Да родиш на 20/21

• 11 837
  • 295
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Не знам защо, но имам някакво чувство, че авторката е автор.

Иначе, това което мен притеснява при едно толкова ранно раждане е, че изборът на мъж често е неинформиран, а жената не е имала възможност да се обособи от мъжа, и ако той се окаже идиот или насилник, става много трудно, и финансово и ментално, да го напусне. Разбира се, че и много такива връзки просъществуват, но много от кофти връзките, в които жените се забатачват, също са с първото гадже, дето забърсва някоя години по-малка още в ученическа възраст. "Авторката" да каже как така е толкова финансово стабилна на 21?

Иначе чисто физиологично, не е лоша възраст за раждане, разбира се, въпреки че дори от тази гледна точка няколко години отгоре за мен са по-добре, защото аз помня, че на тези години, организмът ми още не се беше отрегулирал напълно.

Иначе за едно нещо съм съгласна - някои хора и да мислят, и да чакат, и да учат, пак резултатът ще е същият. Но за други е шанс, и то сериозен.

# 166
От нито едно интелигентно и амбициозно завършващо училище момиче не съм чула, че следващата стъпка е раждане. Някак всички тези девойки са осъзнали, че са по-еволюирали от растенията и могат да сдържат нагона си няколко години, а не да "пръснат семето си" в момента на достигане на полова зрялост.

# 167
Авторката е още дете, по разбиранията и си личи ясно. Позитивите са й “разбираме се с тяхните и живеем отделно”. Има момичета на нейна възраст с къде по-отракано мислене. Има два избора - или да изчака и да реши на по-късна възраст, или да си играе на семейство, без реално да е сигурна, иска ли го. Голяма част от жените, придобили “житейски опит” в брак, се познават дори и на 50 години, по използването на умалителни думички в изречения, липсата на култура в спор, истерично изказване, изрази от рода на “мъжо” и  прочие, и прочие.

Тя все още не е тествала границите си, не познава нуждите си, никога през възрастният си живот не е живяла сама, за какво бебче говорим.

Последна редакция: пн, 18 сеп 2023, 09:45 от ConnieS

# 168
Ами моето дете не седи да си играе на пясъка на почивка, иска да си играем заедно, час-два-цял ден, иска вниманието за себе си, цялото внимание. А на мен ми се лежи на шезлонга, да си пия фрапето и да си чета. Ами не е същото. Детето не ми е пречка, ама не е същото. Разбирам те, Мая. За това си имаме почивки заедно тримата, имаме си и дни да идем на плаж само с мъжа ми. Също не виждам какво лошо да идеш на дискотека и да си потанцуваш, да се позабавляваш. Находила съм се до 30 бая, но пак ми липсва понякога. И да излзезеш на бар, не значи да се напиеш като мотика и да правиш оргии Grinning Пак казвам, шасът да се появи чувството на пропиляна младост като стане на 30 е доста голям. Мъжът даже няма да го коментирам, доста малдежи са такива инфантили, че накрая ще гледа и него, и детето.

# 169
Момичето не е живяло никога самостоятелно,баткото го е забърсал на 15 години.Не че не може да се ражда на 21г.,но риска на 30 да страда по пропиляна младост и да открие,че има и други мъже е много голям.Да не говорим за пропуснатите години за образование и развитие.Не казвам,че не може да се развива с дете,но е много по-трудно.От друга страна, ако е в патриархална среда ще има млади баби да помагат.

# 170
  • София
Бабите вероятно работят. А и "работа" на двамата родители е да си гледат детето.

# 171
Че какво и пречи да учи и да ходи по дискотеки, ако има кой да й го гледа през това време? Ние бяхме редовни студенти, и след като завършихме до към 30 всяка вечер бяхме на ресторант, кръчма или бар.
И от пътувания и почивки не сме лишавали.Ама не сме се правили на интересни да предаваме фасони на родителите.Бабите като работят, могат и да не работят.

# 172
  • София
И да не работят какво от това? Не е тяхна работа да ти гледат детето. Ако си зрял на 20/21, няма да чакаш мама да ти гледа детето. А ако чакаш на мама, къде си тръгнал да си играеш на семейство?

# 173
А да бе, бабите вместо да се гледат себе си, ще гледат внуци, че младите да ходят на кръчма хаха Някой ден, ако дъщеря ми ми го сервира този сценарий, ще я пребия Grinning   И ние оставяме детето при баби, да идем някъде веднъж месечно, но не и да го гледат постоянно. Това не им е задължение. Отделно майка ми не спря да дудне да й родя внученце, а като родих ми се казс, че не можела да поема отговорност да гледа внученцето повече от час-два. Та и такива варианти има.

# 174
  • Пловдив
На мама и е внуче и тя помага с готовност. Знам, че и това е срамно и укоримо за някои, обаче това е положението, поне докато не е станало забранено.

# 175
  • София
То и в по-късна възраст да родиш бабите може да работят с тази увеличаваща се пенсионна възраст. И не е казано тръсвайте децата на баби и дядовци и хуквайте по живот. Някои обожават да си гледат внуците. При нас и двата комплекта баби и дядовци живеят в различни градове и само питат кога ще се видим да им го оставим за някой друг ден, че им липсва.

# 176
  • София
Да им го оставяте за някой и друг ден е едно. Да ти го гледат през вечер е съвсем друго и е идеален пример за незрялото родителство.

П.П. Говоря при наличие на двама здрави родители.

Последна редакция: пн, 18 сеп 2023, 11:41 от milenaka

# 177
Е, аз имам пример за дете, отглеждано от баби, лели и който дойде, защото майката не се е наживяла...

# 178
Точно така, баби са ни гледали, защото майките ни раждаха рано и после започваха да отмятат учене, работа, още едно дете за другата баба и. т. н. Simple Smile Растяхме при бабите, нашите идваха да ни видят събота и неделя, после ни вземаха чак като стане време за първи клас. Почти цялото ни поколение е гледано така и рядко някой от нас е ходил на градина. Ако е ходил, обаче, тя може да е била и седмична, защото майка му е била много заета да учи, работи на смени и въобще с баща му да се устройват.

За нашите деца, обаче, се оказа, че бабите още работят.

Всъщност имам приятелка, роди в първи курс на университета. Живееха с мъжа и при техните в София, тя е от друг град. Вечер свекървата се прибира от работа, заедно приспиват малкия, оставят го на бабата и към осем и двамцата семейни излизат с нас несемейните на заведение. Предполагам, че и авторката си представя така гледането на бебче...

Последна редакция: пн, 18 сеп 2023, 10:16 от Iris04

# 179
  • София
Е, аз имам пример за дете, отглеждано от баби, лели и който дойде, защото майката не се е наживяла...
Бащата къде е в тази картинка?

Общи условия

Активация на акаунт