Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 45

• 46 248
  • 803
  •   1
Отговори
# 540
  • Sofiа
Нелина, трудна е тая работа с китайските ми живачни термометри.
Доколкото мога да ги видя: на 20 см е 24 градуса, на 2.40 (от 2.70 височина в стаята) - 23, а термостата на 1.20 показва 24.5, но много са ми китайски милите и мнооого трудно ги виждам.
Днес е предимно облачно, с кратки проблясъци
Не знам до колко ти е информативно

# 541
  • Пловдив
Valти направо ме разби с тази Т на тавана .Ще ти пиша на Л.С .

# 542
  • Sofiа
За протокола мм тоя на тавана го вижда 24. Според мен е 23 🤣

# 543
  • Пловдив
Joy  Лупа ви трябва значи   : )
В моята глава на най-високо трябва да е по-топло от Т  на средната височина,обаче се бях замислила че при подовото може да са равни ,защото тази на 120-150 см е по-близо до по-топлия под .
 При нас имаше 2 часа слънце .Сложих термометъра до прозореца .

Отстрани на прозореца ,на неослънчено .

Последна редакция: сб, 27 яну 2024, 17:51 от nelina_london

# 544
29 градуса ли държите у дома?

# 545
  • Sofiа
Честно, наистина ли не разбираш?Rolling Eyes

# 546
  • Пловдив
  Не ,24-25° по принцип (температура при пода).Обясних  ,че когато е слънчево температурата се повишава до около 28°  през деня (декември и януари,от февруари намалява ,защото слънцето се вдига по-високо)    , но поради ниската влажност ,тя не се равнява на 28° лятото .Лятото ,пределният ми максимум на Т вкъщи е 26°(около 55% влажност)  ,но зимата на 28° съм си по къс ръкав ,боса  и ми е супер комфортно .Пробвайте какво е усещането на 30° в Англия и на същите в БГ  и как се усеща при различна влажност .
Ето, от същия час на снимките с живачния .Само 2-3 часа слънце бяха достатъчни и климатикът ще се включи след полунощ .

Разгледах си отново  подробно проекта за ЕЕ .Слънчевите печалби + топлинните печалби от уреди и хора за зимните  месеци  са равни на пълните топлинни загуби .Остава да наваксвам само вентилацията .Затова отопление на 266м2 къща е в порядъка на 40-60лв на месец .

Да допълня за Вас за  ПК в БГ .Разгледах отново database и всъщност ,грешно си пише марката на стъклата. Оказаха се Сънгард на Гардиън,но с 2 нискоемисионни стъкла ,тоест К-б-К ,като соларният им фактор е дори над 60 ,защото ползват супер прозрачни стъкла (по-скъпи от стандартните клиър) .Така ,че ,пак да кажа ,че всички ПК в Бг са без стъкла 4S ,след като ги проверих една по една .

# 547
Първата пасивна къща е във Варна със стъкла 4 сезона. В Бургас мисля че музей направиха с такива стъкла. На ваше място не бих се доверявал толкова много на тези данни. Колегата който ви е проектирал къщата е минал 2 седмичен курс и платил 2000лв. Всичко е копи пейст от немските стандарти.
Имаче доста странни параметри. Според световната здравна организация оптимална здравословна темп е около 21 градуса и влажност 55%.

# 548
  • Пловдив
Вижте ,не живея в сертифицирана ПК ,а в нискоенергийна .Не съм провела блоуър тест ,не съм си изнесла дограмата на пуренит ,не съм построила цялата къща върху XPS  и въпреки това ,резултати са двойно по-добри .(Объркала съм в предходен пост ,консумацията ни е 4,3 kWh/m2a  за тези 24° температура ,а не 5,3 както съм написала )Сертификатът е лист хартия , кому е нужен ? Цялата информация , която споделям тук е безвъзмездна - не рекламирам нищо . Идеята на you tube каналът е да има реални отзиви от експлоатацията ,защото и ние имаме пропуски . Да се разбере повече за проектирането ,климатизацията ,рекуперацията  ,изолацията ,дограмата . А,тук ,в темата ,  всички споделяме мнения ,за да сме полезни един на друг  . Споделят се изчисления и практически опит ,за да може всеки да направи информиран  избор .Ето ,който не иска да има големи приходи от слънце зимата ,да не си слага К стъкла .Показала съм замерването на слънце , за да се добие представа как отоплението може да дойде от слънцето .
 Архитектът ни няма да го коментирам  , мога само да му благодаря за всичко - за страшно подробния проект ,за сумата която ни е спестил от редица ненужни разходи , за да се постигне висока енергоефективност ,защо не е копипействал ,  защото почти всичко си направихме сами ,следвайки проекта  и ще допълня ,че  бе  доста наясно с материята (контактувам с него от 2008г),  много преди да се пръкнат курсовете за сертифициран дизайнер на ПК  в БГ .А,и не таксува като сертифициран дизайнер , с каквото цел се ходи на тизи курсове , а като нормален архитект .
 Всички данни в Интернет пространството на родна територия за ПК и нискоенергийно строителство (изолация,рекуперация,стъклопакет и монтаж) са от хора ,които печелят от стоки и услуги свързани с тях .Най-омразно ми е да лъжат клиентите ,че в топло лято ,   през нощта , могат да се охлаждат  само с рекуператор (5 хл.лв уред и 15 хил лв за монтаж и тръби ....Joy )  , че само ако те им проектират къщите и следят строежа ,за което разбира ще ще получат доста пари , ще се радват на добър резултат   и да не изброявам ...
Видях музея в Бургас в database  .За София пак ли 4S препоръчвате ? За всички изложения ,за всички локации ,разбира се  Simple Smile
 Ето ,с Valery сме си контактували на Л.
С. и тя си избра 4S пакет ,защото югозападът може да е проблемен за К стъкла .Обаче ,вашите категорични твърдения за най-добрия стъклопакет за цяла БГ висят във въздуха ,без реални изчисления и доказателства .
 Със сигурност не живея на здравословна температура ,знам го , но здравословната не ми е комфортна  .Пишете в БГ мама , все пак , а жените са зиморничави  ,затова доста потребителки определят 4S като нетоплещо ,защото не е като да се нагреете на слънце .
 nellytan ви помоли да споделите стъклопакета ,който Вие препоръчвате на клиентите си като марка и показания . Споделете реални числа  от личен опит ,както го правим ние .
 Не ми се иска това което написах  да прозвучи като конфликтен отговор ,напротив ,искам градивна опозиция и сравнения с реални данни от обекти ,защо нещо е по-добро от друго .

# 549
  • Sofiа
Нелина, и преди съм писала, че се изумявям на добрия тон, който поддържаш по отношение на такива "разбирачи", които повтярят наизустени твърдения като мантра и оценявям усилията ти да привеждаш конкретни доводи и цифри за всяко твое твърдение.
Само да уточня, че 4с/б/к сложих само на френските прозорци на югозапад на 1-ви етаж.
Всичко останало, вкл. югозападните на 2-рия, етаж, които са с "нормални" размери прозорци е с к/б/к.
Така на първи етаж с гигантските стъкла нямам осезаемо затъмняване, а не им се и притеснявам, заради изложението.

# 550
Здравейте!
Аз не разбирам нищо от стъклопакети, просто искам да дам нашия пример.
Сложихме 7 кам. стъклопакет 4с-б-к на Рехау навсякъде в къщата.
Имаме прозорци отвсякъде, най-много юг.
Ще дам пример с хола ни - 28кв + 10 кв кухня. Външна изолация 10см. Ламинат и плочки.
Слънцето в хола напича сутрин от около 11 следобяд докъм 16.30 (поне засега).
Ако подовото е изключено, температурата тръгва от около 22 градуса и в слънчевите дни стига до 25-26 градуса в стаята. Температурата се задържа около 23-23,5 градуса поне до 20ч вечерта (пак с изключено подово). Външна темпратура между -2 и +2.
Искам да кажа, че не целя да стане 27-8 градуса в стаята, но температурата и само от слънчевото нагряване става изключително комфортна, дори и с избора на тази дограма. Никаква представа нямам дали е оптимално и качествено, просто споделям опит Simple Smile

# 551
  • Пловдив
Val, бях останала с впечатлението,че за всички югозападни си сложила 4S .Ще чакаме тогава обстоен анализ лятото ,макар че на втори етаж винаги е по-топло ,но ще го вземем впредвид .
 computer,много ценно мнение .То и аз тръгвам от 25° ,за да стигна до 28° , при това ,  при  топло ,  за сезона ,  време навън .До колко часа вечер се задържа температурата си зависи от топлозагубите ,но ако подът не отдава при спряно подово ,25°-26°  си е много добра слънчева печалба .Ако имаш възможност сложи един термометър до прозореца в слънчев ден .Не целим да видим 38°,а колко се вдига процентно спрямо вътрешната температура  и да разнищим отговаря ли  разликата в соларния фактор по каталожен данни  .

# 552
От коментарите ми се стори, че се отричат категорично технологии като стъклата 4С, което е тъжно. Смея да твърдя, че съм достатъчно добре информиран и запознат за да мога да участвам в дискусията. Препоръчах избор на дограма и няколко човека ме нападнаха неоснователно.
Аз за разлика от вас не отричам К стъклата и употребата им. Имат си своите предимства и предназначение. Аз лично работя и проектирам на територията на област Варна и препоръчвам К за С, СИ и СЗ и 4С за останалите изложения. Това разбира се е в общия случай. Има много фактори, които могат да наклонят везните в друга посока като например големина на прозорците, засенченост и тн. Естествено всичко може да се изчисли за конкретната сграда и няма гаранция че стъклопакетът на Нелина ще е най-подходящ за Драго или обратното.
А обследването на БАН го преразказах с 2 изречения. Има си цял труд базиран на целогодишни замервания с измервателна станция за всеки параметър който може да се сетите. Надявам се не съм обидил някой, единствената ми цел да участвам в дискусиите е да се хвърли малко светлина по иначе тази толкова тъмна материя - строителните неволи.

# 553
  • София
Добре де при вас за колко изстива подовото... В смисъл, нашето и да го спрем то Т дооооста дълго се задържа, трябват часове, че да почне да пада, та странно ми е това, в топъл ден, с изключено подово. 🤷‍♀️ Като беше първият сняг и половин бг остана без ток, май за 12часа беше паднала т в къщи с градус-два, хем тогава загрявахме водата на малко 26-27градуса.
Аз лично не искам да виждам 28градуса. Виждала съм зимата... По принцип желаните за нас са около 23+-1, но влезе ли слънце 25-26става редовно, на28зимата не мога да дишам. За мен това не е плюс.

# 554
Добре де при вас за колко изстива подовото... В смисъл, нашето и да го спрем то Т дооооста дълго се задържа, трябват часове, че да почне да пада, та странно ми е това, в топъл ден, с изключено подово. 🤷‍♀️ Като беше първият сняг и половин бг остана без ток, май за 12часа беше паднала т в къщи с градус-два, хем тогава загрявахме водата на малко 26-27градуса.
Аз лично не искам да виждам 28градуса. Виждала съм зимата... По принцип желаните за нас са около 23+-1, но влезе ли слънце 25-26става редовно, на28зимата не мога да дишам. За мен това не е плюс.
И при нас е същото положение, дори сега подаващата вода сме намалили от 30 на 24 градуса. В спалните държим 18 градуса, а холокухнята е на 23, но като напече (изцяло е на юг) стига и до 25 и вече ни е много жега. Подът изстива бавно защото е с гранитогрес, който дълго отдава топлина.

Общи условия

Активация на акаунт