Прибиране или не?

• 22 665
  • 325
  •   1
Отговори
# 180
Sephora аз такова нещо не мога да кажа. Не знам дали не е и до възприятие.

# 181

Фактите са си факти, ако не ги виждаш и не ти прави впечатление, по-добре за теб.
Аз не мога да възприема грубото и невъзпитано отношения при това без причина, та камоли  физическа саморазправа бутане и ритници, от клиенти, който не са нападнали за да се изисква съответно естествена реакция, самозащита.  Дадох два примери, който не са изключени, а типични. Оплаквания за грубо отношение от администрация, туристически бранш ....са постоянни, та чак и в Новините ги представят, значи проблем има и не само моите възприятия "долавят", че това не трябва да е така. Да  се държиш възпитано и от другата страна някой да ти се "зъби" и заяжда умишлено е често срещано.

# 182
Като чета, набляга се най-вече на манталитета на българите - груби, невъзпитани и т.н., човек ще си помисли че 3 млн българи в чужбина не са имали общо с този манталитет, сякаш възпитаните са отишли там, а тук останаха невъзпитаните.

Имам лични впечатления от българите в няколко страни. Друг може да има други впечатления, защото зависи в каква точно компания е попаднал. Едно е ядрени физици в Церн, а друго - берачи на ягоди.
Има всякакви.

Но факт е, че зависи освен от конкретната компания и от конкретната страна/район.  На някои места преобладават по-интелигентни сънародници (примерно Силициевата долина, но не само). 

Също така имам впечатления, че сънародниците които са отишли с цел да се устроят, интегрират и да останат, доста повече се окултуряват отколкото тези които са отишли да се напечелят и да се върнат да се правят на царе по българските кръчми.

# 183
  • Швейцария
Да, и аз съм със същите впечатления. Тези, които сме от дълги години тук, сме си съвсем нормални и образовани хора. Помагаме си и си общуваме. Има и такива, които идват за година-две да съберат пари и живеят тук по няколко човека в 2 стаи, слушат всяка вечер чалга, купонът не спира...С такива нямаме контакт.

# 184
Sephora не знам къде е проблема. Но чак такива описания ...

# 185
Имам си една такава наивна теория - дали от турско, дали от соца, дали от двете - българинът е развил манталитет, че народът и държавата не работят един за друг, а един срещу друг. Не е грях да измамиш държавата, да краднеш държавно и т.н.  А когато си на държавен пост - да постъпчеш сънародниците които зависят по някакъв начин от благоволението ти.

# 186
Имам си една такава наивна теория - дали от турско, дали от соца, дали от двете - българинът е развил манталитет, че народът и държавата не работят един за друг, а един срещу друг. Не е грях да измамиш държавата, да краднеш държавно и т.н.  А когато си на държавен пост - да постъпчеш сънародниците които зависят по някакъв начин от благоволението ти.
Типични Андрешковци. Лошото е че това мислене е насочено вече не към държавата, а към околните.

# 187
Андрешковци има на всякъде. Вижте ги на соц. сисетми в цяла Европа! Стига с това сочене към България.

# 188
Фактите са прости.
1. Българите навън смятат, че у нас са затънали в л..на.
2. У нас смятат, че навън са затънали в л..на.
3. Тия отвън имат поглед и върху вън, и върху вътре.
4. Тия отвътре имат поглед отвътре, а веруюто за вън се гради на чуто, преразказано и сдъвкано взависимост от разказвача.

(да има изключения и на всяка от 4-те точки, но общо взето е така)

# 189
Soney само в 5 има нещо . Останалото според мен са лични проблеми и комплекси . Сори.

# 190

Фактите са си факти, ако не ги виждаш и не ти прави впечатление, по-добре за теб.
Аз не мога да възприема грубото и невъзпитано отношения при това без причина, та камоли  физическа саморазправа бутане и ритници, от клиенти, който не са нападнали за да се изисква съответно естествена реакция, самозащита.  Дадох два примери, който не са изключени, а типични. Оплаквания за грубо отношение от администрация, туристически бранш ....са постоянни, та чак и в Новините ги представят, значи проблем има и не само моите възприятия "долавят", че това не трябва да е така. Да  се държиш възпитано и от другата страна някой да ти се "зъби" и заяжда умишлено е често срещано.

Аз съм в Германия от 10+ години и не мога да кажа къде са по-груби - тук или в България.
"Customer service" не съществува, изключителен шок е за англичани и американци, а аз не се впечатлявам понеже съм свикнала от Бг. Laughing Лично с мен са били по-груби по-често тук, но това е личен опит и късмет. Говоря за администрация и обслужване в ресторанти, кафета и т.н.

Физическа саморазправа - не, в никакъв случай, но да ти викат защо не си донесъл някакъв документ, въпреки че никъде не пише да го носиш - винаги.

В ресторантите е защото не разчитат на бакшиши, но отношението е все едно им правиш услуга. Да се оплачеш от нещо или да помолиш за нещо по-различно от менюто, мен лично ме е страх, не бих пробвала. Grin Случвало ми се е да ми хвърлят кредитната карта демонстратовно на масата, защото сервитьорката се ядоса, че не й работи апаратът. Или да ти се изрепчат недоволно ако помолиш любезно за маса без резервация.

# 191
  • София
Нямам спомен в България да са се държали грубо в ресторант, банка, хотел или за някоя друга частна услуга, всичко е било на ниво. По отношение на държавните нямам много наблюдения, последно подновявахме паспорти, сменяхме партиди за вода и ток, пускахме молби към социалните за добавка за първи и втори клас - всичко беше бързо и възпитано. Не знам в чии глави са тези масови грубости. Също да допълня, че държавните служители помагат на някои наши не достатъчно грамотни сънародници.

# 192
Ами може да всяваш респект и затова. Или да не си живяла в България много дълго време?
Срещала съм грубост в България и при частните услуги. Най-вече в магазини.

А за Германия че са груби и неучтиви го разбрах от разни клипчета в тик-ток.

Последна редакция: ср, 10 яну 2024, 06:48 от Издислав

# 193
  • Немция
Българинът по принцип е по-мрачен, по-малко се усмихва. Вид манталитет е това.
Има го като информация в Гугъл, чак и цяла статия от сериозна немска медия намерих по въпроса.https://www.welt.de/reise/nah/article219454282/Auf-Weltreise-War … garien-nicht.html
Сред близки и приятели това не се усеща така, разбира се.

Издислав, в тик-ток всякакви глупости може да се намерят.
В реалния живот е друго. Аз общувам предимно с учтиви и усмихнати немци. В крайна сметка всякакви ги има по света.

Фактите са прости.
1. Българите навън смятат, че у нас са затънали в л..на.
2. У нас смятат, че навън са затънали в л..на.
3. Тия отвън имат поглед и върху вън, и върху вътре.
4. Тия отвътре имат поглед отвътре, а веруюто за вън се гради на чуто, преразказано и сдъвкано взависимост от разказвача.
Съгласна съм с написаното.

Последна редакция: ср, 10 яну 2024, 10:07 от Бибит

# 194
Българинът по принцип е по-мрачен, по-малко се усмихва. Вид манталитет е това.
Няма значение, важното е човек да се чувства като у дома си и комфортно със себеподобни. На някои не им е комфортно като им се усмихват непознати или като се налага те да се усмихват на непознати, въобще учтивостта е мъка, не е лесно с такова ежедневие непрекъснато да трябва да правиш неща дето не ти харесват, да не можеш да си кажеш каквото ти е на душата заради разни либерали, много изнервя.

Общи условия

Активация на акаунт