Срам ме е да кажа на хората, че ще уча в България.

• 5 757
  • 112
  •   1
Отговори
# 30
В чужбина също има многооого университети, където плащаш ли си таксата, приет си.

Имах позната, която никъде не я приеха в държавен университет в чужбина. Родителите й броиха кеш за частен университет пак зад граница, за да не се посрами детето сакън (понеже и тя като теб приказвала на съучениците си колко тъпо било в България).
Е, въпреки че й платиха всичко тя прекъсна и се омъжи за чичко-паричко, защото е далеч по-лесно от колкото да учиш. Ето ти един пример, че образованието в чужбина (пък било то и платено) нищо не ти гарантира.

# 31
Спомням си как госпожата по математика беше казала, че синът и учи в техническият в София и аз си се смеех какъв е този университет и кой учи там. А и да не говорим как от 8 клас в училище ни рекламираха университетите в чужбина, раздаваха ни всякакви там списания и брошури. В тази ситуация разбира се си създадох различна представа за нещата.
А случайно не си ли чувал за успешни българи, завършили "скапаните" български университети? Защото на мен напоследък все повече ми се случва да чувам от близки хора за децата им, завършили знайни и незнайни университети в чужбина да не могат да си намерят поприще. Отишли да учат в чужбина, щото там трябвало да се учи. Съвсем скоро говорих с мой близък младеж. Изкара 2 години в Англия. Сега се преместил в Испания. На моя въпрос защо се е преместил ми отговори, че в Англия не му харесало, защото обучението било много академично, в Испания било с по-практична насоченост. На втори въпрос какво точно учи, не можа съвсем точно да отговори. Понеже областта, която учи, ми е близка, разгледах програмите. Напуснал е добър университет в Англия, с програма, много подобна в нашите университети и се е преместил в нещо средно между техникум и полувисше учебно заведение в Испания. Но мама и тате ще плащат една камара пари за обучение, в пъти по-лошо от нашето, но нали е в чужбина....

# 32
И в България и в чужбина има "тъпи" специалности.
Както България не трябва да се превъзнася, така и чужбина.
Проблема е, че за не тъпите специалности трябва много учене и упоритост, които не всеки има... и в това няма нищо лошо.

# 33
Смешно било да се учи в Техническия университет?
Моля, какво рече?
Ти изобщо имаш ли капацитет да учиш там?
Ако да, я учи и тогава ела пак да пишеш.

# 34
  • Кърджали
Виж сега, лъскавите брошури и списания не гарантират по никакъв начин добро образование.
А университет в България завършват много умни и кадърни млади хора.

# 35
Ох, още един за ожалване. Милият, няма да учи в чужбина. От 8 клас знаел колко кофти са бг университетите, ама 5 год. не му стигнали да стигне до В2. Мъка, мъка.
Синът на моя приятелка кандидатства във Виенската политехника (без да знае грам езика). Приеха го и му дадоха една година да научи немския до В2 вкл.
Моят син има нужното ниво с Кеймбридж сертификат, ама остана да учи в бг, даже в университета в нашия град. По собствено желание. Какъв срам?????

# 36
  • София/Севлиево
А ММ е завършил ТУ Габрово и е един доста успял човек...Ако беше учил в чужбина кой знае докъде щеше да стигне.Но не е имал намерение дори в София да иде да учи,а работата му го отведе там.Според мен кадърният човек където и да учи ще успее,а другите ако ще на Марс да идат ще се провалят.

# 37
Може да се срамуваш само от нивото което си достигнал, независимо къде 😉

# 38
  • София
Спомням си как госпожата по математика беше казала, че синът и учи в техническият в София и аз си се смеех какъв е този университет и кой учи там. А и да не говорим как от 8 клас в училище ни рекламираха университетите в чужбина, раздаваха ни всякакви там списания и брошури. В тази ситуация разбира се си създадох различна представа за нещата.

Много неадекватно поведение, без изобщо да си бил в час, но простено ти е, малък си бил. ТУ е много добър университет, лесно се влиза, трудно се изкарва. И това, че висшето образование в България не става, са пълни глупости. В последните месеци ми излязоха много материали как не само учениците ни се представят отлично на международни състезания, но и студентите. Например правистите от СУ са били Харвардци и др.
Ако много искаш да видиш и в чужбина какво е да се учи - следи програмите Еразъм, пак ще имаш възможност:
https://tu-sofia.bg/university/317

Последна редакция: пн, 11 сеп 2023, 23:22 от Maidenly

# 39
Целта на висшето образование е да научиш нещо, което ще ти даде познания и старт за добра реализация. В този смисъл познавам доста хора, завършили в България, които лесно са си намирали работа в чужбина, при това в държави с традиции в образованието. Не изглежда да са нещастни, че са учили тук. И познавам учили в чужбина, които са доста далеч от всякакви представи за успех.

# 40
Аз само казвам как ги виждам нещата и повярвайте, така ги виждат огромна част от добрите ученици. Защо си мислите, че всички отличници от моя клас, особено момичетата отидоха в чужбина? Явно не са с по-различно мнение от мен. Просто такава е реалността в момента, аз ви казвам как са нещата отвътре. И повярвайте, има значение в какъв университет отиваш. Това е все едно някой да избере спортното училище пред някоя елитна гимназия. Вие сигурно ще искате да си пратите децата в хубаво училище, не е ли така. А за този прословут ТУ София, който даже не бях чувал. Ами прочетох мнения за него и всички казват, че програмата му е изключително остаряла. Учели се неща отпреди 20 години. Да ми кажете също така и защо масово софиянци отиват да учат в чужбина? Почти целите им класове там отиват да следват я в Холандия, я в Германия. .

# 41
Не си чувал за ТУ София???? Ти вярно имаш много объркана престава за ВУЗовете като цяло. Ние от прованса се пръскаме от гордост ако децата ни учат в Техническия  или в Софийския университет, ма това щото до там ни стигат въображението и широтата на мисленето, хе хе ...

# 42
Леле, какви комплекси, какво чудо.
Е, аз завърших 1997г в Шуменския университет. И не ме е срам, и не ми е попречило да се реализирам, нито пък е било леко следването.
И познавам хора дето учиха нещо две години в Холандия или Дания в колеж. Супер яко, нали? Ама се върнаха и познай... Не е важно къде учиш, а какво и как го учиш.

Последна редакция: вт, 12 сеп 2023, 20:27 от Mama Ru

# 43
Аз само казвам как ги виждам нещата и повярвайте, така ги виждат огромна част от добрите ученици. Защо си мислите, че всички отличници от моя клас, особено момичетата отидоха в чужбина? Явно не са с по-различно мнение от мен. Просто такава е реалността в момента, аз ви казвам как са нещата отвътре. И повярвайте, има значение в какъв университет отиваш. Това е все едно някой да избере спортното училище пред някоя елитна гимназия. Вие сигурно ще искате да си пратите децата в хубаво училище, не е ли така. А за този прословут ТУ София, който даже не бях чувал. Ами прочетох мнения за него и всички казват, че програмата му е изключително остаряла. Учели се неща отпреди 20 години. Да ми кажете също така и защо масово софиянци отиват да учат в чужбина? Почти целите им класове там отиват да следват я в Холандия, я в Германия. .
Чии мнения за ТУ прочете? Какво образование според теб трябва да даде един добър университет? Имаш ли идея как се реализират добрите студенти от ТУ и СУ? Защото опциите за добра реализация са един от критериите на "хубавите" училища. Имаш ли обратна връзка как и къде се реализират твои близки, учили в чужбина. Например за теб добра реализация ли е да си финансов анализатор в Голдмън Сакс?

# 44
Ами, чудесно.
Заминавай, кой те спира?

Общи условия

Активация на акаунт