Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 75

• 35 507
  • 762
  •   1
Отговори
# 285
Колкото и да съм досадна мога да кажа само, че в Германия за да се избегнат такива драми се прави едно конто при нотара и там се слагат парите. Той държи контото докато се изпълнят абсолютно всички условия по договора или стъпка по стъпка ... както му е наредено и плаща даден етап или цялото само ако са изпълнение всички условия. От страна на купувача парите са дадени от страна на продавача ще бъдат изпълнение условията. Тази услуга струва, но според мен е по-ефективна от застраховка. Това конто и услугата си има име на немски , но не знам как се превежда на бг . Хубаво е да се попита дали няма подобна услуга .

В България контото, се открива в банка и се нарича доверителна сметка и се подписва тристранен договор с отлагателни условия или как продавачът ще усвои парите.

# 286
  • Sofia
Нали говорим за "на зелено". Т.е. част от парите се дават на определени етапи и самите вие финансирате строежа. Ако ще платите чак на АКТ16 всичко, то строителя ще се съгласи само ако това, което платите е пазарната цена за жилище на АКТ16.

Изобщо проблема не е дали има механизми да се плати сигурно, а това, че цената е различна според претенциите на клиента.

# 287
Bestbuy това също го има, но не е това, за което писах първоначално.

# 288
  • Нощем на луната, денем при цветята
Здравейте,
виждам, че безкрайно много пъти е повдиган въпроса за складовите помещения, но аз продължавам да нямам категоричен отговор за себе си, моля ви за коментар. Конкретния ми казус е - насочвам се към закупуване на 2-стаен апартамен, никъде в чертежите в границите на този имот не е отделено складово помещение.
Въпрос 1 - при закупуване на самостоятелен склад на същия етаж това помещение ще обезпечи ли изпълнението на чл.40 от ЗУТ за задължително складово помещение?
Въпрос 2 - ако не закупя склад, има ли риск това жилище да ми създаде проблем, от типа на този, който създава покупката на ателие?
Имам вече три консултации и всики са противоречиви:
- нотариус казва без скад не може
- адвокат казва, че не е необходим
- инвеститора е съгласен с адвоката, но това мнение на този етап не зачитам
Ще бъда благодарна за всякакви насоки по темата!

# 289
  • Sofia
От както промениха закона за ателиетата не знам дали вече стои този въпрос като проблем.

Иначе ПРЕДИ беше задължително да има или отделен склад вътре в жилището (някои хора твърдят, че може да се обособи винаги такова, примерно в някоя ниша) или трябва да е отделно (мазе).
В момента нямам представа дали има промяна. По отношение на самото мазе - няма причина да има проблем, кое точно е то. При някои строители има фиксирано мазе към даден апартамент, при други си избираш по желание. Просто в нотариалния договор се описва номера му и границите му.

В моя случай, аз имам отделно мазе (а не склад в апартамента). В същия комплекс, други хора нямат мазе, имат само склад в апартамента.

# 290
Няма промяна, трябва да има склад в апартамента ИЛИ мазе. Ако има склад в апартамента, то тогава мазето се заплаща допълнително. Но в много двустайни ново строителство за склад се води някаква ниша около метър, която може да си заградиш да стане като гардероб, лично съм виждала такова жилище, в което това се води "склада" по чертеж и демек е осигурено пък какво точно им е все тая. В по-големи апартаменти вече си виждам отделно килерче от рода на 2-3 кв., което не е тип ниша-дрешник. Та да не би и в апартамента на DramaQueen да има някакъв дрешник, който да не е разбрала, че им се води склада. Без склад не би следвало да може да се продаде апартамент, аз досега не съм попадала на такъв чертеж, винаги е обозначено, ако ще да е 1 кв., ако е в апартамента. Ако не е в апартамента, то тогава трябва да има мазе. Ако не предлагат нито едното, нито другото към апартамента, е нарушение.

# 291
Ако изкупите дълга на починал човек,можете ли да придобиете негова недвижима собственост – къща,земя...?

# 292
julian, благодаря ти за отговора.
Промяната казва „При определяне предназначението на сградата ателиетата се считат за жилища.“, но масовото мнение на юристи е, че това означава само и единствено при определяне на типа сграда.
Т.е. не се слага равенство между ателие и апартамент и разликите и изискванията за двете продължават да съществуват.
Това е причината да съм тотално объркана, аз всъщност има ли нужда са си купя склад или не. Пък и къде точно, защото се оказва, че складови помещения в сутерена /където има и гаражи и ПМ и складове/ се водят самостоятелни обекти и едва ли не закупуването на подобен склад не изпълнява законовите изисквания за апартамента.

Almond12, благодаря ти
Да, има "ниша" зад входната врата, но на чертежите на другите строители е изписано отгоре СКЛАД и е сложена и врата. В моя чертеж няма такова нещо, склад не е определен и това е притеснението ми.
Мога да закупя склад на същия етаж, през стълбището, но не съм сигурна, че с това ще изпълня изискването.

Последна редакция: ср, 27 сеп 2023, 12:25 от DramaQween

# 293
Аз не съм особено наясно, но какъв точно проблем очакваш да се създаде ако нямаш склад?

# 294
Чакайте сега, апартамента по документи апартамент или атели е? Кое изискване? Ако е ателие не са длъжни да ви предвидят склад, но можете да си купите. Ако е апартамент са длъжни да предвидят склад, пък вие ако искате нещо допълнително пак може да си купите. Много ми е странно как така не е обозначен, което ме навежда на мисълта, че е ателие? Ние сме гледали чертежи на доста апартаменти и понеже вече сградите масово се правят без мазета, винаги е обозначено на чертежа кое е склада в апартамента. Досега не съм попадала на жилище със статут апартамент, което да няма обозначен склад.

# 295
И аз мисля, че статутът на апартамента е определен в проекта и не зависи от това какво ще се купи. Иначе всякакъв допълнителен склад - дали таван, дали мазе или нещо по етажите е достатъчно според мен. В големите ЕПК-та мазетата са и по средата на блока.

# 296
Категорично е апартамент, ателиетата в сградата са обозначени като такива. През много чережи минах и да, навсякъде са определени складовите помещения, но при на не са /говоря за 2-стайните, по-големите имат такива/

# 297
Не съм запозната много с по-малките апартаменти, но наши познати купиха двустаен, при който пак беше обозначено. За мен във вашия случай е начин да ви накарат да си го купите отделно, но реално не е ок щом е със статут апартамент.

# 298
  • София
Категорично е апартамент, ателиетата в сградата са обозначени като такива. През много чережи минах и да, навсякъде са определени складовите помещения, но при на не са /говоря за 2-стайните, по-големите имат такива/

Поискайте да видите оригиналните одобрени от НАГ или районния главен архитект чертежи, тези изглеждат малко постни (ако пък това е одобрено - майко мила).
Склад никога не е излишен, по-добре вземете.

# 299
Значи, склад не е излишен и в единия, и в другия сличай си го плащаш. Примерно дали апартамента ще е с включен склад и ще струва 145К (примерни цифри) или ще е без склад и ще струва 130К + 15К е все тая. Въпросът е, че апартамента, за да е апартамент трябва да има склад ИЛИ мазе и ако няма, не знам дали в бъдеще не е проблем за продажба. По-вероятно да не е, защото вече е от частно лице на частно лице, но е факт, че щом е апартамент трябва да има склад. Не знам как е одобрен този проект по този начин. Вариант 1: кухненския бокс да е бил предвиден за склад, но да е станал кухненски бокс. Вариант 2: външния склад си се пада към този апартамент по принцип, но не са го включили към цената и който иска купува. Това не е ок, тъй като всеки апартамент трябва да има склад задължително, т.е. ако трябва да са коректни си обявяват цена 145К примерно и върви задължително със склада. Така сега имат избор да купят или да не купят, но по изисквания апартамента трябва да има склад, така че избор ли е наистина?

Общи условия

Активация на акаунт