На море в Гърция 2023 - V / 2024

• 72 133
  • 755
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Букнах и 3 нощувки в градчето Андрос и вече ми е еуфорично. Има какво да очаквам. Мисля, че мога да избутам зимата.
Така като се замисля - повечето резервации в живота си съм направила в дъждовно време. Днес в София е първият дъждовен есенен ден и се почна..... Simple Smile

# 346
  • София
И аз резервирах едно място на Карпатос днес. Малко е на сляпо, но се надявам да се получи. Ако се налага, ще променям.

Тъй като давам много акъл, а аз самата не съм написала нищо за нашата септемврийска гръцка почивка, ще поправя грешката си. Разбира се, моята дестинация не е толкова интересна, защото е посещавана от много хора, но все пак се надявам мнението ми да бъде полезно за тези, които не са били там и планират почивка в района.

За почивката бях резервирала малка къщичка с дворче след маслинови горички в края на село Антуса, на 5 км. над Парга. Къщата беше чудесна, чиста и уютна, с голяма, напълно оборудвана кухня, хубава маса за хранене навън и красиво дворче с много цветя. За съжаление на вечерите на двора попречиха първо дъждовете, второ – един нахален стършел, който живееше под навеса и вечер се активизираше и ни пропъждаше вътре. Мястото беше толкова тихо, че се чуваше и най-малкият шум, а хазяите, които бяха много мили и гостоприемни, живееха в долепена до нашата къщичка и ставаха сутрин рано да пушат, което обаче ни събуждаше по ранни зори. По тази причина последните вечери спахме на затворено и беше ОК.
Село Антуса много ми хареса с изключение на тесните и стръмни улички, предизвикателство за всеки шофьор, особено с по-голяма кола. Последната вечер успяхме да се качим и до замъка на Али Паша, от който се разкриваше прекрасна гледка над целия район.
Парга е много живописна, но лудницата от хора и коли беше неописуема, дори когато валеше, вкл. И на 9-ти септември, когато беше последната ни вечер.
Може би трябва да ви напомня, че точно в седмицата, която бях избрала, бяха големите валежи и наводнения в Гърция. При нас нямаше особени проблеми, но единият ден валя непрекъснато, а имаше и още 2-3 дни с превалявания, което драстично намали възможностите ни за плаж и разходка.
От плажовете, които посетихме, харесах най-много Лихнос и Амудия. Последният ни предиобед прекарахме на Агиос Янакис, който също ми допадна. Не ме впечатлиха особено плажовете около Сивота – Бела Врака и Синята лагуна.
Първият ден, в който времето се оправи изцяло и лятото се върна, отидохме на круиз до Паксос и Антипаксос. По стечение на обстоятелствата избрахме лодката Мегалохари на цена от 35 евро (май беше най-ниската). Всичко мина добре, а аз сбъднах мечтата си да видя делфини, и то на два пъти. Тъй като бях чела отзиви за тези разходки, разбрах, че на някои хора не им харесва, че нямало информация по уредбата за посетените места, но нас това не ми притесняваше.

Снимки

Последна редакция: сб, 04 ное 2023, 22:17 от миленка_д

# 347
Миленка, съвсем под носа ви са минали делфините, супер! Чудесна е и дъгата, макар че с времето нямахте късмет.

Рано ми е да мисля още за следващото лято - или поне мисля в съвсем груби щрихи и без никакво конкретно планиране. Първо, защото виси една голяма въпросителна дали 15-годишната ми дъщеря ще иска да идва с нас (ако идва, трябва да избера по-комерсиална дестинация и да резервирам за повече хора, а ако не - друго), и второ - защото вчера закрих в Италия сезона на сандалите и летните рокли и още не ми е дошъл зор Simple Smile

Последна редакция: нд, 05 ное 2023, 15:19 от Параход

# 348
  • Пловдив
По TV1000 Мандолината на капитан Корели Simple Smile

# 349
  • София
Параход, наистина бяха близо. Особено първият - малко след като тръгнахме от Парга се приближи до носа и плува с лодката повече от минута. Гледах го съвсем отблизо, буквално по-малко от 2-3 метра ни деляха, но не го снимах, защото нямах готовност. Снима го човек от екипажа на видео и се надявах, че ще го качи във ФБ страницата на лодката, но не. Делфинът беше сам.
Вторият път беше покрай Паксос, преди Гайос, едно българче на 4-5 годинки забеляза делфините първо. Този път успях да ги снимам - бяха четири или пет и направиха няколко красиви скока във водата. Много се изящни! Сбъдна ми се отколешна мечта.

По отношение на плановете за следващото лято искам да ви кажа, че преди месец разглеждах места да настаняване на Карпатос за юни и някои от цените бяха доста по-ниски. Така че, има смисъл в ранно резервиране, ако е възможно. Иначе нашата дъщеря е на 14 и би дошла с нас, то през юни е на училище, а аз не съм склонна да се откажа - това е любимото ми време за гръцко море. Така че, ако отидем, ще сме двамата. С малката евентуално в Италия през септември.

Последна редакция: пн, 06 ное 2023, 08:57 от миленка_д

# 350
И аз много обичам юни, не можех да си представя на лятно слънцестоене да не съм в Гърция. Последните няколко години поради училищни ангажименти го пропускахме, за да сме заедно. Подгонени от нуждата, открихме места, на които и юли (дори втората половина) е чудесен откъм цени и туристическо натоварване, ОБАЧЕ е твърде горещо за моя вкус. Ще видим, до другото лято има много вода да изтече.

# 351
  • София
Аз не съм била през юли в Гърция, но сигурно и за мен ще е твърде горещо, като се има предвид, че и в Пловдив ми е прекалено топло. Ние сме свикнали да седим на плаж и следобяд или да се разхождаме, но е приложимо за юни. Юли ще изисква и спане на климатик, което не ми е любимо. Общо-взето, не е за мен. Ако не можем юни, отиваме септември - добре, че не всяка година е като тази. На Патмос например, времето беше чудесно. Но си има риск от валежи, като май на Йонийско е по-голям.

Последна редакция: пн, 06 ное 2023, 08:56 от миленка_д

# 352
Здравейте,замислям се и аз за лятото догодина-дали на Мани да не отидем пак -много ми легна на сърцето..или на някой от по некомерсиалните острови-Хиос,Лесбос...Става дума за края на юни,дали как ще е водата на островите,има ли някой впечатления,като туристи как е...ей такива работи?

# 353
Туристи на тези два острова почти няма. За водата не знам. Били сме юли и беше добре.
Мани е значително по-туристическо и значително по-горещо.

# 354
  • Пловдив
Тази година,средата на септември бяхме за ден на Хиос(от Турция,Чешме има фери).Водата беше топла,доста ветровито,малко плажуващи,следващото лято ще отидем за повече дни и ще е през юни.

# 355
  • Бургас
Аз се замислих за Миконос края на май. Какво ще кажете? От тук знам, че е по младежки остров с нощни забавления, ние с ММ не сме от тази категория, но ми се иска да си празнуваме 28-та годишнина там. В момента във ферихопер виждам един ферибот от Рафина за моите дати, но се надявам и други да има, че цена от 440Е отиване и връщане с кола множко ми се виждат или е Ок. Ходилите на този остров бихте ли споделили кои плажове са хубави, макар, че края на май едва ли ще вляза във водата. Коя част на острова е по нетуристик евентуално, всички впечатления биха ми били полезни.

# 356
Фериботи би трябвало да има поне 2-3 на ден, но извън активния сезон са основно от Пирея. Краят на май не е хич да не е сезон за там, почти всичко ще е отворено. За настаняване по-тънко и нетуристическо вижте около Ано Мера и нататък към края на острова. Плажове хубави има много, зависи колко ще са чадъросани и превзети от високите децибели и цени. На север има и напълно диви, стига да не духа (то там се случва рядко).
Има един сайт cruisemapper, в него можете да проверите дали и колко круизни кораби ще акостират на вашите дати, че това е най-голямата напаст в града Миконос и пристанището.

Последна редакция: пн, 06 ное 2023, 22:18 от Параход

# 357
Аз нямам търпение да резервирам за следващата година за Пелопонес. Дори имам набелязани места, но по ваша препоръка ще изчакам януари, защото на едното място към което съм се ориентирала за настаняване - Гитио, има много малко предложения за настаняване засега. Надявам се след нова година да са повече. Ще разделя почивката на две- Корони и Гитио, като в Корони съм намерила къща, но за второ настаняване все още не мога да харесам. Другото, което се чудя как да организирам пътуването до Пелопонес, защото според мен е доста път, а мъжът ми не иска да правим междинна почивка.

# 358
  • София
Аз бих направила попътна нощувка, пътят наистина е доста.

# 359
  • София
Зависи откъде в България тръгвате.
Ние пътувахме от София до Нафплио без междинно спиране. Не че го препоръчвам. Само казвам, че не е непосилно.

Общи условия

Активация на акаунт