Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 45

• 46 275
  • 803
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Ами не знам при нас като минаха техниците на термопомпата, казаха да я дигнем на 30поне, било оптимално за работата на машинката 30-30и нещо, по-ниско не било мн добре за нея, не слушах мн защо.
Но от тогава я държим на 30.
Обаче аз наистина съм пълен балък в материята. Мъжът ми е по-тази част... Аз само ползвател на топлина😆

# 556
  • Пловдив
jele , кога съм написала че напълно отричам 4S ? Казах ,че зависи от изложението ,климата ,споменах и отоплението с подово .Всъщност,  Вие го категоризирахте като "иновативно" и смело го препоръчахте  на поста преди вас с показани  различни изложения -СЗ ,СИ и ЮГ .
Има ли линк към труда от БАН ? Много обичам числата и бих го прегледала целия .
 На Нелина стъклопакетът е най-добър за Drago ,защото сме си казали всички спецификации на жилището на Л.С (дограма ,засенчване) и ,че желанието е  да е светло и да има максимален добив от слънце .Drago си е разнищила всички таблици и си е избрала предложена конфигурация от производител .
 Ейнджъли Fatalina ,у нас е 28° в хола ,защото имаме огромно количество прозорци (около 25м2) ,плюс това поддържаме 24,5-25° .Температурата нараства  с 3° .В спалните ,температурата тръгва от 23,5 -24° ,но не минава 26° ,защото съотношението прозорец /обем е по-малко .Нямаме подово ,което отдава ,затова е ценно да се мери Т при прозореца  при няколко потребителя и да се  извади  Реална представа за приноса на различните стъклопакети .Един е доволен от 4S ,друг не , и се споменават едни и същи изложения . Колкото повече хора замерят Т при прозореца ,толкова по-полезно ще е на тези ,които сега се чудят какво да поставят .
 Ето ,както виждате при Vallery,не става 28°  на втори етаж ,но на първи щеше да стане с К стъкла ,защото също има големи прозорци .

Последна редакция: нд, 28 яну 2024, 09:56 от nelina_london

# 557
  • София
Може, може, значи е важно и какво търси и иска ползвателя. Аз след като не искам 28градуса и не намирам, че 4с ми затъмнява, например, явно за нас това е правилния избор независимо от общи данни и тн... Някой  друг вероятно би се оплакал, че цяла зима мръзне😂
Аз честно не съм сигурна за изложението, но изгрев и цяла сутрин влиза от едната страна, значи следва да е някакъв изток, после в хола завива и влиза слънце през другите (е, едните ди седят с пуснати завеси, че трябва да си оправим корниза, т. е. към момента спират 1/3от иначе предвидената да влиза светлина и топлина) прозорци... Та чак докато залез, предполагам са юг-югозапад... Май само северен прозорец няма. Югозападна България, за мен сравнение с софийско, там лятото е по-тежко, зимата малко по-мека.

# 558
Нелина, не е само от прозорците и системата ти за отопление, все пак си в пловдивско, а там външната тепература, дори зимата е друга. Аз съм на 930 м надморска височина, заобиколена от планината Верила и тук зимата е сериозна.
Скрит текст:
Вече няколко пъти пада около 30 - 40 см сняг, а  последните две седмици държа около -9  - 11 градуса.

# 559
  • Пловдив
Fatalina,много е красиво !
Иначе си правя замервания ,точно при ниски температури .Добивите от слънцето ,нямат отношение с външната температура ,а само колко часа след като се скрие слънцето ,се включва отоплението ,тоест топлозагубите са по-големи .Преди 10тина дни и при нас беше  -9.6°  и температурата вкъщи бе същата .Просто най-студените дни са и най-слънчеви   - тогава ни е най-топло вкъщи и най-евтино като разход .В един такъв ден отоплението ни коства 1,50 лв ,а в облачен топъл ден (7-8°) е 2.50 лв .
А,при подовото - подът ви е на 28°
и  температурата в слънчеви дни ви достига 26° .При мен е обратното -тогава подът е на 26° (на санка),а Т -28° ,но както казах само Декември и Януари ,после намалява .
Ето ги студените дни

Ето консумацията ,на която се вижда че  климатикът изключва в 10 сутринта.

Не се включва до полунощ .Последните 2 часа преди полунощ си включва някакъв нагревател на външното тяло (50W) ,защото навън е под   -4° ,а е на стендбай и климатикът е в режим очакване да се включи  .Просто някаква защита му се активира,за да не замръзне  .Правя подробни анализи  на ползи и загуби ,когато мога  и се опитвам да направя изводи кое води до по-големи енергийни печалби и на каква цена си заслужава .

Последна редакция: нд, 28 яну 2024, 17:19 от nelina_london

# 560
  • във фурната
Здравейте! Обмислям покупка на парцел за строеж на къща. Тъй като търся да има регулация, ток и вода, в повечето обяви ми излиза - тока и водата са на улицата пред имота. Обаче, като чета тук, разбирам, че това, че има ток, не значи, че ЕРП ще имат достатъчно мощност, за да захранят и моя имот. Това аз как мога да го проуча , преди да съм закупила парцела? Същото е и с водата. Може ли да се разчита, че ВиК ще подават нужното количество вода, без да има недостиг и кого да питам? Ако се сондира, задължително ли винаги излиза вода? Много въпроси станаха, но тепърва се впускам в това начинание и ще бъда благодарна на всеки, който изрази подкрепа и даде мнение!

# 561
  • София
Мисля, че има разлика ако на близо минават ток и вода, към които може да се вържете и мястото да е с пуснати за него ток и вода.
За вик може да питаш съседите, или има генерален проблем или не, като цяло.
Гаранция, че при сондиране ще има вода- няма, може изобщо да няма на вашето място, може да ви кажат, че има, но да не познаят, може и да има недостатъчно и тн.

# 562
Ще споделя нашия опит. Ако парцелът е в границите на населено място и е на улица по която има водопровод, свързването с вода е почти сигурно. За тока може би важи същото, но не го твърдя на 100%.
Ако много харесате даден парцел поискайте собствениците да извадят становища от дружествата. Дали ще се съгласят е друг въпрос, на повечето не им се занимава.

# 563
  • София
Потвърждавам казаното от NI_CI.
Имам познати, които имахапроблем с присъединяването към ВиК, но парцелът произхождаше от по- голям, разделен на две.
Нашият също беше без ток и вода, но в границата на селото. Лесно се случиха нещата, в установените срокове.

# 564
Ще споделя нашия опит. Ако парцелът е в границите на населено място и е на улица по която има водопровод, свързването с вода е почти сигурно. За тока може би важи същото, но не го твърдя на 100%.
Ако много харесате даден парцел поискайте собствениците да извадят становища от дружествата. Дали ще се съгласят е друг въпрос, на повечето не им се занимава.
С ВиК-то може да се извади становище, но за тока е по-комплицирано, тез без скица и виза не искат да издават нищо. Не знам за къде става въпрос, но при нас има парцели в регулация, за които не дават вода от уличната водопроводна мрежа поради изчерпен ресурс.
С електричеството, в общия случай, няма проблем за мощност до 15 квт, но... ако стълбовете и мрежата са стари, няма достатъчно мощност е напълно възможно да ви принудят да подмените мрежата за ваша сметка.

# 565
Имот в регулация.
Трябва да има водопровод въведен в експлоатация от местното дружество в съседство на имота. Правите си СВО.
Същото важи и за канала, който не трябва да е напорен. Правите СКО да се включите.
За ток не може да се каже. Ако няма достатъчна мощност, трябва да ви осигурят но кога и как е отделен въпрос. Становищата от електроразпределителните дружества са валидни за срок от 12 месеца.

# 566
  • София
А ние си купихме имот в регулация без водопровод в съседство... И сме на сондаж Simple Smile
Пред съседната къща имаше ел. табло с място за още един електромер, но той пък бил предвиден за друг строеж. Та почакахме (за щастие малко) да ни отпуснат мощност от друга електро линия. Можеше да чакамемесеци докато й издадат акт16, но един служител се обърка и се наложи да намерят как да ни захранят с ток за строежа.

# 567
Здравейте, за момент връщам темата за стъклопакета с въпрос дали при вас е имало такава ситуация - Някои от фирмите, с които разговаряхме ни казаха, че при стъклопакет К-бяло-К стъклопакета ще се спука. Казаха, че могат да го изпълнят, но няма как да ни дадат гаранция. От друга фирма ни казаха,че ще се получи парников ефект - знам, че тук се е коментирало относно това, но вие сте споделяли, че нямате такива проблеми. Отново да спомена, че става дума за Пловдив и 3 прозореца с изложение юг, 1 на запад, 2 на изток.
Все още не сме решили относно изолация на къщата, тъй като четох, че това също е фактор, както и с какво ще се отопляваме - най-вероятно радиатори или пелетна камина, а по-нататък желанието ни е за подово.
Имало ли е други с такъв опит? Отказвали ли са ви гаранция на стъклопакета? Разбира се всички предлагат К-бяло-4С

# 568
  • София
Нямам опит с К, ако наистина пропуска мн повече топлина, може би поне за южните да обмислите 4С. Иначе след като само някои не дават гаранция, ако решите К, ами ще заложите на някой, който дава.
Мен само ме притесни това... По-нататък желание за подово... Ако имате такова, момента е на груб строеж, по-нататък къде ще си изпоразбиете къщата, за да го добавяте... В смисъл, поне инсталацията да направите, включването може и да чака.

# 569
Здравейте, за момент връщам темата за стъклопакета с въпрос дали при вас е имало такава ситуация - Някои от фирмите, с които разговаряхме ни казаха, че при стъклопакет К-бяло-К стъклопакета ще се спука. Казаха, че могат да го изпълнят, но няма как да ни дадат гаранция. От друга фирма ни казаха,че ще се получи парников ефект - знам, че тук се е коментирало относно това, но вие сте споделяли, че нямате такива проблеми. Отново да спомена, че става дума за Пловдив и 3 прозореца с изложение юг, 1 на запад, 2 на изток.
Все още не сме решили относно изолация на къщата, тъй като четох, че това също е фактор, както и с какво ще се отопляваме -най-вероятно радиатори или пелетна камина, а по-нататък желанието ни е за подово[/b].
Имало ли е други с такъв опит? Отказвали ли са ви гаранция на стъклопакета? Разбира се всички предлагат К-бяло-4С
Няма връзка между спукване на стъкла и изолация и отоплението, нещо не разбрах аз.

Ние сме със 7 прозореца на чист юг, 4 северни и един западен.Всички са Ка бяло Ка и нямаме проблем с нито едно от изложенията, дори със запада лятото. Имаме плосък покрив с козирки над част от прозорците (над най-големите), дълбоки са по около 40 см.
Нашите стъкла са кантирани. Така се отнема напрежението в стъклата на големите стъклопакети. Слава богу не съм попадала на такива фирми, които да ми откажат гаранция или изработка на тези стъклопакети. Не бих платила никога на такива, защото и в тях да е вината, няма да си понесат отговорността за нищо после.

Няма как да се нанесете и после да правите подово. Трябва да изринете всичко и да изнесете цялата си покъщнина!

Пред пелетна камина бих избрала канален климатик за отопление на цялата къща. Така ще може и да се охлаждате лятото. Nelina_london е в пловдивско и няма проблем със стъклопакетите вече 3 година мисля стана.
За да имате полза от хубавата дограма трябва да сложите и добра изолация. При нас конструктивно нямаше как да сложим над 15 см, но взехме по-плътен EPS, за да компенсираме частично, ако може от рано заложете 20 или 25 см. изолация.

Общи условия

Активация на акаунт