Да родиш на 20/21

• 11 840
  • 295
  •   1
Отговори
# 195
Не е сериозно да се поставят всички двадесетгодишни под един знаменател. В някои отношения разликите са много драстични, както и при хората на всяка друга възраст. По такива въпроси, личният опит и убеждения са точно това - лични, примерни, и няма как да бъдат приложени при други хора, дори от същото поколение, какво остава пък от следващо. Да, има и доста принципни неща, които вече сте споменали - относителна финансова стабилност, визия за бъдещето, морален "гръб" (основно от страна на мъжа, но и в по-широк смисъл - подкрепа от родители и близки) и подобни.
Но все пак тук имаме конкретен казус и ще коментирам него. Смущаващото за мен е, че дете на 15 години в продължение на 5 години е "обработвано", оформяно и възпитавано така, че да "пасне" на представата на конкретен мъж, що е то жена и що е то семейство. Виждала съм такова нещо много отблизо, с момиче на 17, и няма кой да ме убеди, че една такава връзка може да е пълноценно партньорство, основано на уважение, зачитане и равнопоставеност. Зрелостта е пряко свързана със самостоятелността. Тази млада жена кога е била самостоятелна, кога е имала време да опознае себе си, своите стремежи и желания, да взима решения, да прави грешки? От детската стая при мама и тате - директно под крилото на мъжа. Това не е ОК за мен, а не конкретно възрастта като цифра. В момента тя проектира и изпълнява неговите мечти и представи. И дори той да е най-прекрасният мъж на света, едно такова обсебване на личността е меко казано неприемливо.

# 196
Ами именно, на 21 е време за купони до зори и после сън цял ден, а не да сменяш наакани памперси. После на 31 като не ти се ходи вече по купони, сменяш с радост.

# 197
Ами точно, че не е видяла нищо от живота. Ще ме прощавате, ама характер се гради в срещи с приятели, състудетни, колеги от работа. После нали това момиче ще трябва да възпитава детето, то не е само да го родиш. Е, на какво ще научи детето си, без грам житейски опит, без да е попадала в разни ситуации. Щото сега  не й се учи, пък като роди съвсем може да не й се учи и да си забие в развитието си на 20 години.

# 198
  • На изток от Ада
То щото сега голямо учене трябва.

# 199
И сега и после, ако иска да има някаква професия трябва да я усвои. Може да не е учене висше, но някаква квалификация, те даже фризьорките и маникюристките си имат курсове, за козметици пък съвсем. Готварство, ресторантьорство, все се учи.  Каква е тая финансова стабилност на 21 аз не се сещам, някой ако знае, да каже.

# 200
Финансова стабилност на 21 може да имаш само ако мама и тати са паралии и "работиш" в тяхната фирма и са ти купили апартаментче за подарък. Ама те пък тия с богатите родители не мислят за деца на 21, а мислят за поредната скъпа дрешка или екскурзия до Дубай. Така, че.... авторката така и не каза какво означава за нея..

# 201
На 21 си завършил/-а средно образование и вече може да имаш минимум две години трудов стаж. И понеже не всички завършват МГ или ЕГ, има такива, които излизат с професия от гимназията и могат да си работят по нея, може и да има финансова стабилност - работа, добро заплащане, редовно получават заплата или имат стабилни доходи, платени осигуровки...
Преди няколко години имах ученик, от село, от турски произход. Учеше в професионална гимназия, една от най-добрите в областния град. Пееше чудесно български народни песни, знаеше много за обичаите и традициите ни и мечтаеше да се върне на село и да направи ферма. Гимназията няма нищо общо със земеделие и животновъдство. Не помня учи ли висше, но накрая се върна на село и се занимава с това, което иска + че започна в читалището да се занимава с културна дейност.
Защо не приемете, че мечтите и желанията на хората могат и да различни. Това, което прави един човек щастлив, може да е без значение за друг.

# 202
Е да де, но и ти не даваш пример за човек, който веднага след училище е бил финансово стабилен - имал надежди и мечти. То всички имаме, но децата се гледат с пари и сигурност. Тоя с фермата, докато я изкара на печалба доста време ще мине и като гледам, докато го докара до ферма и читалищна дейност май е ударил трийсетака.

Кажи например, каква е професията на това, или друго момиче след средно, та да се определи както фининсово стабилна.  И от професионално училище да излезеш, пак не започваш веднага работа със сигурна заплата - има изпитателен срок, обикновено се почва с по-ниска заплата, за майчинство трябва определен стаж. И не е гарантирано, че като излезеш в майчинство тутакси, работодателят ти ще те чака, защото си точно никакъв работник - неопитен и ненадежден.
 И аз имам голямо желание на 21 дъщеря ми да е финансово стабилна и повече да нямам никакви ангажименти, но нещо ми се струва, че няма да е баш така.

Последна редакция: пн, 18 сеп 2023, 16:15 от Iris04

# 203
Като гледам какво изобилие от съвети се е натрупало, не мисля че ще има какъвто и да било проблем да си отгледа дете на 21г, за всичко има отговор в интернет Hug Тамън като отметне задачата по създаване на деца отрано ще й остане всичкото свободно време нататък като реши да учи, което е много по-добър вариянт отколкото да почне да учи нещо и насред следването да си направят някое дете, да прекъсва и или да го ражда насред сесия.

# 204
Добре ,че старите знаят,  а младите - могат.
 Както добре знам сега нещата от живота ,нито ще се омъжа ,нито деца ще родя. Ама като не знаех, можех и  го направих.
 Всичко и казахме на авторката. Нататък е  тя.

# 205
Стига с това майчинство, много деца са изгледани и без майчинство.

# 206
  • София
Много деца и гладуват, но пак са отгледани. Ако това е целта.

# 207
Ирис, той се върна в селото си. Там, където и през ваканциите работеше. Знаеш ли как идват някои деца на училище в неделя след обед още през март-април? С изгорели гърбове и пребити от умора, защото върнат ли се в петък вечер няма лежане събота и неделя, има яко бачкане. На училище идват да си починат. Те просто поемат и доразвиват това, което родителите им са създали, не почват съвсем от нулата. Имат не само идеи, имат визия и знания от първа ръка как, кога, какво. И разполагат с пари, не ги мисли. Със собствени, изкарани с пот на челото пари.
Питате за момичето/ авторката. Не знам какво работи, не знам какво е учила, но ако е завършила в областта на икономиката и банковото дело, например на 19 би могла да започне в банка. Те имат стажове професионалните гимназии и харесат ли си някой ученик от стажа, фирмите после го наемат. Има и такива. Или например геодезия и след гимназия вземат момичето в кадастъра, където си е карало и стажа.
Още един пример. Строителна гимназия. Момче от съседна област, от малък областен град. Завърши при нас за строителен техник. Върна се у дома и веднага започна работа по специалността си. 2-3 години по-късно ръководеше строително-ремонтни дейности на голям обект в родния си град и записа социални дейности в университета. Работеше по професията си и учеше задочно.

# 208
Ама сигурно ще е супер този мъж, който на възраст като третокурсник студент (ако въобще е учил нещо) е прелъстил дете в девети-десети клас. Направо да не го изпуска. Супер мила история, много сладко. Flushed

# 209
Mama Ru, нали и ние казваме същото - първите няколко години след училище да използва за работа, опит и развитие. Тези младежи, които описваш, не гледат новородено вкъщи, а се скъсват от работа.

Общи условия

Активация на акаунт