Instant Pot - тема 4 - мнения, рецепти и съвети

• 58 462
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
wa_wa, може ли да кажеш как приготвяш млякото с ориз?

Последна редакция: нд, 27 окт 2024, 07:29 от Mary Jo

# 661
  • Враца
Разбира се, с предварителна забележка, че по този начин става гъсто.
Рецептата е Магдалена Величкова в една група във  Фейсбук и само нея използвам.

1/2 ч.ч ориз
1 ч.ч вода
500 мл. прясно мляко
4 с.л. захар
1 ванилия
Щипка сол

На програма ориз за 9 мин (за тефал).

Аз правя двойна доза. Предпочитам да го правя в тефалския мултикукър, но когато е зает, ИП Про-то се включва. Там на ниско налягане 12-13 минути, но зависи от ориза. Използвам само Екстра на Крина.

Оставя се на естествено освобождаване на налягането!

Преди на котлона ми беше супа от мляко и ориз, а сега става просто фантастачен, благодарение на Магдалена.

Последна редакция: нд, 27 окт 2024, 09:54 от wa_wa

# 662
Благодаря за рецептата. Kissing Heart
А налягането веднага ли го освобождаваш? Предполагам - да, или може би изчакваш някакво време?

# 663
  • Враца
Благодаря за рецептата. Kissing Heart
А налягането веднага ли го освобождаваш? Предполагам - да, или може би изчакваш някакво време?
Не, в никакъв случай не се освобождава налягането, сега ще го редактирам. Ще стане голямо излитане на мляко Simple Smile

# 664
Да. Grinning
Добре, че уточни, че да няма провали в кухнята. Blush

# 665

Тази рецепта си ползвам от ФБ я взех, но малко я промених.
След като падне само налягането добавям захар и ванилия и разливам по купички.

От една година имам ИП Дуо, в началото го гледах страхливо,сега го ползвам само него, фурната ми е за украса.
А крем карамел как става , буквално за минути.

# 666
Кажете и за крем-карамела рецептата. Засега не съм открила рецепта за мултикукър, при която да се получава по-добре от този на фурна.

# 667
Ето, правя го в метална купа. Рецептата е пак от ФБ

Изчакам 5 мин. и изпускам налягането, махам фолиото и запичам с другия капак.

Последна редакция: нд, 27 окт 2024, 11:50 от Пролетно цвете

# 668
  • София
Кажете и за крем-карамела рецептата. Засега не съм открила рецепта за мултикукър, при която да се получава по-добре от този на фурна.
Ти и като го можеш на фурна, защо ти трябва в МК да го правиш? Сериозно питам. За мен уредите са супер, но не заместват напълно традиционните.

# 669
Ти и като го можеш на фурна, защо ти трябва в МК да го правиш? Сериозно питам. За мен уредите са супер, но не заместват напълно традиционните.
В инстант става за 7-8 минути. Във фурната-  знаете, аз съм забравила. Фурна и котлон отдавна ползвам много рядко.

# 670

Не само крем-карамелът, много други ястия стават по-добре на фурна - мусаки, пиле с ориз, пълнени чушки, меса, гювеч и т.н., но  си искат часове, а понякога човек просто няма време за толкова врътня и се налага да сготви нещо набързо. Отделно пък, че в къщата ми на село нямам фурна и си мъкна Инстнат пота.

# 671
  • до най-прекрасния мъж
С последното не съм съгласна, но си е въпрос на вкус. Мусаката, пълнените чушки, а за месото няма да отварям дума ми стават много по-вкусни в ИП, защото си запазват ароматите. Такова месо и в глинен гювеч не съм постигала - вкусно и крехко.
Крем-карамел никога не успях да направя във фурната, но на функция еърфрай ми се получава без изключение всеки път. Знам, че има опция и да се вари под налягане, но задължително се покрива, за да не влиза вода в съда.

# 672
  • 1st floor
За месото - на сто процента под налягане става по-крехко. За останалите неща - при някои предпочитам фурната (например пълнените чушки - ми, правя ги в голяма тава, за да ни стигнат).

Преди година тук послушах съфорумка и взех Pro Crisps-a - страхотен е! Много повече опции дава запичащият капак, за тези от вас, които се чудят кой модел.

# 673
  • "Всички сме в канавката, но някои от нас гледат към звездите" О. Уайлд
Някой варил ли е спагети под налягане и ако да колко минути ги варите?

# 674
Нула или една и на естествено освобождаване. Но при различните модели може да има 3-4 минути разлика, при моя става бързо.

Общи условия

Активация на акаунт