Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 75

• 35 501
  • 762
  •   1
Отговори
# 240
Моето мнение Seiko7075 “  аз лично нещо, което само ми дърпа месечни разходи , както ти го описа ... не бих пазила. То е настояща тежест. Или си вземи нещо, където ще ти е приятно да си караш пенсията и да имаш място за градина и т.н. или ако не се интересуваш си упгрейдни жилището, т.е. вземи по-голямо или пък нещо за колата гараж или паркомясто или две ... но да държиш нещо и да му плащаш и да не го ползваш ???? Или направи нещо за сегашното си състояние или за това на детето - някои вноски за обучение и пр ... не знам.

# 241
Моето мнение Seiko7075 “  аз лично нещо, което само ми дърпа месечни разходи , както ти го описа ... не бих пазила. То е настояща тежест. Или си вземи нещо, където ще ти е приятно да си караш пенсията и да имаш място за градина и т.н. или ако не се интересуваш си упгрейдни жилището, т.е. вземи по-голямо или пък нещо за колата гараж или паркомясто или две ... но да държиш нещо и да му плащаш и да не го ползваш ???? Или направи нещо за сегашното си състояние или за това на детето - някои вноски за обучение и пр ... не знам.

Аз имам няколко такива места за пенсията, но и те ми гълтат много пари. А апартамента съм го засилил и подготвям за продажба че много ме дразнят разходите - наистина. Затова се къхаря за бъдещите купувачи на старо. Да вляза в нещо, в което тепърва да започвам да оправям от покрив до основи.

# 242
Добре,ще живеете под наем до 40 годишната си възраст. До 50 годишна възраст. А после?! М?!

# 243
Добре,ще живеете под наем до 40 годишната си възраст. До 50 годишна възраст. А после?! М?!
Който не му се разправя с наем, никой не му пречи и да си купи, но защо да не направи това в подходящ момент, когато цените на имотите са по-достъпни? Съотношението наем:вноска по ипотека се променя в годините, понякога е по-изгодно да си купиш, понякога да наемеш.
Знам, тука повечето хора мислите, че каквото се е качвало последните 10 години, ще се качва и следващите 10. Достатъчно е обаче човек да погледне повече от 10 години назад, за да види, че това не е така.
Или пък да погледне графика с дългосрочните цени на каквото и да е друго нещо - злато, петрол, стомана, акции на Апъл, биткойни, или каквото си щеш - вървят нагоре-надолу и има периоди, когато падат и периоди, когато се качват.
Кога в кой период сме най-добре се вижда чак когато този период отмине, за съжаление. Но който мисли, че сега сме в период, в който имотите още ще се качват - никой не му пречи да купува.

# 244
За съжаление колкото и да си го обсъждаме тук - човек никога не знае. Ако знаеше, то щеше да купува като паднаха. На нас през 2015 г. роднини притеснително изказваха мнения, че 60 хил. евро са много пари и ще ги плащаме цял живот. Изплатени са вече. Ако знаех щях да купя всичко на етажа Grinning Хайде, ние сме били млади и зелени, но около мен и тогава е имало хора, които си разбират от работата, и въпреки това казваха да чакаме, че щели да паднат още. Никой не може да каже какво ще е положението след 5 години, ние на този етап решихме да изчакаме и да спестяваме, така и така имаме нормално жилище, в което да живеем. Дано не е грешка.

# 245
Той си живее някъде и каза, че това му стои и само гълта пари. За какво му е ?! М?!
Особено ако сега не му се занимава с даване под наем и не се оправя с всички ангажименти ... на коя възраст ще успее. Ако още от сега е болен–
Особено ако има и няколк ов провинцията както пише ! М?!

За мен да слага там, където преценява че ще му е най-леко да живее и да слага от сега за детето. То било малко.

# 246
Изгоряха хората с имоти в топ Център, че и Изток, Иван Вазов, а пък за стария Лозенец да не говорим, както и други подобни локации, които са предимно старо тухлено строителство.

Допълвам си публикацията, просто не мога да се въздържа, такава обява, такова описание...

Цитат
'Явлена Еминеску' предлага двустаен апартамент, намиращ се на тихо и спокойно място в центъра на София, ул.'Оборище'. ? Дръжте се здраво, защото това не е обикновеният знак Продава се , това е покана за едно невероятно ново начало. Този апартамент не е само четири стени това е платно за Вашето творчество. ? Всичко е на една ръка разстояние училища, детски градини, ресторанти, паркове, магазини, спирки на градски транспорт.
Не пропускайте шанса да преобразите живота си и да станете владетел на това фантастично пространство. ?? ?

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b169532402199269&sl … 9sbbqp&f1=1&fe7=1

Защо са изгорели?

Seiko7075, 80 - 90 годишна многофамилна развалина топ център? Гроздето кисело ли е? Достатъчно ми е само да погледна нова до стара кооперация и да видя колко етажа са наблъскали в новата с еднаква височина със старата.

# 247

Той си живее някъде и каза, че това му стои и само гълта пари. За какво му е ?! М?!
Особено ако сега не му се занимава с даване под наем и не се оправя с всички ангажименти ... на коя възраст ще успее. Ако още от сега е болен–

За мен да слага там, където преценява че ще му е най-леко да живее и да слага от сега за детето. То било малко.

Аа, ама това за мен ли е било Simple Smile. Няколко пъти съм писал във форума, винаги съм имал притежание на жилища в града - 2 или 3 (в голям областен град). Сега съм в ново, под 15 год. С тенденция да го освинват и съм си подготвил пакета за следващо местене след някоя година (живот и здраве). Купувам и пак продавам  Сега както каза Белла, да бягам пред вятъра, и искам да взема дори и някаква боксониерка в София, вместо да е на квартира детето някога като учи. Но искам да е максимално свежа и нова. Така че, изчаквам. Щото може и да ме няма, да не се разправя като учи детето с общежития, квартири.
Та, то логично, щом ще продавам няма да живея под наем Simple Smile. Пък по селата имам - колкото щеш.
Не в мен е въпросът. Винаги съм смятал, а така е и по статистика, че всеки в България има къде да живее, и без наем. Е сега ако на село и не му се живее е друг въпросът. При мен лично не липсата, а притежанието на много (наследствени) имоти е проблемът. Дори отдаваме безвъзмездно на село къща, с 5 дка двор, селскостопанско стопанство, да живее на който му се работи.

Ala bala - да кисело ми е като вляза, особено в сутерените им. Избили канализации, мирис на смърт, изгнила дървесина, ръжда и мухъл.

Последна редакция: пн, 25 сеп 2023, 15:25 от Seiko7075

# 248
На моето дете нищо няма да купя ,да живее докато учи ,докато не разбера къде ще учи. Защото може да реши да учи където иска или пък да влезне да учи другаде ... няма да го ограничавам предварително.
Съседчето тази година си избра специалност на 350 км. от къщи. Беше приет на всякдъе където подаде, но реши за този университет и тази спец. и точка. Сега квартира , защото те вложиха доста в къщата ... да видим дали ще намерят за студенстко жилище.
Моето пък да го видим тази година. Стискам му палци , че тези абитури ...

# 249

Deaf не питаше за Seiko, а по принцип.... май Simple Smile

# 250
Не съм съгласна, че всеки в БГ има къде да живее без наем. Аз имам наследствен апартамент от нашите в провинцията, но и брат ми е наследник. Или аз му изплащам дела (за което вадя сума пари) и живея, което означава, че той няма да има къде да живее без наем, или продаваме и си поделяме парите, като за да си купим свое, ще трябва да отбива да извадим някаква сума. И това е в идеалния случай, когато наследниците могат да се разберат. Всеки има къде да живее без наем, ама ако е единствено дете или родителите имат много и са оставили по едно жилище на всяко дете.

# 251

]Deaf не питаше за Seiko, а по принцип.... май Simple Smile

И аз всъщност така помислих.

# 252
Нямаше да живеят по 2-3 поколения в една къща в провинцията, ако всеки имаше наследствено жилище.

# 253
Нямаше да живеят по 2-3 поколения в една къща в провинцията, ако всеки имаше наследствено жилище.

Селото ни е почти празно, а докато стигна до него, минавам през още 3-4 такива. Има въздух, има вода, електричество - ако искаш живееш. Дават се безвъзмездно къщи, който иска - само да я пази. В момента нашите "пазачи" вече остаряха и се отказват. И търсим други - съвестни. Ако си намеря и оттук желаещи, заповядайте!

# 254
Не говоря съвсем за села, а за по-малки градове, които все пак са си пълни с хора. Аз съм родом от такъв, почти няма многофамилни жилищни сгради, основно къщи са, съответно и млад човек трудно би намерил къде да отиде под наем. Не са малко хората, които си живеят при родителите, където пък и в голяма част от случаите има и възрастен роднина. И не бих казала, че такива градове са рядкост, напротив. Аз и донякъде разбирам, предполагам е трудно човек да се издържа с минимална заплата, камо ли да строи къща, но просто го давам за пример.

Общи условия

Активация на акаунт