Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 75

• 35 275
  • 762
  •   1
Отговори
# 120
  • София, Bulgaria
Pestr,
1.  Няколко пъти казах, че като брокер на КУПУВАЧА ми е поставено, конкретно изискване за локацията. Вие май не разбирате. Например в обявата пише ул. Братя Миладинови, Купувачите са казали: ок е тази улица, но само,  ако НЕ е между Т. Александров и Сливница. Аз какво, да направя да им сложа вериги и да ги довлека ли...
2. Снимките са много актуални даже в гугал.
3. В повечето случай, дори може да нямам нужда от снимки, ако познавам района, представете си и преди съм стъпвала на тази улица.
И като представя нещата на Купувача, че Продавачът на този имот не дава информация за адреса, в 90% от случаите ще ми отговорят: Ок, разбрах... забрави го, продължаваме напред!  Не ми се занимава с такива хора.
Така продавачът губи, защото всъщност може имотът да се окаже в желаната локация, ама ние не сме гадатели.
А относно живото впечатление, нали не си мислите, че хората купуват имот без да ходят на оглед, но ходят на места, райони и имоти, който те определят, че са желани за тях.

Последна редакция: чт, 21 сеп 2023, 16:18 от tomeva

# 121
  • София
Pestr, явно го гледаш само от гледната точка на продавач. Но ние и като купувачи, и продавачи се опитваме да обясним, че няма как да не е от значение локацията(и да кажа, не се заяждам, нямам лошо отношение)! Много ясно, че може да се построи някъде нещо, но когато купуваш имот те интересува къде е. И аз не познвам добре кварталите, които гледаме, но имам все някакъв ориентир къде и какво търсим. Даже ходихме малко да се поразходим тук-там и да огледаме. И пак дори да търсиш тип имот, без да е от значение локацията, пак нормален човек би искал да знае къде е Relaxed Имам усещането, че си мислиш, че брокерите искат да те прецакат. Което не е задължително ! Избягвай манипулатори и агресори, също не бих позволила агенция да продава имота ми с тяхна надценка-просто не съм ок с това- ще излезе обявата с различни цени от различните агенции, това винаги смущава, а с другите брокери ще се разбереш . Всички имате интерес да има сделка.
dariVale,благодаря за идеята с кадастъра Simple Smile

# 122
За 90% от хората водеща е локацията, изобщо няма какво да се лъжем тук. Ако човек е с ограничен бюджет и търси навсякъде - ок, тогава периметърът би бил по-широк, но в повечето случаи се търси нещо конкретно. Аз лично сортирам по локация и вече в самата локация избягвам "проблемни точки" като горепосочените.

# 123
2. Снимките са много актуални даже в гугал.
3. В повечето случай, дори може да нямам нужда от снимки, ако познавам района, представете си и преди съм стъпвала на тази улица.

Томева,точка 2 не е вярна !

Ето, поглеждам Гугъл мапс и отварям 2-3 рандом улици в СФ.Снимките са от авг 2022 Wink
Нали се сещате,че при това бурно строителство навсякъде,една снимка отпреди 1 година НЕ е много актуална?

Също така ,съмнява ме да познавате цяла София и да знаете всеки нов строеж кога и къде е изникнал.
Прилича ми малко на мързелива работа."Дай да видя Гугъла,кво да се разкарвам "Simple Smile

Говорим за тези райони,където нямате забрана да търсите.Сигурно ползвате същите методи ,както  и при забранените.

Цитат
Така продавачът губи, защото всъщност може имотът да се окаже в желаната локация
Продавача нищо не губи,имота си му седи.А и клиент или брокер, които ги мързи един оглед да направят,а купуват стока за 200 000 евра + не са сериозни нито купувачи,нито брокери .Губите и вие,но най вече губи клиента,който се е доверил на мързелив брокер.

Последна редакция: чт, 21 сеп 2023, 16:36 от Pestr

# 124
Явно си зависи кой от каква позиция чете. Жалко, че не надскачаме камбанарията понякога.
Освен пари за комисионната не бих губила и времето си за локации, които знам, че няма да харесам. За мен напр. е важна и ориентацията на сградата спрямо земните посоки, околните сгради доколко засенчва или създават въздушни улеи за вятър и дъжд. Много, много неща има. В Гугъл Мапс си пише от кога са снимките, може да се видят и стари изгледи, за да се проследи развитието на ок.среда.Апартамента не е просто клетка на етаж Х.
Когато установят, че се покрива задължителния минимум изисквания, естествено, че се ходя и на място.
И не, не съм брокер, а човек купил за целия си живот един апартамент и два промишлени имота.

Последна редакция: чт, 21 сеп 2023, 16:55 от dariVale

# 125
Не виждам какъв е проблемът да се сподели точната локация, освен ако не сте сигурни, че имотът не струва и купувачът ще се отблъсне. 1 година разлика не е нещо кой знае какво по отношение на вида на сградата, хората основно това ги интересува. Чак бясно строителство в определи райони не бих казала, че има в последната една година.

# 126
Не виждам какъв е проблемът да се сподели точната локация, освен ако не сте сигурни, че имотът не струва и купувачът ще се отблъсне.
Не е проблем.
Просто разговора тръгна,че се купува улица,а не имот.
А тази улица само след 2 мес. може да е съвсем различна.

# 127
Не, очевидно е проблем, защото в последния месец исках две точни локации и не ми се дадоха такива. Вярно, исках ги като краен клиент, а не през брокер, но това е положението. Конкретно за улица, която стига до Лъвов мост, а другият ѝ край е напълно ок за мен.

# 128
Pestr да продължава да си мисли, че купувача губи при такова наличие на имоти Grinning

Аз лично се сещам за няколко причини да не се сподели адреса:
- района е кофти или имота е кофти, примерно къща в нецветущо състояние и още като я видят в Гугъл, никой няма да иде
- брокерът знае, че района не устройва клиента, но се чуди как да го замъкне на оглед, за да може евентуално като види апартамента да размисли, което в 90% от случаите не се случва така или иначе
- брокерът да го е страх купувачът да не се договори с продавача самостоятелно

# 129
или го е страх да не види съседите и да подпали с 200

# 130
А вие имот ли избирате или улица ? Thinking
Е имотът да не виси във въздуха. Естествено че избираш и улица, и съседи, и външен вид на сградата, поддържано ли е наоколо, разбито ли е, мърляво ли е, награфитено ли е, то си личи.

# 131
Pestr да продължава да си мисли, че купувача губи при такова наличие на имоти Grinning

Аз лично се сещам за няколко причини да не се сподели адреса:
- района е кофти или имота е кофти, примерно къща в нецветущо състояние и още като я видят в Гугъл, никой няма да иде
- брокерът знае, че района не устройва клиента, но се чуди как да го замъкне на оглед, за да може евентуално като види апартамента да размисли, което в 90% от случаите не се случва така или иначе
- брокерът да го е страх купувачът да не се договори с продавача самостоятелно
+ 1
Ей тези двамцата, горе-споменатите от мен брокери, такава тайнственост покрай техните оферти, че си останаха с имотите. На 2 огледа отидох и като видях, че въобще не отговарят на моите най-важни критерии, съвсем ги отсвирих. Загубих доверие в тях, защото реално само си губех времето точно в локации и етажи, които не бих се навила да отида да гледам, ако знаех детайлите предварително.

# 132
Ние, когато търсихме да купуваме, много държахме да ни се каже точен адрес на жилището, което ще гледаме и снимки на имота. Търсихме с брокер. Много държахме да не ни се губи времето, да ходим да гледаме нещо, което не отговаря на критериите ни. Мъжът ми оглеждаше районите точно в Гугъл мапс. Чак такива фрапантни разлики за една година не видяхме. За един апартамент още чакаме да ни звъннат, за да ни го покажат, а мина една година. Joy Сигурно и онези продавачи си мислят, че ние сме изгубили. Може да са искали много да настояваме да го видим този имот.

# 133
Щом брокерите въртят такива номерца да крият местоположението значи не бързат да продават 😁

# 134
ако ви е светло, харесвате квартала,размерите ви устройват и най-вече имате парите няма какво да се мисли- взимайте го.
Аз пък смятам, че и да имаш парите, пак има какво да се мисли. Например, при всичките строежи, които виждам навсякъде из София, дали след 1-2 години като ги завършат няма да има същите по 200к, вместо по 250.
Но - всеки да мисли със собствената си глава.
Крис, мантрата е че всичко е изкупено на зелено.

Общи условия

Активация на акаунт