Red Pill Редпилнати мъже/жени

• 69 289
  • 2 341
  •   1
Отговори
# 1 260
Когато бях в държавната администрация, с колегите мъже бяхме на равни заплати (ниски). Е, ние бяхме младши, старшите и главните друга работа (не че и те бяха много платени).

# 1 261
  • София
На изолиран остров жените събират храна, а мъжете ги пазят от... какво?
Не намерих други снимки.
Аз не съм казал, че ги пазят, а че носят оръжие. Явно това е прерогатива на мъжете, като физически по-силния и доминантен пол.
Въобще дума за това племе отворих по повод това, че едновремешните жени уж били силни като мъжете и се биели наравно с тях. Ето, тези хора живеят като едно време, но и при тях явно боят е за мъжете.
Което не значи, че природата не е дала "оръжия" и на жените. Някои от тях са изброени още в първия пост по темата, и те са не по-малко силни оръжия от мускулите или лъковете и стрелите.

Това е прерогативът, ако ходиш да ловиш животни за да ядеш. В днешно време, за какво точно е прерогатив? Оръжията също не са като едно време и един пистолет например може да се ползва също толкова ефективно и от жена.

Плюс това, ти даваш един пример, който не може сам по себе си да докаже, че навсякъде е било така. Иначе разбира се, че има физически разлики между мъже и жени, които водят до това единият да може по-малко или изобщо да не може неща, които другият може. Например, мъжете не могат да раждат, така че в това отношение изобщо не могат да се мерят с жените. Трябва ли да приемем заради това мъжете за по-нисши?

# 1 262
масово е това с дискриминацията откъм заплати..
да не говорим, че на мъжете им увеличават заплатите ако се оженят, а жените ако се омъжват са с единия крак уволнени, щото се предполага, че ще стават скоро майки..

# 1 263
Ще я назначат, но с по-ниска заплата, отколкото мъж на същата позиция. В България, в държавната администрация съм го виждала лично. В Европа стои същият проблем, но поне го обсъждат.
Пълни глупости! В колкото фирми съм работил, в ни една не е било така. Вкл. в сегашната като отваряме позиция, бюджетираме заплата според нужните умения, пък който кандидат получи позицията - получи. Според както се е представил, а не според пола си.
Че то ако можеше да се плаща по-малко на жените, нали само жени щяхме да наемаме. Кой бизнес мениджър ще наема въобще мъже, ако трябва да им плаща повече за същата работа?

# 1 264
някои фирми го правят това със наемането само на жени заради по-ниските заплати, зависи от сферата.. за същите пари мъже не биха поели съответната работа..

# 1 265
  • София
Не трябва, а избират да плащат повече на мъжете, като причините за това са комплексни. От една страна много мъже са предубедени към жените и смятат, че те не могат да свършат работата толкова добре, колкото един мъж. От друга страна, както каза Анонимис, мъжете не биха се навили да работят за същите пари, за които една жена, което до голяма степен се случва, защо една жена е доста по-уязвима, особено когато има деца, за които трябва да се грижи - нейните възможности за работа са по-граничени, защото все още мъжете не участват наравно в отглеждането на децата, грижите за тях, когато са болни и т.н. неща, които повлияват на работата (умора, отсъствия). От това следва и другият фактор, че работодателет предпочита да наеме мъж, който ще е много повече ангажиран с работата, отколкото със семейството, а това, както вече отбелязах, е в следствие на неравномерното разпределение на грижите за децата. Назад Янтра беше пуснала тази снимка, много добра илюстрация на ситуацията:

Иначе Крис пак пропуска коментари гледам JoyWink

# 1 266
Разликите, според мен, произтичат основно от излизането в майчинство и от това, че след него жените са по-ангажирани с децата. Мъжете могат да излязат в майчинство шест месеца след раждането. Защо не го правят? Дори за по месец-два. После жените пак са по-натоварени. Детето се разболяло, върнали го от градина, градината затваря в 16... Не винаги жените поемат тези неща, но в повечето случаи, а това може да срине кариерата. Създаването е гледането на децата е най-важното нещо, но мъжете се стараят до участват по-малко и за благодарност искат да доминират над жените.

# 1 267
Значи, ако една жена излиза от от работа в 16ч, а мъж на същата позиция излиза от работа в 18ч, то те не вършат същата работа, така че нормално е да им се плаща по-малко, то на много места из Европа така и правят жените - работят на намалено време, защото детските градини са скъпи. Но това си е избор на семейството - единият изкарва повече пари, другият полага грижи за децата, и си делят бюджета както там са си решили. Може и да си разменят ролите, никой не им пречи.

Но това, че работодателите плащали на жените по-малко за същата работа, са глупости. Ако беше така, никой нямаше да иска мъже, а щеше да търси само жени - все пак хората са в бизнеса, за да изкарват пари, а не за да строят обществото, да налагат социални норми, и т.н. Аз като имам работа да се свърши, гледам да взема човек, който може да я свърши и ще струва най-изгодно. Пък дали е турчин или българин, мъж или жена, гей или стрейт, това не ми влиза в работата.

# 1 268
Изобщо не са пълни глупости, и когато попитах защо, отговорът беше, че той е глава на семейството и има жена и деца да гледа. А пък аз съм си имала мъж, който да ме издържа. И да не съм знаела много ... Дори не се опитаха да замажат, че евентуално може да върши нещо повече от мен.

# 1 269
Някои еврейски школи, учения или не знам точно как да ги характеризирам, считат, че бизнесът опустошава жената.

Не е мое мнение, само споделям, какви твърдения има.

# 1 270
  • София
Значи, ако една жена излиза от от работа в 16ч, а мъж на същата позиция излиза от работа в 18ч, то те не вършат същата работа

Това изобщо не е задължително. Има хора, които вършат повече за 2 часа, отколкото други за 6 часа.

Но това, че работодателите плащали на жените по-малко за същата работа, са глупости. Ако беше така, никой нямаше да иска мъже, а щеше да търси само жени - все пак хората са в бизнеса, за да изкарват пари, а не за да строят обществото, да налагат социални норми, и т.н. Аз като имам работа да се свърши, гледам да взема човек, който може да я свърши и ще струва най-изгодно. Пък дали е турчин или българин, мъж или жена, гей или стрейт, това не ми влиза в работата.

А ако един път мъжът излизаше в 16, друг път жената, тогава нещата щяха да стоят по друг начин. И отново подчертавам съществуването на предубеденост спрямо жени като работници. Самата нагласа, която се споделя тук, че жените нямат работа да ходят на работа, камо ли да градят кариера, е показателна за настроенията към жените работници (примерът на Алекс). На много мъже им е по-комфортно да работят с мъже, не взимат насериозно мнението на жени (една и съща идея, предложена от мъж и от жена, се приема различно), възприемат ги приоритетно като сексуални обекти и т.н. По-склонни са да вдигат заплатата на мъже, защото приемат, че мъжът е заслужил повече, просто защото е мъж. Ако всичко беше само математика, щеше да е много по-просто, но мъжете далеч не взимат решенията си само на база обективни факт, а всъщност действат много субективно и със силно заложена мъжка солидарност.

# 1 271
  • France
Няма никакъв смисъл да спорим какво виждаме на онази снимка. Моментът с le biais cognitif (когнитивното пристрастие) е твърде голям. Аз и Манди виждаме едно, Криско - друго. Но в цялостната перспектива на междуполовите отношения - това няма никаква тежест. Дори и да предположим, че на този остров в индийския океан е патриархат, мога да дам контра пример с полинезийското общество. Европейските завоеватели били шокирани, че не само жените били войни, а били избирани и за вождове наравно с мъжете.
Историята представя богат patchwork от варианти на структуриране на едно общество. Дори не е нужно да се отдалечаваме на няколко десетки хиляди километра. Атина и Спарта, по едно и също време, предлагат 2 съвсем различни модела на разпределението на правата. Разбира се такава гледна точка изисква известна дистанция и познания, които не предполагат шорткътове между каменната ера и бабите ни Wink

Колкото за заплатите е абсолютно същото. Това, което имаме като личен пример или ЕЖК няма никаква тежест. Гледат се официалните статистики. Там се показва, че жените средно печелят 22% по-малко от мъжете. Когато извадим лупата и сравним постове и опит се оказва, че взимат между 7% и 4% по-малко. На един и същи пост, с един и същи опит!!! И колкото повече се расте нагоре в йерархията, толкова повече разликата се увеличава.
Давала съм за пример как като мома печелих със 100е по-малко от колегата. На абсолютно същия пост, със същата работа. Дори често бяхме екип. Колегата ми много се възмущаваше. Но освен тази нищожна разлика, той взимаме и по-големи бонуси. Ако аз взимам 200е, той има 400е, ако аз получа 300е, той ще има 600е. Пак повтарям- на една и съща работа. Като той просто ги получаваше във фиша си, а аз трябваше да ходя да се моля. И ходех, защото колегата намираше за нечестно това и ми казваше. Ако беше някой друг, даже нямаше да знам.
И да - една от битките на феминизма е да има достатъчно места в яслите, за да жените да имат поне възможност да се проявят.

# 1 272

Но това, че работодателите плащали на жените по-малко за същата работа, са глупости. Ако беше така, никой нямаше да иска мъже, а щеше да търси само жени

Ами в държавната администрация са основно жени.

И коя жена излиза от работа в 16 ч. Аз бях супер щастлива, ако можех да си тръгна преди 18 ч.

# 1 273
В днешно време съвсем не виждам кой може да накара някоя жена да се посвети на домакинството и да й пречи да направи кариера. Няма да я назначат, защото е жена? А, да бе.

Ще я назначат, но с по-ниска заплата, отколкото мъж на същата позиция. В България, в държавната администрация съм го виждала лично. В Европа стои същият проблем, но поне го обсъждат.
+1!
За съжаление, разликите продължават с въпроси на първоначално интервю, като:"обвързана ли сте?, планирате/имате ли деца, колко са големи и т.н.". На някой мъж да са му ги задавали?

# 1 274
  • София
То изобщо не трябва да опира до яслите. Когато двамата родители участват наравно, нещата са съвсем различни. Но има мъже, на които им е прекалено изгодно жената да върши всичко, с което на тях не им се занимава (или смятат под нивото си), но без да получава собствени пари за това, да не вземе да избяга случайно, ако отношението към нея е лошо. И оттук следват всички пледоарии, минаващи от навиване колко е прекрасно жената да е домакиня, през грубо сочене на мястото й, да не си помисли, че е способна на повече. Но ако стане дума жената да бъде подсигурена с пари и имот, за да не виси на голата мъжка воля - ами никой мъж не би се навил на това, нали така, Крис?

Общи условия

Активация на акаунт