На море в Гърция 2023 - V / 2024

• 71 821
  • 755
  •   1
Отговори
# 570
Divi_86, относно местата за посещение, аз съм набелязала същите като твоите, като също ще отделим време за корабокруширалия кораб Димитриос над Гитио, защото мисля че ще е интересно за децата, а и било добро място за шнорхелинг. Пак заради децата може би няма да слезем толкова на юг по ръкава, защото надали ще им е интересно.

# 571
Благодаря много за подробните разяснения. Явно двете хотелчета в Монемвасия, които харесах, ще трябва да отпаднат, защото гледам на картата, че са в крепостта, и ще е сложно с багажа. Жалко, защото са много красиви и автентични.
Проверих нощувките на Елафонисос с идеята всички 4 да са там, но не ми се плащат високи цени за компромисни места, та отпада.
Явно изборът ще е между Гефира и Неаполи В.

# 572
  • Пловдив
Divi_86, относно местата за посещение, аз съм набелязала същите като твоите, като също ще отделим време за корабокруширалия кораб Димитриос над Гитио, защото мисля че ще е интересно за децата, а и било добро място за шнорхелинг. Пак заради децата може би няма да слезем толкова на юг по ръкава, защото надали ще им е интересно.

Този кораб и плаж не бяха нищо особено.
По повод чуденките за настаняване, в западна посока след Нафплио/Толо нищо не беше многолюдно и с особена атмосфера. Може би Гитио. Което не значи, че не ми харесаха.
За Елафонисос не бих отделила повече от 1 нощувка /не сме спали там, но и не ми липсва, бяхме за ден само/.
В района 1 посещение на Елафонисос, 1 на Павлопетри /Пунд/та може да е в същото посещение, то е продължението на същия плаж/.Това като плажове. Архангелос има приятен плаж и приятна таверна, но не бих отделила повече от веднъж.
Монемвасия вероятно би било хубаво да се приспи, но ако не - да се изчисли да не е супер жега /бяхме надвечер, преди залеза и беше чудно/.
При нас разбивката беше 4 нощувки Толо /вместо Нафплио/- от там Нафплио, Епидавъра, Микена - всичко на разстояние около 30 мин., 4 нощувки Елика/ вместо Неаполи В./ - от там Елафонисос, Павлопетри и др. /също на около 30 мин./ и 2 Гитио - спокойно Лимени + Ареополи + пътуване из Мани.
В края на август едниствените места с повече хора бяха Нафплио и Толо.
Ареополи - не бих отседнала, нито в Лимени - кратно посещение е достатъчно.

# 573
Divi_86,не знам дали си чела поста ми за  миналогодишната ни обиколка точно на тази част на Пелопонес, ако не мога да го изнамеря и изпратя.
Но като цяло нощувка в Монемвасия не е добра идея - прекалено туристическо и твърде неудобно с багажа. За разглеждане на Palvopetri не е нужно да отделяте цял ден - няколко часа след Елафоносос са предостатъчно. Относно Мани, със сигурност не се отказвайте от обиколките, поради пътуването всеки ден по около час. Заслужава си на 100%. Ние спахме в страхотна къщичка тип мезонет, супер добра цена, във Вати, но в самото селце няма какво да се прави толкова вечер - има две - три таверни или с кола до Гитио.
Не видях да сте планирали Chalika beach - заслужава си на 100 % + плуване до пещерата и влизане до входните галерии. Уникално преживяване е.
Също тази винарна https://maps.app.goo.gl/mhfa1NKhedp9A6eu7 много е добра и цените са повече от разумни.
Ако искаш, ще изнамеря писанията ми от миналата година и ще ги изпратя?

# 574
  • София
Оглеждам се за резервация за началото на септември на Халкидики, като нещо ме влече, не знам защо, първия ръкав. Има ли хубави места и плажове там - - пясъчен плаж, плитко море. Някакви препоръки за места и настаняване от опит да имате?

Или на Ситония? Била съм преди доста години на Порто Кофу и отскочихме от там до Керамоти, който обаче е доста популярен.

# 575
Salex_n2, вероятно съм чела разказа ти, защото си спомням, че Вати е скучновато, и затова не търся там, но друго не си спомням. Ако не те затруднява, ще ми е полезно да го изпратиш.
Това ли е Chalki beach?

Jul, и аз мислех за нощувки в или около Навплио, но в такъв случай трябва да се откажа от нощувките в Ермиони (а съм се навила много за Спецес и Хидра) или да имаме 4 бази, което ми се вижда прекалено. Затова реших този път да отделим само 1 ден за Нафплио, а ако ни хареса, друг път ще го комбинираме с Китира, на която съм хвърлила около още преди 2 години, или с Месиния.

Последна редакция: нд, 07 яну 2024, 09:00 от Divi_86

# 576
Не се отказвай от Ермиони!
Добави и Порос, няма да съжаляваш, а Нафплио пътьом го виж.
Аз Нафплио три пъти попътно съм го виждала.
Четири бази са много, да, нормален съпруг няма да го понесе🤣

# 577
  • София
Четири бази са много, да, нормален съпруг няма да го понесе🤣
Значи моят е ненормален! Joy Не се задържаме повече от 2-3 дни на едно място. Но ние пътуваме с по 1 малко куфарче, което се използва и за гардероб и 1 хладилна чанта. Никакъв проблем да си тръгнем и да се настаним вечерта някъде другаде.

В Нафплио ми хареса много. И друг път бих спала там. Вечер е такава красота! И през деня е приятна разходката из стария град, посещението на крепостта Паламиди. Тази в морето я видяхме само отдалече, но сигурно и тя е интересна. Определено не е за посещение по път. Но може да зависи и от сезона, защото в активен сезон сигурно е претъпкано. Ние се радвахме на приятно оживление в града и спокойствие в крепостта.

Ето един залез от Нафплио:

Гитио не ми хареса особено. Крайбрежната улица на пръв поглед е много красива. Но почти не става за разходка. Тротоарите са тесни, на места изцяло заети от маси, а потокът от коли непрестанен. Има една препоръчана рибна таверна. Винаги беше пълна. Ами не се прежалихме да седнем. Колите бръмчат и пушат до масите. Поразходихме се и навътре в градчето, но всички улици бяха разкопани. Това определено развали впечатленията ни, но все пак, освен един площад, друго интересно май нямаше. Иначе спахме в изключително чисто хотелче с прекрасна гледка в Мавровуни. Не знам какво е било положението с плажа. Видяхме, че съседите ни по стая слизат по някакви стълби надолу, но ние предпочетохме плажа на Вати, където колата спира почти до водата. Simple Smile

Последна редакция: нд, 07 яну 2024, 19:38 от Таня67

# 578
  • някъде ... тук ...
Ние откарахме едни 5 дена между Коледа и за НГ на първият пръст на Пелопонес - Арголида. Не успяхме да идем до никой остров, но и обиколката си струваше. Моят мъж също явно не е от нормалните, но и се сменяме с шофирането.
Пак ще се върнем там.
А Нафплио ни е любим град. За Бурци - 5 е/човек е водното такси двупосочно, и по 5е е входа за самата крепост. На 31.12 през деня градът се пръскаше по шевовете от хора. Вечерта беше спокойно и страхотно за разходка.
Скрит текст:
Една минерална баня на полуостров Метана

На полуострова има и маркирани пътеки, една от които е до вулканът, образувал полуострова преди хиляди години. Природата е сурова и много красива!

# 579
На мен също Гитио не ми хареса особено, защото колите хвърчаха навсякъде. Нямаше улица или алея, по която да се разходим спокойно, имаше и доста затворени за ремонт, но те пак не бяха пешеходни. Ареополи ми хареса много повече, особено вечер.

При едно от пътуванията ни до Пелопонес се бяхме позиционирали в Нео Итило и се оказа супер за обиколки на Мани, един ден отделихме за Ступа и Кардамили, три дни за различни места на Мани и един ден за плажовете около Гитио. Вечер ходехме до Ареополи или Лимени за вечеря.

Divi_86, от Пунда до Монемвасия има и един по-кратък нов път, който отнема не повече от 40 минути, но Гугъл не го показва. Преди време даже го обсъждахме тук, така че може да помислиш и за настаняване някъде по-близо до Елафониси, а до Монемвася да отидете за един ден и една от вечерите, на мен лично ми се видя доста различна атмосферата там през дена и през нощта.

# 580
Започнах да търся настаняване в Каламици Ситония, то голям зор. В групите масово северна Гърция, Ситония в началото, Касандра. За това Каламици 1,2 къщи в Букинг 3,4 оферти и се почва наоколо. Някъкви съвети за резервация, или да се насоча към Торони там като че, ли има повече предложения.

# 581
На мен също Гитио не ми хареса особено, защото колите хвърчаха навсякъде. Нямаше улица или алея, по която да се разходим спокойно, имаше и доста затворени за ремонт, но те пак не бяха пешеходни. Ареополи ми хареса много повече, особено вечер.

При едно от пътуванията ни до Пелопонес се бяхме позиционирали в Нео Итило и се оказа супер за обиколки на Мани, един ден отделихме за Ступа и Кардамили, три дни за различни места на Мани и един ден за плажовете около Гитио. Вечер ходехме до Ареополи или Лимени за вечеря.

Divi_86, от Пунда до Монемвасия има и един по-кратък нов път, който отнема не повече от 40 минути, но Гугъл не го показва. Преди време даже го обсъждахме тук, така че може да помислиш и за настаняване някъде по-близо до Елафониси, а до Монемвася да отидете за един ден и една от вечерите, на мен лично ми се видя доста различна атмосферата там през дена и през нощта.
Може ли някакъв ориентир за този път, защото няма да можем да го намерим, щом навигацията не го дава?

# 582
  • София
На мен също Гитио не ми хареса особено, защото колите хвърчаха навсякъде.
Това ме подсети за разочарованието ми от Спецес. Очаквах да видя идилията на другите малки островчета без коли и моторетките ми дойдоха в повече. Изскачаха отвсякъде. Не можеше да се ходи спокойно. А шума изобщо не ми се коментира. Simple Smile

# 583
Започнах да търся настаняване в Каламици Ситония, то голям зор. В групите масово северна Гърция, Ситония в началото, Касандра. За това Каламици 1,2 къщи в Букинг 3,4 оферти и се почва наоколо. Някъкви съвети за резервация, или да се насоча към Торони там като че, ли има повече предложения.
Има доста къщи, виж на Google maps за координати и на сайтовете за Ситония от 1-ва страница.

Гитио не е нищо специално, така е, но пък е добра отправна точка за обиколки на района. Освен това има избор от настаняване и заведения.

# 584
Започнах да търся настаняване в Каламици Ситония, то голям зор. В групите масово северна Гърция, Ситония в началото, Касандра. За това Каламици 1,2 къщи в Букинг 3,4 оферти и се почва наоколо. Някакви съвети за резервация, или да се насоча към Торони там като че, ли има повече предложения.
То Торони по принцип като че ли е по-добър избор.

За Сароническите острови, по кефобалната система:
Хидра - първа с голяма преднина, но пристанището през лятото е претъпкано
Порос - хубавко е и там и откъм сушата (Галатас, Лемонодасос), водното такси снове непрекъснато, не се чака
Спецес - Таня е написала каквото трябва, за туристите се води пешеходен, но реалността е друга.

На Егина и Ангистри съм хвърлила око, не съм ходила. Като цяло размерът и на петте и локацията близо до Атина не предполага през сезона да е спокойно.

Общи условия

Активация на акаунт