Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 45

• 47 199
  • 803
  •   1
Отговори
# 300
Valentin, ако правилно разбирам въпроса, не, не е цялостен изкоп. Но ние нямаме мазе + почвата е скалиста. Като цяло работата на багера по основите беше 2 дена.
Така изглежда в момента, като вече следващата стъпка е армировката:

Иначе, 10 месеца си звучат добре за грубия строеж.

# 301
Груб строеж при нас - 100м2 на етаж и 40м2 гараж - 2 етажа или 240РЗП.  Първа копка на 27 март, Края на Грубия строеж - края на Август(Изкопи, плочи, зидария и скатен покрив).

# 302
Valentin, ако правилно разбирам въпроса, не, не е цялостен изкоп. Но ние нямаме мазе + почвата е скалиста. Като цяло работата на багера по основите беше 2 дена.
Така изглежда в момента, като вече следващата стъпка е армировката:

Супер, ами браво и за изкопа и на архитекта а и късмета е в почвата, при мен коапаенето само беше около месец с извозване на почви и тн. При вас доста по бързо ще се случат нещата.

# 303
  • София/Варна
Здравейте,
Питам получили получилите вече акт 16.
С абсолютно всичко сме готови, обаче около нашият парцел и къща е огромна кал, ама наистина огромна. Има само черен път пред нас и ако влезе багер гаранция, че ще затъне.  Та в момента не можем да изравним двора и да направим ограда. Обаче акт 16 ни зове.
Дайте някакво предложение, че не искам да си видя сметката за промишления ток този месец.
В нашата община гледат само къщата, не е необходимо да ти е готова вертикална и ограда. Аз бих пробвала и да подам документи за УВЕ.

# 304
А УВЕ какво ще рече? То предшества акт 16 ли?
Ние сме в община ЕлинПелин.  Дали някой се е сблъсквалс тях и какво гледат реално?
Здравейте,
Питам получили получилите вече акт 16.
С абсолютно всичко сме готови, обаче около нашият парцел и къща е огромна кал, ама наистина огромна. Има само черен път пред нас и ако влезе багер гаранция, че ще затъне.  Та в момента не можем да изравним двора и да направим ограда. Обаче акт 16 ни зове.
Дайте някакво предложение, че не искам да си видя сметката за промишления ток този месец.
В нашата община гледат само къщата, не е необходимо да ти е готова вертикална и ограда. Аз бих пробвала и да подам документи за УВЕ.

# 305
Аз мисля че акт 16 няма нищо общо с къщите, то е за друг вид сгради. Удостоверението за въвеждане в експлатация е еквивалента на акт 16 за къща.

# 306
  • Sofiа
Компютър, туй УВЕ е баш същото, на което казвате Акт 16. Това ще ви издадат, Удостоверение за въвеждане в експолатация.
Аз съм в съседна община.  Нашите се вълнуваха много дали цокъла е готов. Не ги интересува двора и оградата.
Архитекта ми е от Елин Пелин. От него знам, че в Елин Пелин главния архитект ходи на приемателни комисии или изпраща хора.
Внесете си документите. Няма какво да губите.

# 307
Така изглежда в момента, като вече следващата стъпка е армировката
При нас също почвата е скалиста и такава, на която казват "дренажна". Много помагаше това, тъй като дори при проливен дъжд за няколко часа всичко беше изсъхнало. Грубия строеж ни отне малко над 3 месеца, т.е. доста бързо, но е факт, че строихме лятото и че попаднахме на супер свестен строител (за разлика от архитекта, с когото ни отне почти 4 месеца да се разберем и до ден днешен ми призлява при спомена за безумията му).

# 308
  • Пловдив
На едно друго място споделям  , колко е важен защитния слой върху изолацията и направих няколко снимки ,помислих  си , че може да е полезно да ги видите и тук .
 Моята теза е ,че колкото и некачествена да е външната мазилка -да се пука ,да поема вода (свойство най-вече на евтините сухи мазилки в торби ),ако шпакловката отдолу е направена качествено ,в смисъл на 2 ръце с нужната дебелина , "ефектът на гърмяната фасада"  няма да съществува .И не само ...Ако сте чели тезите за краткия живот и влошаване на качествата на EPS  в годините ,дължащи се на УВ щети ,както и цикли на замръзване и размразяване от проникнали вода и пари(нямам ударение на клавиатурата) ,ето от тук са тръгнали .
  Тази сутрин при  -2°  снимах 3  северни фасади на тъмни къщи ,защото при тях си личи най-много  .Качеството не е особено добро ,снимките са през прозореца на хола ,но ще се добие представа .Този ефект се наблюдава само при минусови температури ,когато фасадата поема вода и замръзва .При -8° , - 10°  ,освен дюбелите се виждат и очертанията на стиропорите .

Тук се виждат на светлата част ,но бе малко мъгливо

Ето и тай-тъмната къща  за сравнение ,няма да споменавам кой я е правил  Wink

Моят съвет е да не се доверявате изцяло на изпълнителя и да не договаряне пакетна цена труд + материал , защото това води до евтини материали ,положени с дебелина под препоръчителна от производителя .

# 309
  • София
Nelina, благодаря, както винаги безкрайно полезна!
Аз да споделя за зимното слънцестоене и греене. Големите ни витрини са на югозапад, но слънце влиза до около 14.30 ч и после малко след 15.30, когато вече съвсем отслабва. Това разбира се декември (и януари), когато денят е най-къс. Губи се един час заради засенчването от отсрещната къща, но тук парцелите не са големи - по 700-850 м2 и къщите си пречат зимата.
Най-доброто изложение за големите витрини е изток-югоизток, разбира се където мястото е достатъчно и къщата може да се разположи в идеални условия.

Последна редакция: нд, 10 дек 2023, 22:38 от sofyia

# 310
  • София
В Елин Пелин това лято за УВЕ ни изпратиха комисия, която да огледа, ако има нужда - да издаде предписание. Искаха да имаме готови пътеките около къщата и стълбището с парапет.

# 311
Здравейте, може ли някой да препоръча строителни фирми за къща в района на Пловдив? Да работят качествено и коректно.

# 312
Здравейте,
Включвам се в темата, тъй като започваме да събираме оферти за грубия строеж на къща 200 кв., на 1 етаж, в област Ловеч.
Имаме две оферти с голяма разлика помежду им - едната оферта е 450 евро/кв. без покрива, другата е 620 евро/кв. с покрива (360 евро/кв. без покрива). Това са цени без ДДС.
Говорили сме с познати, които са строили и те ни казаха, че грубия строеж миналата година им е излязъл 250 евро/кв. крайна цена. Ние очаквахме около 300-350 евро/кв., но и двете оферти доста надвишават. И не знаем нашите очаквания ли са грешни или сме попаднали на скъпи строители.
Моля споделете, преговаряли ли сте за цени със строителя?
Нямаме никакъв опит със строителството и приемам всякакви съвети.

Грубия строеж ни отне малко над 3 месеца, т.е. доста бързо, но е факт, че строихме лятото и че попаднахме на супер свестен строител
Lqlq,
Може ли да споделите на лично името на строителя и контакти?

# 313
taboo, ние сега сме в началните епати на строеж на 200кв, 1 етаж и няма как да кажа колко би ни излезнала реално.
По оферта дадена от строителите излиза някъде около 350 евро на кв.м, с покрива като материали + труд.
Но в нашия случай на строителя плащаме само за работата. За материали, багери и тнт си плащаме отделно и се разбираме и организираме със съответните фирми, което според мен значително сваля цената.
И при нас имахме оферта от близо 500 евро кв.м, като там нямахме никакъв ангажимент и всичко се организираше от строителя. Но и цените, които бяха заложили бяха много завишени. Например 100-120лв за час работа на багер с кофа/чук, като ние за същото платихме 70-90лв при директна уговорка с багерите и тнт.
Вижте дали не може и вие да се организирате за подобен вариант.

# 314
  • Пловдив
taboo ,чак невероятно ми се струва груб строеж от миналата година да излезе 250 €/м2 .
Преди 4 години най-евтината оферта ,която избрахме бе 200€/м2 без ДДС  на двуетажна къща без подпокривна плоча ,двускатен покрив и прости ивични основи на равен терен .
За едноетажна къща ,реалната оферта ще е в порядъка на 400€ + много зависи какъв е терена ,покрива  .

Общи условия

Активация на акаунт