Срам ме е да кажа на хората, че ще уча в България.

• 5 768
  • 112
  •   1
Отговори
# 15
Казвай, че първата година ще изкараш в България и после ще решаваш.
А после казвай, че ти е харесало и не искаш да се местиш.
Но аз не разбрах какво му е срамното да учиш в България и от къде идва това.

# 16
Ако въпросната чужбина е голямата мечта и езикът е единственият проблем, можеш просто да отложиш следването с една година и да кандидатстваш догодина.
През тази една година учиш езика усилено и евентуално работиш нещо не особено натоварващо.
Ако парите не са проблем, можеш също да попътуваш и да видиш повече от света. На Запад е обичайна практика младежите да отложат следването с една година и да пътуват, да се срещат с други култури, да създават нови познанства. Идеята е, че човек трябва първо да опознае света, за да разпознае своето място в него.

# 17
Споделял ли си намерението си да учиш в чужбина с други? Да не би разковничето да е там, да се срамуваш, че си ги "подвел/излъгал".

# 18
Но аз не разбрах какво му е срамното да учиш в България и от къде идва това.

Ами сигурно не сте чували за репутацията на университетите в България. Цял живот съм слушаш колко е зле висшето образование тук.

Споделял ли си намерението си да учиш в чужбина с други? Да не би разковничето да е там, да се срамуваш, че си ги "подвел/излъгал".

Основно като бях 8, 9, 10 клас. После ми стана ясно, че може да не успея да се подготвя и почнах да си трая.

# 19
Ами сигурно не сте чували за репутацията на университетите в България. Цял живот съм слушаш колко е зле висшето образование тук.

Не сме. А трябва ли? Simple Smile
Предполагам, че никога не си ходил на лекар, не си обръщал внимание на учителите си в училище и т.н. по веригата, защото всички те са завършили тук?
Висшето образование няма за цел да дава знания (или поне само малко). Висшето образование отваря врати и прозорци, отваря очи и умове. От теб зависи как ще се възползваш от това – дали ще зубриш (и забравяш веднага след изпита)/преписваш с цел да се докопаш до някаква диплома, или ще се развиваш нататък.
Висшето образование те учи основно как сам да си намираш информацията и как да я преработиш така, че да ти е от полза. С фуния никой нищо няма да ти налива в главата, даже и в чужбина.
А на практика висшето дори не е задължително. Спокойно можеш да започнеш да работиш нещо, щом не ти трябва некачествено висше образование. Все пак страната има нужда от прости бачкатори. Даже много повече от пишман висшисти.

# 20
.

Последна редакция: нд, 10 сеп 2023, 22:40 от JJ Ivan4

# 21
О, боже, изглежда тийнпроблем пак е в профилактика.

# 22
Ми, то това са двата варианта. "Ше учиш ли, ше работиш ли" са казали хората.

Негативни мнения ще откриеш за всеки един университет по света. И там има лоши, и там има добри. На много хора чужбина им осигури само няколко години мизерстване и дипломи за специалности, които никой няма да се сети, че съществуват. Та, да, започни от това какво искаш да учиш.

# 23
.

Последна редакция: нд, 10 сеп 2023, 22:39 от JJ Ivan4

# 24
  • Кърджали
Добре дошъл в реалният свят!
Тук не винаги става както го мислим. Понякога трябва да полагаме повечко усилия за нещо, което искаме и пак не е сигурно дали ще се получи. Хубаво е да си имаме и план Б. И жалването с нищо не помага, а от големите мечти без упорити усилия в посока сбъдването им, в 90% се пада от високо.
Ако имаш желание да учиш и в България ще учиш. Тръшкането си заслужава ако да речем си приет в много реномиран университет, но по някакви причини не можеш да отидеш.
И да... В реалният свят се работи. Харесва ти, не ти харесва, все тая....

# 25
И да работиш ли ти се струва срамно?

# 26
Спомням си как госпожата по математика беше казала, че синът и учи в техническият в София и аз си се смеех какъв е този университет и кой учи там. А и да не говорим как от 8 клас в училище ни рекламираха университетите в чужбина, раздаваха ни всякакви там списания и брошури. В тази ситуация разбира се си създадох различна представа за нещата.

# 27
То понеже от Харвард само гении излизат....

Не казваш какво ще учиш, но предполагам, че това "срам ме е" е еквивалентно на притеснението, когато завършвахме гимназия (няколко години преди ЕС и свободното учене в чужбина), а на мнозина родителите не можеха или не искаха да платят обучение в по-далечен град и оставаха да учат не където искат, а където е най-близко и евтино.

Вече има много програми за обмен, научи език, разпитай какво има  там, където си избрал, може да започнеш тук, да отидеш за няколко месеца другаде. После може да учиш магистратура. Може пък тук да ти допадне, а там да не ти хареса.

# 28
Спомням си как госпожата по математика беше казала, че синът и учи в техническият в София и аз си се смеех какъв е този университет и кой учи там. А и да не говорим как от 8 клас в училище ни рекламираха университетите в чужбина, раздаваха ни всякакви там списания и брошури. В тази ситуация разбира се си създадох различна представа за нещата.

В България има много добри университети. Ако си седнеш на Д-то и се подготвиш сериозно може и да те приемат там. Ако обаче само чужбина ти е самоцел - даваш си една година срок да научиш езика и кандидатстваш на ново.

# 29
Тоест в твоите очи всеки завършил в България е кръгъл идиот? Какви хора учели в ТУ в София... Доста интелигентни и способни. В добрите специалности се влиза с високи оценки и в Българи и в чужбина. В чужбина също има многооого университети, където плащаш ли си таксата, приет си. Така че разсъжденията ти са наивни, необосновани и не базирани на здрав разум и конкретна реална преценка.

Общи условия

Активация на акаунт