Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 75

• 35 477
  • 762
  •   1
Отговори
# 345
  • Sofia
О, аз искам да си избера мазе. Щях да си закупя 2-3 пъти по-голямо.
Ако има опция да закупя второ, бих закупил. При нас някакви хора питат как да си продадат тяхното.

# 346
О, аз искам да си избера мазе. Щях да си закупя 2-3 пъти по-голямо.
Ако има опция да закупя второ, бих закупил. При нас някакви хора питат как да си продадат тяхното.

Може да споделиш как са направили сделка, като го направят.

# 347
  • Нощем на луната, денем при цветята
Намерих още едни такива симпатяги и им пуснах запитване, че имаха подобен свободен имот.
Пълния разговор ще видите по-долу, но с две думи: Ние сме спазили всички нормативни изисквания като сме построили такива помещения, това вие какво ще си купите си е ваш проблем.
От "Сделката ще мине и без склад в момента" тръпки ме побиха!

АЗ:
Здравейте,
виждам, че в офертата липсва склад, но и такова пространство не е предвидено в чертежа /поне аз не го виждам/. Означава ли това задължително закупуване на отделно складово помещение, имате ли такива свободни и на каква цена?
Предварително благодаря!

ТЕ:
Здравейте, към ап.36 в сградата може да закупите при желание складово помещение на цена 1000 евро.
АЗ:
Казвате "при желание", но не задължава ли нормативната уредба и мен, и вас, при положение, че в очертанията на апартамента складово помещение не е предвидено, такова задължително да бъде закупено допълнително?
ТЕ:
Към настоящия момент все още могат да бъдат изповядвани сделки на апартамент без склад. Поздрави!

DramaQween Като казах площоразпределение, ти виждала ли си таблиците с площоразпределение на тази сграда, в нея са описани всички мазета, апартаменти, гаражи с техните общи части.

Seiko7075, да, изпратиха ми такова, заедно с всички останали подробни документи

Последна редакция: чт, 28 сеп 2023, 11:49 от DramaQween

# 348
Много интересно е всичко тук, което се пише. никога не съм се замислял, какво се случва след получаването на Разрешението за строеж - джунгла е. Радвам се, че научавам различни казуси. В интерес на истината, всички сте прави. И за допълнителното закупуване, всеки си има различни предпочитания.

# 349
Ле-ле, постоянно ви следя, но ми се зави свят от мазета и складове JoyJoyJoy
Може би има резон за 70-те квадрата. Наистина, че под тях не съм виждала в някоя скица да има обособен JoyJoyJoy склад. Докато над тази площ, почти винаги присъства.

# 350
  • София
Не разбирам мазе ли купувате или апартамент? При мен практиката сочи, че мазето винаги стои празно и отключено и не ми е нужно. Харесах си обаче апартамент, точно такъв търсехме от година и нещо, на цена, която ми е в бюджета. Статут на апартамент. Ама е от последните и мазетата се изкупили. Е да го пропусна ли? Ако не го бях купил, сега цената му е двойна. Мазетата сигурно не са се покачили Grinning

# 351
Не разбирам мазе ли купувате или апартамент? При мен практиката сочи, че мазето винаги стои празно и отключено и не ми е нужно. Харесах си обаче апартамент, точно такъв търсехме от година и нещо, на цена, която ми е в бюджета. Статут на апартамент. Ама е от последните и мазетата се изкупили. Е да го пропусна ли? Ако не го бях купил, сега цената му е двойна. Мазетата сигурно не са се покачили Grinning

Аз бях купил и живях в едно жилище 10 год. Така и не разбрах къде се намира мазето. Така го и продадох Simple Smile. Няма смисъл от тия задължителни мазета (складове) ама ...

# 352
  • Нощем на луната, денем при цветята

Абсолютно съм съгласна, по този въпрос спор няма.
Но при мен и други фактори влияят. Подробно обясних малко по-напред, че ми е от изключително значение имота, който купувам да отговаря на всички изисквания.
А само ми стана ясно, че изискванията са много разтегливо понятие  и по-важно от тях е на какъв нотариус ще попаднеш и как той ще тълкува буквата на закона.

# 353
  • Sofia
Ле-ле, постоянно ви следя, но ми се зави свят от мазета и складове JoyJoyJoy
Може би има резон за 70-те квадрата. Наистина, че под тях не съм виждала в някоя скица да има обособен JoyJoyJoy склад. Докато над тази площ, почти винаги присъства.
Не, няма връзка. При нас имаме апартаменти по 120, 130кв.м без склад.
Както и жилище 51.79кв.м със склад от 2.78кв.м вътре в жилището.

Не търсете голяма логика, освен максимално усвояване на площи, вероятно и от потенциално общите (примерно малко по-къс коридор на етажа, който да е усвоен като склад за даден апартамент).

# 354
  • София, Bulgaria
Последните дни пропуснах в подробности да следя казуса и се извинявам, ако сте казали вече, но вие имате ли адвокат. Ако не, защо не се консултирате. Имате конкретен казус,  говорете с адвокат. 
Правото не е математика, не е точно наука. Работа на адвокати е да тълкуват и проследяват промените в законите. И да, много често е въпрос на тълкуване..." И така може, но и така не е грешно.." е толкова често срещан отговор, чеее...
Да не говорим, че самите закони и наредби са с дупки и кратери дори...

Последна редакция: пт, 29 сеп 2023, 09:24 от tomeva

# 355
Аз пак разглеждам какво става по света. В САЩ индексът на достъпност на жилищата току-що удари най-ниски нива от последната голяма финансова криза насам (2007 г.)
Последно като беше на тези нива, сещате се какво стана с цените на имотите там.
Индексът го изчисляват чрез 3 фактора:
- Цени на имотите (високи цени свалят достъпността)
- Лихвени проценти (високи лихви свалят достъпността)
- Доходи на работещите (високи доходи качват достъпността)

Интересно ми е за България ако някой изчисли такъв индекс какво ще покаже. Според мен доста ниски стойности. Единствено ниските лихви все още позволяват някаква достъпност, но да не забравяме, че в БГ те са плаващи и много бързо могат да се променят (вкл. на вече отпуснати кредити).
В САЩ100 се приема за "праг на достъпността" (пунктираната линия). Вижда се, че в някои периоди имотите са достъпни, в някои - не.
Така смятам и аз - не съм против покупката на имот по принцип, но това трябва да се прави в периоди, когато са достъпни/изгодни.

Последна редакция: чт, 28 сеп 2023, 15:33 от chris78

# 356
chris78, Joy ти по гръб обаче не падаш
Всеки иска да купува в изгодни периоди, но я имаш пари, я стабилна работа,  я си решил, че ти трябва жилище и т.н. Условия много.
Още повече в тогавашния уж изгоден период (въобще даже и не знам, че е бил такъв, не съм следяла имотите Blush) бях млада, зелена, в семейно жилище, хич не ми е било времето да купувам свое.... ей сега, като го реших, то пък от години растат нагоре. И какво, да чакам още 10 години да паднат ли... я паднат, я не. Grinning
Пък и колко от темата, а и не само от нея, чакахме ...

Последна редакция: чт, 28 сеп 2023, 15:43 от aDream

# 357
Ами така си е, човек зависи от превратностите на времето. Имало е хора с лошия късмет да изживеят Голямата Депресия например - тогава не само жилища е било трудно да си осигурят, ами и хляб.
Други преминават през войни (вкл. и в наши дни), кризи, рецесии, безработица...
Късмет ще е баш когато човек се ожени, започне хубава работа и тръгне да си търси семейно жилище, тогава жилищата да са най-изгодни.
Но пък може когато ти се сторят изгодни, да си купиш тъй наречения "стартър хоум" както му викат в Америка - малко жилище, което временно ще ползваш, но нямаш намерение цял живот да живееш в него. Но когато решиш да купуваш по-голямо, продаваш малкото и с парите от него правиш вноска за новото. Така не изпускаш периода на поскъпване.

# 358
- Цени на имотите (високи цени свалят достъпността)
- Лихвени проценти (високи лихви свалят достъпността)
- Доходи на работещите (високи доходи качват достъпността)

Така смятам и аз - не съм против покупката на имот по принцип, но това трябва да се прави в периоди, когато са достъпни/изгодни.

Да де, ама от трите ти тирета само първото е еднозначно и твърдо към даден момент. Останалите могат да отидат накъдето си искат през следващите 30 години. Да не говорим, че може и да се случи в обозримо бъдеще човек да не дочака ниски цени (ако изобщо).  И затова жилище се купува тогава, когато ти трябва. Вече ако е за спекулации или инвестиране всеки си преценява (и носи) риска.

# 359
Склад е бил по-нужен едно време - както пише в закона от 1977 "за складиране на зимнина, отоплителни материали, и др." - сега кой слага зеле или мъкне брикети от мазето?
80% от населението.

Общи условия

Активация на акаунт