На море в Гърция 2023 - V / 2024

• 72 083
  • 755
  •   1
Отговори
# 300
Прихващане го наричат българските нестинари, да.
В Гърция селата са Агия Елени (логично), Мавролефки, Лангада, Мелики и Керкини. Мои приятели също бяха ходили преди 20-25 години, докато бяха студенти по археология в Солунския университет, но наистина не е много отворено към туристи.

Ще се радвам да пратиш и на мен изследването, иначе ето едно на гръцки антрополог, публикувано на английски.
https://pure.au.dk/ws/files/51974539/Ethnography_Historiography_ … ia_Hist._Anth.pdf

# 301
Изпратиха ми един сборник с материали от конференция по проекта, в който се занимаваха и с нестинарството. Обаче в пдф, мисля, че успях да го направя като линк....
Тук има няколко материала, свързани с нестинарството . Доколкото знам Ф. Хаджиантониу освен, че е учен самият е нестинар и неговите изследвания са много задълбочени. Аз съм слушала интересни материали от А. Миланова, но в случая е писала друго. Мира Маркова в момента е един от добрите и модерните ни етнолози, така че предполагам, че материалът ѝ е добър. Конкретно по тази тема не съм запозната с нейните проучвания.

https://eu.docworkspace.com/d/sICO8nJ65AaT_1KkG?sa=e1&st=0t&case=0

Намерих още нещо и на А. Миланова и И. Попова:
https://www.academia.edu/55105121/%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%A3%CE%A4 … 0%B8%D0%BD%D0%B0_

Последна редакция: нд, 22 окт 2023, 19:38 от gigi-gagi

# 302
Здравейте,обмислям Крит като дестинация за края на август.Чудя се кога да купувам билети за самолет.Притеснява ме и резервацията на нощувките.Много е далече,знам,но кажете вие как ги разрешавате тези неща .

# 303
Здравейте,обмислям Крит като дестинация за края на август.Чудя се кога да купувам билети за самолет.Притеснява ме и резервацията на нощувките.Много е далече,знам,но кажете вие как ги разрешавате тези неща .

Като наближи летният сезон, цените на билетите само растат (по наблюдения от тази година). Цяло лято връщането в неделя от Ханя се движеше по около 100€+/-.
За нощувките - ако имате план къде ще ходите и дати, можете да запазите още сега с безплатна анулация. После да проверите към началото на пролетта какво друго се е появило като вариант.
Ако ще взимате кола под наем - колкото може по-рано се запазва, пак с безплатна анулация. Края на август си е топ сезон там.

# 304
  • Пловдив
Билети се купуват, когато те устройват като цена. Не знам има ли лятно разписание вече, но примерно след февруари да почне следенето. И понеже до последно могат да сменят часове/дати на полетите - резервираш с билетите кола под наем и настаняване с право на промяна отказ безплатно.

# 305
Благодаря!

# 306
Към този момент предлагането през Букинг е доста ограничено. Иначе колкото по-рано се планира, толкова по-добре.

# 307
За резервации на настаняване в момента е рано. Някои отварят наличностите си преди края на годината, но като цяло е слабо предлагането. Януари-февруари е най-добре. Като правило в airbnb зареждат календара с цените по-рано от Букинг, макар че има изключения. Самолетните билети в пик сезон няма да падат със сигурност с наближаването на лятото.
Колата - веднага щом имате яснота за датите, както разумно са те посъветвали.

# 308

Тънкият момент при резервирането на самолетни билети е НИКОГА да не търсите датите, които ви интересуват. Защото ще цъкнете 2-3 пъти и системата може да го отчете като наплив на желаещи и цените изкуствено да се завишат. Коварни алгоритми да искаш.

Вместо това ВИНАГИ залагате търсенето по утрешните дати (или при всички положения, дати по-далечко от вашите) и след това използвате бутоните за следваща дата.

И за да не е напълно спамещо това мнение (много от вас сигурно са наясно с гореспоменатото наблюдение), заповядайте две филмови препоръки с гръцка жилка:
https://imdb.com/title/tt4766604/ и https://imdb.com/title/tt1244668/ Simple Smile

# 309
  • В средата на времето
Януари-февруари е най-добре.

Благодаря за разяснението! Тъй като предстои втори Крит заради изостаналите фериботни билети, се оглеждах от сега за настаняване, но и на мен ми направи впечатление, че предлагането е малко сякаш и се чудех дали е понеже е рано за сезон 2024 или всичко е резервирано от сега. 😊 Мисля си за средата на юни и се надявам лудницата да не е прекомерна. Тазгодишното ми посещение в Крит го броя като провал (в частта на това какво бях планирала) и заради това и нищо не разказах, ще разчитам на втори опит.
За самолетните билети да кажа, тъй като цяло лято следих цените на Райън, ей така, за спорта, хванах два пъти, в които цената за 4-ма с фемили плюс излизаше малко по-евтино отколкото би ни струвал ферибота до Ханя. Но наистина цените постоянно се движат нагоре, надолу.

# 310
  • Пловдив
izida, а в сравнението ти включено ли е, че след полета трябва да се вземе кола под наем или имаш предвид само самолетни билети v/s фериботни?

# 311
Izida,какво не се получи при теб както трябва?Нашата група за Крит е доста мощна/10 бр./ Аз трябва да организирам пътуването и нощувките и вече съм сериозно притеснена.Най-вече за пътуването.Знам,че тук всеки ще помогне със съвет.

# 312
  • София
Моите калкулации за Крит показват, че за до 10 ина дни е по - добре самолет плюс рент а кар. Но сметките ми са за двама. Тази година изкарахме 16 дни и определено сметката е в полза на колата. Ферито беше около 460 евро двупосочно за двама с голяма кола и каюта. Пътят до Пирея и тол таксите също са си перо, но ние така или иначе откарахме общо около 27 дни в Гърция, та път и толове плащахме така или иначе.

# 313
  • София
Две години подред ходихме на Крит със самолет и кола под наем. Вярно, че бяха пандемичните години - 2020 и 2021 г., когато цената на колата под наем не беше толкова висока, както е от 2022 година и до ден днешен. Въпреки това, ако човек резервира кола под наем предварително - няколко месеца по-рано, може да намери прилична цена. За мен, за по-малко от 10 нощувки пътуването до Крит с кола и ферибот е не само нерентабилно, но и безкрайно уморително и се губят поне още минимум 3-4 дни в път.

# 314
В топ сезон е висока, но тази година бяхме от 16.09 и за 9 дни ни излезе 190€ най-дребната въшчица Киа Пиканто. Е, трудно драпа по баира, но щом издрапахме на майкумиланяматакъв път от Paralia Finika, значи става.
Нямаше ни депозити, ни кредитни карти карти, ни огледи. От cretarent.
И по-отрано да се действа, че накрая остават само кабриолети. Или често нищо.

Общи условия

Активация на акаунт