Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 16

• 53 953
  • 773
  •   1
Отговори
# 510
Къщата изглежда голяма, дограмите-различни, та предполагам, че е в съсобственост. Вероятно това е и основният проблем - и за външния вид, и за евентуален строеж.

# 511
Живях 14 години в Крива река на ул. Богдановец (между Ами Буе и Феликс Каниц) и учих между 5-ти и 7-ми клас в 19-то училище. Ами много си е хубав кварталът, въпреки че мен лично много ме е яд, че го застроиха с блокове. За тези, които не знаят, целият квартал беше в оригинал почти само с къщи и ако беше останал така, имаше потенциал да е един от най-хубавите в София.

90-те години собствениците на къщите започнаха да ги дават срещу обезщетение и на тяхно място изникнаха зле построени 3-4 етажни блокчета. Дори и след като бутнаха почти всички къщи и ги заместиха с блокове, не бих определил кварталът като "пренаселен" обаче.

Паркирането може да е предизвикателство, защото масово блокчетата от 90-те имат само по 3-4 гаража, а предвид многото болници в района, много хора паркират в квартала.

Откъм комуникации е супер. Тролеи, трамвай, метро сравнително наблизо. С 5-цата си за 10мин. на Съдебната палата.

19-то училище по мое време си беше много добре даже, но как е в момента нямам идея.

# 512
Като гледам състоянието на къщата в Гугъл мапс (от август 2022 г.) - и аз бих продала, но не заради пренаселеност на района. Поне в Гугъл може да се каже, че има възможност за паркиране в двора, ако има съгласие на съсобствениците.
Къщата е съборена вече, години наред имаше и гараж вътре, но всеки път когато трябваше да изкарам или вкарам кола трябваше да издирвам кой е спрял на постъпа към гаража.
От блоковете отзад въобще не влизаше светлина.
19 училище мисля, че имат добра програма по немски след 7 клас.

# 513
  • Сф
Района е супер , имам приятели на Захарий Круша и наоколо. Мой познат пък скоро купи апартамент зад Пирогов , с гараж. Така че , който търси - намира. Цените са високи, разбираемо . Там в района и отдаването под наем е вървежно. Имам позната, няколко отдава на прилични цени и винаги има кандидати. Транспорта също е добре откъм връзки с централни и хубави училища, освен 19 то кварталното, което също чувам не е зле.

# 514
  • Sofia
Благодаря Ви, а с местата за паркиране как стои въпроса имате ли представа?
Или си купувате паркомясто или се отказвате от автомобила. Там ходя на зъболекар, както и до един магазин от време на време. Изобщо няма да преувелича, че няма място, дори на центъра в София, където е по-претъпкано. Вероятно не само заради огромния брой болници (хиляди служители), но и заради студентите.
Не ми вярвайте - разходете се в работен ден, през деня, така и вечерта за да оцените ситуацията и дали ви устройва.
За наеми, според мен мястото е чудесно за служители и студенти (без личен автомобил). Предполагам, няма да остане без желаещи за наем.
Като изключим пренаселеността и съответно проблема с паркирането, то ми харесва района!

# 515
И аз ходя на зъболекар там. Почти невъзможно е да се паркира и предпочитам да ходя с метрото.

# 516
  • пустинята Гоби
Не знам за каква пренаселеност се говори, вървиш по улиците и няма гръмнат човек. Все пак някои сме всеки ден там и твърдим, че спирането е възможно и квартала е спокоен. Но вероятно има места, където е трудно да се спира, все пак не говорим за две улици.

19-то и в начален клас предлага немски по това, което чувам, ама дали наистина е така, не знам.

# 517
За мен пренаселеността не е фактор вече, то навсякъде става пренаселено. И ние от това уж избягахме през 2015 г., а сега далеч не е такова положението около нас, каквото беше тогава. Така че все тая. Проблеми с паркиране мисля има в повечето райони, опцията е да се купува в гараж.

# 518
  • пустинята Гоби
Ама квартала не е пренаселен. Някой ходи на зъболекар незнайно къде и вече мнението му се прие за миродавно. Нито паркирането е чак такъв проблем, но да, гараж би бил много полезен, ама това по принцип важи за всяко жилище.

# 519
  • Sofia
Mimi Rose, не е пренаселено за теб. А не, че не е пренеселено. Ако живееш в Хонконг може да ти се струва съвсем просторно, но ако живееш в съседния квартал (Лагера) ще ти се струва в пъти по-претъпкано.

И как така ти си човека който решава за всички, кое е ок и кое не е. Ако си живяла в затвор с още 2ма затворника, след това и жилище от 20кв.м ще е изключително присторно за теб. И какво от това?

# 520
  • пустинята Гоби
Ти няма как да знаеш какво е пренаселено за мен, защото не ме познаваш. Израстнала съм в квартал само с къщи и критериите ми за пренаселеност са доста високи, така че си позволявам да се изкажа за квартала, който познавам доста по-добре от теб.

В Лагера в едната си част е доста пренаселено и паркирането е кауза пердута, но тъй като го познавам белго, защото само съм ходила на зъболекар там, няма да си позволя да се обаждам.

# 521
И смяташ, че замяната на живеещите в една къща ( предполагаме 3 етажа по 4 човека= 12 човека) с един блок (8 етажа с 3 апартамента, с по 4 човека на апартамент= 96 човека) не е пренаселване.
3 коли срещу 24 коли ( ако едно семейство притежава по 1 кола).
Ами за мен е пренаселено. И е факт, че трудно се намират места за паркиране.

# 522
  • пустинята Гоби
В карето на Пирогов няма блок от 8 етажа. Повечето са 4-5. Има  2-3 блокчета на ъгъл, където е заобиколен закона и етажите ми се струва, че са 6, но не съм се заглеждала. Цяло каре с ниско строителство от 4-5 етажа е пренаселено и се сравнява с Лагера. Дообре.

# 523
Сега ги броих, 6 етажни са. Точно на тези места бяха еднофамилни къщи (знам защото приятели живееха там), т.е. 4 човека, срещу 72 човека, една кола срещу 18. Това на една и съща територия.
Подземен гараж -8 паркоместа, другите 10 са на улицата. И това при условие, че имат на апартамент по една кола.
Ако това не е пренаселено, здраве му кажи.
Между другото в къща между тези блокове слънце не влиза, както и на по-ниските етажи в самите блокове.

# 524
  • пустинята Гоби
На са 6 етажни, а 4-5 и няма нужда ти да ми ги броиш, виждам ги през прозореца си. Знам историята на квартала добре. В блока, в който съм в момента живеят точно 18 човека..Божке, слънце не влиза в цялото каре ли? Не само влиза слънце, ами няма оттървия от него до следобед. Но, разбира се, всеки може да си съчинява, каквото намери за добре по картинка и спомени на приятели.

Общи условия

Активация на акаунт