Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 16

• 54 006
  • 773
  •   1
Отговори
# 465
Свекърите ми са от Х. Димитър на 3мин с кола от мястото. За градина ще мислим някоя в този квартал, защото по район ни се пада Сердика и са супер неудобни чак към Банишора. Голямата догодина ще кандидатства в НМУ на Оборище, та не е далеч и то.

Познавам хора живеещи в Х.Димитър - района за мен е ОК, в смисъл нищо общо с Иван Вазов (не, че ми харесва страшно много квартала тъй или иначе, но пък в близко до НДК и Южен парк), но пък не виждам причина да не може да се живее там. От време на време ходя в района. Като магазини - има всякакви. Близо е до центъра. Сега, вече опират нещата до вашите индивидуални нужди. Примерно училища за децата и т.н.т.
За културния шок - това са неща с които се свиква.

# 466
Здравейте! Поводът да пиша в темата е, че сме на крачка да влезем в сделка за имот, който се намира на място, където никога не съм мислила, че ще живея. Не познавам района и ако може някой да изкаже мнение, ще съм благодарна.
Представлява последен етаж от триетажна добре поддържана къща, малко над 100кв, три спални, хол, кухня, има си гараж, мазе и ид. Ч. от двора. Намира се на 100м от бензиностанция Круиз на ул. Резбарска, т. е. точно между Х. Димитър и Орландовци/Малашевци. Цената му е много добра за това, което представлява и понеже е на ръба в края, а не в центъра на Орландовци, сме склонни да преглътнем промяната, че от Иван Вазов ще се преместим там. 9г живеем под наем, вече сме с две деца, а наемите продължават да растат и в момента собственичката със сигурност обмисля да вдигне наема за трети път за две години 😃
Прекалено голям ли ще е културният шок? На 5-6 мин пеша е от първата спирка на тролеи 2/4, които за отрицателно време те спускат в центъра.. Ще се радвам на мненията ви!
Ако се интересувате от средата - да, ще имате културен шок. Все пак, ХД колкото и да е близко до центъра, граничи със Орландовци, Малашевци и Подуене.
Децата ви къде учат? Мислите ли да ги запишете в кварталните училища?
Само с градски транспорт ли се придвижвате, защото адресът който сте дали е най-логично да се мине през сточна гара, а там има сериозен трафик.

# 467
Taka както го описваш, е отстрани на бившата кланица Родопи! Зад бившото представителство на Мерцедес.

Много е прашно, преминаващи и живеещи много цигани, баш там и честно ако си точно там.. , аз съм пас. Например на Резбарска блоковете до Практис срещу Кауфланд са в пъти по добро място , а е само на 5-10мин. пеша.
За да го купите цената трябва да е 50-60к. за да е оферта и да се забравят другите неща.

# 468
Пинко, то къде не е прашно!?!?! Само в най-крайните квартали, някъде до полетата/склоновете Grinning
Това не бих го гледала въобще. Може би по-скоро онзи сайт с качеството на въздуха, ако може да му се има вяра, бих отчела като фактор.

# 469
  • София
Случва ми се често да обикалям с кола в района. За да е някаква топ цена си има и причина. За мен културния шок е голям, но за мен. Имам колежка, живее в ХД точно до циганите, казва, че се свиква. Всеки преценя. ХД не е далеч от центъра, но обстановката ми изглежда някак промишлена. Много зависи детска градина трябва ли ви или пък училище. С какво ще се движите спрямо местоработата?

# 470
Ако всички живеем в Иван Вазов ви гарантирам, че в ХД ще е в пъти по-приятно.
Пък и не разбирам как всеки има себе си за нещо повече от другите, които са под неговото ниво. Ако беше така, всички квартали щяха да са хубави, защото хората щяха да се грижат за тях. По-далеч от реалността не може да сме, особено в нашата родна действителност. Истината е че повечето хора не са нищо особено, но се мислят за специални. Връзката с реалността доста помага. Пробвайте.

# 471
На малкия светофар след Круиз вдясно е, да. Абе на 100 крачки и си в Х. Димитър. Две спирки на градския транспорт са ни под носа. Имаме кола, която ползваме от време на време да закараме на бързо голямата дъщеря на цигулка или пеене. Ще учи в музикалното тя (на Оборище), малката ще е в ясла тепърва. Гледам в Х. Димитър за такава съответно, защото удобна в район Сердика няма. Със свободни професии сме и двамата със съпруга ми. Парк е ясно, че няма да имаме така близо, както в момента, но пък ще имаме двор. Прах бърша всеки ден у нас до стадион Раковски, където като изляза и виждам разораното игрище и разбития тротоар, за който обаче плащам годишна ви нетка, за да паркирам. И пак вървя 10мин ако ще хващам транспорт до центъра, ако бързам.
Ако беше просто апартамент в Малашевци, изобщо нямаше да го мисля, но е етаж от къща оформен и готов за живеене. Пък то навсякъде ще трябва да преглътнем по нещо, тъй като нямаме 350к евро за в Докторски паметник, например.

# 472
Изобщо не слушайте хорските мнения и комплекси за локации и квартали и тн. Ако вас ви харесва, то действайте. Гледайте инфраструктура, паркиране, магазини и комуникации. Гарантирам ви, че навсякъде в София има мизерии и мизерници, така че от това няма как да избягате. Двора си е голям плюс за деца. Няма нищо лошо в това да нямаш пари за докторски. Успех.

# 473
Според мен е по-важно какви са хората, които живеят на долните два етажа (горе долу да са читави, не че е гаранция и би могло да се разбере). Иначе чак пък за културен шок да се говори е малко  нелепо. Живяла съм и в Борово и в Лагера, Хиподрума, Дружба... цигании имаше навсякъде. Културен шок в положителния смисъл изживях като смених града и си дадох сметка, че лукс и София са несъвместими неща. Така, че ако ви пасва и се чувствате добре вътре, района не мисля, че е проблем.

# 474
Според мен е по-важно какви са хората, които живеят на долните два етажа (горе долу да са читави, не че е гаранция и би могло да се разбере).
Ето това е основното! Иначе сте на една спирка от Сточна гара и районът тепърва ще се развива. Но другите два етажа - това би било проблем.

# 475
Под културен шок се има предвид следното- на няколко крачки съм от всичко, което може да ми потрябва за мен или за децата. Паркове, спорт всякакъв, допълнителни други активности, детски градини. А не, че ще съм заобиколена от някакъв друг тип хора. Във Вазов да не мислите, че е хай лайф? Напоследък наблюдавам даже обратното.

Според мен е по-важно какви са хората, които живеят на долните два етажа (горе долу да са читави, не че е гаранция и би могло да се разбере). Иначе чак пък за културен шок да се говори е малко  нелепо. Живяла съм и в Борово и в Лагера, Хиподрума, Дружба... цигании имаше навсякъде. Културен шок в положителния смисъл изживях като смених града и си дадох сметка, че лукс и София са несъвместими неща. Така, че ако ви пасва и се чувствате добре вътре, района не мисля, че е проблем.

# 476
Под културен шок се има предвид следното- на няколко крачки съм от всичко, което може да ми потрябва за мен или за децата.
Това не е културен шок, а транспортен.

# 477
Познавам хора живеещи в Х.Димитър - района за мен е ОК, в смисъл нищо общо с Иван Вазов (не, че ми харесва страшно много квартала тъй или иначе, но пък в близко до НДК и Южен парк), но пък не виждам причина да не може да се живее там. От време на време ходя в района. Като магазини - има всякакви. Близо е до центъра. Сега, вече опират нещата до вашите индивидуални нужди. Примерно училища за децата и т.н.т.
За културния шок - това са неща с които се свиква.

Знам че училищата в Орландовци не стават. Детските градини обаче са доста добре поддържани. С трамвая от католически гробища се стига за 15 мин до Славейков и за 5 мин до Козлодуй оттам още 5 мин и си на метростанция Лъвов мост, трамваите са нови и  климатизирани. Иначе културен шок не знам по скоро ако сте живели в блок и сега в къща разликата е голяма - по къщите хората са по изолирани по принцип, в блокът щеш нещеш познаваш всички

# 478
Има си контингент в ГТ от/към ХД, не само от малцинството, но и доста от/към битака. Хич не е приятно.

Имам добри отзиви за ГД и училище в ХД. Културният шок за детето на моите познати имало след приемането му в 1 АЕГ - идва от възпитан и задружен клас, не било свикнало с група тарторки, които тормозят останалите. Но това конкретно момиче си имало компания извън АЕГ, така че не се налагало да общува с тарторките.
Не знам как са прилежащите райони за училище на тази локация, но има доста деца от ХД в 112 ОУ. Там увеличиха доста броя на паралелките, ако детето е кротко, за малкото говоря, и извадите късмет с учителка, начален курс бива. От 5 до 7 клас, като на повечето места, нещата излизат извън контрол. За ДГ навсякъде е трудно, може да потърсите частна детска градина. До СМГ има една, но нямам отзиви.

# 479
Нямам впечатления от района за който питате. Според мен отидете няколко пъти там по различно време на деня, разходите се, повозете се в градския, който минава от там и вижте как ще се почувствате. С едно ходене човек трудно може да усети обстановката или най-малкото да усети себе си в нея, за да вземе решение.
 Погледнете на нещата и от един друг ъгъл - до сега сте живели под наем, сега вече ще имате собствено жилище и може би ще трябва да направите компромис с район, но все пак ще сте със спокойствието, че е ваше (го изплащате). Струва ми се, че сте на етап, в който търсите именно това. Което разбира се далеч не означава, че трябва да се живее където и да е, само и само да не сте под наем:)

п.с- бюджетът, който сте заложили принципно, драстично над цената на имота ли е ?

Общи условия

Активация на акаунт