Да родиш на 20/21

• 11 835
  • 295
  •   1
Отговори
# 180
  • София
То за такова гледане и на 30 може да си оставяш детето всяка вечер да го гледа бабата/дядото.

Наскоро попаднах на наша влогърка на 22 с 3 деца (едните близнаци) под 2г възраст. И една американска инстаграм влогърка на 21г с близнаци под 1г възраст. Да ви кажа или яко обработват видеа, или определено са в пъти по-спокойни и лежерни родители. Не че и на 35 да родиш не може така да гледаш дете, ама някак силите са различни и едни 10г отгоре оказват разлика.

# 181
Не знам,  за мен на 20-21, това е още съвсем млада жена, почти момиче, за каква лежерност и спокойствие става въпрос не мога да си представя. Че те на 20 завършват училище.

Общо взето, за да гледа дете, за мен критерият е да си  станал възрастен, отговорен и  улегнал  човек, а не детишняр, който още го вее вятъра - какъвто е нормално да си на 21..

# 182
Е, аз имам пример за дете, отглеждано от баби, лели и който дойде, защото майката не се е наживяла...
Бащата къде е в тази картинка?

Бащата работи в чужбина, за да издържа семейството.

# 183
  • София
Те някои и на 40г не са улегнали, отговорни и отракани от живота и никога не стават такива. И вятър ги вее на бял кон до края.

# 184
Именно, затова в контекста на темата, най-правилно е авторката да прецени разумно собствения си капацитет да отгледа дете и то, за предпочитане, без да се налага да разчита на други. Разбира се, всяка помощ е добре дошла и е бонус, но не е гарантирана и не бива да се слага предварително в сметката.

За мен щом пита тук, тя по-скоро не е готова. Струва ми се, че връзката и с този мъж, започнала докато е била съвсем дете - това вече дори привържениците на ранните връзки едва ли ще го отрекат - е достигнала до някакъв момент, в който или се е изчерпала, или трябва да премине на нов етап. В такъв именно момент момичета, на които не им се учи, но са обвързани, се замислят за бебче.

# 185
Спомнете си как бяхте вие на 20- можехте цяла нощ на дискотека, купон на макс, танци манци и пиене до зори, след това на лекции. После на 30 можехте ли същото, а на 40?
Е това го е измислила природата точно по тази причина, майка на 20 -25 се справя много по лесно дори и с две малки деца, от колкото майка на 35-40. Да не говорим какво е да се справяш с тинейджъри на 35-40, друго е на 50+. Освен това децата като поотраснат още си на около 40, имаш енергия и сили, вече и свободно време.
Другия проблем, всяка връзка си има естествено развитие. Връзки по 5-10 години без такова много по често се разпадат, от колкото такива с дете след 2-3 години. Мъжът и е на 27, дали ще я чака още 7-8-10 години, защото аз ако трябваше да чакам толкова ( разликата с моята навремето е само 2 -3години) можеше и да не я дочакам както имах и други предложения. Така че има си предимства да роди на 21, не е и толкова рядко срещано.

# 186
  • Пловдив
Природата принципно го е "измислила" до менопауза да се ражда, не те пита дали си на 20, или на 40. Wink Природата не отмята брой родени деца, там до две примерно. Така че точно тоя довод за природата не върви, а иначе млад човек наистина се справя по-лесно в общия случай.

Цитат
Връзки по 5-10 години без такова много по често се разпадат, от колкото такива с дете след 2-3 години.
Мисля, че има нещо такова. Не е правило за всеки случай, но има засилена вероятност. Говоря най-вече за безконфликтни връзки, разбира се, не за такива, в които раздялата е настъпила, защото страните вече не могат да се траят.

Последна редакция: пн, 18 сеп 2023, 12:24 от Магдена

# 187
Принципно е така, ама не баш. Защото след 35 забременяването става доста по трудно, по голям риск от проблема бременност и дете с увреждания, да не говорим след 40.

# 188
E, аз говоря за помощ,не за цялостно отглеждане от баби.В днешно време се работи до 65,така че после не се знае  кой кого ще гледа.

# 189
Може да е споменато по- назад и да съм пропуснала. Не желаеш да учиш, но имаш ли квалификация? Ако нямаш, помисли добре, дали да не изкараш някакъв курс. Аз родих на 21, бях вече 3-4 години с ММ и живеехме заедно. Завърших си бакалавъра, когато голямата беше бебе и след това завърших магистратура, докато бях по майчинство с малката. Беше ми много трудно. Двамата с мъжа ми се променихме много от раждането на каката. За щастие гледаме в една посока и се обичаме. Но двете мои съученички, които родиха горе-долу по същото време, се разделиха с бащите на децата си. Основния ангажимент за издръжката на децата е техен. Винаги има и вероятност да се случи и нещо с партньора ти. Никой не е застрахован. Трябва да си сигурна, че ще можеш да издържаш сама дете. Сега може да работиш добре платена работа, но тя в бъдеще да не те устройва като работно време.
Иначе съм за ранното майчинство. И аз не съм била по дискотеките и с различни мъже. Не трепна по “пропиляна младост”. На 28 съм. Децата са ни спрели само едно да направя. Искахме да предприемем преместване, но не ни се поемаше риска с малки деца. Всичко ни беше уредено, но не харесвахме обстановката. От няколко месеца живеем на ново място и съжаляваме, че не предприехме тази крачка по-рано.
Та, помисли си добре, обсъди го с твоя приятел и ако сте на едно мнение, действайте.
П.С. Без значение кога ще родиш, все ще се намери някой, който да ти каже, че не е било подходящото време. Или подходящия мъж. Или подходящия сезон. Или е било ретрограден Меркурий. И каквото още се сетиш. Важни сте ти и приятеля ти. Вие ще живеете с последствията от вашите решения. Вие ще носите отговорност за вашето дете.

# 190
За мен на въпроса рано ли е за дете, отговорът е само един: никога не  е рано, ако си способна да се грижиш сама за себе си - финансово и физически и имаш потенциала да поемеш отговорност - финансово и физически и за още едно дете. Възрастта е само цифра, но в много случаи напълно несъотвестваща на възможностите. Някои са способни и на 21, други не стават за това и на 51. Надявам се, авторке, че имаш достатъчно адекватна преценка да решиш правилно дали ставаш, или не. Ако ставаш - не е рано, пълнолетна си.

# 191
Мъжете според мен след 30 някъде се решават за деца .

# 192
Защо противопоставяте или на 21 раждаш, или после на 40???? Нещо така по средата няма ли?
Според мен между 27 и 33 е най-оптималния период.

# 193
  • На изток от Ада
Авторката, има ли къде да идеш ако се разделите, с детето ? Майка ти ще помага ли ? Майчинство е хубаво да имаш.
Децата не се гледат лесно, зълва ми роди на 37 г, не работи гледа бебето до 1 г и 5м и го даде на свекървата, която тъмно се беше пенсионирала. Детето е на 3 г и 4м вече ми главно свекървата го гледа, майката от няколко месеца работи.
Детето е доста палаво.

# 194
Спомнете си как бяхте вие на 20- можехте цяла нощ на дискотека, купон на макс, танци манци и пиене до зори, след това на лекции. После на 30 можехте ли същото, а на 40?
На 20 г. спях по 12 ч. и не ми стигаше. Докато бях студентка учех и работех + купони. Не знаех на кой свят съм. Като родих на 25 липсата на сън ме смаза психически и физически, имах бели петна, нямах сили за нищо.
Сега, на 45 г. са ми достатъчни 5-6 часа сън, за да съм свежа като краставичка.

Така че конкретно това кой колко и кога може - индивидуално е. Въпросът е, че да роди 1 г. след училище, без стаж и нищо зад гърба, с работа в малка обща фирма, я поставя в пълна финансова зависимост.

Не е нужно да чака 30-40. Да си даде няколко години, в които да развият бизнеса си, да има принос в него и да натрупа опит. И тук, и в живота сме се нагледали на - ще правиш, каквото кажа, защото аз те издържам. Тя няма образование, няма стаж, няма самостоятелна работа, за всичко ще зависи от него.

Общи условия

Активация на акаунт