Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 16

• 53 951
  • 773
  •   1
Отговори
# 180
Да, и аз мисля така. За да не се продадат една година паркоместата, на 90% са в район,в който не е толкова проблемно паркирането. Иначе отдавна щяха да бъдат продадени, дори и да са тесни.

# 181
Някой има ли наблюдения от Овча купел - старата част и то конкретно в горната част, която е по Народно хоро след ул. Рождество посока НБУ - в момента там има новостроящи се блокове, но нямаме никакви познати живеещи там и искаме да добием реална представа за района като цяло.
От съседния блок приемаш ли мнения?
Та много мръсно ( циганите от махалата горят нещо и всеки сезон мия мазнини от прозорците, дограмата, перилата). Много кучета и братя с каруците. Парка отзад си е поле където си пускат кучета да се саморазхождат. Няма места за паркиране, въпреки буферният паркинг. Емигранти не съм виждала, въпреки, че е общежитието и центъра наблизо.
Метрото е удобно, но освен него другия транспорт е.....неудобен. училището е препълнено и децата от околните блокове са разпределени в други училища. Магазин в непосредствена близост Фантастико. Аптека пак наблизо. Пазар...само един дядо в една барака до Фантастико, но пък перфектно заредена. Наблизо - 10 Мин ходене има Кауфланд, според мен един от най-добре заредените.

Много благодаря за отговора, защото в момента Народно хоро е затворена и квартала изглежда доста спокоен и тих. Няколко пъти ходим там и не бяхме забелязали цигани да обикалят, но като живуща там, ти се доверявам.

# 182
Домашният адвокат рече, че 5 години са предостатъчни.
Колкото до съгласието, твърди че не може да се пречи на реализиране на правото на строеж от само част от носителите му. Също така, каза, че твърде апокалиптично и драматично си ги представям нещата. Една сграда, която остарява и отива към рушене, не пада ей така. Обикновено години по-рано се знае, че трябва да се бутне и направи нова, съответно разрешения за строеж и т.н. за новата сграда могат да се вадят още преди да е съборена старата.
И още, че ако става дума за природен катаклизъм или война, или друго такова форс мажорно обстоятелство, със сигурност ще има закон който да урежда облекчени режими за строителство, по-дълги срокове, давност няма да тече и тн.
И също, че ако нямам конкретен казус с детайли, да не го занимавам с хипотетични глупости. 😂😃

Иначе имал казус с погасено (нереализирано) право на строеж (ти да видиш). Но не ставало автоматично, трябва собствениците да заведат иск и да докажат, че е погасено.

Това мнение се покрива с моето професинално становище и го подържам напълно.

В темата писалите правят миш-маш от правни възможности и житейска целесъобразност, което са две различни неща, а тук се изтъкват като аргументи от един порядък.

# 183
Преди време някой беше писал, че в Манастирски ливади нямало зеленина. В обедната почивка днес направих няколко снимки

Тук имаше катеричка, но докато снимам избяга

# 184
Някой има ли наблюдения от Овча купел - старата част и то конкретно в горната част, която е по Народно хоро след ул. Рождество посока НБУ - в момента там има новостроящи се блокове, но нямаме никакви познати живеещи там и искаме да добием реална представа за района като цяло.
От съседния блок приемаш ли мнения?
Та много мръсно ( циганите от махалата горят нещо и всеки сезон мия мазнини от прозорците, дограмата, перилата). Много кучета и братя с каруците. Парка отзад си е поле където си пускат кучета да се саморазхождат. Няма места за паркиране, въпреки буферният паркинг. Емигранти не съм виждала, въпреки, че е общежитието и центъра наблизо.
Метрото е удобно, но освен него другия транспорт е.....неудобен. училището е препълнено и децата от околните блокове са разпределени в други училища. Магазин в непосредствена близост Фантастико. Аптека пак наблизо. Пазар...само един дядо в една барака до Фантастико, но пък перфектно заредена. Наблизо - 10 Мин ходене има Кауфланд, според мен един от най-добре заредените.

Много благодаря за отговора, защото в момента Народно хоро е затворена и квартала изглежда доста спокоен и тих. Няколко пъти ходим там и не бяхме забелязали цигани да обикалят, но като живуща там, ти се доверявам.

Още едно мнение от квартала - малко ще ви е далече метрото, 10-12 минути пеша поне, автобусите по Монтевидео (59, 60,73) обаче са доста редовни вече и може да се разчита, /че преди лятото чакахме 73  на високосна да мине и едвам се качвахме/; кучета не знам да има 'много', цигани има, да, редовно минават и проверяват кофите, но няма живеещи наблизо, мигранти има доста около Билата на Монтевидео, не мисля че създават проблеми.
Самата 'Народно Хоро' стана доста натоварена още преди ремонта и доста прах ще дишате, в някоя съседна улица мисля че е по-добър вариант да е купи.

# 185
bubkab, това са буквално няколко микролокации в квартала, където е предимно старо строителство, т.е. къщи. С изключение на последната снимка, където ми е любимото място, но там също от другата страна на улицата започнаха да бутат къщи и да се строят блокове. Много скоро няма да е така. Градинката пак е междублоково пространство на едни доста стари 3-етажни блокчета (предполагам са строени 60-70-те).
Разходи се по ул. Казбек и снимай къде я има тази зеленина в квартала. А там е най-гъсто заселената част.

# 186
bubkab, това са буквално няколко микролокации в квартала, където е предимно старо строителство, т.е. къщи. С изключение на последната снимка, където ми е любимото място, но там също от другата страна на улицата започнаха да бутат къщи и да се строят блокове. Много скоро няма да е така. Градинката пак е междублоково пространство на едни доста стари 3-етажни блокчета (предполагам са строени 60-70-те).
Разходи се по ул. Казбек и снимай къде я има тази зеленина в квартала. А там е най-гъсто заселената част.
На Казбек засадиха много дръвчета, но още са малки. Ще пораснат.
И на мен там ми е любимата част, много е зелено и спокойно.
Във всеки квартал има добри и лоши микролокации.

# 187
  • пустинята Гоби
Това не е вярно. Специално за Манастирски ливади важи правилото, че има и приятни микро локации. Като цяло можеше да изглежда по много по-приятен начин, ама пуста алчност и безхаберност.

# 188
Това не е вярно. Специално за Манастирски ливади важи правилото, че има и приятни микро локации. Като цяло можеше да изглежда по много по-приятен начин, ама пуста алчност и безхаберност.
Кое не е вярно!?

# 189
  • пустинята Гоби
Че всеки квартал има добри и лоши микро локации. Някои имат тук-таме някоя по-приятна, а други нямат лоша, изключая на някоя по-шумна улица. Манастирски ливади има доста кусури, дърветата са му най-малкия проблем. Но разбира се е съвсем приличен вариант, сравнен с много други квартали на София.

# 190
Не познавам добре всички квартали на София, но забелязвам, че като поживеш или работиш повече време в даден започваш да намираш повече полижителни неща...
Вероятно се свиква с недостатъците и човек се опитва да намери хубавото.

# 191
  • пустинята Гоби
Аз в Ман. ливади работих 2 години. Що обувки съсипах за това време в калотията и мизерията, никъде другаде не ми се е случвало. Но да кажем, че вече положението е малко по-различно. Имам и доста други лични наблюдения от квартала, затова и го коментирам. За места, в които не съм стъпвала, не се обаждам.

# 192
Здравейте,

Обмислям закупуването на апартамент в комплекс Верде, който се намира в най-южната част на кв. Хаджи Димитър до железопътните линии, де факто в индустриалната зона. Районът изглежда все още неугледен, но предполагам е въпрос на време да се облагороди, имайки предвид, че се строи усилено.

Като цяло, изчетох доста за квартала и мисля, че ме устройва взимайки предвид позитивите и негативите спрямо някои други квартали като например Кр. Вада, Витоша и т.н. Има едно нещо, което обаче проучвам все още, а именно шумовете. Известно ми е, че самолетният трафик минава над квартала, с което предполагам съм свикнал, имайки предвид, че в момента живея на квартира в центъра, където също съществува проблемът (разликата в силата на шума не е осезаема на ухо; по данни ~ +5dB). С ЖП линиите нямам такъв опит, но по време на огледа минаха 2 влака и не мога да кажа, че имаше някакъв измерим шум. Единствено на отворен прозорец в крайните апартаменти, които са най-близо до линиите, се чуваше лекото тракане от композициите. Бих казал, че шумът е доста по-поносим от това да си на шумна улица или натоварен булевард, например, ако въобще е сравним. Единственото нещо, за което не съм сигурен е мелницата на София Мел, която също е в близост до сградата. Та въпросът ми е – има ли въобще някакви шумове от нея, за които трябва да съм подготвен? Като цяло има ли нещо друго, което изпускам като шум, имайки предвид локацията на сградата освен изброените? Благодаря предварително!

Последна редакция: сб, 11 ное 2023, 17:32 от Driver61

# 193
Щом не те притесняват самолетите, не вярвам мелницата да ти е проблем. Щерката живее в квартала, на отворен прозорец паузираме телевизора докато прелита самолет.

# 194
Здравейте,

Обмислям закупуването на апартамент в комплекс Верде, който се намира в най-южната част на кв. Хаджи Димитър до железопътните линии, де факто в индустриалната зона. Районът изглежда все още неугледен, но предполагам е въпрос на време да се облагороди, имайки предвид, че се строи усилено.

Като цяло, изчетох доста за квартала и мисля, че ме устройва взимайки предвид позитивите и негативите спрямо някои други квартали като например Кр. Вада, Витоша и т.н. Има едно нещо, което обаче проучвам все още, а именно шумовете. Известно ми е, че самолетният трафик минава над квартала, с което предполагам съм свикнал, имайки предвид, че в момента живея на квартира в центъра, където също съществува проблемът (разликата в силата на шума не е осезаема на ухо; по данни ~ +5dB). С ЖП линиите нямам такъв опит, но по време на огледа минаха 2 влака и не мога да кажа, че имаше някакъв измерим шум. Единствено на отворен прозорец в крайните апартаменти, които са най-близо до линиите, се чуваше лекото тракане от композициите. Бих казал, че шумът е доста по-поносим от това да си на шумна улица или натоварен булевард, например, ако въобще е сравним. Единственото нещо, за което не съм сигурен е мелницата на София Мел, която също е в близост до сградата. Та въпросът ми е – има ли въобще някакви шумове от нея, за които трябва да съм подготвен? Като цяло има ли нещо друго, което изпускам като шум, имайки предвид локацията на сградата освен изброените? Благодаря предварително!
Каква е цената във Верде сега?
Бях се включила 2019 г., но забавиха почването много и пролетта на 2020 г. се отказах и си взех депозита.

Общи условия

Активация на акаунт