ЧХГ-то най-сетне е до небето, мечти за бебе топлят ми сърцето. ~бебеправене 421~

• 33 610
  • 821
  •   1
Отговори
# 660
Здравей, BeLive!
Моята кума преди около месец ми съобщи, че е бременна. И че има страшен косопад. 🤔
🍀🤞🍀

Де да беше това.... Преди седмица ми свърши Ц.... 😔

АА, в края на октомври съм на ендокринолог, за контролен преглед... Ще го обсъдя с него.... Майка също се оплаква....

# 661
  • София
божеее.... чв аз съм с постоянене косопад от години насам... ММ казва, че явно косата ми расте много бързо защото с това окапване трябваше да съм плешива досега.

# 662
божеее.... чв аз съм с постоянене косопад от години насам... ММ казва, че явно косата ми расте много бързо защото с това окапване трябваше да съм плешива досега.

Така е... И аз съм така, но от 2 седмици насам е страшно чак.... Цели кичури.... Наистина, че съм неспокойна, притеснена постоянно и под стрес е вярно.... И всичко останало и то си оказва влияние....

# 663
От както започнах с лекарствата косата ми започна да капе. При мен е от това. Изобщо не обръщам внимание. Днес мъжът ми я събира, че щял да спре робота от нея Grinning

# 664
И моята коса започна да пада повече от обикновено. Не е твърде много, но се усеща. Като чистя робота, вече има повече моя коса, отколкото косми от котарака. Joy
Заради пролактина, когато миналия месец отидох на първия преглед при ендокринолог, ми гледа жлезата на ехограф, видя ми и изследванията, каза че там всичко е наред. Витамин Д приемам, желязо до преди ден приемах. Възможно ли е при мен да е заради високия пролактин? Какви други показатели могат да покажат проблем? Не казвам че имам, поне на този етап на капане.  Joy

# 665
Косопадът е също много чест симптом на ниско желязо и по-скоро феритин.

# 666
Аз също имах много усилиен косопад, още пада малко над нормалното, но се възтановява, имам цели нови кичури.
Ето от сайта на Рамус:
Скрит текст:
Диагноза на косопада чрез лабораторни тестове
Изследването на определени показатели в периферната кръв( серум и/или плазма) е не само желателно, но и задължително с цел да се разкрият медицински състояния свързани с косопад за да се проведе съответното лечение.
Ето по-важните изследвания:

ПКК (пълна кръвна картина) – e тест, който дава информация за установяване на анемия, възпаление и левкемия; Това е основен показател, който трябва да се проследява при всички индивиди с косопад.
    Серумно желязо – високо и особено ниско съдържание има отношение към косопада. Желязото е ключов елемент, необходимо за синтеза на хемоглобин и миоглобина. Косата функционира, като потенциално депо за желязо. Желязо-дефицитните анемии са придружени от косопад. Хемоглобинът, като преносител на кислород е нужен за клетките на космените фоликули.
    Серумен феритин – това е главния желязо-свързващ протеин, който показва, колко желязо се съхранява в организма. Той е ранен показател на железен дефицит. Той е маркер и за възпаление. Феритин се съхранява и в космените фоликули. Ниският серумен феритин нарушава растежа на косата, тъй като тялото се стреми да запази желязото за основни функции на тялото Нивата на феритин често са ниски при жените в пременопауза и менопауза, особено пациенти с женски тип косопад.
    Тотален желязо свързващ капацитет (TIBC) – чрез измерване в циркулацията е мярка за налично желязо в човешкото тяло.
    Полови хормони (тестостерон, дехидроепиандростерон сулфат, пролактин, фоликулостимулиращ хормон, лутеинизиращ хормон ). Мъжките и женските полови хормони влияят върху растежа на косата. Признаци на андрогенен излишък включват загуба на коса и плешивост, растеж на косата по лицето, гърдите или корема. Дихидротестостеронът (DHT) е пряко свързан с нивата на тестостерон и уврежда космените фоликули, напоследък се счита за главен виновник за косопада . Дисбаланс в синтезата на женските полови хормони (естрогени) също води до косопад.
    Щитовидните хормони (T3, T4, TSH) имат пряко отношение към косопада и последният често е един от първите признаци на хипотиреоидизъм. Косопад се наблюдава и при хипертитеоидизъм, но по-рядко. Когато в организма няма достатъчно феритин, щитовидната жлеза не може да произвежда достатъчно тиреоидни хормони.
    Цинк, мед и селен в кръвен серум – ролята на тези микроелементи в косопада е все още дискутабилна. Цинкът е мощен инхибитор на регресия на космения фоликул и ускорява възстановяването на космения фоликул. Дефицит на цинк корелира с алопеция ареата. Повишена концентрация на цинк може да доведе до плешливост. Цинк и мед участват в регулацията на хормоналния баланс и в усвояване на витамини и протеини, които са важни за косата.
    Хормони на надбъбречните жлези – Те са свързани със стрес, а той води до косопад.
    Имунологични изследвания Последно проучване от 2019 установи, че дефекти в регулаторните Т-клетки могат да бъдат отговорни за алопеция ареата и други видове косопад.

Цялата статия:
https://ramuslab.com/kakvo-e-kosopad-i-moje-li-da-se-postavi-dia … oratorni-testove/

# 667
Момичета някой знае ли док Станулов колко взима за преглед? Simple Smile

# 668
Аз приемах ферум на смарт хит два месеца, почивах една седмица, изследвах и желязото ми беше от 7.7 umol/l беше станало 24 umol/l(референтни граници 6.6 - 29.5), феритина обаче се вдигна от 8.02 ug/l на 23.32 ug/l(референтни граници 13 -150). След това изпих още една опаковка, вчера или предния ден я приключих. Като ходя да си изследвам пролактина пак, ще изследвам желязо и феритин отново. Обаче феритина ми се струва нисък. Не трябва ли да е по средата на референтните стойности? И каква може да е причината да са ми ниски и желязо и феритин, без прием на добавки? За втори път ги хващам, че са ниски, без суплементиране. Преди да се изследвам в края на май, нямах косопад, а тогава са ми били ниски.

Дописвам. Светослава, ние платихме 250 лв., мисля, за преглед, консултация и изследвания за уреа и микоплазми и хламидия.

# 669
Светослава аз ходих през май мисля че 50лв- 60лв беше прегледа, 40лв за консултация иии още 30лв не помня за какво

# 670
Връщам се от преглед.
6+1 г.с. съм. Вътрематочна бременност. Видя се сакче с жълтъчно мехурче, 9,9 мм
За този етап на бременността, лекарят в доволен. На 04.10 съм отново на преглед.
Обсъдихме и какви изследвания да пусна:
TSH, ПКК, витамин D, B12 + основния пакет за вродени тромбофилии.
Ако някой има нещо да допълни, ще съм благодарна да сподели.

# 671
При мен, винаги два пъти в годината почва доста  да ми пада косата. Последният път се справих с цинк за месец и ампули против косопад.
А това, което са написали Рамус за ПКК не е така, за да се изключи, всичко от изброеното се пуска и ДКК (диференциално броене на левкоцитите), защото с ПКК се вижда някаква инфекция, но тя може да е от всичко, а с ДКК се вижда съотношението между видовете левковцити, и според това, кои как са завишени, занижени се предполага нещо по-сериозно.
Два пъти тази година съм пускала ПКК и ДКК, заради лимфни възли.

# 672
m-angel чудесни новини Heart

Аз често имам косопад, приела съм че освен тънка, косата ми ще е и рядка. Не знам откъде е точно (сега може да е заради феритина, който едва ли се е вдигнал сам), но при мен се засилва и като ми се обостри себореята, която за съжаление няма как да излекувам.

# 673
Да допълня, че понякога многото знания и четене водят до излишен стрес. Хубаво е човек да е запознат, но в случая с косопада, ако не е нещо фрапиращо, по-добре да не задълбочаваме, че малко ли неща мислим по принцип, покрай опитите за забременяване.
П.П Казвам го от личен опит, защото бях с тежка форма на тревожност относно здравословното си състояние. Постоянно, ако нещо ме заболи и хайде във филма. Беше от посттравматичен стрес и още ми е трудно понякога да го контролирам, затова и казвам, не е нужно във всичко да търсим проблем. На 99% много от неразположенията са от стрес. Да не ви казвам какви неща съм получавала от стрес и нерви.

# 674
Възможно ли е да е просто сезонен косопад? По принцип е абсолютно нормално да пада някаква коса, както и косопадът да се засилва по това време на годината.

Аз също съм със себорея и някаква редовна форма на косопад. Себореята забелязвам, че много се влияе от нивото ми на стрес, а косопадът - от храненето и не само. За косопад ми помогна много биотин 10 000, комбинирано с цинк, защото явно не се усвоява без. Буквално ми падаха по 2 косъма на ден. По принцип иначе да се живее с мен е все едно човек има кокер…

Общи условия

Активация на акаунт