Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 75

• 35 358
  • 762
  •   1
Отговори
# 495
Къде са чуждите инвестиции на този цъфтящ, бумтящ пазар и защо ги няма, балами ли са или какво??

Пазарът се движи от вътрешни сили, не от чужди купувачи.
А инвеститорите ги няма заради корупцията и огромния политически риск да се инвестира у нас. И, вече, липсата на кадри. Че и малък вътрешен пазар.

Последна редакция: ср, 04 окт 2023, 23:34 от Черна станция

# 496
  • Бургас
Примерът за 2х3500 тръгна от пост на потребителка, която сподели, че получава над тази сума и въпреки това тя й е недостатъчна хем да живее, както й се иска, хем да плаща ипотека.
Ставаше дума за семейство, което предполага два сходни дохода.
Сам човек без дете рядко купува жилище, няма такава необходимост.

# 497
  • София
Значи какво казва Ambrosia какво другите четат Thinking Какъв Дубай, какво ядене по ресторанти. Имам усещането, че част от пишещите живеят в друг свят. Няма лошо, че някой от вас са си направили добри сметки и инвестиции в живота и сега са добре и изобилно, но да се отрече общата картина за така наречената средна класа  и това, че изобщо не е въпрос на спестяване и финансова култура за голяма част от хората около нас ми е странно. Или кръга на познанства на някой е по-ограничен или просто някак се отказва да се приеме факта, че цените на имотите (и не само) в момента наистина си високи. Дали е добро или лошо е друга тема на разговор, ще се види след време Grin Също така мога да давам примери от тука до безкрая за семейства с неравностойни доходи. Това, че един взима 3-4-5 к, изобщо не значи, че другия също ги взима, че дори понякога и на полвината не взима. За самотни родители, на които не им приемат децата в градини със заплати под 2к и т.н. Отделно тук таме започнаха и някакви съкращения в ИТ сектора...С което не предвещавам апокалипсиса, изобщо даже, но просто така се говори сякаш само някакви загубеняци не купуват супер изгодните имоти в момента Rolling Eyes И все пак да не съм голословна ще дам пример с 2 приятелски семейства, които купиха чудни апартаменти преди година и половина за малко под 200к, в момента по текущи цени биха се продвали за 350- 400к. Та говорихме за това, че ако сега трябваше да ги купят на новите цени би било невъзможно и за двете семейства(има по 1 ИТ в семейството за протокола).
Също каква е тая ипотека за 1600к на месец, по сметките ми това са 150 к за 25 години на 4 процента. Хубаво, та къде има тристаен апартамент за 150 к, ама читав все пак Sweat Smile Ама не в Ботунец, не север или ателие, не панел, без брутални скосявания и сравнително близо до метро, може и маломерен. Направо ми пишете на лични, че съм силно заинтересована Sweat Smile

# 498
  • София
Ето:
https://www.moitepari.bg/Ipotechni_Krediti/Rezultati.aspx?s=1NlY … AuZIP)Q)0U-9yZXh7!vg36H!qTsUMjY8_Saw!0C)U)JUtj4-2LsiAqWsW)!8Uk4ld(DRj(62N!bK94c3NTj4h(g8VVcvTVn)QHd.B9XS8CAcJgAYg4tjOdFPITbWV0RZ)Yrz90zDN.x)oP(1rLH0MTqH73UuVfX1.LJut1AfZICwPxKpO8X28*8suX2q6hyDUnkE3sSs4_gOHhMzwEC)cY_owB)3FDb*cehySU.Z!)kcRL_cw7j

Не се получава линкът:
350к кредит, 50 самоучастие, 25 години, месечна вноска около 1600. За 200к евро може да се намерят добри жилища. Не до Коня, но в уреден квартал и близо до метро. А и защо изключваш панелите? И там живеят хора, не бой се! Има различни сегменти на пазара, не е задължително да избираш само най-високия. Искам на море на Малдивите, но като не мога, ще ида в Мичурин.

# 499
Ама разбира се, че са високи цените, никой не го отрича. Даже даваме за пример, че и в "белите страни" са високи, че даже и още по-недостъпни. Ама това е реалността и колкото и да се говори, че не е нормално, керванът си върви.

# 500
  • София
Ха. Това е като си продават всяко нещо поотделно . Невероятно.

Новата ми любима, любопитна информация, която научих тук!
и най-интересното е , че хората така са обсебени от манията да придобият още и още имоти, че дори не им е ясно за какво плащат данък. За това мазе кой от апартаментите е плащал ?
Мазето е вписано и в двата нотариални акта.И ние и те да плащали.

# 501
Учудвам се какви хора има и как са оставили толкова години положението така. Аз ако разбера такова нещо, че съм го платила и не съм апартамента, който го ползва, щях да съм при строителя веднага да ми връща пари или дава мазе, компенсира и т.н. Ако не става с адвокат. Явно сте  били в добри отношения със съседите, но пак не разбирам какво общо имат вашите отношения със строителя и как е възможно да има хора, които да махнат с ръка и да кажат не ми се занимава и така години. Дори и да предположим, че строителя го няма вече, пак е редно да се изясни чие е, защото ще настъпи момент, в който ще трябва да се изясни, както сега с продажбата.

# 502
  • София
Нека не изместваме фокуса на темата, моля. Наясно съм, че човек може и с 2 и с 200. За мен не е добър живот, ако взимаш най-некачественото сирене, например, защото си правиш сметка и защото качественото е стигнало 20 лв./кг. Обсъждаме добър живот с нормални доходи, а не стискане за храна, защото това било финансова дисциплина. И моля ви, смешно е да се твърди, че човек може да стане богат, получавайки 3500 лв. в голям град. Една ипотека от 1600 лв. (стандартно за текущите цени на имотите), високи сметки в зимния период, ...
Това сериозно?

# 503
Мазето е вписано и в двата нотариални акта.И ние и те да плащали.

Давате палави идеи на пишман инвеститорите!

# 504
Е, какво сериозно, нагоре са дали изчисленията, сумата дори е в ниския диапазон. Сякаш не знаете колко струват имотите средно, точно пък в тази тема. И приемате думите прекалено буквално, никъде не съм казала, че парите не ми стигат, нито че страдам, а че при по-големи разходи, вкл. частна градина и ипотека парите биха отишли по направление. "Едва" стигат не означава "не стигат", успяваме и да спестяваме, но не кой знае колко много, за да се чувства човек богат. За нормален живот приемам и почивка на няколко месеца, която не се отнася до Дубай или Малдиви. Няма какво да кажа по темата повече аз, вие четете едно, аз казвам друго. Очевидно живеем в различни светове, радвам се, че хора, получаващи 3000 лв. успяват да спестяват много, да плащат ипотека и да се чувстват добре. За обсъждане с тях ще се включа отново, при евентуално влизане в еврозоната и добавяне на Юрибор към лихвените им %.

# 505
Както казваш, навсякъде е така (и аз все пиша, че и в чужбина не е цветя и рози), което значи, че е нормално. И даже у нас жилищата са малко по-достъпни, отколкото в Европа.
Не, не е нормално. Това, че временно се е получило не значи, че е нормално.
А смяташ ли, че е устойчиво дългосрочно и че има накъде да се качват още?

Не съм сигурен, че другаде са още по-недостъпни. На Евростат има данни само до 2021:

Според тези данни България е шеста по най-висок % от месечния разполагаем доход, който отива за жилище. Към 22%.
Това по цени и доходи от 2021 - доходите са се вдигнали оттогава, но цените се вдигнаха още повече, така че към момента този % със сигурност е по-висок.
Ако вземем за пример "средното" семейство софиянци от по-горе, двамата с доход 2700 бруто = 2095 нето, 22% от семейния разполагаем доход прави 921 лв. С такава вноска каква ипотека ще изплащаш? Примерът 1600 по-горе звучи по на място.

350к кредит, 50 самоучастие, 25 години, месечна вноска около 1600. За 200к евро може да се намерят добри жилища. Не до Коня, но в уреден квартал и близо до метро.
Не забравяй, че тези 50 самоучастие първо трябва да ги спестиш. Ако перо "жилище" в бюджета е 1600, първо трябва около 3 години да спестяваш по толкова на месец, докато се събере за вноска.
Ако това жилище е на Ш/З, то трябва и още 3 години да спестяваш по толкова, за да стане да го докараш за живеене. Или да заборчлееш още повече.

# 506
  • София
Е, ти искаш на 25, с 2 години трудов стаж на Мин. заплата, да влезеш в 120 кв жилище в центъра, готово и обзаведено! Никакво самоучастие, никакви крайни квартали, никакъв панел и вноска 600 лв на месец, че да ти е удобно. 😂

# 507
Терминът "нормално" може да се разглежда от две посоки:
- нормално е нещо у нас, ако и навън е същото и не сме отклонение.
- нормално може да е и според някакви критерии за нормалност.

Та по първото тире казвам, че цените са нормални, а не някаква местна спекулативна завера на продавачите.
За второто тире не се наемам да прогнозирам, все пак нямам данни, а само повърхностна информация.

# 508
Е, ти искаш на 25, с 2 години трудов стаж на Мин. заплата, да влезеш в 120 кв жилище в центъра, готово и обзаведено! Никакво самоучастие, никакви крайни квартали, никакъв панел и вноска 600 лв на месец, че да ти е удобно. 😂
Не става върпос за мен - аз имам над 20 години стаж и много над средния доход.
Говоря с данни за средния доход за града, и средните цени на жилищата, които са станали несъразмерни и за хората е трудно да си ги позволят - туйто. За мен това не е устойчиво положение. Или трябва доходите да се вдигнат доста, или цените да паднат доста - кое от двете ще стане, не знам.

# 509
  • София
Там е работата, средният доход у нас не отразява нищо. Тия 23 хиляди, които получават над 10к месечно са IT и телекомуникации, някой и друг лекар и висша държавна администрация. Това са декларираните заплати. Собственици на бизнеси си получават доходите като дивидент, а други, които коментирахме, в сферата на строителство, услуги и т.н., са често на сиво. Много сиво. Заведенията се пукат по шевовете, персоналът получава мин. заплата. ; за майстор се чака с месеци, взима по 100лв на квадрат, но разписки няма. Много бизнеси са така, това изкривява статистиката. Ако излязат реалните доходи, да видиш колко достъпни са цените. Има много хора, наистина с ниски доходи, за тях е много трудно. Затова има по-евтини квартали, панел, маломерни и т.н. И да има спад на пазара, ще е минимален и хубавите неща просто ще се изтеглят. Не казвам, че и много ще расте, но спад ми е малко вероятен.

Общи условия

Активация на акаунт