Професия учител - 17

• 56 313
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте! Моят въпрос е следния:
Завършила съм бакалавър - Икономика и магистър - Икономика и управление на бизнеса в момента съм записала Учителска правоспособност. Имам ли право да преподавам в момента след като не съм изкарала напълно курса ?

# 166
Имаш. Защо да нямаш? Стига да те наемат. Студенти също преподават.

Мен първо ме наеха и на следващата година придобих правоспособност. С бакалавър.

# 167
  • Добрич
Здравейте! Моят въпрос е следния:
Завършила съм бакалавър - Икономика и магистър - Икономика и управление на бизнеса в момента съм записала Учителска правоспособност. Имам ли право да преподавам в момента след като не съм изкарала напълно курса ?

При наличие на кадидат с правоспособност той е с предимство.

При липса на такъв, се назначава неправоспособен учител. В последния случай обаче липсата на нужната квалификация може да се отрази на заплащането ( ръководството/директорът има право да определи по-ниска заплата от същата за съответния квалифициран учител).

# 168
Правите ли групи за занимания по интереси? Какъв беше минимума за ученици в групата? Помолих класната да си ги разделим, но тя отказва. Редно ли е? Те ли са с предимство?

# 169
  • Майничка
Минимумът май е 5 деца.

# 170
  • Върху лъчите на Слънцето.
Не помня какъв беше минимумът за деца.
Никой не се ползва с предимство.
Аз вече не се занимавам. Няколко години имах ЗИ, но натоварването не си струва. Не се обезпечават консумативи. Отделяш време за предварителна подготовка. Търсиш или подготвяш материали. Времеемко и трудоемко е. Не си заслужават лекторските, които се плащат. Предпочитам да отделя времето си на моето семейство.

# 171
  • вкъщи
15 деца е минимумът. Аз ще правя група, защото имам кандидати за матура по моя предмет,а в часовете време за упражнения няма. Всеки час е нова тема, по всеки модул се препуска, лудница е...Миналата година готвих в извънредни консултации , правихме много пробни ДЗи без да ми се плаща, проверявах и т.н. Затова реших,че сега там ще се готвим.Нанагорно ще ми дойде, но няма начин.

# 172
Мисля, че мин брой ученици в група за ЗИ е 12, но и на мен ми казаха, че искат 15. Вероятно някакво застраховане, ако отпадне някой, макар че не зная дали и как се случва Rolling Eyes
Упражнението е единствено в полза на децата, за нас е точно губене на Много време.
За косумативи вече си мрънкам доволно, зная, че се полагат средства, ама все се гледа на ръба на минимума да са в полза на групата.

Класното ръковоство не е ли ДЧК, как да не се плащи за м.септември? Нали е провеждан часът? Да не би да става дума за заплата от м. август?

# 173
  • Добрич
Правите ли групи за занимания по интереси? Какъв беше минимума за ученици в групата? Помолих класната да си ги разделим, но тя отказва. Редно ли е? Те ли са с предимство?

В Наредбата за приобщаващо образование май няма посочен минимален брой ученици в група. При нас са по 6 ученика в група. Трябва общият брой да бъде 20%. Като разделят този брой на броя на групите получават минималния брой за всяка група. В противен случай се намалява финансирането.

Цитат

чл. 21б (5)Училището осигурява участие в занимания по интереси на минимум 20 на сто от учениците в училището.

Цитат
Чл. 21г. (Нов - ДВ, бр. 105 от 2018 г., в сила от 18.12.2018 г.) (1) Училището осигурява разнообразие от занимания по интереси в часовете за занимания по интереси в рамките на целодневната организация на учебния ден.
(2) Учителите в групи за целодневна организация подпомагат ръководителите на групи за занимания по интереси, когато тези занимания се провеждат в рамките на целодневната организация на учебния ден.

Класният е свободен следобед и може да взема часове по време на занималнята. Възпитателят кога ще си взема часовете?  тинити, нали си възпитател в начален етап?

...
Класното ръковоство не е ли ДЧК, как да не се плащи за м.септември? Нали е провеждан часът? Да не би да става дума за заплата от м. август?

За втория час на класа ние попълваме бланка, като за лекторските. Октомври ни дават да попълним от 15.09.

Последна редакция: чт, 28 сеп 2023, 23:36 от Вела

# 174

В Наредбата за приобщаващо образование май няма посочен минимален брой ученици в група. При нас са по 6 ученика в група. Трябва общият брой да бъде 20%. Като разделят този брой на броя на групите получават минималния брой за всяка група. В противен случай се намалява финансирането.

Цитат

чл. 21б (5)Училището осигурява участие в занимания по интереси на минимум 20 на сто от учениците в училището.

Цитат
Чл. 21г. (Нов - ДВ, бр. 105 от 2018 г., в сила от 18.12.2018 г.) (1) Училището осигурява разнообразие от занимания по интереси в часовете за занимания по интереси в рамките на целодневната организация на учебния ден.
(2) Учителите в групи за целодневна организация подпомагат ръководителите на групи за занимания по интереси, когато тези занимания се провеждат в рамките на целодневната организация на учебния ден.

Класният е свободен следобед и може да взема часове по време на занималнята. Възпитателят кога ще си взема часовете?  тинити, нали си възпитател в начален етап?

До тук добре, ама в нашето училище, половината ръководителите на тези групи са начални учители, а останалата половина - учители ЦДО. Точно преди ден се чудех, как ще ги водят тези групи и на кого ще оставят децата през това време...?!
Засега като нова в това у-ще не искам да се задълбочавам, каквото чуя и това е. Споменавам го само като някаква информация.

# 175
Здравейте, колеги! Можете ли да ме насочите към университет, който предлага магистратура "Учител по икономика и география" или "Педагогика на обучението по география и икономика" (след предходно висше икономическо образование)? Мислех да запиша СДК в Асен Златаров - Бургас, но не може с двата предмета едновременно. Отделно тези СДК никак не са конкурентни в условията на увеличения брой кадри в сферата. Да допълня, че само във Великотърновския успях засега да открия, в срок са още, но бройката им е запълнена, за съжаление!

Последна редакция: пт, 29 сеп 2023, 18:30 от eon_user

# 176
Лекторските и втория час на класа ги изплащат за предходния месец, то ест октомври трябва да получим за септември. Само в края на декември месец ни плащат за ноември и декември наведнъж, а през януари няма плащане.

# 177
Здравейте! При норматив 648ч и лекторски 324ч на щат и половина ли трябва да бъде учителя или на щат и другите лекторски? Въобще има ли някой назначен на щат половина?

# 178
При нас взеха външен лектор, вероятно за да не пускат щат и половина, та сега съм с щат плюс 272 часа лекторски.

Има ли класни ръководители, които работят с дневника на НЕИСПУО? До миналат година бяхме с Школо и там имаше място, на което попълвахме вторият час на класа, а тук такава опция липсва, също не съм сигурна къде точно се попълват консултациите. Моля за съдействие от по-опитните с НЕИСПУО.

# 179
ВЧК в бележки. Пише се дата и съответно разговор с родител/работа с училищна документация.
Консултациите бяха в едно, което не му помня името - подкрепа ли беше, нещо такова..
Питай в твоето училище дали имат някакъв стандарт. 😃
При нас искат "втори" с дума, а не съкращение или число. 😂😂😂

Общи условия

Активация на акаунт