Климатичните промени или какво се случва със Земята?

• 39 659
  • 718
  •   1
Отговори
# 435
Скрит текст:
Скрит текст:
Като прочета неща от рода, че нямало консенсус относно причинно-следствената връзка м-ду климатични промени и човешката дейност (тотално и напълно невярно - от десетилетие вече съществува консенсус за антропогенния ефект върху климата), или за научни проучвания за цикличност, и лошо ми става от толкова неадекватност. Но разбирам, че това най-вероятно са хора, които един научен труд не са чели в живота си, минали само покрай науката. За добро или за лошо, подобни дивотии предимно в БГ-пресата (в коментарния сектор) или в БГ-форуми чета.
Ти за Solar-Terrestrial Interactions какво знаеш?
Можеш ли да дадеш вярна дефиниция на "климат" и правиш ли разлика между климат и "период от време"?
Знаеш ли от колко време Антарктида се затопля?
За този платен консенсус и за една бизнес-политическа конференция в Париж (маскирана като научна) мога да ти обясня и по-подробно. Също така мога и да ти обясня за едни пари и едни производства, свързани с точно тази политическа конференция. По принцип съм съгласна, че антропогенният фактор е важен, но не и в глобален мащаб (тук пак се връщаме към що  е то климат).
Четох те и за електромобилите: ок., вредни емисии ще са малко, а какво правим докато произвеждаме батерията и какво правим след като тя приключи жизнения си цикъл (за ресурсите, свързани с тези процеси говоря)? Много екологично, нали. Не ти ли се струва, че бизнесът е повече от науката и екологията взети накуп?  
За протокола: и аз не вярвам в конспирации.

Объркали сте се с тона ми се струва.

Ако имате определено становище или искате да обясните нещо, направете го, ако обичате, не под формата на десетки въпроси в учителски стил, а с изложение в кохерентен текст, аргументирано и със съответни линкове в подкрепа, по възможност не от Фейсбук. Така, както аз и други потребители сме процедирали по-назад в темата.
Тон няма. Има ясно зададени въпроси..
След като не можете да ми отговорите на тях, очевидно , каквито и линкове да Ви дам ( не използвам ФБ), няма да ми отговорите, тъй като сте далече от сленчево-земната физика. Очевидно с хуманитарни науки се занимавате или най- много инженер.
Явно разговор няма да има.

Както и си помислих. Само още ad hominem атаки от Ваша страна (в далечна сфера съм била), без никакво изложение, никакъв принос към дискусията по същество. Съмнявам се "разговор" в този стил да бъде полезен за когото и да е било. Който се счита за специалист, обикновено обяснява и разяснява.

# 436
Скрит текст:
Скрит текст:
Като прочета неща от рода, че нямало консенсус относно причинно-следствената връзка м-ду климатични промени и човешката дейност (тотално и напълно невярно - от десетилетие вече съществува консенсус за антропогенния ефект върху климата), или за научни проучвания за цикличност, и лошо ми става от толкова неадекватност. Но разбирам, че това най-вероятно са хора, които един научен труд не са чели в живота си, минали само покрай науката. За добро или за лошо, подобни дивотии предимно в БГ-пресата (в коментарния сектор) или в БГ-форуми чета.
Можеш ли да дадеш вярна дефиниция на "климат" и правиш ли разлика между климат и "период от време"?
За този платен консенсус и за една бизнес-политическа конференция в Париж (маскирана като научна) мога да ти обясня и по-подробно. Също така мога и да ти обясня за едни пари и едни производства, свързани с точно тази политическа конференция. По принцип съм съгласна, че антропогенният фактор е важен, но не и в глобален мащаб (тук пак се връщаме към що  е то климат).
Четох те и за електромобилите: ок., вредни емисии ще са малко, а какво правим докато произвеждаме батерията и какво правим след като тя приключи жизнения си цикъл (за ресурсите, свързани с тези процеси говоря)? Много екологично, нали. Не ти ли се струва, че бизнесът е повече от науката и екологията взети накуп?  

Ако имате определено становище или искате да обясните нещо, направете го, ако обичате, не под формата на десетки въпроси в учителски стил, а с изложение в кохерентен текст, аргументирано и със съответни линкове в подкрепа, по възможност не от Фейсбук. Така, както аз и други потребители сме процедирали по-назад в темата.
След като не можете да ми отговорите на тях, очевидно , каквито и линкове да Ви дам ( не използвам ФБ), няма да ми отговорите, тъй като сте далече от сленчево-земната физика. Очевидно с хуманитарни науки се занимавате или най- много инженер.

Както и си помислих. Само още ad hominem атаки от Ваша страна (в далечна сфера съм била), без никакво изложение, никакъв принос към дискусията по същество. Съмнявам се "разговор" в този стил да бъде полезен за когото и да е било. Който се счита за специалист, обикновено обяснява и разяснява.

Всъщтност, човекът много ясно обоснова защо задава следните въпроси. Ако имате възможност да им отговорите - давайте!

Именно в подобен диалог се ражда истината - въпроси и отговори. А не в обикновено папагалстване на факти.

# 437
Аз само не разбрах, от толкоз изписаното единствената референция за “злото”, произтичащо от стремежа към зелен преход и устойчиво развитие, беше моралната цена на батерията и бизнесът, който се възползвал да си напълни капиталистическия джоб с печалба.

Моля напишете каква е алтернативата? Продължаване на горенето на въглища? Продължаването на използването на газ и нефт за отопление и транспорт? Продължаването на изсичането на тропически гори, за пасища? Неизползването на слънчева, вятърна, приливна и водна енергия, заради проблемите с това, че те са непредвидими, зависещи от дневни и сезонни вариации на ресурса и следователно батерии за складиране? (Всяка нова технология изисква време, усилие и често полит. подкрепа за разработка и усъвършенстване.) Да спрем да проучваме възможности за “кръгово” използване на ресурсите, рециклиране на материалите и reuse and repurposing, дори не мисля, че някои термини дори имат еквивалент в езика ни все още, а “учените” по света отдавна работят в тази посока. Решения има, политическа воля също, само че очакването на някои хора е “с магическа пръчка”.

# 438
Батериите нямат само морална цена, добивът на литий води до екологични катастрофи. Но щом не е в ЕС, да си затваряме очите, така ли?

# 439
Не отговорихте на въпроса ми, каква е алтернативата, когато има зелени безплатни и чисти, веднъж построени технологии, които са зависими от дневни и сезонни вариации и следователно изискват енерго-складиране? Да се спре проучването и използването им и да се продължи с горно описания status quo, защото батериите изискват литий?

Всичко подлежи на усъвършенстване. Да спрем проучването и използването на нови технологии, докато се намери безплатно, чисто, неинвазивно решение? То щото традиционните енергийни източници са: чисти, безплатни, морално придобити и с неизчерпаеми залежи?

# 440
Да подмениш един проблем с друг не е решение. Нито да го преместиш в друга част на света. Не е решение да (продължаваш да) рушиш екосистеми и да твърдиш, че е за добро.

Ако имах отговор за алтернативата, за която питаш (включваща конкретно технологично решение), щях да съм един от най-богатите хора в света.

Технологиите на зелената енергия са все още твърде примитивни. Според мен посоката за разработването им е правилна, но налагането, и принудително, за масовото им ползване е преждевременно и вредно.

# 441
Отговор на въпроса ми за алтернативата, не получих, защото …е риторичен. Нищо е най-лесното решение и според много - единственото решение.

Понеже нещо изисква усъвършенстване, не означава, че трябва да се спре в зародиш. Пазарът е този, който определя какво се търси. Правителствата в Европа се месят, за да създадат търсене - стимулиране на търсенето на зелени технологии, защото само тогава се получават работещи разработки и технологии, тествани в реалността, а не в лаборатория, които в последствие може допълнително да се усъвършенстват. Предполагам не мислите, че литият е достатъчна причина да се спрат всякакви възобновяеми ресурсни решения? Иначе, единствената алтернатива в момента е: да се запази сегашното статукво на изчерпаеми и замърсяващи горива.

# 442
Решението е да не се пускат в масова употреба технологии с кратък експлоатационен срок, които с нищо не облекчават замърсяването. Изобретяването трябва да се насърчава, но в лаборатории и симулативна среда, с финансова подкрепа и данъчни облекчения, а не с пускане на "недоносчета" на пазара. 
Когато наскоро посетихме дилър за покупка на електромобил, попитахме какво се случва след като батерията загуби добрите си параметри (за условията, при които ще се ползва от нас, производителят дава 4-5 години). Казаха, че е по-добре да си купим нова кола, защото подмяната е трудна ("госпожо, трябва да се разглоби целият автомобил, батерията е капсулована..."), може да ни струва до 1/2 от цената, а и производителят за момента не предлага това като стандартна услуга. Значи след 5 години автомобилът излиза от употреба, много "зелено"...

# 443
Понеже се въртим в кръг и във връзка с примера, който дадохте. Първият автомобил, който е създаден, перфектен ли е бил и колко наподобява сегашния? За да се тества прототип за масова употреба, не се тества в лаборатория, а в реалния свят. Масово се говори за електрификация на отоплението и транспорта в бъдеще, когато електричеството ще се получава изцяло от възобновяеми източници. Така изглежда бъдещето според правителствените стратегии на най-развитите страни. Колкото по-рано се тества извън лабораторията и в действителния живот една технология, толкова по-наясно ще бъдем с къде трябва да отидат усилията за усъвършенстването й. Няколко пъти питах ако някой знае друга алтернатива, но такава май, няма.

Единствената алтернатива на тази стратегия в момента е сегашното състояние - изчерпаеми и замърсяващи горива за близкото и далечно бъдеще(?). С вълшебна пръчица няма да стане.

# 444
Този натиск от правителства върху индустрията много напомня "Всички експерти отдавна са съгласни, че плановата икономика постига максимум производителност и че централизацията води до свръхиндустриализация." Сега остана да се спомене и "общото благо". Индустрията дава готов продукт и е успешна именно с готови продукти, не с бета-версии. Но политиците бързат и извиват ръце нещо да се случи. Как се постига технологичен напредък и скок без да има подходящите предпоставки?

# 445
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

Всъщтност, човекът много ясно обоснова защо задава следните въпроси. Ако имате възможност да им отговорите - давайте!

Именно в подобен диалог се ражда истината - въпроси и отговори. А не в обикновено папагалстване на факти.

Откъде накъде аз ще отговарям? Съвсем се объркахте, струва ми се.

Нахлува госпожата в темата, размахва 10 въпроса (и, не, не се обоснова добре), иска да поучава да обяснявала. ОК, да го направи, нека обясни, но подкрепено с факти и линкове. Интересно ще е какво би обяснила, ако не за мен, за останалите участници в дискусията поне предвид, че я обориха по-долу по първата точка с линк от НАСА относно влиянието на слънчевата енергия за покачването на средните годишни температури в момента, и, като цяло, за климатичната криза.

# 446
Т.е. това че ледниците се топят с много по-бързи темпове за всички времена си е нормално явление и не е проблем....
Изтъняването на озоновия слой и озоновите дупки и те са нещо обичайно и не трябва да ни е грижа. Ракът на кожата не е толкова страшен, то и без това населението на земята е прекалено голямо...

# 447
Hands Minus1  .............

Последна редакция: пн, 12 фев 2024, 15:50 от petiaivanov

# 448
По какъв безпардонен начин се налагат нови технологии, че аз нещо пак съм пропуснала?
Въглищните централи си работят на пълни обороти, нищо че земите около тях са отровени (гледах по телевизията хора се оплакваха от реколтата си). Плащат стабилни заплати и никакъв шанс да спрат в обозримо бъдеще. С профсъюзите шега не бива, получават колко - 1-2% членски внос, трябва да си го заслужат.
 Разделното сметосъбиране е проформа и то само в по-големите градове. Таксата смет е нищожно малка и на никой не му пука къде какво и колко хвърля. Преди 22 години в друга страна за първи път видях автомати за връщане на пластмасови бутилки и метални кенчета. Тук още почти няма, няма и да има скоро.
 Стимулира се връщането на дефектни електроуреди и замяната им с нови в гаранционен срок, вместо ремонт.... В момента обработвам унищожаване на 150 кафемашини. Повече от половината са съвършено здрави. По всякакъв начин се облекчава консумацията.
Не знаех, че е само една озоновата дупка, благодаря за информацията. Това което знам и видях на място бяха изгорели от слънцето лица на мои познати в Норвегия. Те ми разказваха колко е опасно слънцето там. Но тук си е рай. Няма закони, няма дисциплина, няма ред. Чак се чудя що се жалвате и какъв ви е проблемът.

# 449
Hands Thumbsdown

Последна редакция: пн, 12 фев 2024, 15:47 от petiaivanov

Общи условия

Активация на акаунт