Бартолинова жлеза

• 270 148
  • 627
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте,
Интересува ме при някои от вас, на които ви се е случвало сама да се спука кистата, после остава ли ви нещо като лека подутина там или съвсем малко топче?
От 01.01 съм с такава киста от лявата страна и ми изписаха вибрамицин и компреси с риванол и спирт. Беше възпалена, болеше като седя и след като започнах антибиотика, намаля и се сви, като вече не болеше.
От ден 4 на антибиотика замених риванол с ихтамол. Не знам дали заради него, но пак се наду жлезата и стана като яйце, но болка почти нямаше до... 17-18.01 някъде. И на 19.01 много ме болеше, едвам сядах и... тя се спука. На следващия ден отидох на лекар отново, той нещо ми натиска там, цялата бях в.. знаете какво и ме маза с някакви антисептици и т.н., като ми изписа същите и каза да се мажа известно време с тях. В понеделник съм на лекар отново, да види какво е станало, но усещам, че там има все още нещо като топченце. И се чудя при всички ви ли е така?
Само да добавя, че и преди съм имала киста, но от дясната страна. Беше по-малка от орех, не се възпали, само я усещах и за това ходих тогава на лекар. Той ме прати в Шейново и от там се започна едно правене на изследвания, прегледи и така близо 2 месеца, след което ме хоспитализираха и оперираха. Не ми казаха да си махнали жлезата, били отворили и изчистили, епикриза не видях, един път не била готова, втория път си правили промени в архива и... потъна. А тогава си мислех, че това е вариант - операция. Сега разбирам, че не е само почистване, а може и да е махната. Минаха 11 години и не съм имала проблеми.

Сега се чудя каква може да е съдбата на другата...  newsm78
Някой спомена нещо за иглотерапия? Помагало било. А къде в София има такъв специалист? Гидам в ИСУЛ лекуват бартолинит, но не можах да се свържа с рецепцията преди няколко дни да попитам.

Някой пита колко време се оправя от операция... Аз една седмица не можех да си сядам на дупето  Mr. Green. После повече от месец ме болеше ако стоях повече от час права. Това ми е едно от най-отвратителните преживявания в живота и ми се иска да го избегна

# 346
  • Бургас
Стаси аз имам такава киста , но никога не се е пукала сама веднъж я цепиха , след , което остана малко топче. А защо на тебе са ти изписали риванол на мене винаги при възпаление са ми изписвали антибиотик и крем или вагинални таблетки....риванол съм слагала след инцизия за по - бързо зарастване на раната.....

# 347
Стаси аз имам такава киста , но никога не се е пукала сама веднъж я цепиха , след , което остана малко топче. А защо на тебе са ти изписали риванол на мене винаги при възпаление са ми изписвали антибиотик и крем или вагинални таблетки....риванол съм слагала след инцизия за по - бързо зарастване на раната.....
Антибиотик вибрамицин беше и да си слагам там риванол и спирт. И аз се чудя, но и преди 11 години помня същите бяха. Може би защото първо искаше да пробва да го разсее така, а знам, че ихтиола издърпва гнойта и май има повече вероятност тогава да се пука, а не разсее?  newsm78
Утре или във вторник ще ходя пак на преглед и ще попитам.
А сега като се спука, съвсем различни неща ми даде: Браунол и Цикатридина за мазане и пръскане.

# 348
Здравейте. Реших да се включа и аз - като човек, който вече има опит с  този проблем. Преди нова година си открих кистата и си самопоставих диагнозата, която беше потвърдена от двама лекари със съвет за оперативна намеса. Моят късмет беше,че кистата не беше много голяма и не ме болеше изобщо. Само че размерът и се променяше ... преди менструация стана доста по-голяма, а след - почти изчезна. Въпреки това реших да не рискувам да си я "отглеждам" и да чакам да се възпали - реших да се подложа на марсупиализация при моята гинеколожка, която извърши манипулацията. Четох много неща из форума и естествено се наплаших много, тъй като съм активен спортист и 2 седмици без движение... просто няма как да се случи. Отделно не бях влизала в болница никога, нито оперирана..дори не съм си чупила нещо, нямам нито един кариес  Grinning Операцията трае не повече от 20-30 минути при пълна упойка. Реших да споделя нещо друго, което е по-важно, а именно - какво следва след това ! 2 часа след операцията си бях в нас. На следващия ден отидох на преглед, смениха ми превръзката - казаха ми,че всичко е супер и зараства много добре. Ходех си съвсем нормално, нямах никакви болки при уриниране. 4 дена след това имах мач и тичах без проблем. Въстановяването е въпрос на психологическа нагласа, не се страхувайте и вземете мерки преди да е станало късно.. Една седмица след това бях отново на контролен преглед - махнаха ми едното конче, с което ме бяха захванали (на 4 места, за да остане постояннно отворче и да не се запуши отново канала! не давайте само да ви цепват), тъй като ми задираше и беше излишно. Е, това наистина болеше много, тъй като беше почнал да зараства вече. Следващия четвъртък съм пак на контролен преглед - лекарката ми е просто невероятна и много грижовна и отговорна. Внимавайте добре на кого се доверявате.. все пак си поверявате живота. Бях на кантар дали да се оперирам, тъй като кистата при мен не представляваше проблем - нито ме болеше, нито нищо. Но не съжалявам, че взех мерки по от рано. Споделям своя опит за всички, които имат този проблем и се чудят какво да правят. Ако някой има нужда от съвет или някакви въпроси... може да ми пише:) Успех на всички !

# 349
От доста време го имам това подуване, отначало беше малко, не ме болеше.Отидох на генеколог, изписа ми антибиотик, посви се, но не изчезна напълно... два месеца след това се наду до размерите на яйце и ме посрещнаха в спешното, не можех да седя изобщо, болката беше голяма... направиха ми малък разрез и ми сложиха катедър да изтече нацяло гнойта! Искам да оточня, че всичко това се случва в САЩ, при американски лекари! Стоях 3 дена с катедара и отидох да ми го махнат. Изглеждаше, че всичко е окау, но след няма и месец се случва същото! Отново отидох в спешното, отново ме срязоха (само дето този път болеше два пъти повече), след три дена отидох при специалист, който ми "обясни", че това може да се появява кога си поиска, не е в мен вината не правя аз нещо грешно, обясни, че катедъра трябвало да седи месец, за да не се запушва раната и да изтече всичко, но разбирасе беше трърде късно, защото вече ми го бяха махнали и раната се беше затворила... Както и да е... след месец ... пак подуване..... Този път не отидох на лекар... защо да ходя, за да ме срежат на ново и да ми кажат същото ли... Говорих с една приятелка и тя ми каза, че е имала същият проблем и се е оправила с чери домати.Вечер като си ляга на две разрязано доматче и на компрес-спиш така.Пробвах го, всяка вечер си слагах и изчезна.. просто започна да се разпръсва, не спирах да си слагам компреса с домата, появяваха ми се от време на време болки.. процеса беше много бавен, но мина и изчезна.. няколко месеца нямах проблеми, но скоро пак се поду и странното е че си сменя мястото всеки път.. сега е по към ануса и ми е по неконфортно да слагам домата... правя процедурата от 2-3 седмици , но не виждам никакъв резултат и това ме плаши много.. Започнах да се ровя из интернет за разни рецепти (бабини рецепти) за изсмукване на гной. Ще пробвам с компреси от мед, желтък и брашно.. Мили дами, знам колко досадно е това подуване, но ви препоръчвам съвсем приятелки... пробвайте "смешните" лечения... С рязането мисля, че всички видяхме, че полза няма.. даже става по-зле.... Успех на всички! Желая ви пълно изцеление!  Weary spoko txtloves

# 350
MimSsy, на това твоето моят лекар му казва "цепване". Дали ще ти я цепнат те или ще се спука сама, не е операция това. При мен след като се спука сама и ходих на лекар, беше преди 2-3 седмици някъде, си остана като топче. Ходих при друг лекар и каза, че било киста, но малка и не било за операция. Лично той не искал да оперира така и само ми каза да я следим. На следващия ден се наду, без да ме боли много и се спука до вечерта, като изтече от същото място както и първия път. Но защото бяха минали 10 дни. Звънях на лекаря, каза пак да слагам браунол и цикатридина и ако се надуе пак, да ходя преди да се спука, за да вземе за изследване и да се види какво предизвиква инфекцията. А в момента нищо няма, спука се миналия четвъртък. Аз си слагам лайка. Тук писаха и за прополис, но не разбрах как го обработват, за да си го слагат

# 351
Да, знам, че е само цепване и общо взето с нищо не помага това, само временно и после и същата работа... Не знам дали да се подложа на нещо по-сериозно, честно казано ме е страх... Cry

# 352
Да, знам, че е само цепване и общо взето с нищо не помага това, само временно и после и същата работа... Не знам дали да се подложа на нещо по-сериозно, честно казано ме е страх... Cry
Трябва да питаш при теб как е. Мен не искаха да ме оперират защото единия път била възпалена, а тогава не се оперира, а се цепва. А после пък била малка. Последно ми обясниха следното: оперира се невъзпалена и когато е по-голяма кистата. Аз не влизах в нито едната графа  Joy. Макар че бях тръгнала с желанието да ме оперират и да ми се маха от главата, ама не стана.

# 353
Момичета и аз съм на мнение, че тези цепвания, операции и тем подобни не вършат никаква работа. Само болка и .... след известно време пак подуване. Аз лично се подложих на операция за премахване........ и уж...... ми беше премахната и хоп след 3 месеца пак се наду!!!!????? Тогава личния ми лекар каза, че това е жлеза, има много разгклонения и няма как да се премахне напълно, докато лекаря, който ме оперира упорито твърдеше, че няма управия освен премахване. Операцията не е приятна никак.... преживява се но като знам, че  всичките ми мъки са били напразни.....
Момичета ако знаете и вие някакви бабешки деветини казвайте....... защото аз лично на лекар повече няма да отида!

# 354
Значи първият път когато ме цепнаха беше възпалена (много подута с много болка) а вторият не беше толкова зле, но както нищо нямах и за 3 дена стана голямо топче, а понеже след още 3 дена трябваше да пътувам реших направо да ходя да ми я цепват... но след тези 2 пъти не съм стъпвала на лекар повече и само на самолечение с... каквото има вкъщи.. Simple Smile

# 355
А при вас надуването вътре ли започва или отстрани?  Tired След 5 месеца затишие пак се появи болка отвън обаче, нищо видимо няма  newsm78 Има едно като жилка отвън отстрани, това ли е? Няма надуване. Айде утре пак при Ганчева /дано ме приеме  Praynig/

# 356
  • Пловдив
Мами, как се различава подкожен косъм и киста на бартолинова жлеза?  Rolling Eyes

# 357
Привет бартолинови мъченици! За жалост и аз съм една от вас, през юли 2014г. За пръв път ми се появи въпросната киста, бяха ужасни болки и истинско мъчение, 5 дни издържах без хирургическа намеса като нито можех да седна, нито да легна, а за сън изобщо не можех да си помисля. Накрая бях оперирана по спешност в Окръжна болница Варна. Изписаха ме веднага щом ме отпусна упойката, казаха ми да си правя промивки с кислородна вода и риванол, а аз на своя глава пръсках и с Пантенол, конците ми паднаха чак след месец и половина. Бях много щастлива, защото ужасната болка беше отминала,а болката след рязането е нищожна в сравнение с онази. И така си поживях спокойно 7 месеца, до преди няколко дни. Пак започна лека болка точно в зоната на операцията, 2-3 дни нищо нямаше, но постепенно започна да се образува топче. Мисля, че е излишно да споменавам в какъв ужас изпаднах, че ще се появи пак нетърпимата болка и подуване. Сега съм твърдо решена изцяло да ми махнат жлезата.
Искам да попитам дамите, на които им е махната жлезата при гинеколог-хирург ли са ходили или само Хирург? В момента пътувам към родния си град Плевен за да търся специалист, който да го махне това чудо. Ще помоля тези, които са се подлагали на подобна интервенция, да споделят мнението си за Специалисти в областа и как протича възстановяването.

Извинявам се ако по нагоре в темата е отговорено на подобни въпроси като моите, просто съм ужасена и реших да питам директно.

# 358
Първо: искрено ти съчувствам.
Второ: последно ходих при хирург от 1-ва АГ - София и ми каза, че премахването на жлезата е много краен вариант и той не го препоръчва. Аз също съм оперирана един път, слава богу, там нищо няма вече.
Трето: казаха ми, че дори да ти махнат там жлезата, тя има разклонения и може да се образува на друго място киста.

Най-добре говори с няколко различни лекари. Успех  Hug

# 359
  • София
При мнение от двама лекари и много чудене - сега имам не възпаление, а само киста (изглежда все едно ми е излязъл т***к) меко е и не ме боли , но като съм в цикъл се надува казаха само премахване на жлеза е останало като опция... Другата седмица съм на прегледи да уговарям кога и как ще се случват нещата...  Confused

Общи условия

Активация на акаунт