Прибиране или не?

• 22 332
  • 325
  •   1
Отговори
# 150
Нормално е, след като най-бедната страна в Европейския съюз е влязла в него, да има някаква догонваща скорост на развитие ако не спрямо всички, то поне спрямо повечето. Щеше да е ненормално ако въпреки влизането бедността ѝ се увеличава.  А има и хора които гласуват за излизане?!
Факт е че въпреки догонващата скорост тя си остава най-бедната и също, че още доста години ще държи последното място.

Театърът не е единственото нещо на достъпни цени. И бирата е много достъпна.  И влизането в университет е много лесно.

# 151
  • Швейцария
Театърът е последното, което аз лично бих обмисляла, ако имам дилема да се върна или не. И тук има театри бол. Основното за мен е здравната система и пенсията. По сегашните ми изчисления ще имам пенсия между 3 и 4000 лв (което за тук не е много), но като му дойде времето ще решавам къде да живея. За мен е важно да имам избор. Друг аспект е, че тук държавата ти доплаща, ако пенсията не ти стига (добавки за пенсионери, които нямат нищо общо със социални помощи). Важно ми е и качеството на грижата за възрастните (старчески домове, апартаменти с осигурена грижа или такава, която те посещава вкъщи), защото всички рано или късно натам сме се запътили (дай Боже да доживеем до тогава).

Последна редакция: пт, 17 ное 2023, 06:29 от JennyBG

# 152
Soney нямах предвид просто театър на достъпни цени. Имах в предвид достъпността , разнообразието и популярността на театъра. Има много театри с много разнообразни програми , непрестанно и винаги са пълни. Това много ми харесва.
Иначе ние и извън България ходим на театър. Но по-рядко от когато сме в София и проблема не ни е основно в цената. По-скоро в достъпността на самия театър и пр. Може би защото столицата си е столица и т.н.

# 153
  • София
Пенсиите са ми болна тема и на мен. Майка ми с 43 години трудов стаж на 1ва категория ( вече ги махнаха категориите, но това е тежка и опасна за здравето работа) взима по-малко от 500 лв пенсия. Това е подигравка. Все още не се налага да разчита на нас, защото баща ми е пенсионер и работи, така че се оправят. Но съм напълно подготвена за сценарий, в който ще помагам финансово.
А София е просто безумно скъп град, на фона на заплати и стандарт.

# 154
И в същото време се строи масово и се пазарува истерично и то на цени като на всякъде в Европа. Не ги разбирам аз тези фокуси. Но и моята майка е на пенсия и и помагаме.

# 155
За мен най-ужасното тук в България са старческите домове. Ако нямаш деца да се грижат за теб е ужас. Това ме плаши най-много.
Здравеопазването е странна мешавица. Преди да си отиде баща ми се мъкнеше много по лекари, лежа сума ти пъти в болница и навсякъде беше добре обгрижван и му обръщаха внимание. В същото време дъщеря ми много ругае английското здравеопазване. Сигурно и там ако си с инфаркт ще те вкарат в супер отделение с топ апаратура и лекари, ама ако страдаш от нещо обикновено и не спешно има да чакаш с месеци.
Но има и хора със съвсем обратните впечатления. И аз има и положителни, и отрицателни изживявания с лекари. Системност някаква не забелязвам, късмет е. И парите помагат също.

# 156
За мен най-ужасното тук в България са старческите домове. Ако нямаш деца да се грижат за теб е ужас. Това ме плаши най-много.
Здравеопазването е странна мешавица. Преди да си отиде баща ми се мъкнеше много по лекари, лежа сума ти пъти в болница и навсякъде беше добре обгрижван и му обръщаха внимание. В същото време дъщеря ми много ругае английското здравеопазване. Сигурно и там ако си с инфаркт ще те вкарат в супер отделение с топ апаратура и лекари, ама ако страдаш от нещо обикновено и не спешно има да чакаш с месеци.
Но има и хора със съвсем обратните впечатления. И аз има и положителни, и отрицателни изживявания с лекари. Системност някаква не забелязвам, късмет е. И парите помагат също.

Ако в България си с инфаркт зависи в коя болница пораднеш, ако си някъде из бедния Северозапад, си си отишъл. Съжалявам това е реалността. Поставянето на стенд е лукс в България и още много неща. На мой колега в Германия детето претърпя инцидент присадиха му изкуствена кожа, точно като човешка. А и с това със здравеопазването в чужбина и час при доктор, ако е спешно реагират веднага, въздушните линейни са нещо нормално, за рутинни прегледи българите искат час от днес за вчера, защото така са свикнали. И аз ни записах час за зъболекар след 2 седмици, попитаха ме дали има спешност, болка, казах не и две седмица нищо няма да стане.

Колко струва билета да театър в София?
Аз ходя на театър. също, и на български постановки и последния път платих 30 Евро. Това въобще не е довод.

# 157
Sephora никой не е използвал цената на билета за довод. Не е зле да четеш Simple Smile
Всички ходим на театър или на каквото ни е интересно. За друго стана дума.

# 158
Sephora никой не е използвал цената на билета за довод. Не е зле да четеш Simple Smile
Всички ходим на театър или на каквото ни е интересно. За друго стана дума.
Разнообразие и възможности има навсякъде, стига да имаш желание. Можеш спокойно да напишеш какво имаш предвид, без да се заяждаш и без иронични подмятания.

# 159
Аз написах. И все пак едно е да си в София, да ти хрумне да идеш на театър, да провериш какво дават навсякдъе вечерта , а има голямо разнообразие, да си вземеш един билет онлайн, трамвая за 2 - 3 спирки и да идеш на театър ... Написах го и преди .
Тук също се ходи на театър, разбира се, но по друг начин. На мен лично ми липсва спонтанноста и достъпността .
Но и не ми се спори. Аз не те убеждавам , че твоите предпочитания са на неправилна основа и не разбирам защо се опитваш да напишеш, че аз бъркам в моите основания и предпочитания ?
Но по-добре не ми отговаряй защото не ми се спори напразно и не е за това темата. Написах една от позитивните страни на София за мен. Няма да оправдавам повече .

# 160
Поставянето на стенд е лукс в България и още много неща.

Точно това пък от години наред не е никакъв лукс. Слагат на конвейер, с нужда и без, напълно безплатно по ЗК дори в частните болници.
Колко струва на НЗОК е друг въпрос, но явно е изгодно за лекарите, защото не връщат никого.

На мой близък наскоро правиха операция на сърцето – няколко байпаса и пластика на митрална клапа. Една стотинка не е дал за операцията, дори потребителска такса не му взеха. Е, плати си разни консумативи за около 100 лв. – памперси, самобръсначки, пяна за бръснене, такива неща, но това в държавна болница. В частните и това не плащат, доколкото знам.

Последна редакция: пт, 17 ное 2023, 18:48 от Как' Сийка

# 161
+1

И е "стент", а не "стенд".

# 162
В коя да е врачанска болница едва ли са достатъчно компетентни да слагат стентове и да правят сърдечни операции, освен ако не става въпрос за специализирана кардиологична клиника, разбира се.
И при нас е така, хем сме по-голям град от Враца. Стентове слагат охотно и без проблем, но за някои сърдечни операции трябва да се ходи или в Пловдив, или в София.
България е малка страна, дори най-спешният случай може да бъде транспортиран с линейка до най-близките специалисти за броени часове.

Но пък в Чужбинециите явно не е така – оперират сърца и на полето.

# 163
  • Швейцария
На мен в чужбинецията никога не са ми искали кръв, за да ме оперират. Нито пък да ми предлагат откъде да си "купя" тази кръв. Да не говорим как едни отиват долу в мазето тип морга и им слагат какъвто им хареса пейс мейкър, а другите интересно как се сдобиват с хубав. За "благодарностите" на доволните пациенти въобще не ми се говори. Тук им подаряваме цветя и нещо сладко за Коледа. Ето това е една основна причина да не се върна.

Последна редакция: пт, 17 ное 2023, 20:10 от JennyBG

# 164
Говоря и за двете гледни точки - всички тия неща ги пишем за хора дето се колебаят.  А те са много малко според мен. Който има твърдо мнение, няма как да му го променим. А и да има как, няма смисъл.

Общи условия

Активация на акаунт