Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 45

• 46 196
  • 803
  •   1
Отговори
# 645
  • Бургас
Понеже говорим за резервно захранване, аз ще ви споделя, че ние имаме 3 акумулатора, които ни са резерва целогодишно. Спирането на тока не е само до отоплението.
Единия е свързан със соларите за топла вода на покрива. Там има помпа и тя има нужда от ток за да циркулира водата. Защото, ако няма ток може да прегрее.
Другият акумулатор е свързан с помпа, която в една шахта се събира вода и през дъждовната канализация се изхвърля водата. Ако няма ток може да прелее и да ни наводни мазето. Наличието на тази шахта се появи по време на строежа. Има периоди когато помпата се включва на 20 - 30 минути, а друг път на 3 седмици. Няма логика кога се пълни. Но хубавото е, че я опитомихме и сега от пролетта е направена автоматика да пълни един куб и така поливам без пари. Когато се напълни Куба изхвърля в канализацията. И ето там има нужда от ток, пак да кажа да не се наводни мазето.
И третият акумулатор е свързан със лунички. Във всяка стая по една в дневната две. И когато спре тока имаме осветление.
Дълго и на широко описах, че липсата на ток не е само за отопление.

# 646
И аз държа камина и още смятам да я държа най-вече заради алтернативно отопление, когато няма ток (поне на един етаж да има топлина, ако няма друго).
Отделен въпрос е магията на живия огън, който мога да гледам с часове в тъмното, а и декоративната стойност на самата камина.
Още по-отделен е обаче и хамалогията с дърва, почистване, поддържане...  Simple Smile
Та съм в разкрачено положение и без окончателно решение.
Бих взела генератор, но не съм проучвала още какви и за колко време консуматори може да захранва.

# 647
То не всичко е до избиване на инвестициите, понякога просто си плащаш личния комфорт, а той цена няма👍
Уточнявам го за питащата, защото имам усещането, че няколкото вида отопление са, за да избират по-икономичното и него да ползват!
По принцип ако с различните видове отопление се постига сходна температура +- няколко градуса, логично ще изберем по-евтиния вариант за отопление. Камината, която много искаме да сложим, е предимно за удоволствие и уют, вече варианта да се ползва по някакъв начин и за отопление може да е само в плюс. Засега основното отопление се планира с котел и радиатори, но когато имаме идейния проект пак ще се консултираме и ще разгледаме вариантите. Все пак доста идеи ми дадохте, над които ще трябва да се помисли, много благодаря!

# 648
Понеже говорим за резервно захранване, аз ще ви споделя, че ние имаме 3 акумулатора, които ни са резерва целогодишно. Спирането на тока не е само до отоплението.
Абсолютно си права! Може ли да споделиш малко повече информация за акумулаторите? Какви са, как са вързани, какво ги зарежда и т.н.? Аз също имам идея да сложим такива. Дори стигам по-далеч и обмислям токът на къщата да минава изцяло през тях, за да не се вълнувам от токови удари, слаб ток и други подобни селски реалности.

# 649
  • Бургас
Токов удар, слаб ток в смисъл липсва едната фаза или ниско напрежение, липсата му. Различни проблеми и съответно различни решения. Аз много не разбирам толкова професионално само нощем спя до такъв разбирач. Но ако по-точно или по-конкретно нещо те интересува ще питам.
Имали сме случай да я няма едната фаза и като установиш, че не идва до твоя имот звъниш силно подготвен и аргументиран на "енергото" да оправят проблема. Защото при нас с трите фази се оказва, че е част от осветлението, на единия комшия има ток, но той няма трифазен и си има ток. На другия комшия тази фаза му е не знам си къде. И така като тръгнеш по улицата един има, а друг няма ток. И след като се прибави, че това се появява само при влажно време. В крайна сметка се оказа на кръстовището горе на стълба нещо си ту дава контакт, ту не. Наааай накрая след сдъвкана информация дойде аварийната група и бързо отстрани проблема. Това са фазите е ужас.
Токовите удари при които само примигва за части от секундата все още го проучваме да има някаква защита, но понякога разбираме, че го има само по часовника на микровълновата. Почва от 12 часа. Или пък шелитата пращат съобщения.
Това което съм споделила за акумулаторите е когато напълно спре тока.

# 650
Привет,

Сравнително нормално място от където да се закупят в София плочки и основни санитарни елементи за баня (тоалетна, казанче, душ) ?

# 651
  • София
Те всички са си сравнително нормални места🤔

# 652
Амии чета противоречиви мнения. По принцип обмислях Баня стил, но ще се радвам да чуя препоръка.

p.s. втори въпрос, според дизана ни част от едната баня е със боя. Но майсторите дето срещнах, много много не са го правили. Искам да разбера ако някой е правил да сподели каква е процедурата - някаква специфична мазилка, груд, боя или има и още нещо.

# 653
Амии чета противоречиви мнения. По принцип обмислях Баня стил, но ще се радвам да чуя препоръка.

p.s. втори въпрос, според дизана ни част от едната баня е със боя. Но майсторите дето срещнах, много много не са го правили. Искам да разбера ако някой е правил да сподели каква е процедурата - някаква специфична мазилка, груд, боя или има и още нещо.
От Гауди ДС на Околовръстно шосе пазаруваме редовно и от Банястил на България.

Не трябва горното покритие да е гипсова шпакловка. И минавате с латекс за мокри помещения стените задължително. Ние ползваме този на Вивехром.

# 654
Ето от този магазин сме пазарували. Имат голям изобор и различни цени.
https://baniaplus.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8/
От Хоуммакс също, но зависи какво търсите и на какви цени.

# 655
  • Пловдив
И аз да добавя като Drago ,да не е гипсова шпакловка .Използваме фасадна боя ,не мога да помогна с марка ,но всяка става .Банята в Англия мухлясваше с всички видове интериорни за баня .През две години ММ шпакловаше наново и боядисваше .След като боядисахме с фасадна боя ,проблемите приключиха .Изкара 5+ (докато напуснахме жилището).Затова и трите бани в къщата (имат много стени без плочки) боядисахме с фасадна боя .

# 656
Въпросът е че отдолу е много груба замазка в момента и абразивна. Нещо трябва да се сложи отдолу, за да се заглади. Затова търся как е било подготвена основата. За отгоре боята мисля че е ясно.

Благодаря за поясненията

# 657
Въпросът е че отдолу е много груба замазка в момента и абразивна. Нещо трябва да се сложи отдолу, за да се заглади. Затова търся как е било подготвена основата. За отгоре боята мисля че е ясно.

Благодаря за поясненията

Вие за стени или под питате, защото стените се измазват (мазилка) , а на пода се прави замазка. И абразивна?, т.е. рошава ли искате да кажете?
Че колко е груба, не строите ли сега? Нашата е доста гладка. Може дори така да се боядиса. Ми да я изпердашат с още един пласт, за да я загладят. Ние отгоре и с Шийтрок сме шпакловали и стои без забележки. Има и специални зелени смеси за бани и после пак боя.

# 658
  • София
Може би е варова😂както се прави в баня..
Финна шпакловка трябва, има варови също.

# 659
  • София
Това, което има предвид вероятно Божидар Петков е, че мазилката в банята, варо-циментовата, е груба и питането е с какво се шпаклова отгоре, за да няма проблем с влагата после?

Ние както сме далеч от баните още, така и тръгнахме да обикаляме за плочки, с идеята да придобием представа, да си направим проекти с цел правилно пускане на ВиК-то. Ходихме до Баня Стил Младост 4 и Баня плюс на Околодвъстен път, под Бояна се пада. Препоръчват ми Баня Мечта - Младост 1. Гауди ДС е по график следващата седмица, но там поне по видяното в сайта има повечето неща, които отговарят на концепцията ми. За санитария и аксесоари ще гледаме и в Герака, имат неща на добри цени.
Я кажете, доколко сте се съобразявали с мнението на децата, по-конкретно за банята? Нашият юнак е 11 годишен. Не приема доводи, че след време жена му няма да хареса банята хаха! Виждам, че ще имаме проблем Satisfied

Общи условия

Активация на акаунт