Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 45

• 47 160
  • 803
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Леле, ftalina, много, много благодаря!

# 376
Здравейте, не знам дали е съвсем по темата, но да попитам. Имаме УПИ, в гр. София се води уж.  Предстои ни да бием сонда, понеже в района няма водопровод. Знам, че трябва да се подаде искане за разрешение към Басейнова дирекция. Обаче се зачудих дали могат да откажат такова и се замислих дали да не направим кладенец, понеже за него нямали право на отказ. Но дали е така нямам представа, това са ми го казвали. Та ако някой е минал по този път или знае как става, ще съм благодарна да сподели.

# 377
  • София
Освен ако няма някоя прясна промяна в закона, за употреба за битови нужди режимът е уведомителен, а не разрешителен.

# 378
Освен ако няма някоя прясна промяна в закона, за употреба за битови нужди режимът е уведомителен, а не разрешителен.
Ох, дано е така.

# 379
Ох, дано е така.
Ето тук на сайта на Басейнова дирекция "Дунавски район" - Плевен, която отговаря и за София е посочена нормативната уредба, касаеща водовземните съоръжения.
https://www.bd-dunav.bg/content/razreshitelen-rejim/registraciia … emni-saorajeniia/ Имат бюро в София на ул. Лавеле 16. Виж контакти. Може и там да попитате за подробности.

# 380
Здравейте,

тази година и на нас ни предстои строеж на къща. Ще е около 300м2 РЗП, на два етажа с гаражи и мазе под приземния.

Някой има ли опит със силикатните тухли? Това е изборът, на който съм се спрял, но като че ли не са много популярни по нашите ширини.

Малко контекст: първоначално не исках въобще да слагам външна изолация и се бях спрял на Wienerberger тухли с перлит вътре. Като изключим, че тухлите са много скъпи и вероятно обикновени тухли + външна изолация излиза по-евтино, зачитайки се по-подробно започнаха да излизат едни други недостатъци на този вид тухли, които наклониха везните в друга посока. Поради конструкцията си и много тънките стени и камерки, за да са максимално изолиращи, тези тухли имат много лоши шумоизолиращи показатели. Другият им недостатък е, че поради много високата температура, на която се пекат, почти губят свойството си да абсорбират влага, което ми е важно.

Тези 3 фактора:

1. Висока цена
2. Лоши шумоизолационни качества
3. Лошо абсориране на влагата

започнаха да наклоняват нещата в друга посока.

Реших, че ако все пак слагам външна изолация, няма никакъв смисъл да се опитвам да слагам вече стандартните поротон тухли, които имат почти същите недостатъци, а по-добре ако така и така слагам допълнителна изолация, поне да спечеля от друго.

Така се роди идеята за силикатни тухли 24-ки (8DF е официалният размер), които имат лоши изолационни качества, но във всичко друго са много по-добри. Една такава тухличка тежи 20кг, откъдето идва добрата шумоизолация, абсорбират влагата много добре, много по-добри якостни качества от тухлите.

Та ми е интересно някой има ли преки впечатления от тях?

# 381
  • София
А защо искаш стените ти да абсорбаторат влага?

# 382
  • Пловдив
Ако целта е добра шумоизолация ,то тя има значение само за преградните стени .От опит казвам ,че с Младост Економик тухли (аналог на Поротерм Лайт) +изолация,няма външни шумове през стените  Те идват единствено от неплътностите на дограми ,входни врати ,стъклопакет и т.н.
 Керамичните тухли са със сравнително добра паропропускливост .Споделите и идеята за рекуперация .С нея няма никакво значение колко паропропускливи са стените . И при положение ,че с рекуперацията вратите на всяка стая са с 1см по-къси ,за да се осъществява въздухообменът ,шумът между помещенията идва от вратите и този процеп .Да не коментирам за отвореното стълбище Simple Smile  Бих посъветвала да действате по-комплексно .Колкото и да се съсредоточите и изберете оптималният градивен компонент ,виждате ,че има много други фактори които влияят на конкретната специфика ,заради която го избирате .

# 383
@Angel_Dust:

Защото иначе всичката влага ще остава в помещенията и трябва да разчитам само на рекуперацията. Може би "абсорбират" не е точният термин, но си представи свойствата на кирпичените и дървени къщи, които са най-добрите в това отношение.

@nelina_london:

Вътрешните стени при всички положения ще са от силикатни тухли, там е ясно. Мисълта ми беше за външните стени, при които колкото и да го мъдря, не мога да измисля нито едно предимство на това да са от поротерм тухли. Единственото, което ми хрумва е, че вероятно малко по-лесно ще се дълбаят шлиците за ел. инсталацията.

Но си абсолютно права, че трябва да се гледа комплексно. Стълбището при всички положения ще е максимално изолирано, за да се избегне коминния ефект.

# 384
  • София
Ама точно абсорбира... Даже го пише като основен минус, че може и разпад да започне, аз почетох, защото ме озадачи... Ами за мен тези тухли имат адски много минуси,че са и трудни за пренос, за работа, капризни... Не знам... Говориш за дълбаене... Даже не съм сигурна, че тези силикатни търпят особено такова... Пише, че не за всеки климат са подходящи дори за изграждане на външни стени. 🤷‍♀️ 😂 😂
А защо трябва да има много влага... Питам си де... При нас е между 30и 50%, в момента е 35...

# 385
  • Варна
В момента влажността в къщи е 25 %. Много, много сух въздух. Суша прането в дневната да се овлажни въздуха.  Къща с обикновенни тухли и малко изолация, без рекуператор, отопление климатици.

# 386
@Angel_Dust:

Ъъ, сигурна ли си, че не ги бъркаш с газобетонните? Нищо от това, което описваш, не съм го срещал. Може ли източник?

# 387
Hipocampus  и  аз имам идея да строя(  двуомя се още...... предвид цените и липсата на читави майстори) , но  ако стане ,като топлоизолационни и шумоизолационни тухли съм се спряла  на тези :  Porotherm 38 Izo Prof. За първи път ги видях " на живо"при  едно гостуване преди 5-6 години  в едно от градчетата спътници на Лиеж.

# 388
  • София
https://ibuilder-bg.techinfus.com/kirpich/silikatnyj/
Например и други няколко подобни, тази... Абе прилича на странно преводна на места...
Пише силикатни, де да знам. 🤷‍♀️

# 389
@Angel_Dust:

Защото иначе всичката влага ще остава в помещенията и трябва да разчитам само на рекуперацията. Може би "абсорбират" не е точният термин, но си представи свойствата на кирпичените и дървени къщи, които са най-добрите в това отношение.

Не знам какви са тези силикатни тухли, но сигурен ли си че не бъркаш понятията? Абсорбиране, както си го написал е даден материал да е хигроскопичен. Тоест, да може да поема влага от околната среда, както стиропора например. Кирпичените къщи по скоро забавят преминаването на влажните водни пари, но си мисля че те не са хигроскопични и не поемат тази влага в себе си. Дървените къщи най често имат каменна вата или стъклена вата за изолация, която също забавя преминаването на топлият въздух и така са топло ефективни. Тези тухли, ако поемат влага ще е голям проблем да знаеш.

Общи условия

Активация на акаунт