На море в Гърция 2023 - V / 2024

• 71 981
  • 755
  •   1
Отговори
# 150
  • София
И ние се завърнахме от Луца-Врахос за поредна година. Определено за догодина ще търсим друго място, макар че в ситуацията с две малки деца този район много ни пасва. Но вече му знаем и кътните зъби, както се казва.
Много благодаря на Параход за дъждовните дни, ходихме на боулинг в Превеза и си изкарахме страхотно. Собственикът е състезател и получихме професионални съвети и лично отношение.
Разходката в Амбракийския залив с лодка ни се разминава за поредна година, но се надявам след няколко отново да се върнем и този път да се осъществи.
В Превеза хапнахме в Symposio, беше вкусно, големи порции и много мило отношение.
Този път отидохме до Лефкада само за един приятен лежерен плаж на Микрос Гиалос и вечерна разходка в столицата. Но островът сме го обиколили почти от до преди години и сега вече го виждаме в друга светлина. С всяка изминала година стават все повече и туристите.
В Парга този път решихме да се разходим през деня, в опит да избегнем навалицата и като че ли успяхме. Намерихме и добро място за паркиране. Въпреки тълпите от хора там, има някаква магия в това градче, която винаги усещам и продължава да ме привлича.
За първа година има толкова много туристи по това време на годината на Врахос, сезонът определено се удължава. Преди 5 години, със сигурност около 10-15 септември голяма част от заведенията бяха затворили или бяха оставили 2-3 реда шезлонги на плажа. Сега чак след 12-13 септември се усети, че идва края на сезона. Имаше страшно много македонци, за разлика от предишни години, когато тълпите бяха от румънци и сърби. Както и българи, ние сме навсякъде Simple Smile Но така ще е, сезонът става по-дълъг, цените по-високи, храната и обслужването на много места са със занижено качество.
За догодина като че ли обмислям отново Пелопонес, поне за две седмици. Преди 4 години бяхме там с голямото ни дете. Догодина малкото ще е на същата възраст и се надявам да понесе добре дългия път и желанието на родителите си за нови места. Тогава бяхме в района на Корони, Метони, Финикунда и т.н. Има време до другото лято да планирам и обмислям. Тогава пътувахме в края на август до средата на септември. Сега ще  бъде в края на юни, началото на юли. Надявам се да не е прекалено горещо, защото хич не обичаме жегата.
Благодаря за страхотната тема и духа тук, за многото споделена полезна информация!

Последна редакция: сб, 16 сеп 2023, 13:12 от Портокалкова

# 151
Здравейте,

Някой посещавал Кавала тази год. може ли да препоръча ресторант с прилична морска храна?
https://www.e-restaurants.gr/en/estiatorio/psaraki-kavala
Външното оформление на храната е много художествено и впечатляващо, това като бонус.

Последна редакция: сб, 16 сеп 2023, 12:22 от Tiger Lily

# 152
  • някъде ... тук ...
Поздрави от Миртос, Кефалония

Посоката Кефалония беше изненадата на мъжа ми за мен. Планът е да я пообиколим за седмица. Засега много ни харесва, макар да си има хора и трафик по тесните пътища...

# 153
  • Бургас
ЕлиТ, а как е температурата на водата и въздуха по това време на Кефалония. Виждам, че Миртос е приятно празен.

# 154
  • някъде ... тук ...
Не е толкова празен, но става. Бийч-барът е пълен, но на свободната зоне е екстра. Току-що се изсипа един автобус в другия край на плажа. Времето е слънчево и топло, сутринта имаше малко облаци. Не е вече голяма жега. Водата е топла и не ти се излиза.

# 155
Здравейте:))! Със съпруга ми сме решили да направим едно пътуване с мотор през октомври до Гърция, той избра остров Лимнос като дестинация. Ще съм благодарна за препоръки относно бюджетно място за нощувка и заведения, само двамата сме. Както и всякаква информация от първа ръка за плажове, забележителности… всичко би ни било от полза, до сега ме сме били там Simple Smile).
Благодаря:))!

# 156
  • София
Здравейте:))! Със съпруга ми сме решили да направим едно пътуване с мотор през октомври до Гърция, той избра остров Лимнос като дестинация. Ще съм благодарна за препоръки относно бюджетно място за нощувка и заведения, само двамата сме. Както и всякаква информация от първа ръка за плажове, забележителности… всичко би ни било от полза, до сега ме сме били там Simple Smile).
Освен хубавите пясъчни плажове, може би мястото, което най-много ме впечатли е това. Невероятни образувания!  Другите места, които харесах са пешеходните улички и крепостта в столицата, пустинята, шарените скали на Фанараки, параклиса в скалите. До езерата няма смисъл да се ходи, защото дори в края на юли бяха пресъхнали. Има и един водопад, за който се отнася същото.

Колкото до заведенията, преди 3-4 години дори на 15 септември изпитвахме затруднения. Много от тях бяха затворили или затваряха след ден-два и нямаше почти нищо от менюто. Разбира се, в населените места няма да е така.

# 157
Освен хубавите пясъчни плажове, може би мястото, което най-много ме впечатли е това. Невероятни образувания!  Другите места, които харесах са пешеходните улички и крепостта в столицата, пустинята, шарените скали на Фанараки, параклиса в скалите. До езерата няма смисъл да се ходи, защото дори в края на юли бяха пресъхнали. Има и един водопад, за който се отнася същото.

Колкото до заведенията, преди 3-4 години дори на 15 септември изпитвахме затруднения. Много от тях бяха затворили или затваряха след ден-два и нямаше почти нищо от менюто. Разбира се, в населените места няма да е така.
Много Ви благодаря за споделеното! Значи октомври месец съвсем ще е трудно със заведенията и по-добре ще е да търсим място за нощуване в голямо населено място, където ще има и заредени хранителни магазини, надявам се:)). А ветровити ли са много плажовете? Понеже четохме, че се предпочита от сърфисти, а на нас ни трябва нещо по̀ като за плажуване, на завет да е…

# 158
Октомври на Лимнос и плажуване е почти невероятно. Ако е по-южна дестинация в началото на октомври би било много по-възможно. Разбира се, ако прогнозата е добра.
Ето тук можете да видите какви са били температурите миналата година
https://www.accuweather.com/bg/gr/limnos/1886156/october-weather … 1886156?year=2022

А това е за Калмата (примерно) https://www.accuweather.com/bg/gr/kalamata/185550/october-weathe … /185550?year=2022

Имайте предвид, че през есента ветровете си оказват влиянието по островите, както на водата, така и на въздуха.

# 159
Продължавам с разказа за Самотраки...
Аз не обръщам много внимание на местата, които избираме за храна и не правя предварителни проучвания за тях. Обаче виждам, че много от вас правят предварително проучване и на тях, така че се постарах да ги запомня, за да съм полезна и с това, надявам се. Първо като общо за храната е, че е много вкусна и с качествени продукти. Почти всяко хранене беше истинска наслада, но и с малкото момиче цяло приключение. Където и да седнем винаги имаше минимум една котка и съответно тя трябваше да бъде гонена и хранена. Съответно малката изобщо не успяваше да яде, но беше щастлива с толкова много котки около нея. Иначе сметката ни беше около 40 евро, ние много не сме по пиенето, но винаги рецина, бира или узо имаше на масата. Винаги салата и няколко ястия.
И друг път съм писала, че ние се ориентираме къде да седнем по хората в таверните, но в случая този вариант не беше удачен, тъй като ние се хранехме по различно време от масата гърци, които сядаха в таверните. Другият ни изпитан метод е да питаме местните и тук винаги попадаме на страхотни места. Нашият домакин ни препоръча две места и каза, че с тях няма да сгрешим. И двете са с традиции , от години и с много вкусна храна.
Едното е O BPAXOS за скара и се намира в с. Пророк Илия. За съжаление ние не се организирахме да посетим селото. То е високо в планината, от него има страхотни гледки, но... Други гърци също ни препоръчаха тази таверна. Въпреки че не я посетихме се надявам, че не са ни излъгали и наистина там е вкусно.
Втората таверна е за готвени ястия – ΚΑΡΥΔΙΕΣ ΤΑΒΕΡΝΑ. Тя се намира след с. Терма и къмпингите, има си табелки, които ви водят в планината. Минава се по черен път, но не е труден за преодоляване. По пътя има невероятни стари дървета с причудливи форми. Може цял ден да загубите, за да ги разглеждате. Има и много кози – свободно движещи се или може би диви. Това беше другото удоволствие за малката и почти през цялото време на Самотраки викаше и сочеше "Тамо кози!" Това ни стана бойният вик. В близост до таверната има огромно оградено пасище с кози, което също беше повод за истинска детска радост. Дори каката – пред пубертет, се впечатли и даде трева на козелът, който смело дойде до оградата. Там има и невероятна гледка към планината, направо спираща дъха. В таверната наистина беше много вкусно. Имаше огромно меню с най-различни ястия с козе месо. Обаче не всичко го имаше в момента. Аз исках стифадо, то ми предизвиква най-хубавите детски спомени от бабината къща, само че тя го наричаше лучена яхния с  месо, най-вкусна с ярешко, когато има. За съжаление в този ден нямаше и аз си избрах ярешко с патладжан, а мъжът ми със сини сливи. Децата не пожелаха козе месце. Освен всичко по препоръка си поръчахме и фасули тиганиси, невероятно вкусно леко лютичко. Всичко това полято с лимноско бяло вино.  Месото беше много крехко направо ти се топи в устата. Това беше и най-високата сметка, която платихме, около 60 евро, но имахме и безалкохолни, салата, реално три основни, фасула и пържени картофи. Естествено остана ни и за вечеря. Горещо препоръчвам да посетите тази таверна ще останете много доволни.
Още първата вечер пак по препоръка на домакините посетихме Delfinia Fish Taverna. Тя е в непосредствена близост до студиото и по принцип е много удобна за посещение. Като първа вечер си поръчахме различни морски вкуснотийки, за да опитаме повече неща. Там имаше и кюфтенца от октопод, но по някаква причина не си поръчахме и си обещах на следващото посещение, но така и не стигнахме до там втори път. Иначе ни беше вкусно, но на Самотраки има и други вкусни места.
В Хора седнахме в Tavern 1900. От нея има страхотна гледка към морето, залеза, крепостта. Аз отново под влияние на детски спомени хапнах козе с дроб сърма. Даже е излишно да кажа, че направо пръстите си изядох. И залезът оттам наистина беше магически. Искахме и втори път да седнем там, но вече беше септември персоналът беше намалял и наши приятели гърци, с които бяхме, ни посъветваха да не го правим, защото ще чакаме дълго, а децата бяха гладни. В Хора ни посъветваха да посетим и сладкарница  Lefkos Pyrgos, обаче не успяхме. Първият път, когато посетихме Хора смятахме да го направим след вечеря, но вече беше затворена. Вторият път беше през септември и отново беше затворена. Гърците ни обясниха, че реално сезонът приключва в края на август, защото голяма част от персонала е нает за този период и от септември всички се връщат по родните си места, заради постоянната им работа, заради училището на децата... и така не опитахме вкуснотиите там, опитахме ги на друго място, но не запомних как се казва, но няма как да се пропусне  – на път към паркинга в дясно, продават и различни чайове и ръчен сапун и разни други неща.
Таверна, която посетихме повече от веднъж, защото ни беше удобна, точно до плажа е - та Кината или То Кинос. Много вкусна рибена чорба, месо със зеленчуци на тиган, панирано сирене... след второто сядане там започнаха да ни дават комплимент сладко от рози с някакъв крем отгоре. На друго място комплимент не получихме.
Последният ден преди ферибота седнахме в една таверна на пристанището – Харанас. Отново по препоръка на домакините, казаха, че там собственикът сам си лови рибата. Ядохме за мен уникална рибена чорба. Донесоха ни супата и с нея половин риба - кефал, която сами да си сложим в супата. Е, това нямаше изяждане. Накрая изпих и едно гръцко кафе за разкош.
И успяхме да намерим и таверна, в която не беше вкусно. Това е таверната на Пахия Амос. Приятно се изненадах, че сервитьорката е  българка, но за нея ние бяхме поредните натрапници. Потопихте се в българската  "любезна" реалност. Това не е най-големият проблем, а това, че храната, която поръчахме не беше вкусна.
Това е от мен с кулинарната разходка.
Малко снимки и тези дни следва продължение😉
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 17 сеп 2023, 20:17 от gigi-gagi

# 160
Октомври на Лимнос и плажуване е почти невероятно. Ако е по-южна дестинация в началото на октомври би било много по-възможно. Разбира се, ако прогнозата е добра.
Ето тук можете да видите какви са били температурите миналата година
https://www.accuweather.com/bg/gr/limnos/1886156/october-weather … 1886156?year=2022

А това е за Калмата (примерно) https://www.accuweather.com/bg/gr/kalamata/185550/october-weathe … /185550?year=2022

Имайте предвид, че през есента ветровете си оказват влиянието по островите, както на водата, така и на въздуха.
Добре, че го има форума и тези като Вас, които споделяте:)), много благодаря❤, започвам да се замислям дали си струва при това положение с температурите, може да променим острова значи.

# 161
От вчера преди изгрев сме в Крит. Първи две нощувки около Малеме, на запад от Ханя.

Скрит текст:
Почти до плажа сме.

Комплиментът в таверна

Днес Елафониси

# 162
  • София
Влизам в темата на чета назад, но ако някой има впечатления може да каже. Обмисляме Корфу за догодина, разглеждах отгоре отгоре варианти за настаняване и информация за плажовете. Търся относително спокойно, даже клонящо към скучно място, където да няма голяма навалица и по възможност да има наблизо пясъчен плаж подходящ за малки деца (плавно да става дълбоко), който на всичкото отгоре да има или свободна зона или да се плаща само консумация. За сега съм се спряла на Agios Georgios Pagon, прочетох обаче, че водата е студена на този плаж, което ме разколебава. И около Santa Barbara Beach, Martas. Приемам съвети и коментари Simple Smile Благодаря
Освен предложените до момента места  мога да препоръчам  и Агиос Стефанос и  Гарденос.
Плитки плажове и сравнително не  толкова туристически  за Корфу. Има свободна зона и водата е топла.

# 163
Salex, gigi-gagi толкова хубаво разказвате, че направо ме пренесохте на тези две места, на които така и не съм ходила. gigi-gagi страхотни късметлии сте с храната.

И така, нашето приключение на Кефалония приключи и вече сме вкъщи. На 03.09 тръгнахме към Янина, където направихме междинна нощувка. Хапнахме в Balsamico, както и миналата година и след това се разходихме около езерото и града.  До студиото, което бяхме наели имаше кафе с приятна гледка към езерото.

След това поехме към Василики, от където трябваше да вземем ферибот. Но както писах, заради лошото време нямаше фериботи и останахме да спим в Нидри. Имаше няколко часа без дъжд и се разходихме, до сега само сме минавали покрай Нидри, но така и не сме го разглеждали. Благодаря на Параход, че ни упъти към Астакос за ферибот. На следващият ден пак ни пратиха SMS от West Ferry, че няма да има ферибот, за следващите не знаели. Обадих се на номера от сайта, който Параход даде и си резервирах билет и тръгнахме към Астакос. 72 euro платихме за 2ма човека и 1 кола до Кефалония. Около 2 часа и половина път. Първата спирка беше Сами, след това ферито се отправя към Итака. Имахме няколко дни, в които не ставаше за плаж, валеше леко от време на време, после излезе и силен вятър, но се разхождахме и пробвахме някои таверни. Пробвахме Captain Nikolas family tavern, която е семейна таверна, в която готвят хубави местни ястия. Отзив от половинката, защото не аз не ям месо, но калмарите ми бяха наред. Пробвахме и Oasis до Мегас Лакос също добре готвят. Тази година не успях да видя бебета костенурки на Мегас Лакос. Присъствах на изваждане на яйца, но нямаше нито едно костенурче. Обясниха, че явно майката е заразена с някаква бактерия и не са се развили. С плажа Мегас Лакос беше любов от пръв поглед миналата година, празен и красив.

Хареса ни и таверната Erasmias, която е на плажа Петани. Пастата им със скариди и узо е прекрасна. И ви черпя с един залез от този плаж.

В Ликсури  единствено в Avli имаха успешни ястия. Добре им се получават повечето неща, но не винаги. Имат и хубава презентация на някои от ястията, но тази година обслужването им не е толкова добро. Но другите места за хапване, които пробвахме в Ликсури не ставаха въобще.

Отскочихме и до Порто Atheras. Невероятно синя вода, ситен пясък, но реално няма плажна ивица, на която да опънеш хавлия.

И един любопитко:

Отскочихме и до плажа Kaminia, дълга ивица със ситен пясък. Хареса ми плажа, въпреки че нямаше рачовци за снимане. По-голямата част от свободна зона обаче е заета от нудисти.

След това отидохме до Скала за разходка и хапнахме в Sunrise fish restaurant. Хареса ми храната и обслужването. Местенцето е приятно с тиха музика.

Прекарахме и няколко часа на Amandakis Beach. Всъщност не е точно плаж, а скала. Голямо разнообразие от риби, за тези които плуват и се гмуркат. Аз си намерих рачовци за снимки.

Минахме и за няколко часа през Kako Lagadi, но се въртяхме докато намерим как да слезем. И отново доста голямо разнообразие от рибки.

Изкарахме и един ден на Pessada, който ни е много любим. Малък плаж, ситен пясък и кристална вода.  И рачовци и рибки за мен. Видях и една мурена.

След това хапнахме в Esperides, приятно местенце. Имах хубава градина, но е нужна резервация. Ние отидохме без и ни настаниха не в градината, но пък не беше проблем.

Не съм много добра със снимките, особено тези на животинките под вода.

Последна редакция: пн, 18 сеп 2023, 20:39 от Пълнолуние

# 164
Догоних ви и запис Blue Heart С надеждата за все още една закъсняла октомврийска почивка.

Общи условия

Активация на акаунт