С какво ви дразнят хората?

• 272 507
  • 5 724
  •   1
Отговори
# 300
Значи и моите двете много критични погледи отнасят в  България, въпреки че не правят нищо нарочно и в същност говорят страшно добре български. Но при директен превод обясняват на баба си как за училище карат трамвай или как на концерта някой е играл на китарата ... Думите ги казват супер, но изразяването на някои неща им е познато по определен начин .
разбира се,повече от познато ми е!
моите и пишат, и четат, и говорят
но, не могат да помогнат на братовчедите си с математиката,примерно, защото са я учили само на португалски

# 301
  • Glasgow
И моята племенница е така. Говори добре български, но бърка как да образува някои форми на множествено число, не разбира логиката, защо слон е слонове, а кон не (казва коньове), любимо ми е, че иска да се напие (жадна е).

# 302
ако ситуацията е двуезично семейство-зависи как се приема говоренето на български от партньора не-българин
моите не правят такива грешки от ежедневието
но,това е ограничен речник-всичко извън става „една гаща плява“

# 303
  • Deutschland
Голямата на фризьор в България :
-Извинете ме, госпожице, ама краищата ми са капут..
И фризьорката се обидила.
По темата... Дразнят ме хора с манталитет тип Султана Глаушева.

# 304
Аз не съм съгласна с квалификацията “перфектно” за чужд език, (визирам поста с графиката) и въобще не включвам би и три и пр лингвисти, които са отделен случай. И не само вие говорите от опит. Израстнала съм с баща, говорещ два езика и баба и дядо също (като родни).

И аз не бих могла да работя по специалността си на български, защото не съм в час с терминологията.

# 305
Според мен, ако човек е грамотен на собственият си език, то ще овладее на добро ниво и чужд език. Просто има потребността да се стреми да говори и пише правилно. А, има и хора, които смятат, че "голяма работа, че съм объркал/а" и не считат за нужно да се напъват. Въпрос на езикова култура.

# 306
  • SF
Да, и според мен. Вчера попълваха една анкета пред мен и почти на всеки ред жената допускаше правописни грешки. Посочих й 3 и се усетих, че трябва да млъкна. Изнерви се, оправда се, че не е важно и аз я оставих да си пише, както си може. Хич не можеше.
Познавам хора, които в чат пишат До виждане! Предполагам, че и на английски пишат Buy Buy  и твърдят, че го знаят перфектно. Знаят го перфектно, ама друг път. Повтарят някакви заучени фрази и си мислят, че е много английско като повтарят йе, йе, даже малко го извъртат на яя или йъп, йъпи. До там им е перфектното знаене.

# 307
Мисля, че съм го писала, но пак да кажа.
Дразнят ме, много ме дразнят хора, които пушат в асансьора. Не може да си чак толкова пристрастен, че да не издържиш 2 минути, докато излезеш навън. Пълна простащина.

# 308
Като казахте пушене, не знам дали съм го писала, но когато пушех не можех да понасям родители, които са пушачи и държат да долепят децата си до пушкома, за да запалят една цигара. Ми, ако на тях не им беше неудобно, на мен ми беше да продължа да си пуша цигара. Същото и с бебешките колички.

# 309
Ееее, толкова се преекспонира вредата от цигарите, че всеки се чувства длъжен да се възмути. И на мен не би ми било приятно да вляза в миришещ асансьор, но нямам този проблем, защото съм на нисък етаж. Но пък на открито, нищо няма да му стане на някое дете от малко дим. Като бях дете, баща ми пушеше непрекъснато вкъщи, и то силни цигари. Нищо не ми е станало, дори не успях да пропуша като хората. Мотам една кутия слаби цигари по един месец в чантата. Но баща ми, след като отказа цигарите, стана най-досадния непушач. Не одобрявам бруталното пушене навсякъде, без да се съобразяваш с никого, но и терорът на непушачите ми е също толкова неприятен.

# 310
Извинявай, но като бивш пушач съм много безкомпромисна към пушачите. На тях ще им стане ли нещо, ако запалят 2 минути по-късно? Като искат да се вмирисват да го правят за себе си, не за всички.

# 311
  • Швейцария
Аз пуша електронна цигара, която мирише на плодове, и пак никога не пуша в затворено помещение. В асансьор пък абсурд. Вкъщи пуша само на балкона. Това е въпрос на възпитание. Имам приятелки, които пушат нормални цигари и направо ми става лошо като ги помириша.

# 312
И аз съм пушила винаги на терасата, защото никой вкъщи не пуши. А да пуша при детето - абсурд! То аз ги спрях като забременях, но по принцип не съм пушила при непушачи, нито в стаята. Много мразя да мирише на цигари.

# 313
има едни електронни..миришат на котешка пиш Weary
пък пушачите им,само се оплакват,че като били електронни,не били вредни,и сме трябвало да ги търпим
имам такава колежка- в прав текст й казвам да не ми пуши на главата- позволява си да запали,да каже още 3-4-5 приказки ,докато излезе

# 314
Да се включа и аз като заклет пушач. В асансьора и изобщо в общите части е недопустимо да се пуши. Смърди и е супер неприятно да излезеш от вкъщи за работа, изпран, изкъпан, напарфюмиран и челно да се удариш в нечий дим.

На спирки от градския транспорт, детски площадки и на някакво по-малко разстояние от непознати (близки пейки в парка например) също не е редно. Има хора с астма, с други дихателни заболявания и ние няма как да знаем кой е на половин метър от нас. Вътре вкъщи само ако има гости и е зима. На балкона само ако няма пране.

Общи условия

Активация на акаунт