Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 45

• 46 198
  • 803
  •   1
Отговори
# 630
Цитат на: nelina_london link=topic=1586961.msg47552696#msg47552696
[/quote

be-la,оскъпаването идва и от там ,че Т на водата къмрадиатори е 60°,а към подовото около 30° ,ще трябва да става и смесване на водата към подовото .

jele ,никакъв шанс за охлаждане с подово .Имам в детайли резултати на инженер ,който доста се постара с експерименти ,но когато се зададе минималната Т  за ограничение,която да възпрепятства конденза  на пода ,Т на въздуха не пада под 30° .При това с добра изолация ,енталпиен рекуператор ,4S стъкла и Софийски климат .
Подовото работи супер с камина с водна риза в комбинация с обикновени радиатори, като температурата на водата си е доста висока. За такъв вид подово се поставят тръби с алуминиева вложка с покрита с полиетилен. На съвсем друг вид принцип работи подовото с топлинен източник термопомпа. При нея температурата на водата в тръбите е ниска. Този вид подово уж става и за охлаждане, но много бавно охлажда помещенията, като докато нагоре въздухът се охлади, долу подовото покритие става ледено и адски неприятно при допир. Това лято го пробвахме и повече няма да повторим.

# 631
  • Пловдив
fatalina ,независимо от източника на загряване на  водата към подовото ,   тя не може да е с Т ,като на радиатори .Ако ,тръбите се навият с широка стъпка ,за да се подгряват на по-висока Т ,ще се получат зонирвания - подът няма да се нагрява равномерно .Водното подово трябва да си е нискотемпературно .При под загрят на висока температура ,има риск за разширени вени .Затова съм чела ,че се ползва някакъв вентил ,който смесва водата  от високотемпературни източници на загряване .Вероятно може и с буфер .Чисто технически,не съм веща колко такива  методи има за намаляване на Т на топлотосителя.

Мислила съм за варианта ,който каза София
-  водата след радиаторите да премине през подовото .Тогава ми е любопитно колко още се охлажда  водата след подовото и дали е рентабилно като КПД .Един вид ,загрява се на 60° и след подовото се връща на 25° ,и отново трябва да се вдигне на 60° .Но ,ако се губи много малко енергия в подовото си е супер  вариант .

# 632
Никакъв проблем няма в подовото да влиза много гореща вода. Ние повече от 15 години ползвахме точно такава инсталация. Веднага след камината е поставена метална тръба, около 2  - 3 метра, а след това продължава тази с алуминиевата вложка, после влиза в радиаторите, подгрява и бойлер с двойна серпентина и по обратен път се връща към камината, където отново се подгрява. Има и разшиителен съд. Подът е приятно топъл, а това с вените е просто абсолютна смешка. Никога не сме се замисляли дали и каква енергия се губи, защато винаги е било много тъпло вкъщи, дори повече от необходимото. Проблемът  на тази система е хамалогията с дървата, почистването от пепел и неизбежното след време опушване на стените - разбирай нужда от ремонт. Въпреки топлината и уюта, който се създава от камината, както и ниските месечни разходи за отопление не бих се върнала към този вид отопление и не го препоръчвам, но всеки може сам да си прецени дали го устройва.

# 633
  • Пловдив
Фаталина ,възможно е това с разширените вени  (при перманентна температура на пода по-висока от телесната )да  не е доказано медицински .Срещала съм го на много места ,но не съм задълбавала .Твоят опит ,в случая е положителен .
При всички положения ,подовото на газ и на котел е с по-широка стъпка от това на ТП .

# 634
Не е точно по темата, но покрай нея - действително не мисля, че биха се образували разширени вени, но определено на тях топлината им действа много неблагоприятно, ако ги има.
Ние нямаме подово и ви чета с интерес, че ми се иска в къщата да направя поне на част от помещенията.
Скоро обаче бяхме на гости в апартамент с подово отопление и покритие гранитогрес, не съм питала за подробности - какво е, с каква температура се поддържа и т.н., но ми направи впечатление, че и двамата с ММ, когато понечихме да си обуем обувките на тръгване, не можахме - имахме отчетлив оток на краката (това за около 2-3 часа). Като усещане не забелязах да е било чак горещо, струваше ми се приятно топло.
След тази случка не знам какво да мисля, аз имам разширени вени и това, наред с отока, който получихме и двамата, ме раздвоява. 

# 635
  • София
О, nelina, никой не е правил никакви специални замервания. Направено е на ниво - техник- монтажник, на стара къща.  Мъжът ми го е прави на две места, едното на близък приятел. Къщата е 130 м2, на един етаж, с добра изолация, софийско студено село. В тази система също има няколко кръга, но само на два има такова "подово" - към двете бани и съответно коридора. Водата, която излиза от радиатора на спалнята, минава първо през банята и по коридора се връща в котела (или в буфер, не съм сигурна). Няма включен БГВ, защото ползват газов бойлер с бутилки пропан-бутан.
Въпросното отопление го ползват 6-7 г вече и са изключително доволни откъм ефективност и разходи - около 30-40% под средното потребление на пелети. Обаче този резултат е вследствие изолация 15 см каменна вата с висока плътност и някаква над таванната плоча, т е пак стигаме до същия извод Wink

# 636
sofyia много благодаря за насоките, всяка информация ми е много полезна.

Бих посъветвала, да направите изчисление за инвестицията в цистерна и подвързване към централната газопреносна мрежа, защото при така изчислените цени от nelina, разликата на газа e 11% и може дълго да не се избие при висока първоначална инвестиция.

Понеже споменавате за няколко вида отопление, ние сме заложили на централна газ с подово; канален климатик и камина на дърва с въздушна риза (т.е. въздуховоди към стаите). Но нашата идея не беше да ги сменяме според кое е по-евтино, а защото искахме задължително камина и решихме тя да има тази функция и да може да бъде алтернативен източник на отопление. Каналния климатик взехме, защото ММ не издържа грам на жегите и лятото често е в София за разлика от нас, та прецени, че ще има по-голям комфорт ако навсякъде температурите са сходни. А и зимата би било по-комфортно с Ка стъклата да го ползваме за отопление. Избиване тези инсталации от някакви икономии няма да имат никога.

Последна редакция: чт, 01 фев 2024, 09:53 от drago_2008

# 637
  • София
То не всичко е до избиване на инвестициите, понякога просто си плащаш личния комфорт, а той цена няма👍

# 638
Може ли отзиви за камината с водна риза и въздуховоди. Предполагам в окачен таван вървят въздуховодите. Добре ли се отопляват помещенията? Аз също много държа на камина и искам да я ползваме и за отопление понякога.

# 639
То не всичко е до избиване на инвестициите, понякога просто си плащаш личния комфорт, а той цена няма👍
Уточнявам го за питащата, защото имам усещането, че няколкото вида отопление са, за да избират по-икономичното и него да ползват!
mona11, в старото жилище вървяха в кутии по периметъра на помещението, в новото са на стените с прозорците горе до тавана с решетки отново. Добре топли от предишния ни опит, а и в старото жилище стояхме постоянно на отворени врати.
Новата ни камера е с електронно управление и вентилатор, та ще може да се регулира по-лесно ако стане доста топло (в старото ни жилище беше обикновен модел от едно време).

Последна редакция: чт, 01 фев 2024, 11:56 от drago_2008

# 640
  • Варна
Mona и ние сме се отоплявали с камина с въздохуводи доста време. Помещението, където беше камината беше доста по-топло от другите стаи. Държахме вратите отворени. Камината беше френска. Но винаги след време се получава опушване над камината, леко се опуши и около клапите на въздуховодите. За себе си никога вече няма да се топля с камина, толкова дърва сме пренесли ..

# 641
E, тя пише понякога. Ние например я палехме основно като стигнат Т  -10 и по празниците. Та нито много дърва сме поръчвали (3 кубика 2 години седяха та и отгоре), нито се опуши при нас, но при свекърва ми заради лошия комин, всяка година се пребоядисва. Така че и това  е от огромно значение. Ние сега имаме и свеж въздух за камината, който идва отвън, старата нямаше.

# 642
Да, ще палим камината понякога, при много студени дни и като спре тока:) Но ми се искаше да можем да отопляваме цялата къща така, ако се наложи. Ние сме още на етап премисляне, даже проектирането е далеч, но гледаме да си избистрим желанията предварително.

# 643
Ако няма ток трудно ще се отоплява цялата къща с камината. За да се получи, трябва да има вентилатор към камината, евентуално той може да е възан към някой ЮПС (така ли се казваше устройството?...).

Тези камини, които аз съм гледала имат възможност до максимум 4 въздуховода към тях. Не знам колко е голяма къщата и дали ще са достатъчни. Може и да има с повече, но аз поне не съм срещала. Драго със сигурност може да даде повече подробности.
Трасетата на въздуховодите е добре да са максимално къси.

Последна редакция: пт, 02 фев 2024, 09:02 от nellytan1

# 644
И ние го мислихме този вариант с камината като евентуален бек-ъп на термо помпата, но се отказахме. Усложняват се излишно нещата и решихме камината да е чисто декоративна за уют. Къщата така или иначе ще има климатици за охлаждане, които ще могат да се ползват и за отопление при нужда. Бидейки и двете решения на ток обаче, мислим за резервно захранване, когато спре токът.

Общи условия

Активация на акаунт