Прибиране или не?

• 22 671
  • 325
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Моя приятелка тази седмица се оперира от херния в Пирогов. Като изключим, че е нямало свободно редово легло и е платила 120 лв за стая, една стотинка не е дала. Операцията беше планирана от събота за сряда. В събота отиде при препоръчания лекар, в сряда я оперира. Много добър и мил лекар. Дори избор на екип на са й калкулирали, оставила е малка почерпка по свое усмотрение. Ами не е зле, мисля.

Последна редакция: сб, 18 ное 2023, 00:36 от Maidenly

# 166
Щом така несигурно питаш, по-добре недей. Ако си наистина решена да се прибереш, ще намериш начин да си осигуриш добър живот. Иначе само ще се тюхкаш, защо се прибрах.
Има такива, които и след n-на брой години в чужбина, пак не се чувстват като у дома си. Познато семейство, което го считах за пример,  в смисъл постигнали всичко сами - завършили в чужбина, намерили работа по специалността, осигурили дом и градящи дори кариера се разведоха точно на върха на постигнатото (50+). Голям шок беше най-вече за децата. Така че, за никой няма гаранция, че с висок стандарт ще е щастлив.

# 167
То не става дума само за стандарт. А  и за обноски.

# 168
Ами точно на тази възраст и при описаните от теб постижения на обобщаващите големи цели ... ако нямат и не могат да си намерят нови цели ?  И ако не могат да си живеят без стремежи към постигане ?

# 169
Моя приятелка тази седмица се оперира от херния в Пирогов. Като изключим, че е нямало свободно редово легло и е платила 120 лв за стая, една стотинка не е дала. Операцията беше планирана от събота за сряда. В събота отиде при препоръчания лекар, в сряда я оперира. Много добър и мил лекар. Дори избор на екип на са й калкулирали, оставила е малка почерпка по свое усмотрение. Ами не е зле, мисля.

"Платното" което се поставя при херния не се покрива от Касата. Аз знам за няколко случая и платени сериозни суми, същото е и с разни пирони, пластини при счупвания. Ако нямаш пари, не ми се мисли. Масово се плаща.
Говорим за такива суми:
https://pirogov.eu/bg/price-list-c64/%D1%85%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F

# 170
  • София
Наистина не знам в какви случаи се налага да се плащат тези суми, но първоначално са й казали, че ще се наложи да си плати платното - около 400 лв. Впоследствие по време на операцията е видял, че може да й помогне без платно, само със зашиване, т.е. нищо не се е наложило да плаща.

# 171
Вярно че не е пресен примерът, но е лично видян - ще отидеш да си купиш гипс от аптеката и да го донесеш за да гипсираме този счупен крак.

# 172
Ако в България си с инфаркт зависи в коя болница пораднеш, ако си някъде из бедния Северозапад, си си отишъл. Съжалявам това е реалността. Поставянето на стенд е лукс в България и още много неща.
Това не е така. Родителите ми лятото живеят в едно село с има няма 20 човека население. на 80 км от Варна. Баща ми му става лошо. В този момент се обаждам на майка ми и ми казва, че чакат линейка. Т.к. и аз мисля същото за бг здравеопазване в цялост, реших, че ще отида аз да го взема. Линейката след 15 мин беше там, той след час беше във Варна. По пътя , явно има система, бяха насочили линейката в коя болница да е. Оказа, се че има свободни места в частна кардиология. На другия ден беше с два стенда. Не е платил стотинка, т.к. е спешен случай.
Пейсмейкъри, стендове, стави, платна, слагат се нови, никой не ходи по морги да взема. Говорите глупости.
И съпругът ми е със стенове сложени след като се върнахме, и на майка ми и смениха става миналото лято.

Аз съм от "върналите се". Ако трябваше сега да взема това решение, нямаше да го направя.
1. съдебна власт - липсваща
2. полиция - липсваща
3. всеки си прави каквото иска ( такова беззаконие и анархия не съм си представяла, че може да съществува).
4. народът е изпростял и оскотял
5. Корупция и връзкарство

Не говорим за стандарт и пари. Стандартът ни не се е променил, за разлика от преди разполагаме с много време свободно време.
Иначе не мога да се оплача от:
1. държавна администрация, винаги усмихнати и готови да помогнат ( не са ме прехвърляли от гише на гише, даже за едното директно се бяха свързали с друга служба и бяха уредили нещата. Обади ми се жената да ми каже, че са оправили "проблема" да не се притеснявам).
2. здравеопазване - въпреки, че технологично не са на нивото на САЩ, тук също има добри специалисти. Не мога да кажа, че достъпа е лесен, защото за специалист чаках 6 месеца. Приеха ме в болница, където да си призная беше голяма мизерия. С приятели сме решили сега за Коледа да направим дарение няколко апарата за това отделение.

# 173
Titina ти си пишеш от твой опит и твое мнение. Аз само допълвам, че откакто си взела решението на всякъде по света нещата много са се променили. Т.е . не се знае.

# 174
Titina ти си пишеш от твой опит и твое мнение. Аз само допълвам, че откакто си взела решението на всякъде по света нещата много са се променили. Т.е . не се знае.
Естественно, че пиша от моя опит, но ние така или иначе все още имаме много силни връзки със САЩ, така, че имам наблюдения. Нещата по света се променят икономически, несъмнено, но има неща, като манталитетът например, които не се променят.

Ако да кажем влезеш в учреждение, усмихнеш се, поздравиш културно, настрещната страна реагира по същия начин. Ако влезеш "ала целия цвят ми е крив", реакцията е съвсем различна.
Разбираш ли? Не може само с мен да се отнасят добре. И то в различни учреждения. Няма начин.
Не може само на ММ и на баща ми да са безплатни стендовете. Все пак става дума за две различни лечебни заведения, в градове на 450 км един от друг.ММ беше в държавна болница, баща ми в частна.
Не може само на мен, след като звънна на 112 и обясня какъв е проблема, да ми кажат какво да тичам да взема от аптеката, и след това, в края на смяната да ми се обади операторът да попита овладяли ли сме ситуацията ( да разгарът на ковид беше и екипите бяха по адреси, времето за чакане беше няколко часа).
Същото отношение съм го получавала и в САЩ, и като се заприбирахме здравеопазването беше един от моментите, в които не бяхме сигурни как ще се справим.

Мисля си, че прибирането не трябва да е емоционално, а трябва да си дадеш ясна сметка какво ще получиш като:
- здравеопазване, образование, стандарт на живот, и ред други показатели, които са различни от човек до човек.

# 175
За манталитета не знам, но поведението на хората е функция не само на манталитета, а и на ситуацията в която се намират. Аз имам наблюдения на една и съща среда в развитие на последните над 20 години и виждам до каква степен е манталитета и до каква този манталитет в различните условият на живот.
А по повод сметките - те също са спрямо момента. Познавам руснаци , които заминаха от тук за Бълхароя по време на короната и сега се връщат ... Но те явно не са градили нищо постоянно на двете места. Докато българите сме домошари и градим дом и е доста по-трудно изместването. И пак го правят.

# 176
Какви домошари, поне 3 милиона българи има извън България за постоянно, гастърбайтърите въобще не ги броим. Хан Аспарух се е изнесъл навремето, ако беше домошар, нямаше да има България сега.

# 177
... извън България за постоянно ... 

Т.е. градят дом и семейство там където са. Предполагам не живеят с по един кат горни и два долни дрехи ... готови само да им свирнеш и да се върнат и после насам-натам ... и както ти хрумне.
Хан Аспарух е добър пеимер. Цяла държава е създадена ???
А гастарбайтерите ... те градят в българия и мъкнат каквото могат и по възможност необложено и повече ... та цели села в България виреят доста добре на тази основа. Т.е. пак домошари.

# 178
Като чета, набляга се най-вече на манталитета на българите - груби, невъзпитани и т.н., човек ще си помисли че 3 млн българи в чужбина не са имали общо с този манталитет, сякаш възпитаните са отишли там, а тук останаха невъзпитаните. На посещение  в Лондон видях грозни и странни неща, които у нас не съм - препълнени от всевъзможни боклуци автобуси; вървейки, удар в гърба от дърт англичанин, понеже съм минала близо до него; паркове без пейки, т.е. са само за разходка и т.н.. Навсякъде има и някои добри и някои лоши неща, като всяко от тях се приема и отразява по различен начин от всеки. По-възрастните от моите познати заминали в чужбина не се връщат заради по-високите бъдещи пенсии, обикновено се връщат по-млади хора.

# 179
Като чета, набляга се най-вече на манталитета на българите - груби, невъзпитани и т.н., човек ще си помисли че 3 млн българи в чужбина не са имали общо с този манталитет, сякаш възпитаните са отишли там, а тук останаха невъзпитаните. На посещение  в Лондон видях грозни и странни неща, които у нас не съм - препълнени от всевъзможни боклуци автобуси; вървейки, удар в гърба от дърт англичанин, понеже съм минала близо до него; паркове без пейки, т.е. са само за разходка и т.н.. Навсякъде има и някои добри и някои лоши неща, като всяко от тях се приема и отразява по различен начин от всеки. По-възрастните от моите познати заминали в чужбина не се връщат заради по-високите бъдещи пенсии, обикновено се връщат по-млади хора.

Навсякъде има всякакви хора и случки, но така както в България се държат грубо, нацупени масово в администрация, магазини.....не съм видяла където и да съм  била, живяла в чужбина. Вчера по Новините охранител блъска в НАП клиенти, не четяли ли, днес не приемат плащания. Що за отношение? Хората не бяха агрисивни, но този охранител вместо просто да каже: Съжалявам, днес по изключение не се приемат плащания, моля заповядайте утре.
Почва се, не четете ли? Същото с онзи хотелиер, който риташе израелските туристки, така ли се държи един хотелиер, да приемем, че са били брутални, като поведение, има полиция, други начини да се овладее ситуацията, не с ритници. Макар, че жената която интервюирха беше интелигентна и възпитана.

Българите не са лоши като хора, но се усеща грубостта, ако има проблем да се говори спокойно и да се намери решение. Веднага готови да повишат тон, смятат, че със скандал,  нещата се решават. Прекалена емоционалност. А това носи само стрес и негативи. Нещата бавно се променят, хубав ден, приятен ден се използват все по-масово и дано хората станат по-добронамерени, възпитани, любезни, защото това подобрява цялостната атмосфера и отношенията между хората.

Общи условия

Активация на акаунт