Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 75

• 35 356
  • 762
  •   1
Отговори
# 450
  • София, Bulgaria
Банките се съобразяват със страховете на клиентите. Хората спряха да теглят,защото ги е страх от вдигане на лихви, съответно банките са си сметнали риска и са започнали да предлагат фиксирани лихви.

Това не го разбрах,  би ли пояснил.

# 451
спряха с кредитите заради високата инфлация, все още са ниски лихвите
фиксираната лихва е по- висока с около процент, не знам кой се връзва на тоя маркетинг

Последна редакция: вт, 03 окт 2023, 21:15 от Herzen

# 452
  • Бургас
Връзват се тези, които вярват в мантрата как лихвите ще скочат рязко и как ще престане този нисколихвен рай. И си казват - "по-добре с малко по-висока, ама фиксирана, че като я вдигнат рязко на другите, ние да сме спокойни".

# 453
мда, ти плащай на високата лихва първите години, когато основно лихва се изплаща, пък после ако скочат пак ще ги вдигнат, има малки букви в договора
2000та година лихвите бяха 14%, който му трябваше и тогава пазаруваше

# 454
  • София
Здравейте, ще се радвам, ако някои може да ми отговори. Преди време със съседи установих ме, че мазе с един и същ номер  фигурира в нотариалните ни актове. Те така или иначе не го ползваха и така се остана. Сега обаче те продават апартамента и са разучили, че мазето е препродадено два пъти. За собственик на мазето се считал първия купувач, в случая е човека от когото ние купихме апартамента. Та мазето било наше... да обаче сега ни питат дали бихме се съгласили новите собственици да ползват с нас мазето. Ми то мазето е 1.8кв....Какво мога да направя да си стане наше мазето? Казаха ми, че нотариус едва ли ще направи проверка на мазето и новите собственици ще имат нотариален акт с мазе, което дефакно и аз вече не знам на кой е....

# 455
Здравейте, ще се радвам, ако някои може да ми отговори. Преди време със съседи установих ме, че мазе с един и същ номер  фигурира в нотариалните ни актове. Те така или иначе не го ползваха и така се остана. Сега обаче те продават апартамента и са разучили, че мазето е препродадено два пъти. За собственик на мазето се считал първия купувач, в случая е човека от когото ние купихме апартамента. Та мазето било наше... да обаче сега ни питат дали бихме се съгласили новите собственици да ползват с нас мазето. Ми то мазето е 1.8кв....Какво мога да направя да си стане наше мазето? Казаха ми, че нотариус едва ли ще направи проверка на мазето и новите собственици ще имат нотариален акт с мазе, което дефакно и аз вече не знам на кой е....
Това си е въпрос за адвокат. Носят се документите за собственост вашите и на съседите + предходни НА (би трябвало да имате такива при покупките и се обследва чие е мазето, съобр. Закона за собствеността.

# 456
Голям батак...трябвало е да оправите нещата още като сте ги открили. Сега адвокат и не знам как ще се присъди на кого е.

# 457
мазето не е самостоятелен СОС, как е препродадено 2 пъти?

# 458
Голям батак...трябвало е да оправите нещата още като сте ги открили. Сега адвокат и не знам как ще се присъди на кого е.
Има си начини и един читав юрист може да ги оправи. Ако е стар блок - някъде в плановете му е номера мазе, което се полага на съседния апартамент.
Ако е нов, явно изобщо не е имал мазе.
Има и едно понятие "давност но владение". Има обследване на имот по документи и изправяне на фактически грешки в НА.

# 459
оле майко, ‘давностно владение на мазе’???
то не имот, придаваема част е

# 460
оле майко, ‘давностно владение на мазе’???
то не имот, придаваема част е
"Владение" е един от елементите на правото на собственост. Другите два са ползване и разпореждане. И се отнасят за всякакъв вид собственост - от имота ви - палат до четката за зъби. И е придобивен способ използван достатъчно често.
Също така е начин питащата да си запази мазето, ако не достигат документи. (зависи от времето през което е владяла мазето).
Не случайно предложих консултация с адвокат, защото те познават в детайли материята.
Мисля, че е по-важен в крайна сметка резултата, а не начина.
И е хубаво да не иронизирате, ако не можете да предложите по-добър вариант.

# 461
Ха. Това е като си продават всяко нещо поотделно . Невероятно.

# 462

Новата ми любима, любопитна информация, която научих тук!

# 463
Ами, може би трябва да седнеш и в продължение на два или три месеца, да си водиш СТРИКТНО записки къде ти отиват парите. Така ще си изградиш финансова дисциплина, и няма да страдаш.(защото парите ти не са малко). Сега, ако си изплащаш в момента скъп имот, който още когато си купувала, ти е бил на ръба на възможностите - Ами, няма какво да се чудиш, ясно е, че ще ти е трудно. Но причината не е, че вземаш малко, а че си взела компромисно решение преди време.
Ако не изплащаш нищо, а само ги изяждате и изпивате тия пари (ама и мъжът ти също работи, нали - доходът не е само твоят за цялото ви семейство). Тогава - намали малко ресторантите, почивките и Дубай, за да се върнеш обратно в равнината на разходите, която ще ти е по мярка.

Това е доста смешно, извинете. Според наши статии в интернет от началото на тази година цитирам "на критерия за средна класа отговарят хората, които получават от 80 до 200% от средната заплата за дадената държава. В България последните данни са, че тя е 1787 лева, което означава, че доход между 1429 и 3574 лева е достатъчен да си част от средната класа."
В София не малка част от хората получават повече от горната граница, в т.ч. и аз, а те едва ми стигат да си покривам разходите. Означава ли това, че съм богата? Абсурдно е, наистина.

# 464

Новата ми любима, любопитна информация, която научих тук!
и най-интересното е , че хората така са обсебени от манията да придобият още и още имоти, че дори не им е ясно за какво плащат данък. За това мазе кой от апартаментите е плащал ?

Общи условия

Активация на акаунт