Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 16

• 54 070
  • 773
  •   1
Отговори
# 360
Очевидно сме с различно възпитание и може би на различна възраст. За мен да говориш на непознат на Ти и да му обяснаваш колко много греши е невъзпитано. Няма такова правило да се говори на Ти с непознати в интернет.

Тук, в нашия форум, има. Ние сме нещо като сестринство и формалностите не са на почит.

# 361
В интернет наистина е допустимо да се говори "на ти",понеже хората въобще не се познават – нито визуално,нито слухово. Когато срещнете непознат човек на улицата и се заговорите,трябва да се обръщате "на Вие",щото се оглеждате и това е достатъчно да получите информация за човека отсреща. И най-вече създавате контакт на живо. Тук в нета (форума) няма реален контакт между форумците.

# 362
И какво става, ако купуваш жилище-старо строителство, за което няма предвидени гаражи/вътрешни паркоместа? Значи хората в панелните комплекси, барабар с центъра и широкия център, да не могат да имат коли ли?

Иначе идеята за по 1 кола на домакинство/жилище с право на паркиране на по-ниска цена не е толкова лоша, но не може така изведнъж да се рече и да се отреже. Защото ако така рязко се направи, би било единствено с цел по-големи приходи за онова паразитно общинско предприятие, наричано ласкаво от хората "паяка", без допълнителните приходи от по-високи такси за паркиране на втора кола да отиват за подобряване на инфраструктурата.

# 363
Не може едно семейство да се ограничава с един автомобил. Да са два - ок, но това са двама души с различни потребности, ако единият е в командировка с автомобила си - как ще се поемат грижите за децата, когато на много места липсва адекватен градски транспорт? Разбирам за всяка сграда да се предлага гараж и да имаш опцията да го закупиш, но при старите в центъра не е така.

# 364
  • пустинята Гоби
Нашето семейство е с една кола и когато мъжът ми отсъства, успявам да се справя с грижите с децата сам сама. Познавам много семейства, които са така, една кола и две деца. Не, че всички трябва да са като нас, но по принцип това не ми е правдоподобен довод. Пък и не мисля, че някой ще ограничи семействата да са с един автомобил, просто трябва за втория да се плаща повече. Тогава всеки ще може да приоритизира нуждата от кола много по-точно.

# 365
Не може едно семейство да се ограничава с един автомобил. Да са два - ок, но това са двама души с различни потребности, ако единият е в командировка с автомобила си - как ще се поемат грижите за децата, когато на много места липсва адекватен градски транспорт? Разбирам за всяка сграда да се предлага гараж и да имаш опцията да го закупиш, но при старите в центъра не е така.
В центъра навсякъде има адекватен транспорт.

# 366
Да, ако се движиш в рамките на центъра, не и ако трябва да отидеш някъде, където няма метро. Представете си, има хора, които работят и в такива райони, нищо, че живеят в центъра.

# 367
Да, ако се движиш в рамките на центъра, не и ако трябва да отидеш някъде, където няма метро. Представете си, има хора, които работят и в такива райони, нищо, че живеят в центъра.
Няма нужда да си го представям. Настройвам се към средата, не се опитвам да настройвам средата към моите нужди. В момента средата е толерантна към всякакви безобразия и затова всички се възползваме и живеем в хаос и мизерия. Това не значи, че е правилно.

# 368
Е как по цял свят хората могат, вие не можете.
Ами нямаш гараж, парко место, остава ти да наемеш. Просто и лесно е.

# 369
Не че е за това темата, но аз лично съм "ЗА" ударно вдигане на данъци за втори автомобил и второ жилище. Мисля, че част от хората биха осмислили потребността си да имат 2 два таралясника, защото са евтини и за покупка, и за поддръжка. Същевременно и градския транспорт има накъде да се развива разбира се.

# 370
  • пустинята Гоби
А за жилището каква е логиката и с какво пречи на останалите жители на София наличието на повече от едно?

# 371
И ако няма налични, за да наемеш? В толкова много квартали, включително в център и широк център, просто няма построени такива, когато се е строило в тях.

Между другото, виждала съм няколкоетажни гаражи в Атина, на място като за една не много голяма кооперация. Явно в България бизнес кредитирането не е достатъчно гъвкаво, защото подобно нещо не се прави от външен инвеститор/строител, а от собственик на парцел, който ще си изплаща инвестицията през годините.
Срещу нас в центъра има един тесен парцел с трудна съсобственост (1/2 е собственост на някакво читалище в квартал до София). Вместо кооперация, каквато трудно ще се реализира заради съсобствеността, събориха една малка къща, насипаха чакъл, сложиха бариера и се ползва като постоянен паркинг с абонамент. Веднъж имах нужда от място за паркиране на 2 дни, звъннах да питам, казаха, че няма вариант, всички места са с постоянен абонамент. Това преди години беше, повече от 10 сигурно, беше по 110-120 лв. на месец. 10-ина места са. Наоколо, на няколко парцела с (все още) нереализирани кооперации направиха същото.
Но на други места в центъра, да не кажа на повечето места в центъра, няма и такъв вариант, защото повечето парцели са застроени с кооперации.

# 372
Не че е за това темата, но аз лично съм "ЗА" ударно вдигане на данъци за втори автомобил и второ жилище. Мисля, че част от хората биха осмислили потребността си да имат 2 два таралясника, защото са евтини и за покупка, и за поддръжка. Същевременно и градския транспорт има накъде да се развива разбира се.

Повишаването на данъка за второ жилище само ще увеличи наемните нива и няма да постигне нищо друго.

# 373
То и сега таксите за второ жилище са по-високи.

# 374
Няма нужда да сравняваме България с "цял свят", защото и градският транспорт в "цял свят" не е като този в България. Не може на семейство да се гледа като на едно, това са двама различни души с различни потребности, данъкът за автомобил няма общо с този за имот. Пак казвам, да осигурят паркоместа и гаражи - ще се закупят, тогава да имат изисквания. На този етап тук не са приложими.

Общи условия

Активация на акаунт