Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 45

• 47 200
  • 803
  •   1
Отговори
# 285
  • София
sunrise _67, най-добрият вариант е да имате инвеститорски контрол. Не толкова заради някаква кражба, колкото заради евентуални грешки и неспазване на технология.
Ние строим с ограничени средства, но като се върна година и половина назад, с удоволствие бих дала 3-4 заплати на такъв. Много грешки и простотии се сътвориха при нас от "препоръчания" строител.
За бетона вече са казали, няма как да се дръпне чертата и да е точно колкото в проекта. При нас пък се наложи увеличаване, защото не стигнахме до здрава почва при изкопа и конструктора нареди +10 см дълбочина и +10 см разширяване на стъпките.

Аз да попитам каква е точната технология за полагане на т.нар. плаваща замазка? Първо се "окантоват" стените с около 15 см ленти ХPS и след   това се реди по пода? Лепи ли се, или само се нарежда плътно? При нас ще бъде сложно упражнение, защото основната плоча е с наклон, достигащ до 8 см в единият край. Едните съвети са да започнем с XPS 5 см от видът, който не се застъпва и да "оберем" разликите с по-дебел. Това обаче ще е свързано с покупка на няколко дебелини и съответно по-висок разход. След това поставя ли се полиетилен, или директно мрежата на крачета и замазката?
Другото предложение е всичко с 5 см и изравняване със замазка, уж щяло да е оо-бюджетно.
Мнения?

# 286
Покривът ни е Lindab клик система. Монтира се много лесно и има хубави аксесоари, като цяло всичко е изработено много добре, дори винтовете изглеждат много качествени, НО ако можеше да върнем времето назад - няма да повторим. Тропа при порой (имаме 20 см. вата), при силни пориви на вятъра - "подскача" по скарата и шумът вътре е много подтискащ, имаме чувството, че ще отлети нанякъде. Съветвам ви да вземете нещо нагънато, например имитация на керемиди. Т.н. фалцов покрив е ужас, поне в нашия случай.
А сложиха ли при монтажа вибропоглъщаща лента, защото тя има точно това предназначение - да обере вибрациите в местата на сглобките при силен вятър?
Няма лента, защото Линдаб никъде в инструкциите или видеата, които ММ гледа не слагат такова нещо.
Дълги са ламарините - 5.5 и 5 метра, общо 10.5 метра на едноскатен покрив с малък наклон. Сигурно и това оказва неблагоприятно влияние. Както и да е... ще го изхвърлим някой ден.
Вероятно не сте гледали това видео https://www.youtube.com/watch?v=i7K2Wa32xWA - от самото начало се поставя антивибрационна подложка, а по-нататък 4:09 в клипа и на страничните профили ...

# 287
  • София
Покривът ни е Lindab клик система. Монтира се много лесно и има хубави аксесоари, като цяло всичко е изработено много добре, дори винтовете изглеждат много качествени, НО ако можеше да върнем времето назад - няма да повторим. Тропа при порой (имаме 20 см. вата), при силни пориви на вятъра - "подскача" по скарата и шумът вътре е много подтискащ, имаме чувството, че ще отлети нанякъде. Съветвам ви да вземете нещо нагънато, например имитация на керемиди. Т.н. фалцов покрив е ужас, поне в нашия случай.
А сложиха ли при монтажа вибропоглъщаща лента, защото тя има точно това предназначение - да обере вибрациите в местата на сглобките при силен вятър?
Няма лента, защото Линдаб никъде в инструкциите или видеата, които ММ гледа не слагат такова нещо.
Дълги са ламарините - 5.5 и 5 метра, общо 10.5 метра на едноскатен покрив с малък наклон. Сигурно и това оказва неблагоприятно влияние. Както и да е... ще го изхвърлим някой ден.
Вероятно не сте гледали това видео https://www.youtube.com/watch?v=i7K2Wa32xWA - от самото начало се поставя антивибрационна подложка, а по-нататък 4:09 в клипа и на страничните профили ...
Това е друг тип покрив, нашият е вентилируем - на двойна скара.

# 288
Кое е по-бюджетното решение - къща на 1 етаж или на 2 етажа с еднаква квадратура около 100 квадрата? Към момента още сме на етап търсене на парцел.

# 289
  • София
Амииии зависи... Ако вторият етаж е със скосявания жилищни части, печелиш нещо и от по-малък покрив, може би по-малко изкопни работи... Остава ти по-голям двор... Но пък губиш от квадратурата за стълбище и естествено имаш да качваш стълби...
В смисъл, надали ще е безкрайно по-бюжетно. Май предимно така си го смятай - по-малък покрив.

# 290
  • София
Ralica, принципно къщата на един етаж е най-скъпият вариант, защото има много основи и покрив. Особено ако искате да е и повдигната, а не на кота 0.  Но удобството е по-голямо.
За 100 м2 на два етажа ще има голяма загуба на площ от стълбището, а ще се получи и допълнително изяждане на м2 и от коридора на втория етаж. Да, ще има по-малки основи и покрив, но има и трета плоча (покривната), която ще е свързана с много от скъпите операции - кофраж и армировка. Не знам като краен резултат дали си заслужава за малка къща.
За по-голяма, със сигурност на два етажа ще е по-евтин строежът.

# 291
  • София
Не е задължително да има плоча под покрива.

# 292
Ние сме с къща на един етаж по съвет на проектантите ни.
Да, по-скъпо е откъм основи и покрив, но ни обясниха, че пространстото ще е по-добре усвоено в нашия случай.
Ние имахме определени изисквания за големината на стаите и на 2 етажа щяхме да изгубим доста квадрати за стълби и коридори.
Друг е въпрпсът вече за слизането и качването на стълбите.
До още един архитект се бяхме допитали и той ни каза, че при достатъчно място препоръчва 1 етаж.

# 293
  • Пловдив
Винаги са ми харесвали покривите от фалцова ламарина  и на моменти съжалявах ,чисто визуално, че сме избрали метални керемиди .Обаче ,като гледам монтажа и особено зарязването на онзи елемент ,виждам как шансът да се развие корозия е по-голям ,отколкото при метални керемиди,произведени по размер .
 mona , и аз се притеснявах при първия силен вятър ,най-вече заради репутацията на металните покриви ,но те основно отлитат с двойната скара ,а нашата е захванати много сериозно.

По повод дограмата и стъклопакетите ,наистина сме писали много ,но бих спестила от цвят (+30% в цената над бяла дограма ),отколкото от троен стъклопакет .Няма значение марката на профила .Вече са писали -камери ,уплътнение ,обков ,арматура .
Дървесните декори са по-скъпи от просто цветните .При ПВЦ цветът е с фолио , алуминият е прахово боядисан .В зората на дограмата,съм виждала некачествени фолиа ,но в последните поне 10 г ,не мисля че има повод за притеснения

Ралица  ,не бих си причинила къща с такава големина на 2 етажа .Живяла съм в такава в Англия ,при все че стълбите бяха завидно стръмни и не заемаха много от пространството ,пак се изяжда площ .Задължително трябва тоалетна /баня и горе и долу. На два етажа е по - смислено при поне 140-150м2 площ .Най-евтино ще е на един етаж ,без покривна плоча ,с изчистен двускатен покрив .

Последна редакция: ср, 06 дек 2023, 06:41 от nelina_london

# 294
  • София
Аз Ралица я разбрах, че има предвид два етажа по 100 м2 всеки. Но и така да е, съображенията са същите, така че сигурно пак сте помогнали Simple Smile Ние бяхме категорично сигурни, че не искаме стълби, дори да бяхме строили по-голяма къща Simple Smile

# 295
Здравейте,
споделям моя опит като инвеститор от тази година, към този момент довършвам грубия строеж.

Цената доста варира от това дали къщата е на 1 или повече етажа също и от квадратурата.
За най бюджетен строеж може да смятате къща на 2 етажа със скатен покрив с РЗП 200кв. При този вариант нормална цена е между 300-400 евро на квадрат това включа зидария и покрив за тези, които все се чудят без дограма.

Ако обаче къщата е на 1 етаж със същата квадратура тогава цената ще отиде 400-480 евро според зависи размер парцел и тн. Тъй като най скъпите неща в един строеж за земните работи и покривната конструкция.

Специално за моята къща квадратура 320 квадрата на 1 етаж с плосък покрив и височина на помещенията от 2.80 до 3.80 цената ми ще дойде около 610 евро на квадрат.
Ако някой се нуждаете от съвет съм насреща.

# 296
Здравейте,
Питам получили получилите вече акт 16.
С абсолютно всичко сме готови, обаче около нашият парцел и къща е огромна кал, ама наистина огромна. Има само черен път пред нас и ако влезе багер гаранция, че ще затъне.  Та в момента не можем да изравним двора и да направим ограда. Обаче акт 16 ни зове.
Дайте някакво предложение, че не искам да си видя сметката за промишления ток този месец.

# 297
Здравейте,
Питам получили получилите вече акт 16.
С абсолютно всичко сме готови, обаче около нашият парцел и къща е огромна кал, ама наистина огромна. Има само черен път пред нас и ако влезе багер гаранция, че ще затъне.  Та в момента не можем да изравним двора и да направим ограда. Обаче акт 16 ни зове.
Дайте някакво предложение, че не искам да си видя сметката за промишления ток този месец.

Няма много неща който може да направите в момента, най евтино добро и ефикасно за вас в момента ще е да засипете улиците с трошляк 0 -45 Мм като това ще изкара до следващата зима.

# 298
ValentinM, благодаря за споделянето. Blush
Ние сме в началото на строеж на РЗП 200кв.м, 1 етаж със скатен покрив, ивичест фундамент.
И като казвам началото, имам предвид, че засега изкопахме основите и изляхме подложния бетон. Дали сме вече заявка за арматура, но предвид предстоящите празници нямам надежда да стане тази година.
Можеш ли да кажеш какво визираш под земни работи, относно цената на квадрат?
Ще ми е интересно да споделиш и за колко време успяхме да завършите грубия строеж от началото? Hug

# 299
ValentinM, благодаря за споделянето. Blush
Ние сме в началото на строеж на РЗП 200кв.м, 1 етаж със скатен покрив, ивичест фундамент.
И като казвам началото, имам предвид, че засега изкопахме основите и изляхме подложния бетон. Дали сме вече заявка за арматура, но предвид предстоящите празници нямам надежда да стане тази година.
Можеш ли да кажеш какво визираш под земни работи, относно цената на квадрат?
Ще ми е интересно да споделиш и за колко време успяхме да завършите грубия строеж от началото? Hug

Земни работи визирам всички дейности до достигане на кота 0.
Вашият изкоп цялостен ли е?
Лично за моят проект ми отне 10 месеца завършване на грубия строеж с доста забавяния в изкопа и после мотане от строителя най вероятно би станало  и за 6-8 зависи колко други обекта има строителя и разбира се метеорологична обстановка.

Последна редакция: чт, 07 дек 2023, 22:39 от ValentinM

Общи условия

Активация на акаунт