите, свързани с тези процеси говоря)? Много екологично, нали. Не ти ли се струва, че бизнесът е повече от науката и екологията взети накуп? 
За протокола: и аз не вярвам в конспирации.

# 430
Значи, политическите елити, правителствата и големият бизнес са си нарочили да създадат алтернативен “научен” консенсус, че климатът се променя? Значи, съществува някаква незначителна част човешко участие в този процес - но бизнесът и правителствата са се наговорили да построят зелена алтернатива (то ако не е бизнесът, кой ще го строи, все пак в капитализъм живеем, без пари никой не би се захванал си мисля, пък и без правителствена подкрепа, пак няма как.)

А ако горното не е конспиративна теория, защо им трябва да го правят? Не могат ли бизнесът и международните организации да се занимават с нещо, което на всички им се нрави? Като например повече шопинг, смарт-телефони, и всякакви там други материални придобивки и мозъчно закърняващи преживявания? В пъти по-лесно да спечелиш “бизнес клиенти” отколкото с непопулярни и нежелани ел.коли, термопомпи, фотоволтаици или вятърна енергия, да не говорим за ограничаване на кебапчетата.😀

# 431
Скрит текст:
Можеш ли да дадеш вярна дефиниция на "климат" и правиш ли разлика между климат и "период от време"?
За този платен консенсус и за една бизнес-политическа конференция в Париж (маскирана като научна) мога да ти обясня и по-подробно. Също така мога и да ти обясня за едни пари и едни производства, свързани с точно тази политическа конференция. По принцип съм съгласна, че антропогенният фактор е важен, но не и в глобален мащаб (тук пак се връщаме към що  е то климат).
Четох те и за електромобилите: ок., вредни емисии ще са малко, а какво правим докато произвеждаме батерията и какво правим след като тя приключи жизнения си цикъл (за ресурсите, свързани с тези процеси говоря)? Много екологично, нали. Не ти ли се струва, че бизнесът е повече от науката и екологията взети накуп?  

Объркали сте се с тона ми се струва.

Ако имате определено становище или искате да обясните нещо, направете го, ако обичате, не под формата на десетки въпроси в учителски стил, а с изложение в кохерентен текст, аргументирано и със съответни линкове в подкрепа, по възможност не от Фейсбук. Така, както аз и други потребители сме процедирали по-назад в темата.

# 432
Скрит текст:
За този платен консенсус и за една бизнес-политическа конференция в Париж (маскирана като научна) мога да ти обясня и по-подробно. Също така мога и да ти обясня за едни пари и едни производства, свързани с точно тази политическа конференция. По принцип съм съгласна, че антропогенният фактор е важен, но не и в глобален мащаб (тук пак се връщаме към що  е то климат).

Объркали сте се с тона ми се струва.

Ако имате определено становище или искате да обясните нещо, направете го, ако обичате, не под формата на десетки въпроси в учителски стил, а с изложение в кохерентен текст, аргументирано и със съответни линкове в подкрепа, по възможност не от Фейсбук. Така, както аз и други потребители сме процедирали по-назад в темата.
Тон няма. Има ясно зададени въпроси..
След като не можете да ми отговорите на тях, очевидно , каквито и линкове да Ви дам ( не използвам ФБ), няма да ми отговорите, тъй като сте далече от сленчево-земната физика. Очевидно с хуманитарни науки се занимавате или най- много инженер.
Явно разговор няма да има.

# 433
Слънцето не е причина за глобалното затопляне. НАСА казва следното (превод DeepL):
Цитат
В продължение на повече от 40 години спътниците наблюдават енергийната мощност на Слънцето, която през този период се увеличава или намалява с по-малко от 0,1 процента. От 1750 г. насам затоплянето, предизвикано от парниковите газове, идващи от изгарянето на изкопаеми горива от човека, е над 270 пъти по-голямо от лекото допълнително затопляне, идващо от самото Слънце през същия интервал от време.

Количеството слънчева енергия, което Земята получава, следва естествения 11-годишен цикъл на Слънцето с малки възходи и спадове, без нетно увеличение от 1950 г. насам. През същия период глобалната температура се е повишила значително. Следователно е изключително малко вероятно Слънцето да е причинило наблюдаваната тенденция на затопляне на глобалната температура през последния половин век.
На страницата на НАСА е дадена графика, която показва визуално, че глобалното затопляне не е свързано със слънчевата активност.

# 434
Добивът на "бялото злато" май го дъвкахме в темата. DW често прави преглед на пагубния ефект на добива:
https://www.dw.com/en/lithium-high-in-demand-bad-for-the-environ … nt/video-64624599
Бях гледала и един репортаж от Зимбабве, мината се експлоатираше от китайска компания, местните казваха, че този ресурс не е шанс за икономиката, а проклятие. Имаше сходни отзиви и от Боливия, пейзажът беше втрисащ.

Общи условия

Активация на акаунт