На море в Гърция 2023 - V / 2024

• 72 141
  • 755
  •   1
Отговори
# 360
Само че от Нафплио до Корони или Мани са още 2-3 часа отгоре.

Разбира се, че е възможно и 15-20 часа да се кара без почивка. Аз от своя опит не бих го препоръчала. Особено ако се добавят и 1-2 часа чакане на границата или нещо друго непредвидено. Да, необходимо е да се предвидят две допълнителни нощувки - на отиване и връщане. Но на фона на жегата в Пелопонес един Парнас или Олимп чудесно идва.

# 361
Абсолютно съм съгласна, че е много път. Ние повече от 9ч. не сме пътували без почивка и сега тези 12 ч. (чист път без включени чакане по граница и спирка за тоалетна, ние не правим повече от 1-2) ми се струват доста. Имам още време да го измисля. Тук имаше прекрасни предложения за пренощуване в Галаксиди, Нафпактос, Мецово също ми е в списъка, та дори и Парга (или Антуса), защото юни се надявам още да не е толкова пренаселено.
Предложението на мъжа ми е да се позиционираме само на едно място на Пелопонес, но тъй като ще сме две седмици ми се струва неефективно да стоим на едно място(т.е да обикаляме един ръкав), а и трябва да реша дали да пропусна Елафонисос (което няма как да стане ) или Войдокия 😃. Както и да го пресмятам, без междинна почивка не става.

# 362
  • софия
Мисля Китира и малко Пелопонес с междинна нощувка поне на връщане. След 13 часовото прибиране преди година, вече няма да си причиним подобно нещо безпричинно. На отиване не го усетихме, но връщането винаги е досадно.
Ще ми се да го направим началото на юли, но имаме допълнителни ангажименти и ще видим.
Искам пак Великден в Гърция. Това е почти безпроблемно осъществимо и януари ще направя резервация.

# 363
Предложението на мъжа ми е да се позиционираме само на едно място на Пелопонес, но тъй като ще сме две седмици ми се струва неефективно да стоим на едно място(т.е да обикаляме един ръкав), а и трябва да реша дали да пропусна Елафонисос (което няма как да стане ) или Войдокилия 😃.
Мисля, че съпругът просто не е наясно с разстоянията и вида на пътищата Simple Smile. Но до лятото има време да го информирате. Между Елафонисос и Войдокилия аз бих пропуснала Войдокилия, обаче не виждам причина да го правите, щом така или иначе едната седмица ще прекарате в Корони. Оттам е лесно достъпна. А Елафонисос от Гитио, там вече изисква малко повече шофиране и планиране.

# 364
Параход,  самите места за настаняване съм избрала точно заради местата, които искам да посетя. Корони заради плаж Войдокия, съседния Хриси Аммос и над Корони -Агия Триада, от градчетата/селата Пилос, Гялова, Корони. Гитио, като най - далечна точка от която можем да стигнем до Елафонисос и Монемвасия. Предпочитам настаняване в близкото до Гитио - Селиница, но там още не мога да открия нещо, което ме устройва като настаняване. Разбира се, за да е близо до Елафонисос, е по- удачно позициониране в Плитра или Неаполи, но районът на Гитио ми е по-желан, заради близостта до Дирос, Лимени и Ареополи, които ще можем да посетим, ако сме в Гитио. Такива са ми терзанията, но те са приятни, особено като има от кой да черпиш идеи и препоръки 😁

# 365
  • Пловдив
mladamama, напълно се присъединявам за междинните нощувки към останалите. Пътят е много, досаден е, дори по магистралата. При нас търпението свършва някъде към 8-мия час най-късно. Пък и време имате.
Щом имате 2 седмици, бих разделила нощувките на 3 части - 4 Корони/Метони или там някъде, 2 Гитио, 4 Неаполи/Нафплио - ако правилно разбирам какво ще гледате.
Ние го направихме на 2 пъти - първо 10 дни в западната част, а това лято 2 седмици в другата.
За Гитио нашето настаняване беше в Мавровуни /то почва буквално, където свършва Гитио/, огледай и там.
Така и не дойде ред да напиша повече, ще гледам да се поправя Hands V

# 366
Jul, благодаря, огледах го Мавровоуни. Наистина там има доста и то хубави места за настаняване, и на приемливи цени. Набелязала съм няколко. То, обаче се явява малко отдалечено от Елафонисос, дава ми го 2 ч. в посока. Разногласията в нашето семейство при пътуване идват от това, че мен не ме притеснява, че мога да пренощувам на 4 и повече места, но на половинката това му е изморително. Трябва да намеря баланс 😃. В краен случай, другият вариант е да направим като вас- тази година едната част, следващата другата. Иначе първоначалният план беше като предложения от теб - Корони-Гитио-Нафплион, плюс двете междинни нощувки на отиване и връщане, общо 5 места. Този план беше отхвърлен моментално.
Ще се радвам да споделиш кои места посетихте около Мавровоуни.

Последна редакция: вт, 07 ное 2023, 15:57 от mladamama

# 367
Jul, благодаря, огледах го Мавровоуни. Наистина там има доста и то хубави места за настаняване, и на приемливи цени. Набелязала съм няколко. То, обаче се явява малко отдалечено от Елафонисос, дава ми го 2 ч. в посока.
Наистина е така, но е на 10 минути и под 5 км разстояние от Гитио, т.е. все тая спрямо първоначалната ти идея. Аз бих го направила с три бази по 4-5 дни. Не че е невъзможно иначе, но в деня за Монемвасия и Елафонисос ще се увидите от път.
Ние всъщност никога не сме ходили и на трите (четирите?) пръста едновременно, в няколко различни пътувания сме ги събрали и още не претендирам да съм видяла всичко. Не видях да си написала в кой месец планирате пътуване, това има голямо значение също.

# 368
Пътуваме последните две седмици на юни. И аз мисля, че два пръста са максимума за едно пътуване. Няма да се насилваме за повече.

# 369
  • Пловдив
Jul, благодаря, огледах го Мавровоуни. Наистина там има доста и то хубави места за настаняване, и на приемливи цени. Набелязала съм няколко. То, обаче се явява малко отдалечено от Елафонисос, дава ми го 2 ч. в посока. .....

За Елафонисос е не малко, а много отдалечено. 4 часа ще ви мине в път, вместо да сте на плаж или да гледате нещо. И Монемвасия е в онзи район, там кога ще отидете? Ние бяхме точно преди залеза, иначе изпукваш от пек. А и атмосферата е друга. Колкото и да е дълъг денят през юни. И ако трябва да планирам отново, за района на Ватика бих оставила най-много дни. Така че преценете от кой край да го захващате Пелопонес Hands V
Ако имате проблем с местенето, вероятно е добре да започнете от Западната част. Там минахме през Делфи /нощувка/, а може и да е в Нафпактос, като настаняването ни беше в Метони и без да се местим обиколихме западната част и част от юга до малко преди Каламата. Това е по-постижимо.

Да ти отговоря на другия въпрос. За нас Гитио беше последна спирка преди тръгване към България и вече малко не ни се гледаше. Лимени, Ареополи /това е за 2 часа общо, освен ако не вечеряте в Ареополи примерно/. Покарахме без посока ей така да усетим Мани. Малко плаж, малко зяпане през терасите към морето /а то имаше синя луна, червена луна и какво ли не още/ и времето свърши. Нарочно го бях планирала от по-туристическата част /Нафплио/ през Неаполи и Елафонисос /не че не са туристически, но има много природа и плажове/, а накрая по-дивото Мани. Определено го отчитам като правилно решение, включително къде колко време стояхме.

Последна редакция: вт, 07 ное 2023, 16:35 от jul

# 370
Mladamama,
бих започнала с Мани на най-ранните дати, за да избегна максимално жегата и туристите. Заради спецификата на ветровете в Елафонисос, също.
После Месиния. Освен другото, там водата в средата на юни ми се видя доста студена (нормално лято, не от последните хахави). Връщане през западния бряг.

# 371
Благодаря на всички за споделения опит, много ми беше полезен. Това за посоката от изток на запад наистина ще го обмисля и предвид цените на местата за настаняване, които се повишават с напредване на лятото. За температурата на водата и аз си го мислех, че около Войдокия ще е по-студено в средата на юни, та и в тази част планът ще търпи промени.

# 372
Аз нямам търпение да резервирам за следващата година за Пелопонес. Дори имам набелязани места, но по ваша препоръка ще изчакам януари, защото на едното място към което съм се ориентирала за настаняване - Гитио, има много малко предложения за настаняване засега. Надявам се след нова година да са повече. Ще разделя почивката на две- Корони и Гитио, като в Корони съм намерила къща, но за второ настаняване все още не мога да харесам. Другото, което се чудя как да организирам пътуването до Пелопонес, защото според мен е доста път, а мъжът ми не иска да правим междинна почивка.
Ние това лято взехме пътя и в двете посоки без междинна почивка без проблем, с 8 годишно хлапе. На отиване през Коринт и от там до Монемвасия, на връщане през Патра от Гитио.
И в двата случая, пътя беше около 12 часа, като на връщане се бавихме повече, заради висенето на Кулата и безумният трафик в БГ.

Препоръчвам ви да разделите нощувки те. От Гитио до Елафоносос ще се убиете от път за един ден, не си струва. Ние отседнахме 2 нощувки до Монемвасия и 8 във Вати ( 10 мин от Гитио), в страхотни къщички 7 епохи - мога да дам контакт директно на собственичката, ако се интересувате.

Последна редакция: ср, 08 ное 2023, 12:40 от salex_n2

# 373
salex_n2, благодаря, разбира се, че искам да споделиш за къщичките във Вати. И аз съм харесала едно място там , на плажа и ако не излезе нещо друго, ще се ориентирам натам.
Аз трябва да разделя по 7 нощувките, а районът около Монемвасия и Пунта/Неаполи изобщо не ме грабна и не виждам какво ще правя там 7 дни, освен Елафонисос. Затова Корони/Месиния повече ми харесва като място за настаняване.
По-дългото пътуване до Елафонисос не ме притеснява. Ние винаги правим такива. За пример, когато бяхме на Крит няколко пъти пътувахме Ханя-Елафониси, защото много ни хареса, но го хванахме в много слаба от към туристи година - 2020 и то юни месец и буквално имаше 20 човека. По същото това време Кедродасос беше абсолютно пуст, чак ми се стори плашещ.

# 374
Момичета, на ММ му хрумна да идем за НГ с кола до Корфу с цел мързел. Може ли да ми кажете цени на ферибот?

Общи условия

Активация на акаунт