На море в Гърция 2023 - V / 2024

• 71 861
  • 755
  •   1
Отговори
# 540
Ние като се разходихме лятото до Лефкада, водата беше удивително топла (беше края на юни) и доста по-топла от плажовете в района на Парга. Това беше на Катизма (ужасен плаж, не препоръчвам категорично, освен ако не сте любители на Слънчака) и на Егремни, като там отидохме към 7.30 вечерта и беше уникално, бяха останали няколко човека само.

# 541
За мен идеята с нощувките е разбираема, дори да не се изминава голямо разстояние между двете бази. Не седим повече от 5-6 нощи на едно място никога. А понякога и по-често се местим, зависи от времето и плановете.
В края на юни и аз мисля, че водата ще е ОК. Не се набутвайте в най-голямата тарапана късен юли, няма смисъл при наличието на избор.

# 542
Скрит текст:
Здравейте!
Отдавна ви чета, но сега се включвам, защото планирам първата ни почивка на Лефкада. Ще бъдем 6 нощувки в Агиос Никитас и поне 4 в Атани, основно искам да посетим плажове на западно крайбрежие.
Като возможни дати имам 26 юни или малко по-късно тръгване на 11 юли.
Знам, че всяка година е различно времето, но най много ме притеснява да не е много студена водата.
Моля за някакъв ориентир, ако може. В първият вариант дали няма само да гледаме водата от плажа Rolling EyesRelaxed
Чудих се и за края на август-началото на септември, но тогава сигурно доста е пренаселено там.
Всякакъв съвет от вас ще ми е от полза
А каква е идеята за спане на 2 места, които са на около 20 км. едно от друго?
Колкото до водата, били сме в края на юни и в началото на септември, все сме се къпали в морето, включително и с малко дете. Септември естествено водата е по-топла.
Благодаря за включване!
Точно за да избегнем част от допълнителен път, а и да сменим обстановката. Не ме привличат нощувки в Нидри или Василики. От Атани е по-близо до Поро Катцики, Егримни и Гиалос, мисля. От Агиос Никитас може един ден да отделим за да отидем до Нидри и да направим едно пътуване с корабче (но с малка група, не бих издържала с голяма ).
Планирах това пътуване миналото лято, но се разболях малко преди да тръгнем. Точно тогава имаше постове от момичета, че водата на места е ледено студена. Затова се чудя…може да са били някакви течения или просто миналата година лятото закъсня.
Първо пътуване до Лефкада ще ми е и затова питам.
Ние нощувахме във Василики от 13 юли...Василики е добра отправна точка за посещение на повечето плажове. От Нидри се качихме на еднодневен круиз - Седемте острова, около 350 човека...незная дали има по-малки...водата беше ок,не много топла,но приятна за плуване. Предишната седмица бяхме в района на Сивота и водата беше ледена...погледнете,ако искате моите мнения от юли 23.

Последна редакция: пт, 05 яну 2024, 00:54 от Stelyana Treneva 617298

# 543
В края на юни сме ходили и водата беше приятно топла на целия западен бряг, но около Сивота и Нидри беше доста студена.

# 544
valpan, и двете селца са чудесна отправна точка за плажовете по западното крайбрежие. Съгласна съм с миленка_д, че Порто Кацики и Егремни са за по 1 път, може и два ако сте ентусиасти, но на първия има много навалица, а на втория - много стълби Wink
Атани освен това е едно крайпътно селце, на баир, дори не мисля, че има площад или къде да се разходите. Трябва добре да избереш местото за настаняване от гледна точка на лесно паркиране. Аз съм избирала къща за спане в този район, но само за 2 нощувки, защото залезите от там са божествени. Затова попитах как са избрани точно тези 2 селца.
От друга страна, в Агиос Никитас не се влиза с кола, паркира се извън селото, което също може да е доста тегаво преживяване (за разтоварване на куфари и за намиране на свободно място за паркиране при всяко излизане с колата). Иначе, самото селце е много приятно и живо.
Ако ще разделяш нощувките, аз бих избрала едното място да е Агиос Никитас или Атани, за западното крайбрежие, и след това една точка в южната част, за да отидете до Агиофили, Сивота, дори за Нидри мисля, че ще ви е по-удобно от там и ще е по-балансирано като разпределение на плажовете, които могат да се посетят.

# 545
Как е плажът в Псакудия, Ситония? Излезе ми хотел, който ми допадна там.

# 546
  • Казанлък
Скрит текст:
valpan, и двете селца са чудесна отправна точка за плажовете по западното крайбрежие. Съгласна съм с миленка_д, че Порто Кацики и Егремни са за по 1 път, може и два ако сте ентусиасти, но на първия има много навалица, а на втория - много стълби Wink
Атани освен това е едно крайпътно селце, на баир, дори не мисля, че има площад или къде да се разходите. Трябва добре да избереш местото за настаняване от гледна точка на лесно паркиране. Аз съм избирала къща за спане в този район, но само за 2 нощувки, защото залезите от там са божествени. Затова попитах как са избрани точно тези 2 селца.
От друга страна, в Агиос Никитас не се влиза с кола, паркира се извън селото, което също може да е доста тегаво преживяване (за разтоварване на куфари и за намиране на свободно място за паркиране при всяко излизане с колата). Иначе, самото селце е много приятно и живо.
Ако ще разделяш нощувките, аз бих избрала едното място да е Агиос Никитас или Атани, за западното крайбрежие, и след това една точка в южната част, за да отидете до Агиофили, Сивота, дори за Нидри мисля, че ще ви е по-удобно от там и ще е по-балансирано като разпределение на плажовете, които могат да се посетят.
О, залезите в Атани са още една причина за нощувките там 😏
Запазила съм Eleni studios със тази гледка от терасите и със места за паркиране. 4 нощувки са за мен 3 дни, когато точно да посетим трите плажа наоколо.
Скрит текст:
снимката е от букинг Simple Smile
В Агиос Никитас ще сме във Santa Marina на полупансион, там има и паркинг. Запазила съм местата доста отрано на добри цени и се надявам да ни хареса. Доста се колебаех за Нидри обаче...запазвах места и после ги отказвах...
Много благодаря на всички вас за съвети и идеи. Обещавам после да споделя отзивите. )))
Всъщност, пътуването ще е по дълго и го очаквам с нетърпение.
Май все пак ще запазя първия вариант и ще тръгнем на 22 юни.
Първо ще имаме три нощувки във Неа Перамос, после ще спрем за две нощувки в Калампака за да разгледаме Метеорите и оттам ще продължим за Лефкада. На връщане ще е само една нощувка за почивка някъде около Ставрос може би...

Последна редакция: пт, 05 яну 2024, 14:26 от valpan

# 547
Здравейте, от сега почвам да мисля и да си мечтая за тазгодишната почивка в Гърция. След като това лято Раян Еър пускат полети София-Скиатос, доста се замислям за почивка там. Как мислите, всички нощувки да са на Скиатос или да ги раздлея 50/50 със Скопелос? Ще ми се да видя и Алонисос. Рент а кар има ли и на трите острова или мотоциклет? А като места за настаняване в Скиатос кое бихте препоръчали - столицата или на западните плажове някъде?

# 548
Ако имате поне 9-10 дни, препоръчвам разделяне, островите са малки и разнолики. По любимост аз ги нареждам така: Алонисос, Скиатос, Скопелос.
От Скиатос има дневни екскурзии с корабче до другите острови, така че по преценка единият може да бъде посетен и така. Но докато всичко най-важно на Скопелос е на крайбрежието, на Алонисос най-хубавото място - старата столица Палиа Алонисос, е на хълм във вътрешността.
Скиатос е най-достъпен за разглеждане и обикаляне без наета кола/мотопед, общественият транспорт е добре организиран, писала съм неведнъж за него тук.

Последна редакция: пт, 05 яну 2024, 17:03 от Параход

# 549
Аз започвам вече да организирам първата ни почивка в Гърция - на Пелопонес. От 2 седмици мисля и премислям и не мога да реша къде е най-добре да се настаним.
Идеята е първо да останем за 5 нощувки в Ермиони и от там да посетим Спецес, Хидра и Нафплио, както и да имаме 2 дни само за плаж.
Чуденката ми е за Лакония. Мисля да спим 4 вечери на източния ръкав, като много ми се иска да е в Гефира, за да може да има къде да се разхождаме вечер - Монемвасия. Въпросът е, че по време на този престой искам да отидем 2 пъти на Елафонисос и 1 път - до Павлопетри и да плажуваме на Pouda, Maggano или Neratziona (кой от тях е най-хубав?). Тоест всеки ден ще имаме по 1 час пътуване в посока (без да броим ферибота), което ми се вижда прекалено изморително, щом не е изключение.
Още по-голяма ми е чуденката за Мани. Там обмислям 6 нощувки, като идеята ми беше да са в Гитио. Освен че цените не са ми по вкуса, но и се оказа, че пак доста от дните ще има прекалено много пътуване, защото искам да посетим освен Лимени, Ареополи, пещерите Дриос, които са на по-кратко разстояние, но и Кардамили с плаж Фонеас, Ватия с някой от плажовете Мармара или Порто Кайо, както и плажовете Алипа или Ампелос, а за всички тях мапс-ът дава над 1 час и 15 минути в посока.
Затова моля за идеи и препоръки за оптимизиране на програмата и най-вече - има ли други селища, които да са по-добра отправна точка за местата и плажовете, които съм набелязала, и които същевременно да са приятни за разходка и да имат добър избор от заведения и магазини.
Именно заради оживеността първоначално се спрях на Гефира и Гитио, защото миналогодишните ни почивки на Наксос, Парос и Закинтос бяха чудесни, но част от селищата, където бяхме, ни бяха скучни - освен да отидеш вечер на таверна (като изборът от таверни не беше голям), нямаше какво друго да се прави. Налагаше се понякоха да ходим вечер с кола или с автобус до други селища за разходка, а това беше свързано с планиране, бързане, съобразяване с разписания или чудене къде да паркираш и като цяло ни напрягаше. Та затова ми се иска този път да се позиционираме на места, които са едновременно оживени и удобни като локация, но все пак да са на достъпни цени (т.е. Лимени отпада).

# 550
  • Стара Загора
Вече поглеждам любимата си тема и започвам да обмислям и нашата лятна почивка. След миналото интензивно гръцко лято ми се иска да опознаем още прекрасни места. Освен в Гърция миналата година ходихме и до Хърватска и до Сицилия, ами за мен си е губене на време да се ходи другъде 😃.Това лято мисля само Гърция , няма да е чак толкова дълго море, но ми се иска да оптимизирам. Първото ни ходене ще е по Великден на Закинтос - собствениците , където бяхме настанени миналото лято ни поканиха и мислим около седмица да изкараме там. Доста вероятно е да отидем до Алонисос, Скопелос и Скиатос края на юни или юли. На Алонисос се намира Международната академия по Хомеопатия , която завърших и се планува лятно обучение , та мисля да го съчетая полезното с приятно. Другото , което обмислям дали да направим Пелопонес или Родос и Кипър.  Има време може и други идеи да излязат.

# 551
Divi_86, щом искаш да ходите до Елафонисос 2 пъти , може да направите там 1-2 нощувки. Ще станат 4 нощувки в Герифа, 2 на острова и 4 в Гитио. Така ще имате дни, в които няма да пътувате, ще балансирате двете интензивни четиридневки с два по-лежерни дни между тях. Останалите неща в плана, кое да видите и кое може да отпадне, най-добре ще прецените в движение.

# 552
Ние за Пелопонес последно се спряхме на два ръкава - Мани (Вати)и Месиния (близо до Корони), като още ноември месец запазих местата, които първо си бях набелязала, след като видях, че цените много бързо се вдигат, а датите за конкретните места на намаляват. Ще обикаляме същите места като Divi_86, но нас пътуването не ни притеснява, а двете бази за настаняване ги избрах на плажа, за да имаме и дни за почивка, без да пътуваме.
За място близо до Монемвасия и Елафонисос първо се бях спряла на Плитра, но там не намерих нищо подходящо.
За Лакония гледах Кипариси, но също не намерих място за настаняване, което да ми хареса.
Пелопонес е много голям като територия и в крайна сметка реших тази почивка да се съсредоточим само на два ръкава + Елафонисос и Монемвасия, които ще направим в един ден и това ще е най - дългото ни пътуване.

Последна редакция: сб, 06 яну 2024, 13:39 от mladamama

# 553
Divi_86
В Лакония всички градчета са малки (то повечето са и селца) и такъв светски устрем като на Наксос и Парос едва ли ще намериш някъде. Ако Елафонисос е централна цел, а за настаняване се търси по-оживена и градска атмосфера, единственото такова място на източния ръкав е Неаполи Вион. Той си е град с местни, пристанище за Китира, много заведения и поносим плаж с адски топла вода и каменна плоча на крайбрежното дъно.

От трите плажа, за които питаш, най-хубав е Пунда, между пристанището и носа на Павлопетри. Монемвасия според мен е далеч от всичко, а пътищата в тази част са сравнително бавни. Хубави плажове има и на Плитра и Архангелос, но и двете са малки селца.

В Мани единственото освен Гитио, което може да мине за град, е Ареополи. То е по-централно разположено спрямо обектите във Вътрешно Мани и с по-интересна архитектура и атмосфера. Но не знам дали ще ви уйдисат цените.

И накрая, в Месинско Мани има оживено и светско място - Ступа. Курорт е, с всички произтичащи от това негативи, но там са единствените два пясъчни плажа в района, а е и удобна стартова точка за разглеждане на Кардамили, Агиос Николаос, а защо не и Каламата.

Допълвам по горния пост на mladamama: Кипариси е много китно селце, но за почивка в тишина и изолация, далеч от всичко и по доста страшен път.

# 554
  • Асеновград
Здравейте момичета, нова съм в темата. Разгледах на първата страница и чета коментари но нямам възможност да се ровя във всички страници, ако може някой да ми препоръча цяла вила или апартаменти под наем за идващото лято, например във Фанари или друг град близо до границата. Ще пътуваме с кола от Пловдив сме, с малко дете, той тогава ще е на 2г. Ако може да е близо до плажа, а ако се ходи с кола да има после къде да се паркира, ще сме 6 вързастни и детето, ще е чудесно ако има тераса. Знам че трябва да запазим скоро ако искаме да си намерим хубаво място така че съм отворена за всякакви препоръки. За пръв път ще ходим на море в гърция, всякакви съвети са ни от полза, но аз съм ходила 5-6 пъти в Атина и там на плаж няколко пъти но мисля че ще е по-различно в другите градове, не знам. Ще сме и с леля ми която е живяла почти 20години в Атина и с мъжа и който си е грък, та поне с езика няма да имаме проблем. 😊
Забравих да допълня, държим плажа да е с пясък а да не е каменист, защото в Атина съм ходила на различни плажове, знам че тези с пясък там са по ограничени и са фул макс и винаги се чака за шезлонг на опашка буквално, но може би и ние не сме ходили достатъчно рано на плажа, сега с детето ще е различно, ще ходим раничко, към 8-8:30 например.

Последна редакция: сб, 06 яну 2024, 13:46 от Yana.GG

Общи условия

Активация на акаунт