Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 45

• 46 227
  • 803
  •   1
Отговори
# 615
Ами и аз се чудя какъв студ, всъщност. Покачване има, всеки някак отоплява, дали можеш зимата да разчиташ само на слънце-ми не... Да не говорим, че при нормални зими има цели седмици без лъч слънчева светлина.
Аз пак не знам как при друго отопление ще ми е по-комфортно ако като спра отоплението стаята държи 28-30градуса от слънце само... 🤷‍♀️

Ами ние в апартамента зимата почти не пускаме отпление. Пускаме, когато навън е сумрачно. Ако е слънчево дори и вечер не пускаме отоплението. Та  да, има хора, които зимата се отопляват от слънцето Simple Smile. Не съм забелязала да има много седмици без слънчево време.  Като цяло седмици без слънчево време се броят на пръсти и тогава пускаме парно.

В преходните сезони въобще не пускаме отопление.

И аз се притеснявам, как ще се справим с подово. Явно трябва да се запозная с някакви автоматики и да спирам подовото преди да грейне слънцето. Трябва обаче и магическа топка за предсказване на слънчевото време  да си вземем Simple Smile.

# 616
  • София
То изстива толкова бавно, че няма и да разбере, че сте го спрели...
За мен топлинатя зимата зависи от много неща, търсената от още повече, а има и безслънчеви зими... Както и да е, няма универсални решения.
За мен си остава правилото, че е по-лесно да постигнеш комфорт зимята, отколкото в жежко лято.

# 617
За ползването на слънчевите лъчи през зимата го давам като пример, защото го наблюдавам този феномен вече над 10г...
В 15:30 в едната стая (в момента не я огрява слънцето) темературата е 23 градуса. В стаята, която работя (цяла зима не съм пускала парното, но слънцето напичаше до сега) е 22 градуса.

Имаше една зима, която целия януари беше -10 градуса (и още надолу), та тогава успяхме да докараме в спалнята 19 градуса.  Преди това под 20градуса не бяхме успявали да докараме...

Последна редакция: ср, 31 яну 2024, 15:51 от nellytan1

# 618
  • София
be-lla, ако сте отхвърлили вариант термопомпа, вземете конкретни оферти за отопление с газ, но с локална цистерна, там цените на самата газ са много по-изгодни. Gerundiq има изградена такава, в студен район и е много доволна. Понеже следя една ФБ група за отопление, там точно вчера споделиха, че за около 100 м2 къща, със стандартна изолация 10 см, сметката излиза около 250 лв месечно - отопление и топла вода. Инсталацията излиза по-малко от ТП, но трябва да се предвиди място за вкопана цистерна или такава малка, до 1т, може да бъде и свободностояща. Инсталацията подлежи на разрешителен режим, както и впоследствие на проверки. Обикновено се изпълнява с радиатори.

Вариант с котел на дърва - при него хамалогията е максимална. По-добре пелети според мен, въпреки че не се знае какво ще стане и с тяхната цена. М.г цената им скочи до 1000-1200 лв/т, съответно търсенето рязко намаля и този сезон се търгуват около 500-550 лв/т. Високата цена м.г вероятно е била голям процент спекула, но също и високи производствени разходи поради високата цена на промишленият ток. В момента същият е с най-ниски стойности от излизането на свободен пазар.
На въпроса - инсталация за пелетен котел също се изпълнява с радиатори, като може да се пусне и частично подово, в коридори и бани. Там минава обратната вода. Т.е от котела водата постъпва в радиаторите на 55-60 градуса, а се връща на 30-35 и минава през "лъжливото" подово отопление.

Последна редакция: ср, 31 яну 2024, 16:41 от sofyia

# 619
sofyia много благодаря за насоките, всяка информация ми е много полезна. Ще си запазя тези бележки да ги обсъдим. Термопомпа категорично не, моят мъж е работил в такава фирма за термопомпи, отказва. Това с цистерната не сме го мислили обаче. Може ли тази фб група, да се добавя и аз, много ни е важно сега да измислим повечето неща, за да бъдат заложени в проекта. Каквото можем ще си спестим след това от разбиване и ремонти

# 620
  • София
Е, 250лв не е мн евтино.
Иначе и на нас ни предлагаха, до последно се чудихме за газ, но мен ме е страх... 🤷‍♀️
Но това беше преди 2години, сега човека каза, че и газта е поскъпнала доста, което се вижда и по горната сметка.

# 621
  • Пловдив
Ами и аз се чудя какъв студ, всъщност. Покачване има, всеки някак отоплява, дали можеш зимата да разчиташ само на слънце-ми не... Да не говорим, че при нормални зими има цели седмици без лъч слънчева светлина.
Аз пак не знам как при друго отопление ще ми е по-комфортно ако като спра отоплението стаята държи 28-30градуса от слънце само... 🤷‍♀️

Ами ние в апартамента зимата почти не пускаме отпление. Пускаме, когато навън е сумрачно. Ако е слънчево дори и вечер не пускаме отоплението. Та  да, има хора, които зимата се отопляват от слънцето Simple Smile. Не съм забелязала да има много седмици без слънчево време.  Като цяло седмици без слънчево време се броят на пръсти и тогава пускаме парно.

В преходните сезони въобще не пускаме отопление.

И аз се притеснявам, как ще се справим с подово. Явно трябва да се запозная с някакви автоматики и да спирам подовото преди да грейне слънцето. Трябва обаче и магическа топка за предсказване на слънчевото време  да си вземем Simple Smile.
   nellytan , чела съм постове на IT специалисти ,които си инсталират самообучаващ се софтуер ,който следи няколко показателя на времето + прогноза ,за да достигнат до максимален комфорт с подово +слънчеви печалби .
  Наистина ,зимата всеки има индивидуално усещане за температурата .На работа е 23° .Слагам вълнени чорапи и краката са ми лед  с обувки с дебели платформи .
Слънчевите дни са страшно много .Както казах ,колкото по-студено е ,толкова повече слънце има .

# 622
  • София
Е, 250лв не е мн евтино.
Иначе и на нас ни предлагаха, до последно се чудихме за газ, но мен ме е страх... 🤷‍♀️
Но това беше преди 2години, сега човека каза, че и газта е поскъпнала доста, което се вижда и по горната сметка.
Това е споделена информация за средни зимни сметки, с топла вода, за студен район,които цифри за мен са повече от приемливи. За сравнение, за 70м2 апартамент, чиста площ 63, за изтичащият студен зимен януари ще имаме 130 лв ел.енергия и 110 лв парно, както многократно съм обяснявала в другата тема, с вътрешна изолация на всички външни стени и ВСЕ ПАК сграда, затоплена до толкова, че без отопление не пада под 16-17 градуса вътре, дори навън да е -15. Така че за четиричленно семейство тези 250 лв ми се виждат даже малко.

Още едно сравнение - етаж от къща 125м2, външна изолация само на северни стени и вътрешна на таван и под, тухла, тричленно семейство, Сандански, три климатика + всичко на ток - 330 лв!!!

# 623
  • София/Варна
При нас разхода на газ за отопление и гореща вода е около 2000лв. годишно. Къщата е 180кв.м. РЗП, не знам чисто колко е. На подово сме. За мен това е изключително добра цена, в предната къща давахме по около 90лв. на месец за ток само за гореща вода.
По въпроса с температурите наистина е въпрос на усещане. Аз през зимата над 24 градуса не мога да понеса, става ми лошо и отварям да допринеса за глобалното затопляне.

# 624
  • Sofiа
Според мен е супер, предвид че за 60 кв.м апартамент в София плащаме 200 лв общо за ток и топлофикация.
За къщата последната ни сметка е 300 лв за ток и съм супер доволна!

# 625
  • София
Хубаво де, нашата декември, с празниците на къщата беше 190лв-ток:бойлер, готвения, термопомпа, светлини, уреди и тн..(.защото горните 250са само топло и бойлер, нали?) 150кв,отопляема нон стоп площ.
В София, двустайката, беше 230, пак същото ама там плътно 2седмици нищо не беше включвано.
Така разбира се, огромна разлика в узолации, дограми, начин на отопление и тн...
За януари прогнозата е, може би 50лв. отгоре, но ще видим тези дни.

Аз не казвам, че въпоросната сметка е безумна или нещо, но понеже все се твърди как на газ(и то точно на тази, дето си заравяш контейнера) е в пъти по-евтино, ами явно в момента не е.

Последна редакция: ср, 31 яну 2024, 17:50 от Angel_Dust

# 626
  • София/Варна
Хубаво де, нашата декември, с празниците на къщата беше 190лв-ток:бойлер, готвения, термопомпа, светлини, уреди и тн..(.защото горните 250са само топло и бойлер, нали?) 150кв,отопляема нон стоп площ.
В София, двустайката, беше 230, пак същото ама там плътно 2седмици нищо не беше включвано.
Така разбира се, огромна разлика в узолации, дограми, начин на отопление и тн...
За януари прогнозата е, може би 50лв. отгоре, но ще видим тези дни.

Аз не казвам, че въпоросната сметка е безумна или нещо, но понеже все се твърди как на газ(и то точно на тази, дето си заравяш контейнера) е в пъти по-евтино, ами явно в момента не е.

Права си, газта сравнено с 2021 година наистина е с около 50% отгоре , в началото зареждахме за 0,66лв., а сега за 1,02лв.  Нещата може би в момента са наравно газ и ток с термопомпа.

# 627
  • Sofiа
Не мисля, че това се твърди.
Потребителката към която е адресирано това за газта обмисля котел на ток, дърва, газ.... Не обмисля термопомпа.
И да газ с цистерна е по-евтино от централна такава.

# 628
  • София/Варна
Не мисля, че това се твърди.
Потребителката към която е адресирано това за газта обмисля котел на ток, дърва, газ.... Не обмисля термопомпа.
И да газ с цистерна е по-евтино от централна такава.
Оооо в пъти по-евтино е. Няма акциз, няма доставка, разпределение и печалба на фирмата доставчик при централното газифициране.

# 629
  • Пловдив
Консумацията не може да сравнява на база квадратура ,не само заради изолацията .Всеки проветрява различно ,климат и вътрешна Т са различни ,а топлата вода изобщо не може да се сравнява .Синът ми ,едва на 7г .може сам да източи 200л. бойлер на 60° ,на ми се мисли като стане тийн .Топлофикация ,пък бива субсидирана ,така че и тя не е база за сравнение .
  Една сметчица набързо на нашата консумация при различен вид енергоизточници .
За Януари имаме 245 KWh само за отопление .
Редактирах ,защото бях забравила да преобразувам енергията от климатика.

С климатик и термопомпа  = 50 лв (250 kWh)
Котел на ток  =150 лв  (750 kWh)
Пропан бутан (LPG) = 99 лв  (750 kWh)
Природен газ  = 114 лв . (750 kWh)

Ще призная ,че  мен ме изненада тази калкулация ,докато не я промених .Смятах газта за стойност за 250 kWh ,а трябва да е за 750 kWh .
Сметнала съм LPG по цена ,която Gerundiq даде от 1лв/л (1.80 лв/кг)
Природната газ я смятам по цени от 133 лв/мегаватчас .Това намерих за крайни цени от Ситигаз за месец Януари 2024 .Иначе от Булгаргаз излиза на 83 лв /мегаватчас (по спомен)

Правя една вметка ,че ТП на вода -вода и земя -вода ще са с различен COP .Приравнила съм ТП въздух -вода с климатик  и среден COP =3 .
Писала съм си със съфорумец на ТП  и газ .Когато външните температури са много ниски и COP на ТП е под 2  , работи със софтуер ,който превключва на газ ,защото му е по-евтино .

Последна редакция: ср, 31 яну 2024, 19:58 от nelina_london

Общи условия

Активация на акаунт