Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 16

• 54 076
  • 773
  •   1
Отговори
# 330
Зависи какво се разбира под живеене с родителите. Много от младите живеят с родителите си,но имат и гадже. И работа. През деня ходят на работа,а вечер купонясват с гаджето си някъде навън. И така карат до към 30 годишна възраст,след което се изнасят.
Но има някои,които нищо съществено не правят,а само кютат при родителите си.

# 331
Да, неволята учи на много неща, така си е. Включително съжителстването с други хора учи да правиш компромиси, което е ключово, ако искаш да продължиш да живееш с друг/и човек/хора, а не да си тотално независим.

Примерно, учи да се съобразяваш с останалите хора, а не само каквото на теб ти е кеф - като делиш стая с брат/сестра, се съобразяваш, като делиш банята с родители и брат/сестра, пак се съобразяваш. Родителите ти като спят в хола, няма как ти да гледаш телевизия доколкото часа ти е кеф или да правиш купони редовно, пак защото трябва да се съобразяваш.

И не знам на какво възпитава идеята за всяко дете да се осигури самостоятелна стая, в нея легло персон и половина, че иначе, видиш ли, не било удобно стандартно единично легло, и подобни екстри. Това ако не е разглезване - здраве му кажи. И се събира двойка млади хора, всеки с идеята за необходимо лично пространство. И пространство има, въпрос на пари, но липсва общуване, включително с родителите, баби и дядовци. Т.е. има отчуждаване между хората както от едно и също поколение, така и между поколенията. И това го разбираш тогава, когато вече си в категорията на родителите на отраснали деца. Иначе и преди младите са искали всичко и то на момента, това си е чисто поколенческа характеристика. 

Да, определено има отраснали деца (пълнолетни индивиди), които нищо не правят и с години си кютат при родителите, защото така им е по-удобно. Но точно тези индивиди, дори да се изнесат в самостоятелно жилище, пак ще си останат зависими от мама и тате - за готвене, за чистене, за пари за наем или сметки за жилището, нищо че живеят отделно.

Да добавя, за жените, които много искат да се отделят от родителите - често точно такива се хвърлят на шията на разни сульовци, само защото със сульото няма да живеят при мама и тате. И бързо се става жертва на домашно насилие, не е задължително да е физическо, то психическото е не по-малко жестоко. Ставаш психологически зависима от сульото, защото без него трябва да се върнеш при мама и тате.

# 332
Глупости на търкалета. Имаш стериотипи, защото сте живели в комуналка. Съвсем нормално е човек да се изнесе от дома на родителите си след като завърши и не е задължително да е жертва на насилие.

# 333
Няма порастване за човек над 21 год., останал да живее под покрива на мама и тати.
Живеем в 21 век и най-естественото е да се стремиш към по-голям комфорт, а не да си живееш с братя и сестри на 10-12 м2. Звучи ми напрягащо само като си представя тази "задушевност".
Не е вярно и мнението за всички млади жени, дръзнали да напуснат родителското жилище.
Печелят, взимат ипотечни кредити сами и си живеят живота! Не им е нужен мъж, та даже насилник, за да се отделят. Това е настоящата реалност.

# 334
Не искам да ви развалям спора, ама нещо се отдалечихте от темата за кварталите....

Имаше питане за кв.Левски - и там живеят хора. Не живея там, но познавам няколко млади семейства с деца, които НЕ са от малцинствата и се чувстват добре. Квартала е сравнително уреден, има много ново строителство, а има и добра транспортна инфраструктура. Предстои пускане и на метрото, което допълнително ще подобри транспортирането.
Общо взето квартала НЕ е по-лош от много други.

# 335
Много благодаря за отговора! Присъствах на втория оглед и изглеждаше съвсем приличен квартал наистина. Разходих се и през подлеза до спирката на трамвая, но през деня - не ми се стори по-зле от други подлези. Напомни ми на този до Румънското посолство. Отказахме се от имота именно защото излетяха 3 самолета докато бяхме на огледа, а в самия имот нямаше явно добра шумоизолация.

Не искам да ви развалям спора, ама нещо се отдалечихте от темата за кварталите....

Имаше питане за кв.Левски - и там живеят хора. Не живея там, но познавам няколко млади семейства с деца, които НЕ са от малцинствата и се чувстват добре. Квартала е сравнително уреден, има много ново строителство, а има и добра транспортна инфраструктура. Предстои пускане и на метрото, което допълнително ще подобри транспортирането.
Общо взето квартала НЕ е по-лош от много други.

# 336
Все са ми далеч на мен и не схващам за какво се спори.

Лично аз и в Младост не бих живяла и не разбирам елитаризирането на един типичен панелен квартал. Но не е моя работа, че някой дава луди пари да живее в него - имал, дал.

Не мисля че е елитаризиран, нито че е панелен квартал - като процент от всичките, непанелните блокове не са никак малко. Кварталът си страда от типичните за града проблеми - хаотично строене навсякъде. Минах скоро покрай станция Младост 1 - ами там в момента всичко се строи. Квартал, като квартал - може би това че има Бизнес парк и големия комплекст от бизнес сгради на Цариградско, му дава някакъв "несредняшки" вид.

# 337
Следващите 16 етажа са на тезгяха.
https://ues.bg/bg/bgr/offers/sales/sofia/izgrev/plot/17150

# 338
Квартал, като квартал - може би това че има Бизнес парк и големия комплекст от бизнес сгради на Цариградско, му дава някакъв "несредняшки" вид.
Не е само до вид, а до транспорт, уреденост, магазини, зеленина, прав булевард до центъра, много нови блокчета, липсата на гето, много неща, за разлика от кварталите които имат малко неща с които да се похвалят ¯\_(ツ)_/¯ Ако отскоро си в града може би не ти прави впечатление, но кварталите са различни. Много зависи и от това какви хора е привличал през годините кварталът, защото доста от тях все още го обитават.

# 339
Квартал, като квартал - може би това че има Бизнес парк и големия комплекст от бизнес сгради на Цариградско, му дава някакъв "несредняшки" вид.
Не е само до вид, а до транспорт, уреденост, магазини, зеленина, прав булевард до центъра, много нови блокчета, липсата на гето, много неща, за разлика от кварталите които имат малко неща с които да се похвалят ¯\_(ツ)_/¯ Ако отскоро си в града може би не ти прави впечатление, но кварталите са различни. Много зависи и от това какви хора е привличал през годините кварталът, защото доста от тях все още го обитават.

Това за Младост ли - това което го описа е Младост преди 30 години - малко след като строителните войски се изнесоха от Младост 3, асфалтовата база срещу 320 блок вече не работеше, поликлиниката беше чисто нова, общината беше чисто нова и садяхме дръвчета в парка срещу общината и в дворът на 81во , тогава гетото беше още в Младост 4 но беше по-изолирано и нямаше май золуми. Сега колкото пъти отида до Младост установявам че все повече площадки от детството са станали паркинги, или блокчета или търговски обекти, няма места за паркиране, няма въздух в квартала. Всичко зелено или се застроява или е асфалтирано. За хората не знам вече бая народ се завъртя там покрай бизнеспарковете.

# 340
Стана ми интересно в кои квартали не са се застроили детските пощадки, в кои има места за паркиране и най-вече в кои има въздух  Thinking ?
Като градоустройсвения план не предвижда да има "подредени" квартали.

# 341

Това за Младост ли - това което го описа е Младост преди 30 години - малко след като строителните войски се изнесоха от Младост 3, асфалтовата база срещу 320 блок вече не работеше, поликлиниката беше чисто нова, общината беше чисто нова и садяхме дръвчета в парка срещу общината и в дворът на 81во , тогава гетото беше още в Младост 4 но беше по-изолирано и нямаше май золуми. Сега колкото пъти отида до Младост установявам че все повече площадки от детството са станали паркинги, или блокчета или търговски обекти, няма места за паркиране, няма въздух в квартала. Всичко зелено или се застроява или е асфалтирано. За хората не знам вече бая народ се завъртя там покрай бизнеспарковете.
Абсолютно съгласен - първоначалната идея за Младост със големи пространства между блоковете и отделните части, сега напълно хаотично се заличава, без никаква стратегия за планирането на това население, което е над 100к хора. И както споделих по-горе, това важи и за другите райони.

# 342
В момента съм в Младост. Стигнах навреме защото не е в час пик. Места за да паркираш няма. Единственото предимство е, че е близо до летището.

# 343
За паркирането ми направи впечатление рези дни в два различни квартала - към 10ч няма къде да паркираш. Явно тези коли просто не се ползват ежедневно. Стоят си за по веднъж в седмицата, месеца.
Би било добре да се построят големи паркинги извън града и колите които не се ползват ежедневно да са там.
Нещо такова да се измисли.

# 344
За паркирането ми направи впечатление рези дни в два различни квартала - към 10ч няма къде да паркираш. Явно тези коли просто не се ползват ежедневно. Стоят си за по веднъж в седмицата, месеца.
Би било добре да се построят големи паркинги извън града и колите които не се ползват ежедневно да са там.
Нещо такова да се измисли.

Да не си ползваш колата всеки ден е за похвала, не за наказание.
И не виждам логиката, понеже не карам всеки ден, колата ми да е някъде на майната си и в дъжда и снега да пътувам до нея с градския транспорт. Извинявай, ама това е безумие.

Общи условия

Активация на акаунт