На море в Гърция 2023 - V / 2024

• 72 061
  • 755
  •   2
Отговори
# 270
Ние никога не пътуваме в каюта с прозорец, тъй като я използваме основно за сън и предпочитаме да ни е тъмно, като спим. Иначе има избор между двете на всеки кораб, с прозорец е една идея по-скъпа.
Всички каюти са климатизирани, с баня, тоалетна, гардеробче, бюрце с огледало и предоставени хавлии. Не всички кораби са нови, но като правило навсякъде хигиената е на високо ниво, тъй като в мореплаването една от основните работи на моряците е да чистят и търкат (не е шега). Банята не е по-малка, отколкото в евтините хотели в Гърция Simple Smile Иначе самата стая е мъничка, няма много къде да се завъртиш, но пък имаш достъп за разходки до всички други открити и закрити палуби.
В някои кораби - не всички - има и лукс каюти, които са по-просторни със спалня, не сме ползвали такава никога. Всички, в които сме пътували, са стандартен клас, с двуетажни легла.
На сегашното пътуване бяхме само двама и ни бяха настанили в четворка на отиване, ползвахме двете долни койки за по-удобно. На връщане бяхме в каюта с едно двуетажно легло, единият трябваше да спи горе.
Плащат се колкото легла ползваш (напр. когато сме пътували с дете - ползваш три от 4 легла, настаняват те в четворна).

Цените можете да ги проверите за конкретния курс и брой хора, който ви интересува, във Ferryhopper. Ние платихме 223 евро на отиване за 17-часово плаване Кавала-Самос - каюта за двама и голяма кола. През това време спахме, ядохме, разхождахме се по палубите, пак се връщахме в каютата да си полегнем и т.н.
На връщане пътувахме 8 ч. с ферибот Патмос-Пирея и беше значително по-скъпа същата конфигурация. Имам карта за намаление на Blue Star и ми излезе 280 евро, но мисля, че редовната цена беше 360-370 някъде.
Макар че гърците имат намаления, особено ако са с местоживеене на островите, много от тях пътуват на седалки, защото цените са им непосилни (корабът беше буквално претъпкан в туристическата класа). Специално в за този курс каютата беше много скъпа.
Мисля, че първият кораб - Diagoras, е държавно субсидирана линия, тъй като обикаля по-непопулярни острови и изпълнява жизненоважни функции за местните. На него не ми даде намаление с картата. Аз съм пътувала с него няколко пъти и преди, но доста по-кратко, до Лимнос и Лесбос.
Вторият - Blue Star 2, е най-големият и нов във флотилията на компанията и беше огромен, като нещо от научнофантастичен филм. Не можахме изобщо да го разгледаме, защото стигна за 7.5 часа и докато се настаним, изкъпем, дремнем и съберем багажа, стана време да слизаме.

# 271
В този есенен слънчев ден искам да ви поздравя със саунтрака на "Моята луда гръцка сватба" 3.

https://www.youtube.com/watch?v=JolvZYFR-5o&list=PLLv3qeuV3YDq-W … erSoundtrackMusic

Съвсем случайно хванахме последната прожекция и много много ми хареса. Много гръцко, морско настроение ни създаде. Blue Heart

В този ред на мисли има ли такъв остров Вриси? Не го намирам на картата, предполагам е сниман някъде другаде. Красоти много. Много ме зареди.

# 272
Вриси във филма е името на селото, означава извор - съобразно сюжета, - но то е измислено. Снимано е основно на Корфу, малка част и на егейските острови и в Атина.

# 273
Този уикенд се размазах от кеф. Не излезнах от водата. Толкова приятно и спокойно море, хубаво напичаше, буквално гъбясах от стоене във водата. Дано и другия се задържи времето такова.

П.с. Псакудия, Халкидики

# 274
  • софия
Сезонът е към края. В момента гледам за Хиос от поредицата за гръцките острови - https://www.24kitchen.bg/the-greek-islands-with-julia-bradbury Не е нещо кой знае колко задълбочено, но е приятно като "подводница" 🙂

Последна редакция: нд, 15 окт 2023, 14:20 от zvаnchе

# 275
Ами започваме да се опитваме да закрием сезона, но трудно ни се получава.😂
Любимият ми Ammolofoi.
4 прекрасни октомврийски дни.❤

# 276
Здравейте,ноември ще ходим за една седмица до Арнеа само да помоля да ми препоръчате хотел в района...

# 277
  • София
За нас плажният сезон приключи още миналия месец. Вече си мисля за следващото лято. Плановете ми са за юнски Карпатос с полет до Родос и фери. Оказва се, че ще е малко сложна логистиката, защото май през юни няма всеки ден фериботи до Карпатос. А на мен ми се иска да отидем и за ден-два до Низирос евентуално, тъй като планирам почивката да е около 10-11 нощувки, от които най-много 7 на Карпатос. Явно всичко ще се напасва в последния момент, след като излязат всички фериботни разписания, което не ми е любимо, но изглежда няма друг начин. За съжаление така няма да мога да си запазя и нощувки, тъй като няма да съм сигурна кога можем да пристигнем на острова и колко ще останем. Мислех, че има ежедневно кораби. Чета за някакви ферита Aegeon Pelagos - дъщерна компания на Anek, което пътуват между Родос и Карпатос, но не намирам никакви разписания от миналото лято, нито пише нещо на сайта на Anek. Та, такива са ми размислите в момента. Знам, че е доста рано, но така обичам. Надявам се през пролетта нещата да се избистрят.

# 278
  • софия
Моите планове са Пелопонес и Китира, но ще бъда по-конкретна след НГ. Сега още ми е рано.

# 279
Чета за някакви ферита Aegeon Pelagos - дъщерна компания на Anek, което пътуват между Родос и Карпатос, но не намирам никакви разписания от миналото лято, нито пише нещо на сайта на Anek.
Под Aegeon Pelagos сигурно се има предвид корабът Превелис, който пътува между Крит и Родос със спирки на Карпатос (и другаде). Той обикновено е два пъти седмично, за сряда и събота/неделя имам спомени аз, но повече съм гледала разписанията му от/до Крит, за Родос не съм се интересувала твърде. Някъде може да пазя и старо негово разписание, но едва ли ще е полезно към днешна дата, а камо ли за догодина. Наистина в момента на сайта на Анек няма нищо за този маршрут и нямам идея съществува ли все още, по принцип е целогодишен.
В по-далечни години назад се е случвало той да е основният и кажи-речи единствен кораб по това трасе, даже в последните 1-2 г. се умножиха доста възможните трансфери до Карпатос с Блу стар. Всеки ден със сигурност никога не са били.

Молец, която ходи това лято именно от Родос, вероятно може да каже повече за разписанията от 2023.

Последна редакция: пн, 16 окт 2023, 15:05 от Параход

# 280
  • София
Параход, точно този кораб е, но се чудя дали не са му съкратили маршрута. Според openseas.gr този юни е пътувал само BLUE STAR CHIOS 3 дни в седмицата, който и доста обикаля и пътуването става близо 5 часа. През юли е имало и SEAJETS, но те са ми твърде скъпи, а и явно са само във върховия сезон.

# 281
Това бяха вариантите Родос-Карпатос миналото лято - Blue Star Chios и Seajets, като вторите не пътуваха през юни. Превелис бяха обявени за продажба и още миналото лято отпаднаха като опция.
Аз имах самолетни билети и запазени места за настаняване, без яснота дали въобще ще ми се получи планът, на база четене на стари разписания и надежди, че Blue Star Chios ще покрият маршрута с по-голяма честота, какъвто беше слухът. Обявиха разписанието в края на април, голям страх брах до тогава.
Полетът беше в събота, преспахме в Родос близо до пристанището, в неделя отпътувахме към Карпатос. После се върнахме в Родос да поизкараме някой друг ден, с отскок до Сими.
Може да следите ФБ страницата на тази агенция, която публикува много активно и навременно нови или променени разписания Родос-Карпатос - Possi Travel.
Някои от курсовете на BSChios са по-кратки, ако не включват спирка в Диафани.
Слагам по-долу миналогодишното разписание на Kasos Princess от Карпатос до Касос за ориентир, ако е още в полезрението.
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 16 окт 2023, 09:01 от молец

# 282
Дано да има пак полети до Родос другото лято, в момента не намирам никаква информация, а са доста удобни за по-бързо стигане до онази част на Гърция. Миленка, и аз заглеждам Карпатос Wink Направи ми впечатление, че това лято Wizz нямаха никакви полети от София до Гърция, а през 2022 г. имаха до Миконос и Корфу, ако не се бъркам. Надявам се през 2024 да има повече възможности, колкото и да ни е удобно със собствената ни кола, далечните дестинации станаха ултра скъпи с ферибот, освен това отнемат и доста време от почивката, когато не е за по-дълго.

Този път пропуснахме обичайното септемврийско море, защото сериозно си контузих едното коляно и известно време ми беше трудно придвижването. Затова сега само гледам вашите снимки с влажен поглед и чакам следващото лято Simple Smile

# 283
  • София
Раян вече са обявили лятно разписание за Родос Simple Smile - аз затова се заглеждам конкретно. Дано да се запази - полетите са в сряда и в събота. На Уиз не се надявам особено, тъй като са много непостоянни в гръцките маршрути, но дано се появи нещо.
Deviant Art, много неприятно това с коляното. Надявам се, че си добре вече и следващото лято ще припкаш по козите пътечки на някой гръцки остров Wink.
молец, благодаря за полезната информация. Дано пък следващото лято да излезе още един кораб по маршрута.

# 284
Oх, морето❤️
Днес по радиото казаха 32* за края на Октомври...така аз вече планувам едни 5 дни. За да закрием сезона, а и зехтин да си купим Wink

Общи условия

Активация на акаунт