Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 75

• 35 441
  • 762
  •   2
Отговори
# 360
  • София, Bulgaria
Мозето, склад или голям гараж с възможност за рафтове е голямо удобство: и да, и "зимнина" в крачка с модерното здравословно хранене. Домашни храни са все по на почит.
Да не говорим за куфари, колелета, гуми,  че и някои сезонни обемисти предмети.
Но така или иначе, всичко е много индивидуално. Както при кухните например: на някои хора им стига в кухнята да има микровълнова,  тостер и кафемашина, на други и 10м. кухня им е малка.

# 361
За мъже чиито инструменти са предимно пили за нокти и са без автомобил склад не е необходим.

# 362
За мъже чиито инструменти са предимно пили за нокти и са без автомобил склад не е необходим.

То мъже без кола има ли? Иначе в нашето мазе стоят следните неща:
- 3 чифта ски +щеки
- багажник за ски
- надуваем каяк + аксесоари
- 4 гуми
- голям куфар
- резервни плочки, паркетини и прочее неща
- сгъваеми столове
- инструменти
- найлони за опаковка
- вентилатор
- ненужни за момента саксии и кашпи
- други по-дребни неща

Ми не си представям как ще се оправяме без мазе, честно.

# 363
- Цени на имотите (високи цени свалят достъпността)
- Лихвени проценти (високи лихви свалят достъпността)
- Доходи на работещите (високи доходи качват достъпността)
Да де, ама от трите ти тирета само първото е еднозначно и твърдо към даден момент. Останалите могат да отидат накъдето си искат през следващите 30 години. Да не говорим, че може и да се случи в обозримо бъдеще човек да не дочака ниски цени (ако изобщо).  И затова жилище се купува тогава, когато ти трябва. Вече ако е за спекулации или инвестиране всеки си преценява (и носи) риска.
При нас засега само първото е зле, но в САЩ и второто е много зле, защото лихвите по ипотеки минаха 7%. Тук кой знае... но от 2.5% накъде мислиш ще тръгнат: нагоре или надолу?
За доходите също въпросът е открит. Като погледнеш в историята, на всеки 10-15 години идва рецесия. Кога по-голяма, кога по-малка. Последната голяма беше 2008. Тази покрай Ковид не я броим, защото бързо я погасиха с цели кофи напечатани пари, стимули и заеми (които доведоха и до инфлацията). Следващата рецесия кога ще е и колко дълбока?
И по последната ти точка "жилище се купува тогава, когато ти трябва" мога само да допълня - и когато можеш да си позволиш да го изплащаш, обикновено това става за 20+ години.

# 364
Черната Станция забрави бидончето с кисело зеле  Simple Smile

# 365
Черната Станция забрави бидончето с кисело зеле  Simple Smile

Ми какво да правя, като нямам?

# 366
  • София, Bulgaria
chris78, човек няма как да избегне рецесии през живота си, най-вероятно ще преживее 2-3-4 за период от 50-60 г. на кой, колкото му е писано. Както обичам да казвам за нашето поколение, което 90-те години бяхме на по на 20г. : Докато се усмихнеш и се озъбиш.
И точно това поколение сигурно е рекордьор по брой преживени кризи. Та от първо лице, мога да кажа, че предпазливите живяха по-спокойно, да, така е, но и до там...Така и не постигнаха заветното благополучие за себе си и семейството си. Кризата може да те занули, но предприемчивият, смелият човек, пак ще стане, ще се отупа и ще продължи напред, ще направи драстични промени, ще излезе от медитация и статукво пак ще успее. Т.е. тези му качества, които може би са го направили уязвим при една рецесия, те ще го извадят от нея и отново ще е в "играта" и с то с още по-голям успех. Защото няма по-добър учител от грешките и личния опит. Човек не трябва да се страхува, че ще сгреши, точно обратното.

# 367
tomeva точно така. Боксови круши. Само едно забравяш. След толкова много от тези рецесии и уроци много малко се оттървават без ужасни поражения , особено в здравословен характер. Честно да кажа почтi не познавам без или с малко. На мен лично по-ми се струва разумен днешния подход. Особено на запада . И той е - не ми трябват толкова мнго неща. Искам си живота и времето за мен. 
 Т.е. продължаващите да блъскат и тичат като хамстери са именно от това поколение за което ти пишеш. Така им е втълпено . Трябва да се озъбят най-после.
И много трудно се излиза от този начин на мислене. Това са дълбоко вградени базови схващания. Докато се озъбиш. По един апартамент на всяко дете и по един за да давало под наем ... и накрая то отиде да учи където му хрумне и ти си се зъбиш и на старини сам. Тенкс. Придобитите качства били ценни ? За кого?
Добре че бързо се уча. А да ти кажа в Германия индийците за разлика от нас си идват научени - веднага се обзавеждат с някое бяло бмв или мерцедес, взимат си голямко жилище и започват да съществуват щастливо на едно място и без трупане и амбиции. Стига им.
А на нас , българите ,все не е достатъчно. Трябва и подсигуровки, трябва вили, земя , ренти , рендити и още и още апартамент и гаражи и паркоместа и складове ... За какво ?
Защото нямаме доверие в себе си и държават си и защото си мразим миналото и историята и по този начин сме хора с чувство за маоценност. И имаме нужда да трупаме за сигурност. 

Последна редакция: пт, 29 сеп 2023, 10:48 от bella-ciao

# 368
  • София, Bulgaria
Разбирам те Бела, но всеки сам си преценява нуждите. И пари са необходими за всичко, не само имоти, коли...
И в крайна сметка, всеки се стреми към определен начин на живот. То е ясно, че може и 2 и 200 /май така беше приказката/, но зависи дали ми харесва това с 2 или искам това с 200 и работя за него.
Аз уважавам "хамстерите" много, те драпат и движат..., за да могат други да са на "от заплата до заплата". И двата типа са си взели своите решения за себе си. Разнообразие на индивида.
Не разбирам, защо обаче в пъти по-често по-предпазливия и стремящ се към живот без сътресения се опитва да убеждава другия, как ще загуби, как ще се прецака, как рискът е голям и ще сгреши, моментът бил не знам си какъв и т.н.
Относно пораженията върху здравето мога да кажа: " Гаранция- Франция". И най-спокойните хора се разболяват и умират. Леля ми почина на 45 г. , нито е пила, нито е пушила, нито стрес... живот на село, всичко БИО от градината, хубаво щастливо семейство... ама е на, друго било писано.
А пък съседка, материално осигурена първо от родителите си, после от съпруга си... отдадена на грижи за хобита си, разнообразен живот.. Е ми, какво да кажа, близка ми е, но от както я познавам е от депресия в депресия...

# 369
tomeva разбира се , че всеки си защитава начина на живот. Особено промени в базовите възприятия са много трудни . Става както ти сама пишеш с доста грешки и при контра пример.
Но на това
...
Не разбирам, защо обаче в пъти по-често по-предпазливия и стремящ се към живот без сътресения се опитва да убеждава другия, как ще загуби, как ще се прецака, как рискът е голям и ще сгреши, моментът бил не знам си какъв и т.н.
...
Мога да кажа
1. Аз не описах предпазливци от всичко и т.н. а просто хора с съвсем друг стил от този на мастера ,но пълноценен живот
2. Може би защото те пък обясняват на нехамстерите , че
...Аз уважавам "хамстерите" много, те драпат и движат..., за да могат други да са на "от заплата до заплата".
В крайна сметка се оказва  , че те си дърпат и си движат ... на въртележката ... докато останалите ги гледат и много се чудят нужно ли е всичко това.
В крайна сметка според мен от позицията на всеки тип другия ти се струва неразбираем.
Но ... не говорим тук за наплашени хора с проблеми да предприемат каквото и да било. Говорим за съвсем осъзнат избор на живот и за хора със способности здтавословно да поставят условия за достатъчност и това да удовлетворява тяхната пълноценност.

А за здравното с-е и как се отразяват сривовете, рецесиите и стреса ... няма да се задълбочавам.

# 370
Защо така минорен стана тона на разговора?
Колко такива познаваш?

# 371
  • София, Bulgaria
Цитат
Говорим за съвсем осъзнат избор на живот и за хора със способности здтавословно да поставят условия за достатъчност и това да удовлетворява тяхната пълноценност.

Да, така е, всеки сам си избира... и според капацитета си също. Балансът е важен и най-вече да се чувстваш щастлив.
Аз общувам с много хора, които са на високи обороти, на въртележката.... коментирали сме всичко това. Казват, че целта им няма токова парично изражение вече, колкото самия процес, предизвикателствата, поставяне на цели, постигане на цели... това им е като адреналин. Казват, какво да правя ... не мога да бездействам, не мога само почивки пътувания и т.н. Обичам това, което правя.
Така че, правото на избор за всеки.

# 372
Eфибуш По темата си е минорен. Но по принцип само в една посока. 

tomeva при тези хора има в доста случаи един бъг и той е - те  си мислят че въртят света. Но ... все повече се убеждавам, че ... света се върти и то доста по-спокойно без тях.  Т.е. без тяхното създаване на напрежение за да имат място за поприще. Без създаване на цели, задачи, на изисквания и на амбиции ... и повличане и на другите да правят разни неща. И да не забравяме че няма незаменими хора . Полезно да се опитаме да разберем другия Ако искаш обаче може да спрем. Не е нужно да превръщаме във спор. И без това всеки е убеден в различно . .

# 373
По темата си е минорен. Но по принцип само в една посока.
Е не е, няма наплив от продаващи и напускащи пазара, няма нито един въпрос в темата "как да си украся апартамента, че да се продаде по-бързо".

# 374
Колко такива познаваш?

Лично познавам нула, но в интернет има такива.

Общи условия

Активация на акаунт