Професия учител - 17

• 56 304
  • 737
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте, колеги! Тъй като не успях да си намеря работа като учител в начален етап, но успях да намеря някакви пари, съм в процес на търсене на университет, където да запиша специалност "учител по английски език" - магистратура, СДК или подобно. За съжаление, в родния ми Бургас няма такава възможност нито в Асен Златаров, нито в Свободния. Има само в Свободния, но магистратура за начален етап, при което на мен ще ми признаят магистратурата ПНУП от Асен Златаров, където съм завършила, и така ще уча само 2 +1 семестъра, вместо 4 + 1. Но знанията ми по английски са на много по-високо ниво и ще е загуба да запиша английски само за начален етап. Искам да имам възможност да преподавам и в прогимназия и гимназия. Можете ли да ми препоръчате къде да запиша такава специалност? Предполагам, че ще е повече от 2 семестъра, защото моята педагогика е само за начален етап.

# 136
Здравейте, колеги! Тъй като не успях да си намеря работа като учител в начален етап, но успях да намеря някакви пари, съм в процес на търсене на университет, където да запиша специалност "учител по английски език" - магистратура, СДК или подобно. За съжаление, в родния ми Бургас няма такава възможност нито в Асен Златаров, нито в Свободния. Има само в Свободния, но магистратура за начален етап, при което на мен ще ми признаят магистратурата ПНУП от Асен Златаров, където съм завършила, и така ще уча само 2 +1 семестъра, вместо 4 + 1. Но знанията ми по английски са на много по-високо ниво и ще е загуба да запиша английски само за начален етап. Искам да имам възможност да преподавам и в прогимназия и гимназия. Можете ли да ми препоръчате къде да запиша такава специалност? Предполагам, че ще е повече от 2 семестъра, защото моята педагогика е само за начален етап.

Здравейте! Разгледайте магистратурите в сайта на Пловдивския университет, има магистърска програма "Английски език и методика", както за специалисти, така и за неспециалисти, занятията са съботно - неделни. Имам колеги, които завършиха тази магистратура, доволни са и работят по специалността.

# 137
В Шуменския и във Великотърновския също има.

# 138
Благодаря Ви, ще проверя! Дано не съм закъсняла. Тази съботно-неделна форма е удобна, ако обаче човек живее в същия град, иначе си е разход всяка седмица да се пътува, не че държа да присъствам винаги, но може и да се налага.

# 139
Излезнаха датите за ежегодните работни срещи по науки към РУО с инспекторите.
Защо едни колеги винаги ходят, а други не? Не са ли със задължителен характер? И може ли няколко преподавателя по съответната наука, само един да иде и предаде информацията на останалите?

# 140
  • Добрич
Излезнаха датите за ежегодните работни срещи по науки към РУО с инспекторите.
Защо едни колеги винаги ходят, а други не? Не са ли със задължителен характер? И може ли няколко преподавателя по съответната наука, само един да иде и предаде информацията на останалите?

Това най-вероятно го е решило ръководството. Всички колеги, за които имам информация ходят.

# 141
  • Майничка
При нас ходи обикновено по един представител на МО / ПК и предава информацията на другите. При добра комуникация няма нужда от друго.

# 142
Здравейте. Учител съм в държавно училище. Въпросът ми е свързан с увеличението на заплатите, което приеха наскоро, на държавно ниво, задължително за всички учители, със задна дата от месец януари. Бременна съм и съм в болнични от 1 юли насам. Увеличението го приеха преди около месец, като всички колеги са подписали допълнително споразумение към трудовия договор и са им изплатени увеличенията накуп с миналата заплата. За мен няма увеличение на заплатата, не са ми изплатили увеличенията от януари (работила съм до 30.06). Не съм напуснала, в болнични съм. Въпросът ми е какво трябва да направя, за да имам и аз допълнително споразумение към трудовия договор и да ми бъдат изплатени увеличенията и актуализирана заплатата.

# 143
Говори с директор,  може да са "забравили" да ти ги изплатят, ако не се получи, сигнализирай синдикатите.

# 144
На мен пък ми прекратиха договора през юни, защото бях по заместване. Никъде няма яснота по въпроса, дали ще има компенсации в този случай. Ако имате информация,моля да споделите.

# 145
На мен пък ми прекратиха договора през юни, защото бях по заместване. Никъде няма яснота по въпроса, дали ще има компенсации в този случай. Ако имате информация,моля да споделите.

Лицата засегнати от действието на Анекса със задна дата, чиито трудови договори са прекратени в периода 01.01.2023 г. до подписването на Анекса или след него , с писмено заявление до директора на образователната институция трябва да поискат преизчисляване на трудовите им възнаграждения от 01.01.2023 г. до момента на прекратяване на трудовия им договор.
При отказ от страна на работодателят, засегнатото лице може да сигнализира по чл.406 от КТ Инспекцията по труда, която на основание чл.404 ал. 12 от КТ : дава задължителни предписания на работодателя и органа по назначаването за изплащане на неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения след прекратяване на трудовите правоотношения.
Друга възможност при отказ от директора е работниците и
служителите да си търсят правата по съдебен ред.

# 146
Сърдечно благодаря, smile1193!

# 147

Така ли е наистина за тези, които сме освободени - можем ли да си искаме разликата до увеличението? Защото това ми прати една колежка и аз реших, че този път не може. Миналата година можеше - при предишното увеличение ми изплатиха допълнителните пари, без да съм си ги търсила от всички места, на които бях замествала. В Инспекцията по труда ли да питам...?

# 148
В училището в което работя, нито сме подписвали анекс, нито са ни изплатили каквото и да било увеличение.

# 149
Колеги, закъснение(а не цяло отсъствие) само  първи час ли се пишат или и в следващите часове? Става въпрос за гимназиален етап.

Общи условия

Активация на акаунт