Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 75

• 35 383
  • 762
  •   1
Отговори
# 465
Не си правя сметка на парите, защото не страдам и ми стигат, но не ми остават кой знае колко много. Не остават достатъчно, с които би могло да се покрие вноска по скъпа ипотека и същевременно да живеем добре, единствено това съм имала предвид с коментара си, повярвайте ми, не страдам чак толкова, че непознати за мен хора да ми дават съвети по отношение на финансовата ми дисциплина. За мен е важно човек да живее добре, да не се лишава от почивки и от качествена храна, както и да има достъп до свястно образование, в т.ч. включвам и допълнителни дейности на децата. Имотът сме си го изплатили предсрочно, плащаме и частна градина, както имаме и други също толкова необходими разходи. Аз от съвети нямам нужда, просто не можете да ме убедите, че човек живее добре, когато прави сметка в магазина кое колко струва и същевременно да се причислява към по-висока от средната класа, затова дадох примера с изчисленията. Естествено, че и мъжът ми получава пари, но аз не съм искала с примера ми да се разглежда семейство, а само и единствено кое точно е средна класа, а там доходите са изчислени за един човек.

Последна редакция: ср, 04 окт 2023, 08:52 от Ambrosia

# 466
Ха. Това е като си продават всяко нещо поотделно . Невероятно.

Новата ми любима, любопитна информация, която научих тук!
и най-интересното е , че хората така са обсебени от манията да придобият още и още имоти, че дори не им е ясно за какво плащат данък. За това мазе кой от апартаментите е плащал ?
Абсолютно без всякакво значение е кой е плащал. Принципа за всякакъв вид задължения е "имал си бол пари - дал си".
Дори няма значение кой го е декларирал като собствено пред общината, ако няма правно основание да бъде признат за собственик.
По горната логика - харесва ми НДК, плащам му данъците - няма да стане мой заради това.

# 467
dariVale тук въпроса е кой не си е погледнал за какво плаща и какво ползва . Защото аз ако плащам си поглеждам все пак за какво плащам. Ако пише НДК се замислям поне малко.

# 468

просто не можете да ме убедите, че човек живее добре, когато прави сметка в магазина кое колко струва

Мисля че много хора с достатъчно високи доходи си правят сметка в магазина. Както и навсякъде. Част е от "дисциплината" . И не е същото като да ходиш и да ровиш къде каква промоция има.

# 469
Ха. Това е като си продават всяко нещо поотделно . Невероятно.

Новата ми любима, любопитна информация, която научих тук!
и най-интересното е , че хората така са обсебени от манията да придобият още и още имоти, че дори не им е ясно за какво плащат данък. За това мазе кой от апартаментите е плащал ?

Че е така, така е. Ама това с данъците ми е болна тема. Плащах 10 год. на един продаден вече от мен имот (то един имот в село не беше кой знае колко) че нямах време да ида в общината ида го отпиша. Но проблема беше с един централен имот, който си мислех че ще докажа нещо, като съм плащал данъци като законов наследник. Нищо подобно! Никой нищо не признава. Но тогава бях млад и наивен!.

# 470
Богатите са богати защото си правят сметката. А ти ако искаш приемай чужди съвети от непознати хора.

# 471
Нека не изместваме фокуса на темата, моля. Наясно съм, че човек може и с 2 и с 200. За мен не е добър живот, ако взимаш най-некачественото сирене, например, защото си правиш сметка и защото качественото е стигнало 20 лв./кг. Обсъждаме добър живот с нормални доходи, а не стискане за храна, защото това било финансова дисциплина. И моля ви, смешно е да се твърди, че човек може да стане богат, получавайки 3500 лв. в голям град. Една ипотека от 1600 лв. (стандартно за текущите цени на имотите), високи сметки в зимния период, една частна градина или училище с такса от 1200 лв.+, не толкова ниски такси за допълнителни дейности на месец, това са базови разходи за не малка част от семействата в София. Оттам започват другите - храна, текущи нужди.
И тъй като очевидно не става ясно какво попитах и защо дадох примера със заплатите, ще питам направо - Считате ли, че човек, получаващ 3500 лв. месечно, е богат и не е средна класа?

Последна редакция: ср, 04 окт 2023, 09:16 от Ambrosia

# 472
Амброзия, това за мен са МНОГО пари. И да, човек с такива доходи, за мен е от средната класа нагоре!
Знам, че има и много богати. Но за тях пък въобще не мога да си представя колко взимат. Сигурно 5 цифрена сума месечно.

Даже и не храня илюзии за частно училище/градина. Абсурд. Винаги гледам къде има промоции. GrinningBlush
Не, че понякога и аз не се прецаквам с нещо не толкова евтино. Но да, мога да твърдя, че си правя сметката. Ипотека за 1600 месечно няма как да обслужвам.
(Мъж не ме издържа, не разчитам на никакви странични пари.)

# 473
Не, не считам че е богат с такива пари.
Но "правенето на сметка" аз поне не го свързвам с конкретна сума, а примера ти за сиренето изобщо не е релевантен според мен, когато става дума за средна класа.

# 474
Баш си е средна класа, поне според дефиницията. За САЩ тя е семейства с доходи от 2/3 до 2х медианния доход за страната.
Има и други дефиниции - една от тях е, че средна класа е семейство, което може да си позволи собствен дом, кола, ваканция веднъж годишно, да прави вноска за пенсия, и да изучи децата си в колеж. Това за САЩ пак. За БГ не знам как точно дефинират средната класа, но ако е според дохода то 3500/месец е средна, или може би т.нар. "горна средна класа"

Жалкото е, че във все повече държави вече средната класа не може да си позволи да си купи собствен дом, тъй като средният доход не стига за средната цена на жилище. Т.е. по една от дефинициите много хора изпадат от средната класа.

# 475
Точно това имах предвид. Ако аз нямах собствен дом и трябваше да предвидя над 2000 лв. месечно за ипотека и базови сметки по дома и още над 1500 за частна градина и допълнителни дейности за децата, разчитах само на себе си и нямах мъж до себе си (защото това е реална хипотеза за не малко хора), то каква висша класа си и за каква финансова дисциплина изобщо можем да говорим в случая. Да не говорим, че има цели квартали, пълни с млади семейства, в които масово всички деца са в частни градини, защото места в държавни детски градини просто няма.

# 476
Точно това имах предвид. Ако аз нямах собствен дом и трябваше да предвидя над 2000 лв. месечно за ипотека и базови сметки по дома и още над 1500 за частна градина и допълнителни дейности за децата, разчитах само на себе си и нямах мъж до себе си (защото това е реална хипотеза за не малко хора), то каква висша класа си и за каква финансова дисциплина изобщо можем да говорим в случая. Да не говорим, че има цели квартали, пълни с млади семейства, в които масово всички деца са в частни градини, защото места в държавни детски градини просто няма.
Не е така. Просто имаш избор. Ако нямаш, няма как да мислиш варианти с частни градини и т.н.
Какво да си мислят хората с доход под 3000 тогава, щом хората над него се оплакват. Недей така.

# 477
Не бих искала да изглежда като оплакване, далеч не е така. Единственото, което обсъждам, е категоризацията "средна класа" и в какъв диапазон е тя у нас, защото според изчисленията явно всичко над 3500 не е средна класа, а това за мен очевидно не е така. Само и единствено това имах предвид, давайки примерите и отново казвам, че съм наясно с останалото, както и че човек може и с 2, и с 200.
Както и да е, нека темата се върне по същество.

# 478
Да не говорим, че има цели квартали, пълни с млади семейства, в които масово всички деца са в частни градини, защото места в държавни детски градини просто няма.
Има. Кой ги заби в квартали без инфраструктура?
Такива неща се мислят предварително. И всеки може да прецени какъв тип имот да си купи и ще има ли улица изобщо около него. Когато тия квартали започнаха да се строят, всичко това беше ясно. И “пропастта” между ново там и старо в уредени квартали не беше толкова силно изразена.

# 479
E, и това е така. Но ето, аз живея в квартал с инфраструктура, с не малко детски градини и детето ми удря на камък вече две години. Та... все тая Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт