На море в Гърция 2023 - V / 2024

• 72 119
  • 755
  •   1
Отговори
# 330
На този трип бяхме далечната 2013-та, леле, колко отдавна🙄 После няколко години го нямаше, после го имаше, после пак го нямаше и така...
Миналата година го видях, че отново го има .
Когато ние ходихме трипът с връщане в същия ден беше на цената само на едната посока, 30 и малко евро.  Миналата година такава оферта не видях, ако си калкулират и двете посоки, скъпичко...
С катамаран в двете посоки на острова имаш само 4 часа и нещо, с бавния кораб сигурно са по-малко.
За мен самото пътуване беше по-интересното, гледаш турския бряг, Калкан е много живописен, Каш, един-единствен самотен път между тях, изсечен в планината, много е красиво.

# 331
Аз съм ходила на Родос с еднодневен трип от Турция и не ми се повтаря особено, но все трябва да спим някъде там вечерта преди полета за връщане. Западният бряг си е кайтърски и е пълно с училища за кайт, което значи, че духа. Разни Линдоси и Фалиракита не ме привличат - не трая лудница на море повече от ден. Има една Стегна и хора, с които харесваме еднакви неща, бяха доволни. Но за два дни. Интересно, за кухнята там това лято все чувах недоволства, но това по крайбрежието, пък може и да зависи много от субективния фактор. Но пък тук четох наскоро, че някой не бил доволен от кухнята на Крит в сравнение с тази на Родос – просто е нямал късмет. За мен (южно)критската е повече от чудесна, а като добавим фактора цена/качество, е почти без конкуренция.

Ако остане директната линия до Родос (щото с прекачване нещо по-интересно  ще си намеря), ще се целя във втората половина на септември, когато ми е любимото време за море и е идея по-спокойно. На островите (Халки, Сими...) им давам по два дни, не повече. Искам да ми се сменя филмът. А шезлонги с консумация 30 евро вече въобще не ме учудват, особено след като видях куп такива на Наксос без никаква консумация. Smiley
Само трябва много хубаво да си направя плана с феритата заради нощувките, защото сега разписанията са напредсказуеми. А пък искам да спя в старо къще, което си е част от изживяването. Simple Smile Един приятел е хванал такси директно от летището за Камирос Скала за 50 €, можем и ние така, за да не губим време на Родос, преглъща се.
Но всичко това са далечни планове – иншалла, както казват на отсрещния бряг.

Иначе Сими съм го гледала най-близо от Датча, Турция, но за жалост, нямаше превоз, иначе нямаше и грам да мисля. Simple Smile

# 332
Нали съм по кулинарния туризъм аз, оставям тук една таверна във вътрешността на Родос, препоръчана ми от надеждни източници. Но само с кола се стига дотам.
https://maps.app.goo.gl/RTJRh8w7voLt1Yg27

И още една за добре познатото тук Родакино, където пътека прокарах и всяко лято получавам армагани от нашите хора, ама не съм стъпвала от петилетка Simple Smile Dentro на Димитрис и Мария сега е най-вървежната таверна, открита е преди две или три години, затуй не ми е лично позната.
https://maps.app.goo.gl/hmmUrvfkMD3sQZNk9

# 333
  • София
Честно казано, на мен преди Родос ми изглеждаше супер комерсиален и безинтересен, но всъщност има какво да се види. Гледам разни видеа (много харесвам тези на Touch of Greece) и ми допада, въпреки че е голям и туристически.
На мен не ми изглежда безинтересен, но когато островът е толкова голям, ми е трудно да се ориентирам къде да е настаняването, защото иначе се губи много време в път, дори и с кола. А на Родос при този туристически наплив изобщо не мога да схвана къде биха били по-тихите и автентични местенца. Старият град е супер атрактивен (особено сигурно за извънплажен сезон), ама паркирането е ад, а плажовете наоколо - не струват. На западния бряг, който е по-нетуристически, и в крайния юг, пък май доста духа. Накратко, все още чакам мястото и гледката на Родос, които ще ми "проговорят" - иначе не тръгвам Simple Smile
Скрит текст:
На Самос също дълго умувах къде да се настаним, пак поради размерите и разнообразието на острова. Той обаче далеч не е толкова туристически, а и сутрешният ферибот от Питагорио ограничаваше радиуса малко, макар че си бях дала до час отстояние от него при разглеждането. В крайна сметка останахме доволни от избора.
След Халки минахме по западния бряг, за да стигнем до столицата. Не видях плаж, който да ми хареса. Каменливи, открити и с доста вълни. Малко по на юг от същата страна бяхме до един плаж, близо до крепостта Монолито. Ако съдя по снимките, май е бил плаж Фурни. Топнахме само глезените и водата ни се видя студена, а ставаше доста бързо дълбоко. Самият плаж беше живописен, но с много изхвърлени от морето водорасли и боклуци. Вече имаше един отворен павилион и ми беше странно, че не са го почистили малко.

Иначе основният хубав път е между столицата и Линдос. Това бяха и местата, до които ходихме повече от един път. Затова и настаняването ни беше горе-долу на средата - градчето Афанду.  Самото градче беше доста оживено, но по-скоро с местни, а не с туристи. Наблизо има големи плажове, на които евентуално човек може да си намери местенце. Пътьом видяхме няколко хубави плажа от Линдос на юг, но бяха чадър до чадър и г.з до г.з още през юни. Близо до Афанду беше и долината с пеперудите, но през юни все още такива нямаше. Наоколо минахме и през няколко планински спокойни селца, но никое не ме грабна с уникалността си, особено в сравнение с пелопонеските селца, които още са ми пред очите. Съвсем на юг не ни стигна времето да отидем.

А колкото до Фалираки, никога не бих си го причинила, въпреки пясъчната ивица. Едната му част е Слънчак (хотел до хотел), а другата, която е баш градчето е невероятна гмеж.

Маслинке, в Линдос е много приятно за разходка. Ние ходихме 3 пъти. Първия път направо се влюбихме. Вторият път беше около обяд и беше препълнено с хора. След това видяхме и круизен кораб на пристанището в Родос. Може би е имало много екскурзии. Радвам се, че отидохме и трети път. Този път беше спокойно като първия и му се насладихме отново.

Последна редакция: пт, 27 окт 2023, 17:12 от Таня67

# 334
Иначе пътьом видяхме няколко хубави плажа от Линдос на юг, но бяха чадър до чадър и г.з до г.з още през юни.
И вие бяхте началото на юни, нали - дет се вика, извън сезон още?

Мисля, че това най-трудно бих преглътнала... едно чадърите, покрили гъсто целия плаж... и после тълпата.

# 335
И още една за добре познатото тук Родакино, където пътека прокарах и всяко лято получавам армагани от нашите хора, ама не съм стъпвала от петилетка Simple Smile Dentro на Димитрис и Мария сега е най-вървежната таверна, открита е преди две или три години, затуй не ми е лично позната.

От тази таверна събират пари за шезлонгите и чадърите на плажа. Simple Smile Вероятно самият Димитрис го прави - работи и пее този човек. Simple Smile На Крит, за жалост, навсякъде, без един очукан плаж в Малеме, където се добрахме на четири крака рано сутрин след безсънно прекачване в Атина, попадахме на шезлонги срещу заплащане. Но в Родакино бяха по 3€ на човек с чадъра, а на Елафониси - 20€ комплект за двама.

На Елафониси бяхме в неделя и очаквах митинг, но такъв нямаше. Даже постоянно имаше празни шезлонги наоколо. Но пък в сравнение със снимки от предишни години чадърите са по-малко и по косата на лагуната няма. Подухваше, но поносимо. На следващия ден обаче дойде сериозният мелтем и точно тогава се преместихме на южния бряг във Франгокастело. А на подветрената страна на планината духа още по-силно.
Едвам си стоиш на краката, а не сме фиданки въобще. Grinning
Ето така изглеждаше плажът. Изкъпахме се, разбира се.

# 336
  • Sofia
Скрит текст:
Цитат
Параход, на Халки има училище и детска градина (в един двор са Simple Smile). Явно има някакъв живот и извън сезона.
Около 300 жители пише, просто направих сравнението със Сими, където са близо 3000. Има и по-ненаселени Simple Smile

Иначе гръцкото законодателство е такова, че първата степен на образованието (до 6 клас) държавата е длъжна да осигури на всяко дете, дори то да е само едно. И действително има такива случаи - много популярна в европейските медии преди няколко години стана трогателната история за единственото учениче от о. Арки - Христос, и неговата единствена учителка. Има и острови с по пет-шест деца. Като дойде време за гимназия - няма как, местят ги в цивилизацията.
https://www.politico.eu/interactive/greek-school-with-single-stu … land-in-pictures/
https://www.dw.com/en/greece-lonesome-lessons/video-55785642

Хубаво пътуване сте си направили, Таня67. И на мен вече ми липсва Пелопонес, доста години не съм си опреснявала спомените оттам, но пусти мерак за острови.

Миленка,
сега успях да видя допълнението на поста ти. Аз пък Кастелоризо си го заплюх от една композиция на Дейвид Гилмор от албума On An Island (2013). Наистина повечето хора го превземат от Каш, Турция - както и нашата Маслинка.
https://youtu.be/E4WXTbhwp3Q?feature=shared
В ден, ако не се лъжа, вторник, един от катамараните на Dodekanisos пътува от Родос така, щото да отидеш сутринта, да се върнеш следобед и да имаш 5-6 часа за прекарване на острова. Това е единствената възможност за дей трип от Гърция. Останалите фериботи, които стигат дотам, се връщат веднага. Има и летище Simple Smile
През юни беше точно вторник и не успяхме да се вместим, защото полетите ни бяха от вторник до вторник. Иначе имах голямо желание. Simple Smile

Миленка, направи ми впечатление, че на такива малки пристанища като Камирос Скала (за Халки), Метохи (за Хидра), Коста (за Спецес),  Пунта (за Елафонисос), винаги има 1-2 таксита на пристанището, които чакат пътниците си да слязат от корабчетата. Явно предварително се уговарят. Не е задължително да те откарат до далечен град. Достатъчно е да е близко населено място с транспорт. Но и не виждам проблем да си вземете кола под наем. На Родос предлагането е голямо. Толкова много коли под наем май не съм виждала на друго място. Joy На нас през юни ни излезе по 20 евро на ден с пълна застраховка.

# 337
  • София
От тази таверна събират пари за шезлонгите и чадърите на плажа. Simple Smile Вероятно самият Димитрис го прави - работи и пее този човек. Simple Smile
Много хубаво гиро ни спретна, както казва и Маслинката вероятно самия пеещ Димитрис Simple Smile , който традиционно реагира като разбра, че сме от България с "Ааааа, Стойков(Стоичков да се разбира )" Simple Smile .Не сме сядали в таверната, но единия ден ни пригладня на плажа, и от мързел решихме да опитаме какво ще ни предложи, много вкусно беше. Ние на Родакино си забиваме чадъра и столчетета първия ден, и си ги прибираме на връщане.
Черпя ви с любимата ми тазгодишна снимка от Крит, дело на щерката:

# 338
  • София
Загледах едно конкретно място за настаняване на Андрос, последните 5 дни на юни догодина, на източния бряг.
От всичко изчетено за острова през годините, най-ярки са спомените ми за ветровете, за които беше писала Параход.
Какво време мога да очаквам (приблизително) по това време на годината там?

# 339
Юни би трябвало да е най-благодатният летен месец откъм ветрове (тъй като типични за мелтема са юли и август), но истината е, че никой не знае. На Андрос, Тинос и Миконос просто си духа повече, и толкоз. А на източния бряг духа повече от западния. Най-закътано, доколкото може да се каже, е между Гаврио и Баци, там са много на брой пясъчни заливи с ориентация юг-югозапад.
Ако настаняването на изток е около плажовете Витали, Зоркос и Атени, ние там въобще не ходихме, защото местните ни казаха, че във ветровито време няма смисъл (а и пътищата са черни, та поне да си струва цената за колата).
На мен островът много ми хареса, особено Хора, и бих се върнала, но с 90% сигурност не с цел плаж и море.

# 340
  • София
Точно на Атени резервирах 5 нощувки току-що. На единственото възможно място там. Simple Smile
Не че не мога да канселирам, разбира се. В по-голяма дивотия не се бях забивала досега. И понеже спокойствие, спокойствие, ама то чак ще ми доскучее - реших да сме там за няколко дни и да се огледам и за друго настаняване след това.

Последна редакция: сб, 04 ное 2023, 17:53 от Vivi

# 341
Хайде ще разказваш, ако се престрашиш - иначе това са мноого красиви плажове. Особено Зоркос.

# 342
  • София
Не знам дали ще разказвам, че то толкова разказах и за Сифнос. Нещо не намерих време..... Но поне снимки ще показвам. Simple Smile

# 343
Видях Андрос на връщане от Тинос. Ферито имаше спирка. Много ми хареса. Та Ви и аз ще чакам да пишеш.
Щях и аз да разказвам за Сирос и Тинос... Все няма време.

# 344
  • София
Vivi, Сирос не е късно да си поправите грешката и да разкажете за почивките си Simple Smile Ще зарадвате много потребители тук. Според мен задържалото се топло и сухо време ограничи времето във форума. Но неизбежно идва зимата. Надявам се тогава да намерите време и вдъхновение за писане Hug.

Общи условия

Активация на акаунт