На море в Гърция 2023 - V / 2024

• 71 990
  • 755
  •   1
Отговори
# 165
Страхотни разкази и снимки са напълнили последните страници от темата, пълнят ми душата, макар че много от тях просто съм лайкнала за по-дълго и внимателно четене у дома Simple Smile

Ние пристигнахме снощи след 24-часово и доста изтощително прибиране от Додеканезите, та сега дишам още, докато се ориентирам в първия работен ден след отпуската. Нямам и много снимки под ръка, тепърва ще гледам и свалям от фотоапарата, но по-нататък с удоволствие ще разкажа за местата и нашите преживявания там.
Надявам се спомените и впечатленията да ме топлят дълго през предстоящата зима.

Бяхме с кола и фериботи - общо пет, на Самос (той към Северноегейските острови се води, но беше най-удобният заход от север към останалите), Липси, Лерос и Патмос, като зърнахме за малко и Арки и Агатониси. Малко по-сложно логистично от обичайните дестинации, но всичко се получи безпроблемно и по план. Времето беше фантастично, никакви бедствия и аварии не са ни тревожили! Макар че имаше и дни с повечко вятър и вълнение, което си е нормално за островите. За разлика от там, в Атина беше необичайно хладно за сезона - 24-25 градуса, както и навсякъде на сушата по пътя към БГ, около Ламия за кратко приръмя даже. Магистралата е отворена изцяло и поражения от наводненията почти няма, като изключим някои потресаващи гледки от наводнената тесалийска равнина към Лариса.

Слагам все пак малко илюстративен материал - гледката от балкона ни в Самос, на която се наслаждавахме всяка сутрин, и параклисът в морето Агиос Исидорос, на Лерос.

Последна редакция: вт, 19 сеп 2023, 12:29 от Параход

# 166
Без да се опитвам да правя реклама, но една много мила дама в магазин AB ни открехна, че в техните вериги магазини се продават сирена от различни региони на Гърция с автентичен вкус. Това по повод, че търсех Калатаки, но не на Лимнос, а на континенталната част. Имаше страшно много видове, давам само малко примери.

# 167
Какъв е този магазин АВ за непросветените?

# 168
Какъв е този магазин АВ за непросветените?

# 169
И в Лидл има местни продукти, но са разхвърляни из магазина. Аз някои ги знам и ги купувам, но ето ги събрани в един каталог. Ако го бях видяла на място, щях да си потърся някои от нещата по-съсредоточено.
https://www.lidl-hellas.gr/l/el/fyladia/noma/view/flyer/page/1

# 170
Без да се опитвам да правя реклама, но една много мила дама в магазин AB ни открехна, че в техните вериги магазини се продават сирена от различни региони на Гърция с автентичен вкус. Това по повод, че търсех Калатаки, но не на Лимнос, а на континенталната част. Имаше страшно много видове, давам само малко примери.

А да сте попадали на тяхно хубаво КОЗЕ сирене (изцяло от козе мляко, не 50/50 с овче)?

# 171
Всяко, на което пише κατσικίσιο τυρί (ако няма надписи на други езици). Второто на цитираната снимка например е такова.

# 172
Някой с пресни отзиви от таверна в Геракини ?

# 173
Някой с пресни отзиви от таверна в Геракини ?

Пробвайте тази, винаги са били на ниво:
https://maps.app.goo.gl/759Jfk9cgxDyR6CQ7

Както и тази в Каливес:
https://maps.app.goo.gl/6dLzU8FrcWKYuhhn6

# 174
Всяко, на което пише κατσικίσιο τυρί (ако няма надписи на други езици). Второто на цитираната снимка например е такова.

С’евхаристо! Само че ме притеснява следното:

Взех едно пакетирано на Караяни. Съставките на едната стена на кутията ги пише на английски и немски, козето мляко е мин. 50%. Което ме навежда на мисълта, че по техен стандарт, за да е козе едно сирене, не са длъжни да ползват 100% козе мляко.

В супермаркет на витрината с обслужването на тарзанов гръцки питах “Ехете кацикисио тири моно апо кацикисио гала?” и жената отвърна 2 пъти “Не, не, МОНО кацикисио”. Пак Караяни. Дано не са ми пробутали същото като пакетираното, на вкус не мога да определя. “Хориатико” се води насипното.

# 175
  • София
Ние от Парга ( мисля, че от Склавенитис) си взехме козе сирене на Δωδώνη. Пише, че е само от козе мляко.

# 176
Южен Крит много ми легна на сърце.
Вчера Франгокастело. Тук сме за три нощувки.

Скрит текст:
Слизането към Сфакия

Франгокастело, венецианската крепост

Плажът

Днес Лутро, отидохме с кола до Финики.

Скрит текст:
Пътят накрая е много тесен, без мантинела,  но с хубав асфалт. 10 км е все така. Преди това още 20 км завои.

После 1 км пеш през баир

Върнахме се с водно такси

Планинските селца са много живописни и готвят божествено. Цените са по-ниски и от Лесбос май.

# 177
  • София
Дали този уикенд на Ситония ще става за влизане във водата? Температурите на въздуха, са високи, но на водата ми дава 23, което ми се струва малко...

# 178
В момента сме близо до Сикия от 10:30 до към 19:00 времето е перфектно за плаж..

# 179
Някой посещавал ли е Драколимни? Изглежда уникално езерце, но няма път с кола дотам. Има ли туристическа пътека?

Общи условия

Активация на акаунт