Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 16

• 53 941
  • 773
  •   1
Отговори
# 165
Simple Smile Пропуснала съм коя е потребителката с "Дружба е по-близо от Люлин", но може да обясни какво е имала предвид. След сверката, която направих с гугъл, нещо не ми се струва да е в огромна грешка.

# 166
Simple Smile Пропуснала съм коя е потребителката с "Дружба е по-близо от Люлин", но може да обясни какво е имала предвид. След сверката, която направих с гугъл, нещо не ми се струва да е в огромна грешка.
Добре де, дай снимка с твои нарисувани, защо ме правиш сега на будала, от началото на Люлин и от началото на Дружба - даже не по път, а директно. Кой ще трябва да слага очила, май не съм аз Smile

Скрит текст:

Много се дразня, когато някой пише на черното бяло. Иначе хич не ми пука кой къде ще избере и къде ще живее Grinning

П.П. чак сега видях, че май не го пишеш на мен. Извинявай Simple Smile

Последна редакция: чт, 19 окт 2023, 11:57 от aDream

# 167
  • пустинята Гоби
Все са ми далеч на мен и не схващам за какво се спори.

Лично аз и в Младост не бих живяла и не разбирам елитаризирането на един типичен панелен квартал. Но не е моя работа, че някой дава луди пари да живее в него - имал, дал.

# 168
Номерирането на микрорайоните на Люлин е объркващо още от самото начало на застрояването. Най-близките до центъра микрорайони са 10 и 7, а най-отдалечените от центъра, до Околовръстното са 1 и 2. Въртят се в кръг някак. В случая "първите" части са най-отдалечените от центъра. Младост е номериран много по-логично.

Гугъл мапс не може да ми бъде критерий за достоверност на данните в него, поне за мен. За кварталите да не говорим. А брокерските лакърдии за кварталите не са за описване.

И преди бяхме водили този спор къде е 0-вият километър на София. Аз бях чувала през детството ми, че е точно срещу Народното събрание. Но май се оказа, че е това - жълтата кула в градинката зад Военния клуб.

https://stolica.bg/mestna-politika/za-kakvo-sluzhi-zhaltata-kula … iya-klub-v-sofiya

Реално измерено с кола - от Люлин-7 до метрото (МОЛ Люлин), спирка Мототехника се казваше преди, по Сливница, през Сточна гара, Данаил Николаев  и Ботевградско шосе до пресечката му със Сухата река (ул. Бесарабия) - не си спомням вече 7 или 11 км. беше. Спомените ми са от времето, когато спирката в Люлин-7 се казваше Мототехника, т.е. много отдавна.

# 169
За мен е най-важно откъде се пътува най-бързо и най-лесно до центъра с градския. Иначе не ме интересуват точни километри. Нито пеша ще тръгна, нито ще се вра с кола в центъра. А тези, които пътуват с кола, тогава по-добре да тръгнем да мерим задръстванията в час пик по Цариградско и по Сливница/Царица Йоана.

# 170

Лично аз и в Младост не бих живяла и не разбирам елитаризирането на един типичен панелен квартал. Но не е моя работа, че някой дава луди пари да живее в него - имал, дал.
Аз лично сравнявах панелни квартали с панелни квартали. Люлин, Суха река и Хаджи Димитър с Младост.

# 171
  • София

И аз не бих, но е обяснимо. Много, много и прилично платени работни места навсякъде около Младост - Бизнес парка, над него, около ИЕЦ, Тех парка, около the mall.
Понеже е по-скоро тесен и дълъг, покритието с метро е оптимално, бус лентите по ЦГШ са огромен плюс за още един бърз достъп, летището съвсем не на последно място.
Колкото е типичен панелен квартал, толкова има плюсове, които други типични панелни квартали нямат.

# 172
Това си мисля, че стана и основната причина южните и източните квартали да се развиват с по-бърз темп и съответно застрояват. Просто масата работни места са концентрирани в център, на юг и изток. Много по-малко хора работят в северозападните части. По-скоро голяма част от живеещите там пътуват към другата част за работа. То е ясно, че човек все отнякъде пътува за работа, но предвид концентрацията на работни места в тези части, е нормално и кварталите около тях с времето да стават по-желани, разработени и застроени.

# 173
Според гугъл център-Люлин 1 е 7,5 км, център-Дружба1 е 6,6 км.
Понеже 3-4 пъти вече чета същия пост, реших да проверя.

.

Според гугъл център-Люлин 5,7км
https://www.google.com/maps/dir/42.6978161,23.3217258/Mega+Mall+ … 2747077,14z/data=!4m10!4m9!1m0!1m5!1m1!1s0x40aa9abd1dfe980f:0x7c1fd2fad2a58b15!2m2!1d23.2716628!2d42.7103145!3e0!5i1?entry=ttu

център-Дружба1- 7.3км
https://www.google.com/maps/dir/42.6978161,23.3217258/42.6682035 … 0167,13.94z/data=!4m9!4m8!1m5!3m4!1m2!1d23.3814141!2d42.6739701!3s0x40aa8675d8ab346b:0x85fc919eb8a440df!1m0!3e0?entry=ttu

Според гугъл център-Надежда -4,1км
https://www.google.com/maps/dir/42.6978161,23.3217258/42.7238551 … 1646,14.63z/data=!4m2!4m1!3e0?entry=ttu

# 174
Wink Само че гугъл дава друго разстояние до Люлин 1. Мисля става ясно какво имам предвид.

# 175
Добре де, дай снимка с твои нарисувани, защо ме правиш сега на будала, от началото на Люлин и от началото на Дружба - даже не по път, а директно. Кой ще трябва да слага очила, май не съм аз Smile
Скрит текст:
Скрит текст:
Това важи само за пътуващите с хеликоптер.

# 176
Това важи само за пътуващите с хеликоптер.
И с автомобил, и с градски транспорт, и пеша. За формите на транспорт които вие с емат ползвате сигурно е друго.

# 177
И аз не разбирам какво всички се бутат в Младост, Дианата, Хладилници, Ливади, Вади....
Всичките мегааааа нагъчкани, мегааа задръствания, малки и тесни квартални улици и големи и задръстени булеварди. Място за паркиране никакво.
Хранителни магазини има навсякъде, за домашни потреби/ремонти също.
Айде Младост иди дойди, заради многото фирми и добре платени позиции, но все пак след пандемията много хора или са само от тях или ходят по 1-2 седмично.
Дианабат ми е пълна мистерия - транспорта за мен е спорен колко го има и колко е бърз. Има едно метро, но то реално обслужва малка част от квартала, за повечето хора е далече. Супер малки и тесни улици препълнение с коли. Имам една приятелка там - като минавам нещо до тях да я взема или остава с кола... боже минаваш на 1 боя разтояние на някой места, а пък ако дойде кола срещу теб се почва едно разминаване/даване назад..... Това не знам как може да е се води елитен квартал. Като ходя на гости там просто взимам колелото, за да си спестя мисията намиране на място за паркиране въпреки че ми е далече и като цяло изкачване до там.

# 178
И аз не разбирам какво всички се бутат в Младост, Дианата, Хладилници, Ливади, Вади....
Всичките мегааааа нагъчкани, мегааа задръствания, малки и тесни квартални улици и големи и задръстени булеварди. Място за паркиране никакво.
Явно не сте ходили из кварталите. Има където разстоянието е достатъчно, имат вътрешни дворове.
Улиците са доста по-широки, и ако няма селяни спрели където им дойде на ум, ще е прекрасно.
Иначе си има места за спиране, парко места, платени паркинги, но на някой хора не им харесва, че трябва да се плати. За пример, виждам един от паркингите, зает е на 20%. При нас се продават 3 парко места в подземен паркинг....вече година не могат да ги продадат.

# 179
Явно не сте ходили из кварталите. Има където разстоянието е достатъчно, имат вътрешни дворове.
Улиците са доста по-широки, и ако няма селяни спрели където им дойде на ум, ще е прекрасно.
Иначе си има места за спиране, парко места, платени паркинги, но на някой хора не им харесва, че трябва да се плати. За пример, виждам един от паркингите, зает е на 20%. При нас се продават 3 парко места в подземен паркинг....вече година не могат да ги продадат.

Ходил съм достатъчно. Като малък живеех в Младост и много добре знам какво беше, после наще продадоха апартамента и ЕВЕЛАТА затова. Учил съм и в техникума в Студентски и там знам какво беше и сега какво е........
Знам какво беше и като Витоша не беше пешеходна зона. Чаках трамвая на Солунска на киното 5мин да дойде от Патриарха. Като се качиш още 5 мин да стигне до Света Неделя.

Малко се отплеснах, да се върнем на основното - за въпросните квартали. Че тук там има някой друг микро район с отстояния и места човек да се размине нормално има. НО са малко.
Сама го казахте - ако не спираха където им скимне, щеше да има къде да минават хората. Типична българска черта - трябва да си спре пред входа, не дай си боже да трябва да паркира на 2-3мин пеша и да трябва да ходи. Ще вземе да му стане нещо. Вижда се и много добре по паркингите на големите вериги - всеки се бута да спре пред входа на магазина, на места даже се правят редици от неправилно паркирали коли. Същревременно на 40-50м от входа места боллллллл.  За паркинги никой не му се плаща, всеки иска на безплатното.
За парко местата - според мен или са много скъпи, на около не е толкова проблем с паркирането или самите места са кофти (тесни, малки, трудни за вкарване/маневриране).

Общи условия

Активация на акаунт