За любителите на корейски и китайски сериали - Тема 8

• 31 496
  • 733
  •   1
Отговори
# 510
  • България
Започнах шести епизод от Believe in Love (2022).
Коментарите не са много хубави, но ми се гледаше нещо леко и красиво.
Засега е такова, обаче сигурно ще има обрат по китайски.
Историята започва с любовта между човек и фея, но има и дракон, който е бил близък с феята.
Феята обаче е решиа да се влюби в човек, оттам и трагедията и бързият финал за всички.
Сега са преродени, драконът е принц, човекът е владетел някакъв, а феята е момиче с болно сърце.
Драконът още не познава другите двама, които се ожениха и засега нещата вървят добре при тях.
От финалните кадри виждам, а и е ясно, че скоро ще се запознаят.
Единственият ми проблем дотук е отново с главната двойка.
Симпатични, но другите са по-хубави.

Главният и другият.

Последна редакция: нд, 26 ное 2023, 11:22 от МоарейнД (от книгата)

# 511
Култ към красотата предполага, че изглеждат по-добре, според мен външният им вид се влошава.
Обаче след определена възраст устните започват да се стопяват - може би при хората над 40 е опит да изглеждат по-млади, а не да са по модата.

Жътварят от Гоблин (Lee Dong Wook) си е правил операции едва ли не на всичко по лицето, но му се е получило много добре - не го критикувам (клепачите му са странни и си личи, че си е правил операции, но все едно - той изглежда супер).

Не съм против пластичните и козметични процедури. Конкретно подутите джуки не изглеждат добре.

Скрит текст:
"Любимото" ми е, като дадат някоя българска или турска актриса в профил и долната й устна изпъква колкото носа - много "красиво" ...

# 512
Добро утро! Отдавна бях замислила едно проучване за чосонските шапки. Ето рeзултатите, за който му е интересно:
Скрит текст:
Гат е изчерпателен термин за шапка с два основни компонента: моя (모자; 帽子), която покрива главата, и периферията, янгтае (양태; 凉太). Въпреки че е известно, че тази конкретна шапка е била носена от възрастни мъже в съответствие с техния социален статус, професия или повод, тя не е била основна част от облеклото им до династията Goryeo (918~1392).
Смята се, че Гат се е появил много преди династията Чосон. Те са споменати за първи път в Samguk yusa (삼국유사), Мемориали на Трите кралства, и се появяват в стенописи, рисувани по време на династията Когурьо (37 г. пр. н. е. ~ 668 г. сл. н. е.). Ранните форми на гат са били паеранги (패랭이), вид гат, носен от обикновените хора, който се е развил от конусовидна шапка, изработена от бамбук, тръстика или маранта.
Някои стилове на гат започват да представляват социалния статус на човек в династията Горьо, тъй като са били присвоени на държавни служители. В последните години на династията Goryeo се появява усъвършенствана версия на paeraengi, heungnip (흑립). Heungnip, лакирана шапка, направена от фини бамбукови ленти или конски косми, е може би най-известният тип gat, с форма, подобна на тази на цилиндър, но полупрозрачна и с права периферия. Те започват да се носят от държавни служители по време на по-късната част от династията Goryeo и са украсени с различни ценни камъни, за да посочат ранга на човек. Heungnip постепенно се развива и навлиза в ежедневието на хората, докато страната преминава към династията Чосон.
Поради конфуцианските вярвания, облеклото се приема много сериозно, особено от янгбан, аристократите и управляващата класа по време на династията Чосон. Мъжете Yangban носят гат от момента, в който се събуждат, докато си легнат - gat еволюира, за да представлява различни социални статуси и професии. Няколко вида гати, носени по време на династията Чосон, включват:
• Само, подобна на напръстник шапка, носена от държавни служители извън къщата
• Jeongjagwan, шапка с по-ъгъл, носена от yangbans у дома и от учители
• Джунлип, шапка, изработена от подобен на филц материал, носена от военни служители и войници
• Paeraengi, шапка, носена от обикновените хора, изработена от бамбук, тръстика или маранта
Процедурата за изработване на gat се нарича gannil. Gannil отнема много време и умения на трима отделни майстори. Методологията се състои от три основни стъпки: chongmojail, изработка на чашовидната горна част на шапката с фини бамбукови струни или хвощ, yangtaeil, изработка на периферията със същите съставки, и ipjail, комбиниране на chongmoja и yangtae и лакиране на шапката. Всяка стъпка се изпълнява от различен джанг или майстор. Днес има общо 15 майстори за правене на гът.
Колкото и сложна да е процедурата за изработване на шапка, има безброй подробности, които могат да бъдат написани върху самата шапка. Въпреки това, дори голямо количество писмено описание „няма да отдаде справедливост на шапките“. (Пърсивал Лоуел, 1885) *

Последна редакция: нд, 26 ное 2023, 10:14 от victoria vassileva

# 513
Благодаря, много интересно Simple Smile

Не съм виждала от фините сламени шапки по сериалите - сигурно защото няма кой да направи за реквизита. Черните изглеждат като правени от мрежа, против комари.

# 514
  • гр. София
Гледа ми се корейски сериал, но от днес нещо не мога да пускам vbox 7 на телевизора, не знам каква е причината. Бях се насочила към Island, но не може. Зарежда сайта, но пускането на клиповете е неактивно. А много сериали с Бг превод са качени само там.

# 515
  • пак на Рив Гош
Добро утро! Отдавна бях замислила едно проучване за чосонските шапки. Ето рeзултатите, за който му е интересно
Добър вечер!
Много благодаря за проучването, беше ми интересно да го прочета и да науча повече за шапките Hug

Angelababy
--------------
По снимки не личи, но в последния сериал беше ужасна в устата.
Най-зле изглеждаше в профил, а е хубава и добра актриса.
Значи правилно си мислех, докато я гледах в Twilight (2023), че устата ѝ ми стои неестествена. Това ми беше първият сериал с нея.

Аз тия дни хойках и нямах много време за гледане. В промеждутъците довърших едно японско аниме, My Happy Marriage - леко фентъзи, красив графизъм и много японски дух.

Тази вечер ще наваксвам с Castaway Diva, Moon in the Day и започващия My Demon (в първите минути видях един много сеХи Сонг Канг). И съм си заплюла поне още няколко сериала... кога ще успея да направя и коледните бисквити?!

Последна редакция: нд, 26 ное 2023, 19:45 от Роца

# 516
Аз напреднах с моя свещеник - сериите са по половин час и ми е интересно, обаче начинът, по който е представена корейската полиция, е ужасяващ! Надявам се да не отговаря на действителността - комедията си е комедия, но това е трагично!
В Мистериите на Мърдок имаше участък, в който всички бяха корумпирани, но тук като че ли цялата система е зле.

Скрит текст:
Йо Хан май е най-лесното за запомняне корейско име (или поне наравно Ха На и Ю Джин) Joy Впрочем, този актьор току що го гледах в тежка роля в Кайрос.
От останалите ми е познат май само водачът на култа - от Императрица Ки (беше доверен човек на корейския крал, ако не греша).

Скрит текст:
Сетих се на кого ми напомня прокурорката - само като излъчване, не визуално (изиграна от актрисата, за която писах, че не харесвам) - на Алекс Сърчаджиева, тя е така груба.

# 517
  • пак на Рив Гош
pppqqq, то обикновено в сериалите полицаите/прокурорите/адвокатите или са абсолютно корумпирани, или са супер способни Wink

След първия епизод на My Demon (2023) имам усещания за From Now On, Showtime и Tale of the Nine-Tailed.
Но пък Сонг Канг (освен, че е сеХи демон) стои много по-добре до Ким Ю Чун, отколкото до Минка (поне нямам чувството, че ще се сваля с леля си... справка Forecasting Love and Weather Wink ). Участието на любимата ми майко-баба Ким Хе Сок и на И Санг И ми е допълнителен бонус Heart Eyes.

Загледах и една японска красота, First Love: Hatsukoi (2022), за която имам опасения, че ще се окаже и доста сърцераздирателна. Да видим.

И, докато гледах японската красота, чието действие се развива в Сапоро, си мислех, че в японските и китайските сериали, доста често действието се развива извън столицата, в други градове (къде по-големи, къде не толкова). В корейските, когато не е в Сеул (или далечните му предградия... справка, My Liberation Notes), е на остров Чеджу (справка Warm and Cosy, Our Blues, започващият в петък Welcome to Samdalri) Joy.
Май само в "Краля Вечният монарх" с Минчо беше основно в Пусан. И в Dr Romantic, болницата Долдам е някъде насред глухата провинция.
Докато в китайските сериали е къде Шанхай, къде Шенджен, къде Ченгу, къде Ухан... Пекин я се мерне, я не.
Корейците трябва да поразнообразят малко, ей на, къде е 2030та и световното изложение в Пусан, трябва малко реклама на града, туй-онуй, не може да разчитат само на Lee Jung Jae Joy

Последна редакция: пн, 27 ное 2023, 20:16 от Роца

# 518
  • вятърничава
Загледах и една японска красота, First Love: Hatsukoi (2022), за която имам опасения, че ще се окаже и доста сърцераздирателна. Да видим.
На мен ми хареса.

# 519
  • пак на Рив Гош
bb6, ти май беше фен на Такеру Сато, или бъркам? Все ми се върти, че сякаш с теб преди време бистрихме Tenno no Ryoriban (2015).

# 520
  • вятърничава
Да. И Tonbi (2013 ) много ми харесва. И Готвачът на император. Само сцените в Париж не струваха.
А в Първата любов ме впечатли Kido Taisei.

# 521
  • при най-добрия мъж...
Оооо, на опашката за Такеру и аз съм се наредила отдавна. "Първата любов" на мен ми хареса.
Чета, че сте почнали и Демона, и аз също не се сдържах. изгледах първите две серии и съм доволна как върви. Хвърлих едно око и на другия, който излезе - Брачния договор на г-жа Пак (или нещо от сорта беше). Има надежда за интересна любовна история, Малко прераждания, пътуване във времето. Да видим.

# 522
  • пак на Рив Гош
На втория епизод на "Първата любов " съм и засега много ми харесва. И Такеру ми харесва, и Кидо Тайсей ми харесва.

Индира, и аз ще почвам "Брачния договор", дано очакванията да се оправдаят 😀. Ще ми върви заедно с "Демона". И новият на Уки смятам да подхвана.
Пак ще съм с поне по един нов епизод за всеки ден от седмицата Joy

Последна редакция: вт, 28 ное 2023, 10:58 от Роца

# 523
Аз съм се загледала в Tears in Heaven (TV series) от 2021г. Върви спокойно- хубави коли и мъже. Вече се бъркам дали за пръв път го гледам. Но ми допада. Хубав ден!

# 524
  • вятърничава
За няколко дни изгледах Flowers Watermelon Twinkling Watermelon Flowers Watermelon.
Приятен сериал, ученически и не само. Корейциите разбира се са се опитали да набутат от всичко в сценария, отношения родители-деца, рок група, музика, пътуване напред-назад. Младежите са много сладки и музиката ми хареса Guitar

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт